Azi tranșăm la figurat cea mai cunoscută și apreciată carne de vită din lume – faimoasa Wagyu A5. Care vine tocmai din Japonia și e într-un mare fel.
Cât de multe știi despre carnea de vită Wagyu? Să nu-mi spui că te-ai trezit ca mine când căutam să-mi cumpăr un Audi cât mai nou, model A6, și am descoperit că băieții ajunseseră la A8 și, în paralel, scoseseră și alte modele de ajunseseră la litera Q din alfabet… Glumesc și eu, dar când vine vorba despre ingrediente folosite în bucătărie, sunt la zi cu noile descoperiri și mai ales cu vita asta cu nume de Audi, despre care vreau să-ți povestesc astăzi. Mai ales că poți să o achiziționezi și de la noi din România.
Ce este carnea de vită Wagyu A5?
Pe scurt, o carne de vită extrem de apreciată și căutată pentru aroma sa aparte, textura fragedă și felul cum e marmorată. Adică acele firișoare de grăsime care străbat o felie de carne. E o carne de vită de lux, produsă în Japonia, cu o istorie unică și specială. De la începuturile sale umile până la statutul actual de cea mai bună carne de vită din lume, carnea de vită Wagyu A5 a parcurs un drum lung.
Încă din secolul al IXI-lea, guvernul japonez a impus restricții asupra exportului de bovine, ceea ce a dus la dezvoltarea unor rase unice, fiecare cu proprietăți distincte. Astăzi, există o singură rasă de bovine care dă această carne despre care povestim acum: Kuroge Washu. Pentru a obține mult râvnita calitate a cărnii Wagyu A5, vacile astea sunt crescute într-un mod total diferit de alte vaci. Nu crede poveștile legate de creșterea lor care spun că sunt masate manual și li se oferă bere și sake, în timp ce ascultă Mozart pe fundal. Sunt doar povești. „Masajul” este, de fapt, o periere zilnică; cât privește alcoolul, berea și sake-ul sunt rezervate fermierilor și poate îi ajută să le crească în veselie 😊. Credeți-mă, ce mănâncă și
Ce face carnea Wagyu A5 atât de specială?
Acum, „wagyu” înseamnă „vacă” în limba japoneză, dar de unde vine acel A5 din coada numelui? A5 reprezintă cel mai înalt grad de calitate posibil acordat de guvernul japonez. Literele (A, B, C) fac referire la „randament” și acesta este un lucru care îi interesează mai mult pe fermieri, decât pe cel căruia îi ajunge în farfurie o astfel de carne. Numerele 1-5 se referă la calitate, marmorarea cărnii și alte trăsături.
Nu te grăbi să spui „Deh, e o carne grasă din cauza marmorării excesive, deci, nu, mulțumesc”, căci sunt grăsimi bune, sănătoase. Un studiu realizat de Asociația Industriilor Japoneze, citat de CNN, spune că Wagyu are cu până la 30% mai multe grăsimi nesaturate față de vita Angus. Și că acele grăsimi nesaturate care fac carnea asta atât de gustoasă este gustul umami, acel al cincilea gust primar. Care se întâmplă să ajute la prevenirea bolilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale.
Cum se prepară o friptură Wagyu A5?
Hai să învățăm cum să manevrăm carnea asta atât de specială, de la decongelare până în farfurie, ca să ne putem bucura pe deplin de gustul ei senzațional – aroma umami și textura untoasă, după prepararea termică.
Cum se decongelează carnea de vită Wagyu A5
Scoate carnea din congelator și pune-o la frigider 48 de ore ca să se dezghețe complet. Nu dezgheța niciodată carnea la temperatura camerei, pentru că grăsimea acesteia are un punct de topire mai mic în comparație cu a altor tipuri de carne de vită.
Cum se pregătește de gătit carnea de vită Wagyu A5
Wagyu A5 are nevoie de 15 minute de odihnă înainte de a fi preparată termic. Astfel, scoate carnea din frigider cu 15 minute înainte de gătit și las-o să ajungă la temperatura camerei.
Cum se gătește carnea de vită Wagyu A5
Feliază carnea în fășii mici (2 cm lățime pe 10 cm lungime) și gătește-le pe rând. Poți pune sare pe carne, precum și piper. Asezonarea poate fi făcută pe carnea crudă sau după ce este gătită. Cum preferi.
Carnea de vită Wagyu A5 se gătește perfect, fără a-i deteriora aromele, într-o tigaie din oțel inoxidabil. Găsești aici tot ce trebuie să știi despre aceste tigăi. Mai întâi, încinge bine tigaia, apoi pune carnea. Nu e nevoie decât de 1-2 minute pe fiecare parte. Nu e nevoie să adaugi ulei; grăsimea din carne se va topi și e suficientă grăsime pentru a se prepara așa cum trebuie. NU găti niciodată carnea asta de vită la microunde; spun experții că ar fi păcat să-i alterezi gustul.
PONT: prepară bucățile de vită pe rând în tigaie și servește-le tot pe rând. Nu mai e la fel de bună să le faci pe toate odată și să le servești după ce s-au cam răcit. Pe rând și savurând fiecare îmbucătură, așa vei descoperi adevărata savoare a acestei cărni celebre.
Ce garnituri se potrivesc lângă friptura Wagyu A5
O saltă verde, rece și crocantă ar fi alegerea numărul 1. Pe de altă parte, legumele rădăcinoase fac masă bună cu friptura asta. Trage-le la tigaie în grăsimea lăsată de carne și e perfect. Ca băutură, friptura de vită Wagyu A5 nu e pretențioasă. Merge cu sake, bere, vin sau orice altceva, nu există reguli stricte.
De unde poți cumpăra carne de vită Wagyu A5 în România
Există câteva site-uri care comercializează la noi în țară această carne. Când vrei să cumperi carnea asta, ca să fii sigur că e cea despre care vorbim, asigură-te că nu scrie doar „carne Wagyu”, ci are și indicativul acela, A5, în denumire. Și, mai mult, e produsă în Japonia. Dar nu te aștepta să fie ieftin.
- Spre exemplu, site-ul Fusion Technique are spre vânzare mușchi de vită Wagyu A5 congelat la prețul de 1.980 de lei per kilogram. Bucata de mușchi de la vânzare are cca. 4,2 kg, deci prețul total este de 8.216 lei! Prin comparație, tot la ei, o vrăbioară de vită Wagyu (fără indicativul A5), cca. 300 g, este listată la prețul de 345 de lei.
- Pe carneproaspata.ro, un mușchi de vită Wagyu A5 de 200 de grame ajunge la prețul de 349 de lei. Dacă te încântă cu ceva, la această comandă site-ul livrează gratuit în București și Ilfov, pentru comenzi mai mari de 250 de lei, iar în restul țării, la comenzi care depășesc 350 de lei.
- Pe gourmetto.ro, 300 de grame de vrăbioară de vită Wagyu A5 este listată la prețul de 368 de lei.
Unde poți mânca vită Wagyu A5 în București?
@ Cau
În Piața Floreasca. Dincolo de serviciile de luat masa acolo, CAU are și măcelărie de unde poți cumpăra carnea proaspătă pentru a o pregăti acasă. Și mai au ceva, un serviciu exclusivist: professional dining la tine acasă. Ce înseamnă asta? Înseamnă că fie îți pregătesc carnea ca tu să o gătești acasă, fie îți trimit unul dintre bucătarii lor profesioniști ca să facă asta la tine acasă. De altfel, la CAU gătește unul dintre bucătarii bine cunoscuți de pe la noi, Chef Orlando Zaharia.
@ Osho
O altă variantă e să iei masa la Osho, un alt steakhouse. În meniu au vită Wagyu (nu A5, însă). Este excelent gătită și aș zice că merită încercată măcar o timidă apropiere de gustul cărnii de vită Wagyu, până reușești să faci un credit la bancă pentru celebra Wagyu A5.
@VacaMuuu
Revenim în Floreasca, la un steakhouse cu tradiție (e deschis din 2012). La VacaMuuu te duci oricând vrei să ai garanția că vei mânca o friptură perfect tăiată și pregătită, ce sfârâie pe grătarele speciale. Au Wagyu din Japonia și Australia, dar și Black Angus și aged beef. În plus, și la ei găsești o băcănie/măcelărie cu o selecție foarte bună de cărnuri și condimente pe care le poți lua acasă.
Și dacă ne-am lămurit care e cea mai bună carne de vită din lume, hai să vezi și care e diferența între un steak rare, medium sau well-done sau ce înseamnă dry-aged.