Dacă ești în căutarea unui loc frumos în care să bei o cafea și să iei o gustare, sau să bei un pahar de vin cu prietenii, un bistro e perfect! Sunt localuri micuțe, cu atmosferă relaxată, cu mâncare simplă și gustoasă, la prețuri accesibile. Uite câteva bistrouri din București care nouă ne plac foarte tare.
Ne plac ideile franțuzești în materie de mâncare și localuri, iar una din ele a fost să facă niște restaurante mici, cu un meniu simplu și accesibil, pe care le-au numit bistrouri. Au luat naștere în Franța, dar conceptul a fost ușor adaptat și de alte culturi gastronomice, așa că nu e ceva neobișnuit să găsești un bistro chinezesc, italian, spaniol sau german. Mâncare bună, la prețuri decente, și atmosferă prietenoasă să aibă, și îi putem spune bistro.
Ce este un bistro?
Originare din Franța, bistrourile sunt localuri micuțe și intime, unde se servesc preparate calde și reci, dar și băuturi. Ideea de bistro are la bază ceea ce se numea „room&board” – în secolul 19, proprietarii apartamentelor pariziene le închiriau cu tot cu masa asigurată. Pe lângă camere, ei le puneau oaspeților la dispoziție și bucătăria, astfel încât subsolul casei era, de obicei, deschis publicului.
Pe de altă parte, se spune că astfel de localuri își trag denumirea din limba rusă. În timpul ocupației ruse din 1814, ofițerii ruși își cereau mâncarea rapid pe la locațiile din Paris. Când strigau „repede” (adică „bystro” în rusă), parizienii erau nevoiți să-i servească pe loc. Alte surse susțin ca numele de bistro vine de la „bistrouille”, o cafea cu lichior care se servește în restaurantele mai distinse.
Revenind la zilele noastre, bistrourile au devenit restaurante casual. În mod obișnuit, meniul nu este foarte mare și poți găsi preparate ca mâncare gătită (tocănițe, preparate locale sau tradiționale), supe, omlete, baghete în diverse combinații, clătite, salate și alte preparate simple. Desigur, poți găsi și preparate mai alese, dar nu se pune accentul pe acest tip de bucătărie. Ideea principală e ca mâncarea să fie bună, proaspătă, cu ingrediente de calitate, iar servirea e rapidă și nu există împărțirea pe mic-dejun / prânz / cină. Așa cum spuneam, prețurile sunt medii, iar decorul este de obicei simplu și plăcut, fără a fi extrem de elaborat sau elegant.
Bistrouri din București la care ne place să luăm masa
Găsim destul de multe bistrouri în București. Unele dintre ele mai elegante și mai șic (aproape de ideea de restaurant franțuzesc), altele mai prietenoase și mai intime, mai aproape de ideea unei afaceri de familie. Ca să fie pentru toate gusturile. Uite câteva dintre recomandările noastre.
Cismigiu – Bistro la Etaj
Cel mai roz și mai feminin bistro al Bucureștiului, Bistro Cișmigiu se află la etajul 6 al celebrului Hotel Cișmigiu și e destinația preferată a fetelor. E perfect pentru un meeting de afaceri, o ieșire între prietene sau un date night (domnilor, o impresionați sigur cu localul acesta). Deși inspirat din bucătăria franțuzească, meniul nu duce însă lipsă de preparate internaționale. Un meniu scurt, foarte bine pus la punct, cu preparate gustoase. Servirea este excelentă și prăjiturile sunt senzaționale.
Tip: vino pregătit pentru multe selfie-uri. 😊
Rezervă o masă la Cișmigiu Bistro la Etaj
Fior di Latte
Ieși la o plimbare prin Herăstrău apoi treci strada și intră pe Primăverii. La nr. 19-21 oprește-te să iei masa la Fior di Latte, un restaurant-bistro cochet, cu bucătărie italiană fină. Decorul cald, pastelat, îți induce starea de bine și sentimentul de confort, iar mâncarea ca de casă e fix ce trebuie pentru a completa acest tablou. Gustă din tot ce are mai bun bucătăria italiană – de la paste de casă, la fripturi delicioase, la pește și fructe de mare.
În plus, zilnic de la ora 08:00 la 13:00 (iar sâmbătă și duminică până la ora 14:00), la Fior di Latte poți servi un mic dejun care să-ți facă ziua mai frumoasă! Produse de patiserie abia ieșite din cuptor, pâine de casă, ingrediente de calitate și o perfectă.
Tip: la ei găsești gelato artizanal, făcută după rețete italiene inedite, tradiționale.
Rezervă o masă la Fior di Latte
Băcănia Veche
Dacă vrei să-ți răsfeți simțurile cu adevărat, Băcănia Veche e paradisul culinar unde micile afaceri aduc marile gusturi la farfurie. La ce ne referim, mai exact? Aici, rafturile sunt pline de bunătăți direct de la ferme, dar și din pădure, iar toate preparatele includ aceste ingrediente minunate.
Legumele proaspete sunt superstarurile – gălbiori, andive, sparanghel și tomate, toate aduse de la producători locali sau crescute în grădina lor din Corbeanca. În sezon, se mândresc și cu recolta proprie, iar prietenii de la Grădina Corbilor contribuie cu legume bio de la o fermă cu 820 de varietăți, dintre care 120 sunt doar de tomate. Fără brânzeturi și delicatese din carne, nu-i băcănie! Ale lor vin din Arad și de la mici producători cu care colaborează de zece ani, plus de la o salumerie artizanală din Sighișoara.
Produse proaspete, atmosferă relaxată și multă tradiție – te așteaptă cu brațele deschise!
Tip: pe lângă meniul fix, vin mereu cu noutăți la „Derapajele Zilei”, partea de meniu care se schimbă zilnic. Și deși la ei e vorba mai ales de mâncare românească, derapajele pot fi și… cosmopolite.
RUAL – primul AproBistro
Din lista noastră de bistrouri din București nu putea lipsi acest loc cu un concept aparte. Inspirat de Ginger Sapori e Salute din Roma, Rual și-a câștigat un loc bine meritat în preferințele oaspeților într-un timp record – doar un an de la deschidere. Cu o fermă deja pusă pe picioare pentru producția de ingrediente folosite la Ciorbărie, Rual a apărut firesc ca o extensie de piață și experimentare a unui concept unic în țara noastră, fiind locul de joacă al Chef-ului Laurențiu Hairadin.
Laurențiu, un câștigător al UniChef Cup și recent laureat al locului 1 la Gala „Chefi de România”, este un maestru în bucătărie. Pasiunea sa pentru cooking a fost cultivată de fratele mai mare, iar acum el încurajează tinerii să își găsească identitatea și să se expună în lumea culinară. Pentru Rual, Laurențiu a urmărit doar gustul, o simplitate captivantă și prospețimea materiilor prime de calitate. Meniul este rezultatul a 4-5 luni de muncă intensă, reflectând varietatea din aprozar și oferind combinații inedite de gusturi.
Rual nu e doar un bistro, ci o experiență culinară unde personalitatea jucăușă, creativă și unică a Chef-ului se regăsește în fiecare farfurie.
Tip: vezi aici cum a fost vizita reviewer-ului nostru anonim, La Dame Gourmande, și ce a mâncat bun acolo.
Bucătăria.Localfood
Ascunsă într-o casă mică, pe Slătineanu, Bucătăria.localfood e genul de loc unde mâncarea te duce cu gândul la amintiri vechi, dar într-un mod hip și fresh. Asta înseamnă comfort food cu un twist urban, mereu o plăcere! Aici găsești doar brânzeturi, cârnați și pastramă de la producători locali, midii proaspete din Marea Neagră și rețete de acasă, de care ți se face repede dor. Mâncare cu ingrediente aduse din nostalgia bucătăriei oldschool, dar puse-n dishuri actuale. De la burger cu parizer pané sau grilled cheese cu ghiudem, până la Hot Pleșcoi. Și multe spumante cu savoare locală, de pe la noi.
În timp ce te lași cuprins de bucate, te afunzi într-un vibe urban relaxat. Atmosfera chill e dată de curtea mică, perfectă pentru o escapadă de la agitația zilnică. E unul din acele bistrouri din București care te va cuceri iremediabil!
Tip: vin săptămânal cu noutăți în meniu. Așa că urmărește-i pe Insta sau Facebook să vezi ce bunătăți propun.
J’ai Bistrot
J’ai Bistrot este unul dintre acele locuri despre care cu siguranță ai auzit dacă ai cutreierat un pic lumea boemă a Bucureștiului. Cu playlist-uri personalizate de oameni cool din industria publicitară și concerte semnate de trupe precum Byron, acest loc este epicentrul muzicii alternative și al unei atmosfere super chill. Situat pe Calea Griviței, are o terasă generoasă și o grădină superbă în spate. Aici nu doar că se organizează concerte, evenimente și festivaluri, dar găsești și diverse târguri cu atmosferă vibranta.
În esență, J’ai Bistrot este un bistro urban, cu un meniu concis, opțiuni pentru prânz și mic-dejun, precum și preparate speciale gătite în cadrul evenimentelor deosebite. Este locul perfect unde atmosfera relaxată se îmbină armonios cu bucatele delicioase. Wanna join?
Tip: în februarie, luna iubirii, pun la cale o acțiune tare drăguță! Aruncă o privire pe Insta, să vezi!
Acuarela
Când vrei să mergi într-un loc intim, cu o atmosferă caldă și primitoare, vino la ei! Când e frig afară, e ca o căsuță din povești unde să te refugiezi. Vara, se strecoară în peisaj ca un strop de culoare în acuarela vie a Bucureștiului. Aici, vibe-ul pozitiv și explozia de creativitate îți dau întâlnire.
Amplasat într-o casă veche de pe strada Polonă, Acuarela impresionează cu o galerie de artă la parter și o cameră pentru nefumători, în timp ce la mansardă găzduiesc concerte de jazz, piese de teatru și, bineînțeles, atmosfera relaxată a unui bistro autentic. Terasa este un adevărat paradis spațios, plin de culoare (și aici se țin evenimente culturale și artistice).
Meniul variat al Acuarelei include sandvișuri, tarte și prăjituri delicioase, alături de o gamă diversificată de băuturi – de la limonade și cafele până la cocktailuri și bere. Este locul unde fiecare părticică de vară prinde viață într-un spectacol de gusturi și culori.
Tip: din când în când, în weekend ne răsfață cu preparate… aparte, la brunch. Ca de exemplu, cococi sau gogoși ca în copilărie.
Gram Bistro
Un loc foarte bun de luat masa în zona Piața Victoriei, și în special brunch-ul sau prânzul, este Gram. Un bistro prietenos cu o bucătărie urbană, preparate cu ingrediente fresh, mâncăruri şi băuturi homemade, produse româneşti artizanale şi reţete pentru plăceri alese. Sâmbăta și duminica au all day brunch cu tot felul de opțiuni deosebite – ouă în fel și chip (omletă, poșate, turcești, norvegiene, Shakshuka etc.), clătite, hummus, avocado toast și multe alte bunătățuri.
Miercurea, de la ora 18:00, intră în scenă „wednesday special” – Chit Chat Date Night. Un meniu tip sharing, pentru 2 persoane și câte o băutură la alegere. De exemplu, poți servi bruschete, fish and chips, midii în sos de vin și fructe de mare.
Tip: dacă le faci o vizită, încearcă și specialitățile casei de gin și cocktailuri.
Fratellini Bistro
Super șic și foarte dichisit Fratellini Bistro recreează de minune atmosfera tipică a unui bistro franțuzesc. Un loc relaxat, foarte frumos amenajat și cu o terasă foarte drăguță, locul perfect pentru mic dejun sau prânz, ceaiul de la ora cinci sau o întâlnire de afaceri. Micul dejun, disponibil zilnic între 09:00 și 17:00, este foarte variat – în special când vine vorba de preparatele din ouă (fie că vorbim de ouă poșate, omlete sau ochiuri) și produse de patiserie. Iar meniul pentru prânz și cină (disponibil de la ora 12:30) vine cu o selecție interesantă de aperitive, salate, feluri principale (fie că vorbim de paste, pește, preparate din carne și garnituri) și desert.
Tip: încearcă specialitatea casei, piept de pui gătit la cuptor cu piure de anghinare, iar la desert comandă faimosul lor „Mitzu” (bezea crocantă cu nucă, umplută cu cremă de vanilie).
Papila
Dacă te-ncearcă pofta de ramen, dai o fugă la Ramen Sunday la Papila. Ivan Ramen Samurai nu doar că te servește cu un ramen de te lasă fără cuvinte, dar și cu povești faine despre cultura japoneză. Atmosfera e ca la un prieten acasă, o locație chill unde să te relaxezi.
La Papila, nu-i vorba doar despre ramen, ci și despre un meniu întreg, lejer și mișto, inspirat din diverse bucătării ale lumii. Servesc un mic dejun delicios, gătesc cele mai corecte și fine supe și asamblează ingrediente locale în sandvișuri gourmet la grill sau piure-urile de casă. Îți iei o pauză, te îmbibi cu energie și te simți ca acasă. Deci, dacă nu ai fost încă, trece-i în lista de bistrouri din București unde să mergi și dă-ți o șansă la o experiență culinară faină și comforting. Brunch-ul e servit între 11:00 și 17:30, iar cina de la 18:30 la 23:00.
Tip: întreabă-i de cafeaua de specialitate, băuturile lor crafty și despre deserturile catifelate din vitrină.
Zexe Braserie
Da, da, nu fii cârcotaș/ă – știm că există diferențe între un bistro și o braserie. Dar pentru că fac parte din aceeași familie, am vrut să includem în lista de bistrouri din București și Zexe… Braserie. Aviatorilor 65 a început ca o cofetărie și s-a transformat într-o braserie cu personalitate și misiune clară. Orientați spre gust echilibrat și sustenabil, se angajează să aducă în farfurii doar produse de cea mai înaltă calitate, cu origini controlate. Carnea provine de la producători români, certificați ecologic pentru o creștere etică. Iar alte ingrediente, precum uleiul pentru salate, ouăle sau iaurtul, sunt selectate cu atenție .
Viziunea lor depășește granițele. Aduc în farfurii combinații remarcabile între elemente autohtone și internaționale, cu un accent puternic pe biodiversitate și practici durabile. Aviatorilor 65 se definește prin mâncare de calitate, grijă pentru natură și o experiență culinară autentică. Să-ţi mai povestim puţin sau te-am convins să le faci o vizită?
Tip: mâncare e bună, dar prăjiturile lor sunt ceea ce i-au făcut faimoși. Așa că orice ar fi, nu sări peste desert!!!
Les Bourgeois
Revenim de unde am plecat, de la atmosfera tipic pariziană, însă de data aceasta cu un ușor aer burghez. Les Bourgeois încearcă să reînvie atmosfera boemă a Micului Paris pentru toți care încă păstrează ritualul cafelei de dimineață și al meselor luate pe îndelete alături de prieteni. Locația ajută, căci este situat în Centrul istoric, la fel și faptul că micul dejun te așteaptă cu ziarul și croissantul gata să fie servite.
Tip: Începe ziua cu un Croque Madame, îndulcește-te cu un Crème Brülée cu afine și înghețată de mere și încheie cu o cafea franțuzească.
Rezervă o masă la Les Bourgeois
Boutique du Pain
Ești pe fugă și vrei ceva cu adevărat yummy? La bistroul franțuzesc Boutique du Pain e locul perfect pentru mic dejun sau pentru pauza de prânz (mai ales dacă ești prin zona Universitate). Bine, nici cina nu e deloc de neglijat! În meniul zilei găsești o mulțime de preparate din care să alegi ce-ți place, iar specialitățile À la Carte te poartă printr-o călătorie internațională cu destinații surprinzătoare. La Boutique du Pain, indiferent că vii pentru a savura prăjituri artizanale, un prânz rapid sau o cină savuroasă, vei fi întâmpinat cu brațele deschise.
Tip: Nimic nu se compară cu un croissant proaspăt și o cafea de specialitate! Ai parte de ambele, la Boutique de Pain.
Rezervă o masă la Boutique du Pain
Bistro 15A
Cum se vede viața de la 15A? Culoare. Muzică. Vin bun. Preparate delicioase. O oază de bine în inima orașului! Meniul este conceput pentru a-i satisface și pe cei mai pretențioși pofticioși. Iar dacă nu ne crezi, fă-le o vizită și află cu papilele tale gustative despre ce vorbim.
Povestea lor a început de la pasiunea pentru vinuri bune. Iar vinurile bune aveau nevoie de preparate pe măsură. Așa că a urmat și meniul care să le facă cinste. A intrat în ecuație și un spațiu cochet și ce a ieșit e un bistro tare drăguț, într-o casă antebelică din inima orașului (între Piața Romană și Piața Victoriei), cu o terasă colorată și atmosferă relaxantă.
Tip: Sâmbăta și duminica sunt zile cu meniu special de brunch, între 11:00 și 15:00. Și tot în weekend ai mari șanse să asiști la un concert dacă îi vizitezi.
Tasting Room by Ethic Wine
Amplasat în Floreasca, pe strada Puțul lui Zamfir 64, Tasting Room este un amestec interesant de wine bar și gastronomie. Spațiul în sine este foarte intim, iluminat discret, cu un design bine punctat de influențe asiatice – care, de altfel, se regăsesc și în meniu. Targetul locului fiind pasionații de vinuri, era de așteptat ca preparatele culinare să fie la rândul lor bine alese, gândite și gătite. Paste de toate felurile, brânzeturi alese pe sprânceană, charcuterie și delicii din carne de toate felurile.
Tip: Contra unei taxe de dop, se poate servi în restaurant orice vin din magazinul de vinuri Ethic Wine (aflat chiar lângă).
Rezervă o masă la Tasting Room
Le Bistrot Français
Din categoria de bistrouri din București cu un aer rafinat, îți recomandăm acest loc. Dacă vrei atmosferă elegantă, mâncare și vinuri ca la Paris, dar nu ai timp să te duci până acolo, Le Bistro Français e o alternativă foarte bună. Îl găsești în centru, pe una din străduțele dintre Magheru și Calea Victoriei, într-o frumoasă vilă din secolul XIX. Te așteaptă cu un meniu bistro-gastro și ingrediente de cea mai bună calitate, o bucătărie modernă care îmbină bucătăria românească cu cea franțuzească. Totul într-un cadru elegant, ca o galerie de artă – au o colecție impresionantă de tablouri create de pictori români.
Tip: încearcă un vin din lista lor compusă din cele mai prestigioase domenii din toată lumea – au peste 1000 de etichete!
Locuri noi: Bistro 118
Meat2Eat Steakhouse s-a despărțit de locația din ONE Floreasca și și-a schimbat numele și înfățișarea după divorț. Acum că ne așteptă cu un look nou, într-o locație nouă, mai prietenoasă, mai caldă și mai accesibilă. Bistro 118 se cheamă acum – s-a deschis pe 12 ianuarie, în Floreasca… 118 😊. Și vin cu meniu proaspăt și gustos. Comfort food cu tot ce are mai bun – all day breakfast, burgers, steaks și multe altele. Carnea proaspătă din măcelăria proprie este secretul gustului suculent și bogat!
Tip: mergi și fii printre primii care testează unul din cele mai noi bistrouri din București!
Acum că ai ceva bistrouri din București din care să alegi, nu mai rămâne decât să vezi ce ți se potrivește mai bine și să mergi să le încerci preparatele. Sau… ia-le la rând și fă-ți apoi propriul clasament. Poftă bună! 😊