Aparent, a găti orez este simplu. Aparent. În realitate, a găti, în general nu este simplu dacă ești începător sau amator. Dar vorbind despre orez, cu atât mai mult, pentru că sunt câteva aspecte care contează pentru rezultatul final. Uite cum se gătește orezul ca să iasă exact așa cum trebuie, dar și ce greșeli să eviți.
Cândva, o prietenă îmi spunea că dacă ar fi să trăiască izolată pe o insulă, singurul lucru de care ar avea nevoie ca să supraviețuiască (și încă bine!) ar fi cartofii. Și că dacă ar avea voie să-și aleagă un singur lucru pe care să-l ia cu ea, tot cartofii ar fi. Ei bine, nu mă gândisem niciodată ce aș lua cu mine… Sau, oricum, nu mă gândisem la mâncare. Dar pusă problema așa, eu aș lua cu mine… orez. Atât de tare îmi place, gătit sub orice formă. Cred că orezul face parte din categoria alimentelor care fie îți plac, fie nu. Nu există „așa și așa”. Cunosc destule persoane care, ca și mine, îl adoră, dar și persoane care susțin că mai degrabă ar muri de foame sau ar mânca pâine uscată decât să mănânce orez. Ce să zic, succes le urez…
De ce e importantă tehnica când vorbim despre cum se gătește orezul
În primul rând, nu e vorba de condimente și mirodenii, sau de celelalte ingrediente folosite la prepararea lui. Pentru că lucrurile acestea țin de gusturile fiecăruia și nu există o rețetă perfectă, universal valabilă. Noi vorbim despre tehnica pregătirii și fierberii lui, pentru că se poate greși foarte ușor, ceea ce compromite rezultatul și face din experiență un răsunător eșec. Dacă nu se gătește orezul cum trebuie, la final poate fi nefiert, cleios și gumos, uscat sau de-a dreptul ars. În concluzie, imposibil de mâncat.
Dacă știi care sunt cele mai mari și mai frecvente greșeli în pregătirea orezului – și care, de altfel, sunt ușor de evitat – lucrurile vor fi cu adevărat simple. Iar rezultatul, pe gustul tuturor. Iată ce nu ar trebui să faci niciodată și cum se gătește orezul corect.
Ce greșești când gătești orez
#1. Nu clătești orezul înainte de a-l găti
Sunt persoane care nu obișnuiesc să spele orezul în apă rece înainte de a începe să-l prepare, sub diverse pretexte. Fie nu consideră necesară această operațiune, având credința că orezul este curat, fie pentru că susțin că doresc ca el „să se lege”, iar spălarea lui va elimina amidonul care are acest rol.
Ei bine, spălarea orezului este esențială pentru a te asigura că este cu adevărat curat, pentru că elimină impuritățile care s-ar putea strecura în timpul procesării. Apoi, eliminarea amidonului este unul dintre secretele unui orez bine preparat. Dacă nu este spălat și îndepărtat excesul de amidon, la final preparatul va avea deasupra o peliculă cu o textură gumoasă, ciudată. Este exact acel surplus de amidon dizolvat în apa în care a fiert orezul.
Dacă vrei să obții un orez perfect pufos, nelipicios, spală-l în apă rece apoi strecoară-l printr-o sită cu ochiuri fine până când apa devine limpede. Și nu uita să te asiguri că ai măsurat cantitatea de orez de care ai nevoie înainte de clătire.
#2. Nu respecți raportul apă/orez
O altă greșeală comună este să pui apă „la ochi” peste orez. Și să presupui că dacă este prea puțină vei putea completa, iar dacă este prea multă, se va evapora și va scădea. Fiert în prea multă apă, orezul va fi efectiv macerat, în loc să fie al dente, așa cum ar trebui. În acest stadiu gătirea este, practic, compromisă. Iar tot ce îți rămâne de făcut este eventual să mai adaugi apă și să faci un terci de orez. În cealaltă situație, în care ai pus la început prea puțină apă, vei obține un orez fiert insuficient, care va trozni în dinți ca pietrișul. Asta în cazul în care mai ai ce recupera, dacă nu s-a prins de fundul vasului și s-a ars – ceea ce este și mai probabil să se întâmple.
În principiu, pe ambalajul orezului ar trebui să existe instrucțiuni în privința raportului apă-orez, așa cum există și pe pungile/cutiile cu paste făinoase. În general, raportul apă/orez este de două părți de apă la o parte de orez.
#3. Îl gătești la foc mare
Contrar credinței populare, gătitul orezului la foc mare nu va accelera procesul. În schimb, lichidul se poate evapora înainte ca orezul să fie complet gătit și, în consecință, rezultatul va fi un orez insuficient gătit sau ars. Cea mai bună metodă de gătire este să aduci apa la punctul de fierbere, apoi să reduci focul la minim înainte de a adăuga orezul. Acest lucru permite ca exteriorul și interiorul orezului să se gătească în ritmuri similare, asigurând boabe gătite mai uniform.
#4. Îl gătești la fel, fie că e alb sau brun
Este greșit să folosești aceeași metodă de gătire pentru două sortimente diferite de orez. Având un înveliș exterior suplimentar, orezul brun necesită semnificativ mai mult timp de fierbere și mai multă apă decât orezul alb. În privința raportului apă/orez, pentru fierberea orezului brun cu bobul lung se va folosi o ceașcă și un sfert de apă la o ceașcă de orez. Iar pentru cel cu bob rotund, o ceașcă și jumătate de apă la o ceașcă de orez. (Pentru fiecare ceașcă de orez se va adăuga în apă și un sfert de linguriță de sare.) Fierberea trebuie să aibă loc la foc mic, constant, în vas acoperit cu capac.
Dacă gătești orez roșu, atuni raportul de apă este de 1:2,5. Adică la o cană de orez, pui două și jumătate de apă. Se fierbe 30-40 de minute, iar la final se lasă să se mai odihnească 5-10 minute.
#5. Amesteci în orez pe parcursul fierberii
Mulți oameni amestecă în orez în timp ce acesta se gătește, ceea ce este o mare greșeală. Dacă faci acest lucru boabele se pot rupe, rezultând mai multe bucăți neuniforme. Ceea ce duce la o textură gumoasă. Bucățile mici de orez se vor găti mai repede și se vor dezintegra, rezultatul fiind un preparat hibrid, jumătate orez și jumătate budincă. Dacă vrei să verifici orezul pentru a vedea dacă e gata, gustă câteva boabe sau folosește o furculiță pentru a-l împinge ușor de pe marginea vasului și a vedea dacă a mai rămas apă la fund. Doar dacă prepari risotto poți amesteca, pentru ca amidonul să se lege cu apa.
#6. Servești orezul imediat după preparare
Chiar dacă ți-e foame, chiar dacă ți-e poftă, ai puțină răbdare! Lasă orezul să se odihnească câteva minute dupa gătire, acoperit. Astfel îi permiți să absoarbă apa complet. Înainte de a-l servi, răsfiră-l ușor cu ajutorul unei furculițe.
#7. Îl reîncălzești de prea multe ori
Da, poate că din lipsă de timp îți e mai confortabil să gătești pentru 4-5 zile. Dar nu și când e vorba despre orez. Și asta pentru că orezul gătit se usucă în timp, iar reîncălzirea lui de prea multe ori îl îndepărtează tot mai mult de gustul și consistența inițiale. Prepară orez doar pentru două zile, pentru a te bucura pe deplin de savoarea lui.
Și dacă tot suntem la capitolul „sfaturi” de gătit și am stabilit deja cum se gătește orezul, hai să-ți mai împărtășim câteva trucuri. De exemplu, uite cum se gătesc fructele de mare, cum să faci cel mai bun aluat fraged, sau ce greșești când faci paste.