Dacă ai călătorit în Italia, sau dacă pur și simplu ești pasionat de gastronomia acestei țări, cu siguranță ai întâlnit localuri care poartă denumiri diferite. Deși toate respectă specificul italian, care este diferența între trattoria, osteria și ristorante?
Bucătăria italiană este plină de savoare și arome minunate! Cine poate rezista unei felii de pizza aburindă, unei porții de paste tradiționale sau unei foccacia cu parmezan?! Așa că nu e de mirare de ce ai să întâlnești și în București multe restaurante cu specific italian. Și dacă acum ceva vreme asta însemna să te gândești automat la o pizzerie, acum te vezi pus în fața unei alegeri care implică și un pic de cunoaștere a culturii gastronomice italiene. Uită-te în lista localurilor din Restograf, cu specific italian, și ai să găsești și restaurante de tip trattoria sau osteria. Dar ce înseamnă, mai exact aceste denumiri?
O scurtă precizare…
Înainte de a vedea exact care este diferența între trattoria și osteria, trebuie să știi că astăzi nu mai sunt atât de clar delimitate ca în trecut. Și este posibil ca multe localuri să facă excepție de la „regulă” pentru că lucrurile se schimbă, evoluează, la fel și restaurantele care trebuie să satisfacă cerințele oaspeților. Așa că este posibil ca multe osterii să poarte numele de trattoria și invers. Revenind, însă… siete pronti? Andiamo!
Ce este osteria?
Așa cum spuneam , e important de specificat că, în mod tradițional, diferența între osteria și trattoria era mult mai clar definită. Granița s-a subțiat însă în timp, așa că astăzi sunt oarecum asemănătoare.
Așadar, una dintre diferențele clasice între cele două era vinul. În trecut, osteria era un loc în care localnicii se adunau să socializeze și să bea o carafă de vin. Localul era deci mai degrabă centrat pe servirea vinului, decât a mâncării. Ideea de bază era cea de socializare, de a pierde timpul la un pahar de vin în compania prietenilor și de a juca cărți (de multe ori se organizau chiar și pariuri). Oarecum, ca într-un bar.
Cu timpul, lucrurile au evoluat și osteriile au început să servească și câteva preparate simple, rustice, de casă (de multe ori, în absența unui meniu). Iar oaspeții erau serviți cu mâncare gătită în funcție de ingredientele care se găseau la piață în ziua respectivă.
Cuvântul „oste” este încă folosit în limba italiană pentru a face referire la un local axat pe servirea vinului, asemenea unei osterii sau enoteci.
În ziua de azi, majoritatea osteriilor servesc și mâncare, multe dintre ele chiar la nivelul unui restaurant în toată regula. Astfel de localuri își păstrează, însă, aspectul tradițional, iar preparatele respectă și ele rețetele originale.
Restograf recomandă:
Osteria Zucca
Pe strada Jean Louis Calderon, la nr. 41 (în apropiere de Intercontinental), vei găsi acest restaurant care a devenit recunoscut pentru calitatea produselor sale. Amenajat în stil tradițional, într-o casă veche, cu mobilier de lemn și picturi rustice, la Osteria Zucca te simți exact ca într-un local autentic italian. În ceea ce privește meniul, ai o mulțime de opțiuni și este de menționat faptul că materia primă este importată din Italia, inclusiv făina pentru pizza.
Noi îți recomandăm să încerci o porție de paste (nouă ne-au plăcut gnocchetti ragu e funghi), sau un platou cu fructe de mare.
Rezervă o masă la Osteria Zucca
Ce este trattoria?
Dacă în trecut osteriile erau axate pe vin, mâncarea era vedeta într-o trattoria. Și, în general, aici se serveau doar câteva preparate de mâncare, specifice regiunii. Spre exemplu, într-o trattorie de la Roma se gătea carbonara sau amatriciana, în timp ce la Bologna lasagna și tagliatelle al ragu.
O altă diferență este aceea că trattoria era, de obicei, o afacere de familie, în care fiecare membru avea sarcina lui – gătit, servit la mese etc. Și deseori rețetele se transmiteau din generație în generație. Practic, erau localuri de cartier, casual, rustice, mult mai puțin formale decât un restaurant.
Exact ca și în cazul osteriilor, trattoriile moderne sunt similare restaurantelor. Cu toate acestea, multe dintre ele își păstrează aspectul rustic, au un meniu mai mic, și chiar sunt, în continuare, afaceri de familie.
La o trattoria mergi când vrei să petreci o seară relaxată, fără pretenții de eleganță, să mănânci bine, să te bucuri de preparate tradiționale și o atmosferă caldă, plină de voie bună.
Restograf recomandă:
Trattoria Verdi
Indiferent la care dintre locații alegi să mergi (căci sunt 7 restaurante Trattoria Verdi în București) vei avea parte de aceeași porție zdravănă de savoare italiană. Aici poți experimenta ce înseamnă cu adevărat o trattoria. Și asta pornind de la amenajare (cu mult lemn, atmosferă familială și liniștită, decorațiuni retro), și până la meniul tipic italian. Mâncarea este foarte bună și proaspătă, simplă și „corectă”, exact așa cum ar trebui să fie într-o trattoria clasică. Meniul este foarte bogat: multe salate, foarte multe tipuri de paste (noi îți recomandăm să încerci fettucine funghi porcini, foarte bune!) și pizza, dar și multe secondi piatti (carnea de porc gătită bine, la fel și fructele de mare).
Rezervă o masă la Trattoria Verdi Aviatorilor
Rezervă o masă la Trattoria Verdi Victoriei
Rezervă o masă la Trattoria Verdi Unirii
Trattoria Della Nonna
Aproape de Romană, în Piața Amzei (pe strada Mendeleev nr.14), vei găsi această micuță Trattoria Della Nonna. Un restaurant de familie, așa cum îi șade bine oricărei trattorii a bunicii (nonna)! Ne place tocmai pentru că este un local intim, foarte primitor, cu mâncăruri autentice italiene (aș putea spune că e chiar mai bună decât la unele restaurante la care am mâncat în Italia). Meniul este generos și variat, pentru că se schimbă săptămânal. Iar porțiile sunt mari și mâncarea gustoasă. Nouă ne-a plăcut foarte mult lasagna dar și pizza este extraordinară!
Restaurantul este destul de elegant, fără a fi opulent ci mai degrabă confortabil și plăcut, reușind să păstreze ceva din arhitectura clasică a interioarelor italienești. Când vine vremea bună, au și câteva mese afară, în dreptul ferestrelor mari, pline de flori.
Rezervă o masă la Trattoria Della Nonna
Restaurante cu specific italian
Dintre cele trei tipuri de localuri, restaurantele au fost dintotdeauna cele mai elegante, cu meniuri bine puse la punct și, deoseori, cu o atmosferă mai formală. Multe dintre ristorante-le din Italia încă își păstrează reputația și eticheta – fețe de masă elegante, veselă din porțelan și meniuri cu tot felul de delicatese. Personalul este, de obicei, foarte bine instruit, cu o ținută elegantă și orice ospătar îți va putea face cu ușurință recomandări, explicând în detaliu fiecare preparat. Ba mai mult, astfel de localuri au deseori și un somelier. Atmosferă rafinată, preparate gourmet și profesionalism. Cam așa s-ar descrie un veritabil ristorante italiano.
Restograf recomandă:
Il Locale
Situat în Parcul Herăstrău, pe Șoseaua Nordului nr. 7-9, Il Locale este un restaurant foarte trendy din București. Amplasat chiar pe malul lacului, cu o terasă frumos amenajată și plină de flori (când afară e cald), dar și cu un interior spațios și elegant, rafinat. E un loc perfect fie că vrei să ieși la un prânz de afaceri, fie să iei masa de seară cu cei dragi ție.
În ceea ce privește mâncarea, cheg Alex Bignotti și echipa sa îmbină tradiția bucătăriei italiene cu tehnicile moderne de a găti, pe bază de ingrediente de calitate, multe importate direct din Italia (spre exemplu, carnea de vită Chianina, din Toscana, sau pastele napoletane de la fabrica fraților Setaro). Tocmai de aceea, noi îți recomandăm să încerci o porție de linguine cu scoici sau o friptură de vită.
Il Calcio by Mr. Val
În aceeași categorie a restaurantelor cu specific italian, demne de ceea ce ar trebui să fie un ristorante veritabil, intră și cele două Il Calcio by Mr. Val (cel din Herăstrău, pe Șoseaua Nordului 7-9 și cel din zona 1 Mai, pe Str. Clucerului nr. 7). Ambele localuri sunt amenajate în stil clasic, cu mobilier de lemn elegant, spațioase și foarte populare în rândul bucureștenilor. Valentin Sălăgean, fondatorul Trattoria Il Calcio, vine aici cu un concept nou și un meniu contemporan, în care gastronomia italiană se împletește cu cea asiatică și internațională. Rezultă preparate variate, interesante și gustoase”