In ultima perioada am tot descoperit articole in presa straina care recomandau turistilor unde sa manance sau ce localuri sa viziteze cand ajung prin Bucuresti.
Acest lucru ne-a facut sa ne gandim ce locuri am recomanda noi turistilor din Bucuresti. Am pus pe hartie 25 de locuri, dupa urmatoarele cateva criterii explicate in cele ce urmeaza.
Mancare romaneasca – orice turist aflat pentru prima oara in Bucuresti, isi va dori sa incerce ceva din bucatele specifice locului, asa ca unele dintre cele mai inspirate locuri pentru a face acest lucru sunt urmatoarele:
Bine, veti spune ca mancarea de aici nu este cea mai grozava… si aveti dreptate, dar locul merita trecut pe lista, pentru ca interiorul si atmosfera sunt de-a dreptul spectaculoase, iar cladirea in care se afla restaurantul este unul dintre cele mai frumoase monumente istorice ale Bucurestiului.
Nu degeaba Thrillist l-a numit drept cel mai reprezentativ restaurant pentru Romania.
Mahala este un restaurant nou, care serveste bucatarie romaneasca contemporana. De asemenea, locul este foarte interesant pentru amestecul de vechi si nou, nostalgie si arta contemporana psihedelica, prin care simboluri nationale sunt reinterpretate si ironizate.
Turistii vor fi cu siguranta fascinati atat de meniu, cat si de designul locului.
Lacrimi si Sfinti e deja un restaurant turistic, de trafic mare, ce reuseste sa mentina un standard destul de ridicat la mancare – daca vrei sa mananci o mancare romaneasca buna, fara surprize, e unul dintre cele nu foarte multe restaurante din Bucuresti de pus pe lista.
De asemenea, localul este amenajat cu mult bun gust si atentie la detalii.
Pentru cei care vor sa incerce cu precadere bucataria ardeleneasca, The Old Sibiu este restaurantul din Bucuresti care ofera exact asta: feluri de mancare imperiale “cu accente ale bucatariei noi, moderne, chiar avangardiste”.
In timp, Zexe si-a castigat un loc fruntas in topul celor mai bune restaurante cu specific romanesc din Bucuresti. Mancarea de aici il va surprinde placut pe orice turist.
Locul arata bine, are servicii de calitate si nota mare la toate capitolele.
Hanu’ lui Manuc este un alt monument istoric din Bucuresti extrem de important pentru identitatea orasului. Este unul dintre hanurile bucurestene care s-au bucurat de o faima deosebita in prima jumatate a secolului al XIX-lea. Acest lucru se datoreaza lui Manuc Bei, un om despre care s-au spus atat de multe legende, incat figura sa nu se va putea reduce niciodata la proportiile juste ale adevarului istoric.
Localul are grija sa-si spuna povestea, iar mancarea este si ea pe masura.
Orice turist care vine in Bucuresti stie ca orasului i se mai spunea si Micul Paris. Ei bine, la Zahana 33 este se poate experimenta ospitalitatea timpurilor Micului Paris, redescoperind valorile Bucurestiului interbelic.
Meniul include bucate romanesti, influentele interbelice regasindu-se in preparatele frantuzesti populare acelei perioade. De asemenea, atmosfera este cea a unui film “al vechiului Bucuresti, unde in fundal se aude glasul duios al Mariei Tanase si a altor artisti consacrati din perioada interbelica”.
Localuri moderne – in afara de locurile si atractiile care apar pe orice ghid al Bucurestiului, turistii ar trebui sa incerce si cateva locuri noi, destinate publicului tanar si cool al orasului. Iata cateva astfel de locatii:
Energiea este un pub si hub urban, ceea ce inseamna ca in timp ce testezi bucataria contemporana urbana poti descoperi unii dintre cei mai activi artisti si performeri, ce nu apartin mainstreamului, sau te poti bucura de cele mai fresh happening-uri culturale, live-uri si performance-uri. Un alt aspect interesant pentru orice turist: Energiea pastreaza viu, atat prin design cat si prin functionalitate, spiritul renumitei tipografii a anilor 1920, ce purta acelasi nume si ocupa acelasi spatiu.
Cei de la Huffington Post au inclus restaurantul bucurestean The Artist pe prima pozitie a unui top al celor mai bune restaurante din Europa. Iata ce scriau:
“Asa cum sugereaza numele, fiecare preparat este o opera de arta, iar fiecare farfurie este ca o panza pe care sunt “pictate” tomate rosii, creme catifelate fuchsia, sparanghel moale si rondele de vinete. Desi in meniu nu existau optiuni speciale pentru vegetarieni, cheful restaurantului s-a aratat incantat sa creeze un fel nou de mancare, fara carne sau peste, pe care l-am numit impreuna pe loc. Deserturile sunt cireasa de pe tort: serbetul dulce si fin de castravete, gogosile pufoase si placinta de mere“.
Bistro Carusel este situat intr-o cladire istorica, transformata in cea mai frumoasa librarie din Romania. Bistroul se afla la ultimul etaj al librariei, de unde poate fi admirata libraria in toata splendoarea ei.
Produsele folosite pentru felurile de mancare de aici sunt atent selectionate, de la producatori locali. De asemenea, veti gasi aici si beri si alte bauturi artizanale.
FORM Fusion este un restaurant cu specific fusion, situat in zona de nord a Bucurestiului, pe care orice turist ar trebui s-o descopere la pas.
Cei de la Form se descriu astfel: “la intalnirea orientului cu occidentul, contopirea clasicului cu creativul”. Iar in ceea ce priveste bucataria, se mandresc cu un “Ramen, specific japonez, reintepretat, o alta versiune de Hummus, cu crema de caju, salata Tabouleh cu fructe, Toca- Nita, comuna dupa denumire, dar facuta cu fructe de mare, sau un exotic Ochi De Dragon, doar unul din deserturi.”
Restaurantul Shift a devenit, dupa renovari, o extindere a superbei gradini atat de indragita de toti cei care i-au trecut macar o data pragul.
Astfel, natura a fost adusa in interior in mod direct, prin folosirea muschilor naturali pentru imbracarea unor pereti care au devenit campuri miniaturale.
Destul de interesant nu doar pentru turisti. In acelasi timp, bucataria de aici este destul de laudata, pe buna dreptate.
Fratele mai mic al Shift-ului, Alt Shift este mai mult o continuare a clubului Control. Bucataria de aici este deschisa pana noaptea tarziu, iar atmosfera este una cool si relaxata.
Locul este foarte mic. Practic, aici incap doar 4 pana la 6 persoane, dar merita sa va inghesuiti putin pentru unul dintre cei mai gustosi burgeri ai Bucurestiului.
Atmosfera agitata din bucataria deschisa este parte din farmecul locului. Noua ne-a adus un pic aminte de filmul Chef, cu siguranta nici turistii nu vor ramane indiferenti.
Si Pescaria Dorobantilor este un restaurant mic, pe o straduta dintre Piata Dorobantilor si Piata Floreasca. Este afacerea de familie a unor galateni, care au experienta in domeniu. Locul nu arata spectaculos, dar mancarea este delicioasa. Turistii care au pofta sa incerce un peste preparat asa cum doar romanii stiu vor aprecia acest loc.
“Turul orasului” de la inaltime – localurile aflate la inaltime ofera turistilor o panorama completa a orasului, pe care o pot admira cand iau masa, imbinand astfel placutul cu… placutul.
Upstairs Rooftop este unul dintre restaurantele la inaltime care ofera o priveliste superba asupra Bucurestiului. In timp ce admirati panorama, puteti degusta preparate din bucataria thailandeza, franceza, americana si alte specificuri culinare, un melanj de culturi pentru experiente memorabile.
Privelistea asupra Micului Paris e greu de descris in cuvinte, dar poza de mai sus este reprezentativa.
Aflat in nordul Bucurestiului, intr-o zona verde, terasa Astrodom este irezistibila in serile de vara.
Nu doar turistii se vor indragosti de privelistea de aici, dar si bucurestenii care-i trec pragul pentru prima data.
18 Lounge se afla la ultimul etaj al unuia dintre cele doua turnuri din Piata Presei Libere (City Gate – South Tower), iar vederea panoramica de aici este impresionanta!
18 Lounge e, fara indoiala, restaurantul cu cea mai spectaculoasa priveliste din Bucuresti, mai ales ca peretii sunt facuti in intregime din sticla, sunt geamuri mari peste tot, pana la podea.
Silk Panoramic Restaurant & Bar
Silk Panoramic Restaurant & Bar este un restaurant situat fix in inima Bucurestiului, la ultimul etaj al unui bloc cu zece etaje din Piata Universitatii.
Pe langa panorama frumoasa, aici poti manca si bine, asa ca e un loc de pus pe lista de vizitat cel putin o data.
Bucataria de la Nomad Sky Bar este internationala si se bazeaza pe preparate din Romania, Italia, Spania, Franta, Grecia, Statele Unite, Asia, si impreuna cu selectia de vinuri si cocktailuri fac ca meniul sa satisfaca toate gusturile fiind conceput din ideea de Nomad (calator). Si e tot un restaurant cocotat, el in Centrul Vechi, zona atat de indragita de turisti care nu apuca sa stea prea mult in Bucuresti astfel incat sa ajunga sa-i vada si defectele acestei zone istorice.
Un desert sau o cafea cool – dupa mese copioase si plimbari nesfarsite, orice turist isi va dori sa faca o scurta pauza de cafea sau pentru un desert care sa-l puna pe picioare. Avem si cateva astfel de sugestii:
Origo este laudat de toata lumea si toti cunoscatorii ca fiind locul cu cea mai buna cafea din oras. Mai are si alte cateva surprize, cum ar fi: cocktailuri excentrice si bere artizanala cu cafea, facuta special pentru Origo la o berarie din Bucuresti.
Pentru cel mai bun gelato din oras trebuie sa te indrepti catre Cremeria Emilia.
Este mai tot timpul full, dar odata ce vei gusta deserturile de aici, te vei convinge de ce lumea e dispusa sa stea la coada.
Creamier este o cafenea-gelaterie cool unde poti savura cafea de specialitate si inghetata artizanala.
De asemenea, locul arata foarte frumos, designul fiind semnat de cei de la LAMA. Creamier este pus in zona Ateneului Roman, un loc in care orice turist ar trebui sa fac ao plimbare daca vrea s ainspire un pic din aerul elegant si rafinat al orasului.
De vizitat mai ales pe timp de vara.
Langa Ateneu se afla micuta si cocheta cofetarie French Revolution. Este cu siguranta locul din Bucuresti cu cele mai bune ecleruri din oras.
Nu exista mese, dar in fata cofetariei exista o bancuta pe care te poti aseza sa-ti savurezi eclerul ales. Sau poti sa mergi pe bancutele din fata Ateneului, la doar cativa pasi distanta.
M60 este deja un loc frecventat de expati si multi freelancer prefera sa lucreze de aici. Cafeaua este buna, ofera de bere artizanala, de asemenea, iar atmosfera este una boema.
In ultima vreme au adus si meniu de mancare.
Voi pe unde ati duce un turist intr-o scurta vacanta in Bucuresti, cu ce locuri din oras v-ati lauda?