Tot mai multe restaurante raw vegane au început să apară și în București. Și asta pentru că sunt din ce în ce mai mulți adepți ai acestui stil de viață.
Cu toate acestea, conceptul nu este încă foarte clar definit pentru mulți dintre noi. Tocmai de aceea ne-am gândit să vedem ce presupune, mai exact, mâncarea raw vegană și ce tip de preparate include un astfel de meniu. În plus, îți recomandăm și câteva restaurante la care poți lua masa în București.
Ce este bucătăria raw vegană și ce preparate găsești în meniu
Deși a apărut încă de prin anul 1800, dieta a câștigat cu adevărat popularitate în ultimii 10 ani. Practic, este vorba de o „subcategorie” a veganismului, dusă un pas mai departe. Mâncarea raw vegană se bazează exclusiv pe alimente de origine vegetală și se exclude orice ar putea fi de proveniență animală (spre deosebire de adepții mâncării raw, care pot consuma crude inclusiv preparate de origine animală, precum peștele). Mai mult, alimentele nu sunt niciodată gătite la o temperatură mai mare de 40-48°C și ar trebui să fie cât mai puțin procesate. Cu alte cuvinte, să conțină cât mai puțin zahăr, făină, să nu fie pasteurizate și cât mai puțin tratate cu pesticide.
Principiul de la care se pornește este acela că, neprocesate, alimentele își păstrează nutrienții și enzimele naturale, fiind astfel mai sănătoase. Drept urmare se vor cosuma cât mai multe crudități – fructe, legume, nuci, semințe, germeni și vlăstari de plante, dar și alge marine sau cacao raw. Și se vor evita alimentele procesate. Majoritatea celor care aleg o astfel de dietă se experimentează însă, în timp, așa că găsesc tot felul de variante de a prepara masa – de la a blendui hrana așa încât să obțină tot felul de sucuri sau supe, până la a deshidrata alimentele și a germina semințe.
Trebuie acordată însă o mare atenție la modul în care sunt spălate alimentele, așa încât să fie redus riscul de îmbolnăvire din cauza pesticidelor sau bacteriilor. De asemenea, înainte de a adopta acest stil de viață, ar fi bine să consulți un medic.
Preparate raw vegane vs vegane
Așa cum spuneam, raw veganismul este o „ramură” a veganismului, ceva mai strictă. Asta înseamnă că, prin comparație, un vegan are o paletă alimentară mult mai largă.
Este adevărat că și în cazul celor din urmă se elimină din regimul alimentar toate produsele de proveniență animală – inclusiv ouă, lactate sau gelatină. Inclusiv preparatele la care s-au folosit coloranți de proveniență animală. În schimb, sunt ceva mai permisivi vizavi de modul în care sunt procesate alimentele. Așa încât, spre exemplu, spre deosebire de cei care adoptă dieta raw vegană, un vegan poate consuma cereale din comerț la micul dejun, batoane cu muesli, soia, chiftele/hamburgeri vegetarieni sau… cartofi prăjiți! În plus, au „liber” la mai multe dulciuri și deserturi (atâta timp cât laptele de vacă este înlocuit cu lapte de cocos, migdale sau soia și nu conțin ouă, miere sau gelatină).
Localuri raw vegane cu preparate extrem de gustoase
Și dacă tot am stabilit ce înseamnă, hai să vedem și unde putem găsi mâncare raw vegan. În ultima vreme au apărut și în București cofetării, bistrouri și restaurante care au acest specific. Aici rețetele sunt atent gândite și preparate așa încât să poți savura salate, feluri principale, ba chiar și dulciuri și deserturi. Noi îți recomandăm trei astfel de localuri, pe care le poți încerca cu încredere.
Bistro Raw Vegan
Nu departe de parcul Cișmigiu, pe strada Transilvaniei nr.11, vei găsi acest bistro născut din pasiunea a două surori, Roxana și Vilarina, pentru o viață trăită frumos și sănătos. Iar ce a rezultat este un o mare varietate de preparate raw vegane – de la aperitive și salate, la supe, sushi, pizza ori lasagna, și până la pâinici, smoothie-uri sau torturi. În plus, în fiecare zi de luni până vineri, la Bistro Raw Vegan găsești meniul zilei, care include supă, fel principal și desert. Iar de Crăciun și Revelion au pregătit un meniu special pe care îl poți comanda.
Noi îți recomandăm să încerci supa de morcov și ghimbir, pachețele de primăvară cu sos și tiramisu.
Rezervă o masă la Bistro Raw Vegan
Rawdia
În zona Dorobanți, pe strada Puțul lui Zamfir nr. 50-52, se află un restaurant care este și magazin vegan și raw vegan: rawdia. La ei găsești tot felul de specialități – precum pâine dospită cu maia și pâinici raw, dar și gustări, pateuri, supe și creme, salate, deserturi și sucuri. Toate 100% naturale, preparate la temperatura corespunzătoare. În plus, ai la dispoziție patru meniuri (meniul zilei, detox, slim și meniu săptămânal), dar îți poți face și abonament, așa încât mâncare să îți fie livrată zilnic, fie că alegi meniu de prânz sau cină. Iar pe site au inclusiv o secțiune de rețete care se dovedesc a fi o bună sursă de inspirație dacă vrei să-ți prepari singur, acasă, o masă raw vegană. Și pentru că vine Crăciunul, până pe 20 decembrie poți comanda un platou dulce sau unul sărat, conceput anume pentru Sărbători.
Nouă ne-a plăcut supa de ciuperci pleurotus și cozonacul raw.
Restaurant Barca Raw – Vegan
La Barca vei găsi unul dintre cele mai diversificate meniuri raw din București. Situat în zona Primăverii, pe strada Iscovescu Barbu nr 19, Restaurant Barca Raw-Vegan își propune să demonstreze că „se poate să trăiești frumos, sănătos fără să depui un efort și fără, mai ales, să renunți la plăcerile culinare”. Și fac asta prin rețete inventive, variate și deloc plictisitoare. Tot felul de combinații de gusturi și arome surprinse în preparate care mai de care, de la salate, la deserturi foarte gustoase. La ei vei găsi inclusiv pizza raw, sushi, dar și niște platouri foarte interesante și rulouri gustoase. Și, desigur, un meniu de sărbătoare.
Rezervă o masă la Restaurant Barca Raw – Vegan
Cum se prepară alimentele într-un restaurant raw vegan
În primul rând, contrar părerii că totul e gata într-o clipă, de fapt unele rețete necesită chiar mai mult timp decât gătirea unei mese obișnuite. Îți ia ceva timp să tai mărunt toate legumele, sau să lași la înmuiat semințele, nucile și cereale (metodă prin care acestea devin mai ușor de digerat). Ca să nu mai vorbim de germinarea semințelor, o metodă utilizată frecvent în acest tip de dietă.
Apoi, trebuie să știi că un blender bun este de nelipsit într-o bucătărie în care se gătește raw – indiferent dacă este folosit pentru prepararea unui smoothie sau a supelor cremă, pateurilor, a cremelor sau chiar pentru a toca mărunt nucile. La fel și un storcător de fructe, la rece, pentru sucuri.
Util se va dovedi și un aparat de deshidratat fructe și legume. Acesta scoate apa din alimente și le face crocante, ca și cum ar fi gătite.
Un alt secret este dressingul – pentru a obține un sos dens, cremos, cu care să asezonezi salata, spre exemplu, se folosește foarte mult cajuul. Acesta se lasă la înmuiat cel puțin șase ore, apoi se scurge, se adaugă apă, sare și suc de lămâie și se dă prin blender până se obține un sos.