Până nu demult te simțeai deseori trecut în plan secundar, ca vegetarian, când venea vorba de meniurile restaurantelor? Ei bine, a venit momentul ca și cei care au eliminat carnea din dietă să fie răsfățați cu preparate nu doar interesante, cât și foarte gustoase. Am făcut o listă cu 10 restaurante vegetariene din București, ca să-ți ușurăm decizia atunci când alegi unde să ieși la masă.
În urmă cu câțiva ani puteai număra pe degete restaurantele vegetariene din București – ca de altfel de peste tot. Dăm fast-forward până în ziua de azi și nu numai că vedem cum majoritatea localurilor au introdus în meniu o selecție mai mult decât decentă de feluri de mâncare delicioase, fără carne, dar observăm că numărul restaurantelor cu specific exclusiv vegetarian și vegan a crescut considerabil.
Când există cerere mare, există și ofertă pe măsură
Aproape în orice restaurant găsești preparate pe bază de plante – și nu vorbim doar de startere sau garnituri (care sunt consumate la orice masă, indiferent de stilul dietei). Bucătăria vegetariană a evoluat atât de mult în ultimii ani încât, în loc de preparate banale, lipsite de aromă și textură, un vegetarian se poate aștepta la farfurii pline de arome îndrăznețe, combinații creative și preparate atent gătite. Adio risotto cu ciuperci (încă ne place, dar atunci când există preparate precum shawarma cu falafel, caviar de vinete sau sarmale cu cremă de caju, preferăm să optăm pentru ele).
E adevărat că majoritatea restaurantelor vegetariene din București sunt localuri casual, la care găsești mâncare pe care, cu un pic de pricepere, ai putea să ți-o prepari și acasă. Dar sunt și restaurante foarte apreciate, care și-au câștigat un renume bun în oraș și la care sunt curioși să mănânce chiar și cei care consumă carne în mod obișnuit.
Așadar, fie că ești vegetarian cu normă întreagă, sau pur și simplu îți dorești să mai reduci un pic consumul de carne, ai de unde alege când ieși în oraș. Uite care sunt recomandările noastre.
Top restaurante vegetariene din București
Chiar și un carnivor convins poate fi de acord că o mâncare bună, fie ea vegetariană, poate satisface chiar și gusturile cele mai exigente. De la mic dejun și brunch, la prânz și cină, sigur vei mânca ceva bun la unul din restaurantele de mai jos.
Sara Green
Pe cât de micuț este restaurantul Sara Green, pe atât de cunoscut în rândul vegetarienilor și veganilor. Un bistro la care vei găsi mâncare delicioasă – au tot felul de preparate sănătoase (chiar și burgeri și prăjituri)! Brandul s-a născut din dragoste pentru copii, pentru oameni și pentru natură. După venirea pe lume a fetiței sale, Sara, Alexandru Bădulescu și-a deschis propria afacere, sub forma unui food truck (pe str. Nicolae Caramfil) cu mâncare vegană și raw. Apoi a urmat restaurantul cu același nume, la câteva minute de mers pe jos de Piața Victoriei, pe str. Lascăr Catargiu 43A.
De la ei poți lua burgeri, wrap-uri, salate, băuturi, chiar și torturi. În plus, au și meniul zilei, la doar 35 lei. În plus, în fiecare luni și marți, dacă vei comanda orice wrap primești încă un Hummus Wrap sau Veggie wrap gratuit. Iar în weekenduri îți fac cadou bomboane vegane cu cocos și rodie la orice comandă care depășește 100 lei.
Vyro Raw & Vegan Bistro
Nu departe de parcul Cișmigiu, pe strada Transilvaniei nr.11, vei găsi acest bistro născut din pasiunea a două surori, Roxana și Vilarina, pentru o viață trăită frumos și sănătos. (Se poate să-l cunoști sub denumirea de Bistro Raw Vegan – dar acum se numește Vyro Raw Vegan.) Iar ce a rezultat este un o mare varietate de preparate raw vegane – de la aperitive și salate, la supe, sushi, pizza ori lasagna, și până la pâinici, smoothie-uri sau torturi. Produse 100% vegetale, bazate pe plante și semințe, fără conservanți și zaharuri.
În plus, în fiecare zi de luni până vineri ai disponibil meniul zilei (până în ora 15:00), care include supă, fel principal și desert. Și tot în fiecare zi (de luni până sâmbătă) poți profita de oferta „Happy Cakes” – ai 5 sau 8 felii de tort la preț special.
Noi îți recomandăm să încerci supa cremă de sparanghel sau de morcov și ghimbir, chifteluţele din năut cu piure păstârnac şi ţelină și tortul de caise cu vanilie și ciocolată.
Rezervă o masă la Vyro Raw Vegan
Ergo Restaurant
Situat în inima Bucureștiului, lângă Casa Poporului, Ergo Restaurant este un local deosebit atât prin locație și design, cât și prin meniul său în totalitate fără gluten. Conceptul a fost de a veni cu preparate delicioase, care acoperă diferite obiceiuri și restricții alimentare – inclusiv opțiuni vegane și vegetariene, toate create cu scopul de a susține o dietă și un stil de viață sănătoase.
Ce ne place aici foarte tare este și decorul. Un spațiu de o eleganță modernă și cu o anumită notă de feminitate, amenajat cu mult bun gust. Atmosfera este foarte primitoare și relaxată și este o adevărată plăcere să te oprești să iei masa la ei!
Ne-a plăcut foarte tare platoul de brânzeturi – cu 3-5 sortimente de brânză, crackers fără gluten, măsline, nuci și fructe proaspete cu miere și gem de smochine, „Mushroom Extravaganza” (ciuperci king oyster, portobello și pleurotus sotate în rom, cu sos bechamel cu vin alb, smântână din soia și mămăligă cremoasă), iar la desert trebuie să încerci „Yuzu Cheesecake” (cu ricotta aromată cu yuzu, portocală și scorțișoară și cu topping din gem de fructe de pădure făcut de casă).
Rezervă o masă la Ergo Restaurant
Aubergine Healthy Food
Așa cum sugerează și denumirea, la Aubergine se pune accentul pe mâncare sănătoasă, pe produse proaspete, atent selectate, care sunt transformate apoi în preparate interesante și gustoase – motiv pentru care locația este o atracție pentru toți iubitorii gustului, inclusiv vegetarieni și vegani. La Aubergine vei găsi un mix de elemente culinare mediteraneene, israeliene şi egiptene. Iar vânăta e la loc de cinste în bucătăria lui Chef Ronen, fiind asociată în numeroase preparate, rezultând o combinaţie colorată şi delicioasă.
Nouă ne-a atrast atenția caviarul de vinete (vinete la cuptor cu sos de tahina și sos de mango murat), saksuca vegană cu feta, falafelul în trei culori (humus de casă, mix salată, tahina colorată, pătrunjel tocat, ulei de arisa, sos de mango murat). La desert, ce ai zice de o… „vânătă roz” – o altă modalitate de a prezenta vinetele care pot merge și cu o întorsătură dulce, combinate cu sos de tahina dulce împreună cu reducție de vin roșu, decorată cu fistic, nucă de cocos și mentă. Nu-ți fie teamă să încerci, chiar dacă poate pare ciudat.
Rezervă o masă la Aubergine Healthy Food
Rawdia
În zona Dorobanți, pe strada Puțul lui Zamfir nr. 50-52, se află un restaurant care este și magazin vegan și raw vegan: rawdia. La ei găsești tot felul de specialități – precum pâine dospită cu maia și pâinici raw, dar și gustări, pateuri, supe și creme, salate, deserturi și sucuri. Toate 100% naturale, preparate la temperatura corespunzătoare. În plus, ai la dispoziție patru meniuri (meniul zilei, detox, slim și meniu săptămânal), dar îți poți face și abonament, așa încât mâncarea să îți fie livrată zilnic, fie că alegi meniu de prânz sau cină. Iar pe site au inclusiv o secțiune de rețete care se dovedesc a fi o bună sursă de inspirație dacă vrei să-ți prepari singur, acasă, o masă raw vegană.
Cum îți spuneam, e și magazin, iar în galantar vte așteaptă tot felul de preparate de hrană vie şi superfoods pe care să le iei cu tine.
La rawdia am mâncat niște brioșe cu banane foarte bune (cu făină integrală și migdale, îndulcite cu zahăr de cocos și cu arome subtile de portocală, scorțișoară, nucșoară și merișoare) și o salata de andive cu avocado și fenicul, crocantă și aromată – o revelație!
Coolinart
Coolinart este un bistro de pe Calea Victoriei. cu mâncare proaspătă și băuturi gustoase, o terasă drăguță și atmosferă prietenoasă. Nu este un local exclusiv vegetarian, dar fiecare categorie din meniu conține și astfel de preparate. În plus, au tot felul de preparate cu avocado – de la supă cremă de avocado la prăjitură cu avocado, dar și niște burgeri vegani excelenți. Toate ingredientele folosite de ei sunt naturale, fără aditivi artificiali și nu folosesc produse congelate.
Și dacă tot a venit vorba de burgeri, „Supreme Bully’s Vegan Burger”, cel mai apreciat burger în cadrul concursului „Cel mai gustos burger vegan din București” s-a reîntors în meniul Coolinart (e disponibil și pentru delivery). Și încă ceva, au o excelentă omletă vegană, cu cașcaval vegan și salată asortată (făcută din făină de năut, drojdie inactivă, usturoi și sare neagră, la care poți adăuga diverse toppinguri).
Arome
Arome este un bistro foarte frumos și urban, extrem de apreciat nu numai în rândul vegetarienilor, ci și al celor care doresc să iasă într-un loc boem, cu o atmosferă plăcută și romantică. Localizați într-o casă de pe str. Luigi Cazzavillan, au o terasă pe cât de micuță, pe atât de drăguță – ca o bijuterie ascunsă! Iar personalul este mereu amabil și prietenos.
Meniul este destul de bogat și ai multe variante vegetariene și vegane care îți vor face cu ochiul – am mâncat o supă de cartof dulce și ghimbir foarte gustoasă și un sandwich „Oriental mushroom” bun-bun (cu hummus, salată, ciuperci, sote, sfeclă roșie și chutney de ceapă).
verv.kitchen
După ce a locuit o vreme la Paris, Dana Anghel s-a întors în țară și a vrut să împărtășească cu noi toți conceptul ei de mâncare sănătoasă. Așa a părut verv.kitchen, un restaurant cu mâncare vegană făcută după rețetele proprii, un loc cu o grădină primitoare și un interior intim, unde poți mânca și bea ceva gustos și sănătos totodată. Un loc în care ești liber să fii fix cum vrei tu, fără să te judece nimeni și unde nu e nevoie să-ți faci grijă dacă mâncarea chiar e cum pretinde a fi sau nu (pentru că e!). Asta înseamnă preparate cu adevărat vegane, fără gluten, fără zahăr adăugat. Meniul e în mare parte sezonier și găsești o mulțime de variante atrăgătoare – de la aperitive, la supe, salate, specialități și deserturi. Spre exemplu, humus, supă cremă de linte, cârnat și chifetele beyond, curry, fried noodles sau clătite fără gluten. Au și un meniu de brunch, disponibil în weekend de la 11:00 la 15:00. Plus gin, cocktailuri, vinuri, kombucha și băuturi „de leac” – anti-inflamatoare, anti-stres sau anti-oxidante.
Din meniul de toamnă: supa franțuzească de ceapă va fi prima, urmată de restul „vedetelor” – supă de ciuperci brune, supă de praz și cartofi, supă de cartofi și cocos, supă de dovleac plăcintar picantă și supă de broccoli cu brânză.
Îi găsești pe Str. Italiană 26.
Sublimmme
Sublimmme este locul unde savoarea delicioasă a prăjiturilor raw vegane, fără zahăr, fără gluten, fără lactate, fără conservanți se întâlnește cu deliciul mâncării vegane, de post, bazată pe ingrediente vegetale! Într-o lume plină de gusturi artificiale, plină de conservanți și aditivi, la ei găsești deserturi numai din ingrediente vegetale, neprocesate termic, ceea ce înseamnă că își păstrează toți nutrienții. Nu conțin zahăr rafinat, ci sunt îndulcite cu sirop de agave bio și curmale, nu conțin făină, lapte sau ouă și nici gluten.
Sunt deserturi perfecte pentru toți cei care doresc un dulce sănătos, pentru diabetici, pentru copii, pentru cei care au alergii și intoleranțe la gluten și lactoză, pentru cine ține o dietă keto, deci… pentru toată lumea care iubește dulcele.
Dacă vrei să guști din preparatele lor, le găsești la restaurantul din Centrul Vechi (Splaiul Independenței 2F) împreună cu alte delicii culinare Sublimmme. În plus, găsești unele sortimente de prăjituri și în magazinele Mega Image concept store.
Level Up
În centrul Bucureștiului, pe str. Sfânta Vineri nr. 10 (pe undeva prin spatele magazinului Cocor), Level Up îți propune să testezi conceptul de Fast Food proaspăt, sănătos, bazat pe plante și hrană vie. Next Level Burger este produsul cu care se mândresc cel mai mult, fiind primul din seria „veganizăm orice rețetă”. Și asta pentru că reușește să replice chick’n nugget-ul fără „chicken”. O altă rețetă pe care trebuie să o încerci e Wow Pizza, cu blat italienesc, sos de roșii făcut în casă și mozzarella de caju, ce se întinde și se topește într-o simfomie de arome de busuioc și oregano. În plus, au și preparate de tip „hrană vie” – ca de exemplu RawVeg Pizza sau Gourmet Shawarma –, prăjiturele și deserturi apetisante, sucuri proaspete și cafea făcută cu lapte vegetal.
Update: restaurantul s-a închis
Samsara București
Samsara este un restaurant cu specific vegetarian, care are deja o poveste de 8 ani în Cluj și care, de curând, s-a extins și în București. Fie că eşti vegetarian, vegan ori ai o alimentaţie pe bază de crudităţi – raw-food, fie că pur și simplu vrei să savurezi o mâncare sănătoasă, la Samsara ai să găsești preparate foarte gustoase.
„Fiecare ingredient are importanța și povestea lui, motiv pentru care alegem să îl valorificăm pe fiecare în parte așa cum merită. Conceptul Samsara este unul unic, exprimând simplitate într-un mod complex. Ingredientele și sezonalitatea acestora stau la baza meniului. Gusturi cunoscute, reinterpretate într-un mod creativ și evident, delicios.”
Conceptul este simplu, la fel ca si preparatele – prin simplitate fiecare ingredient este pus in valoare, fără să își piardă identitatea. Gătesc cu produse locale și sezoniere și povestea se învârte în jurul calității ingredientelor, a combinațiilor creative, a aromelor desăvârșite și a servirii prietenoase. Meniul este foooarte bogat și vei descoperi o mulțime de variante atractive – unele pe care poate nici nu le-ai încercat până acum!
Update 2022: restaurantul s-a închis
Unison Plant Based Food
Unison Plant Based Food s-a lansat pe final de 2018 ca un bistro exclusiv vegan. Un spațiu de experiment și încântat simțuri care a găzduit clienți tot mai interesați de o alimentație bazată pe plante. Au testat, au îmbunătățit și au creat lucruri noi aliniate cu aceeași misiune: de a produce bucurie cu fiecare preparat.
Astăzi Unison are un meniu à la carte, torturi și prăjituri vegane și produce local mai multe categorii de gustări. Pentru orice moment al zilei, hrana gândită de ei este simplă, plină de nutrienți și neapărat cu ingrediente alese. Pe cât se poate, folosesc produse bio și integrează sosuri sau alte preparate proprii.
Recomandarea noastră e să încerci cu încredere burgerii de la Unison, Vegan Spaghetti Bolognese sau nou apărutul în meniu sandwich-ul cu Peanut Butter & Jelly – pâine cu maia, cu unt de arahide făcut de ei și gem de căpșune și coacăze făcute tot de ei. Un deliciu!
Rezervă o masă la Unison Plant Based Food
Acum că ți-am spus care sunt alegerile noastre, spune-ne tu ce ai fi ales? Ce alte restaurante vegetariene bune din București mai știi?
Citește și: