Restograf Restograf
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
Rezerva o masa
Conectare
Inregistrare
  • Ai un restaurant?
    • Promoveaza-te
    • Business Blog
    • Consultant virtual
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
  • TIPS & TRICKS

15 tipuri de zahăr și la ce se folosesc

  • Autor : Laura Bogaciu
  • Data publicare : 8 iunie, 2023
  • Data modificare : 12 iunie, 2024
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Zahărul – acest dulce pacăt, adicție și satisfacție totodată, prieten dar și dușman perfid. Ori de câte ori ne gândim la zahăr, ne vin în minte prăjituri și tarte, bomboane, ciocolată sau băuturi. Însă, din păcate, zahărul este ascuns și în produse care nu intră în categoria dulciurilor, ba dimpotrivă, în cele considerate „sărate”. Hai să descoperi diferitele tipuri de zahăr, dar și cum se folosește fiecare.

Zahăr alb rafinat, cubulete asezate geometric, fotografiate pe fundal roz,

Pentru cei mai mulți dintre noi zahărul este unul singur: zahărul tos. Cu toate acestea, există mai multe tipuri de zahar, cu întrebuințări diferite. Asta chiar dacă, în principiu, au același scop: de a ne îndulci (aparent) viața. Descoperă 15 tipuri de zahăr, ce caracteristici are fiecare și la ce se folosesc.

Câte tipuri de zahăr există?

Zahărul alb

Zahărul alb este produs prin rafinarea trestiei de zahăr sau a sfeclei de zahăr. Se obține prin stoarcerea materiei prime, fierberea sucului rezultat pentru a se evapora apa și centrifugarea zahărului brut la viteze mari. Asta pentru a îndepărta siropul maro lipicios care acoperă cristalele, cunoscut sub numele de melasă. Odată ce zahărul a fost rafinat, este trecut printr-un sistem natural de filtrare cu carbon, pentru a îndepărta impuritățile și a albi granulele de zahăr. Rezultatul este zaharoză pură din punct de vedere chimic.

Zahărul alb este cel mai comun tip de zahar, intens folosit în alimente de foarte multe feluri. De la aluaturi care necesită creștere la bezele, de la mousse-uri la sufleuri, de la băuturi la produse sărate, în toate se folosește zahăr.

bol negru plin cu zahăr alb tos, asezat langa o lingurita din lemn plina cu zahra si alte cateva cubulete de zahar alb, fotografiat pe fundal inchis. Tipuri de zahăr

Tipuri de zahăr alb:

  • Zahărul granulat, cunoscut și sub denumirea de zahăr tos, este un zahăr rafinat, albit și măcinat într-o dimensiune similară cu cea a sării de masă. Este folosit în mod obișnuit în rețetele care necesită coacere.
  • Zahărul superfin. Acest tip de zahăr este procesat în mod similar cu zahărul tos, doar că este măcinat fin, în particule mai mici decât cele ale zahărului tos. Este folosit frecvent la prepararea unor deserturi precum bezea, mousse și frișcă. De asemenea, este popular pentru îndulcirea băuturilor reci, cum ar fi ceaiul cu gheață sau limonada. Asta deoarece cristalele fine se dizolvă mult mai repede decât cele ale zahărului tos.
  • Zahărul pudră. Cunoscut și sub denumirea de zahăr de cofetarie, zahărul pudră este un zahăr alb măcinat superfin și amestecat cu o cantitate mică de amidon de porumb. Este folosit în prepararea glazurilor și a deserturilor pe bază de cremă, tocmai pentru că se dizolvă rapid.
  • Zahărul cubic. Zaharul alb presat în formă de cub este potrivit pentru îndulcirea băuturilor calde.

Zahărul brun

Făcut din zaharoză cristalină și melasă (cea care îi dă culoarea și aroma distinctă), zahărul brun are reputația de a fi mai sănătos. Însă aspectul acesta este controversat și discutabil. Până la urmă, tot zahăr este… E adevărat că spre deosebire de cel alb, granulat, are un plus de aromă. Motiv pentru care este preferat la prepararea produselor de patiserie.

Un alt avantaj pe care îl oferă este acela că, în produsele care necesită coacere, el păstrează mai bine umezeala. Și asta pentru că melasa are capacitatea de a absorbi apa. Este folosit și la gătit, în sosuri și marinate, sau transformat în sirop pentru îndulcirea unor băuturi.

bol alb cu zahăr brun, alaturi de cubulete de zahar brun. Tipuri de zahăr

Tipuri de zahăr brun

Ei bine, ca și zahărul alb, și cel brun – în funcție de cantitatea de melasă conținută – este de mai multe tipuri.

  • Zahărul brun deschis. Este folosit în mod obișnuit pentru coacere. Rețetele care indică folosirea zahărului brun însă fără a specifica „deschis” sau „închis”, necesită zahăr brun deschis.
  • Zaharul brun închis. Conține aproximativ 6,5% din greutate melasă și este folosit pentru a crea arome și culori bogate.

Zahărul din trestie

Zahărul din trestie este folosit în rețete de prăjituri și alte deserturi. Este solubil în apă și se topește când este încălzit. Zaharurile de acest tip pot fi folosite și pentru a adăuga o textură crocantă blaturilor de brioșe.

close up cu trestie de zahăr si un castron cu zahăr din trestie, alaturi de o cană cu bauturi indulcită.

Tipuri de zahăr din trestie

Există trei tipuri principale de zaharuri din trestie: nerafinat, brut și rafinat. Aceste zaharuri diferă în ceea ce privește modul în care sunt procesate, iar procesarea în sine constă în îndepărtarea parțială sau totală a melasei.

  • Zahărul nerafinat. Este închis la culoare și conține cea mai mare parte de melasă.
  • Zahărul neprocesat. Este un tip de zahăr de trestie intermediar, cu cristale de mărime medie până la grosiere, a cărui culoare variază de la gălbui până la maro deschis. Zahărul brut păstrează o cantitate mică, dar totuși semnificativă, de aromă de melasă.
  • Zaharul rafinat. Include zahăr alb granulat, zahăr de brutărie și zahăr de cofetarie și este cea mai pură formă de zahăr, fără melasă sau alte impurități. Este măcinat în diverse consistențe fine, fiecare cu o aplicație specifică.

Alte tipuri de zahăr, mai puțin familiare

Zahărul Muscovado

Cunoscut și sub denumirea de zahăr de Barbados, zahărul Muscovado este un zahăr nerafinat din trestie, care conține melasă naturală. Există tipuri închise la culoare sau deschise, textura fiind aceeasi: lipicioasă, umedă și nisipoasă, cu o aromă bogată, complexă, cu gust asemănător caramelului.

Deși poate fi folosit ca înlocuitor pentru zahărul brun, aroma lui este mult mai puternică. Se folosește în sosurile pentru carne la grătar, pentru marinate și dressinguri pentru salată. În privința deserturilor, zaharul Muscovado este potrivit a intensifica aroma prăjiturilor cu ciocolată, a turtei dulci și a înghețatelor. Dacă vrei să „îmblânzești” gustul unei cafele amare dar fără să o îndulcești foarte tare, poți folosi acest tip de zahăr.

gramajoară de zahăr Muscavodo. Tipuri de zahăr
Zahăr Muscavodo

Zahărul Demerara

Zahărul Demerara este extras din trestie de zahăr și este puțin rafinat. Are granule mari, ca de chihlimbar, o textură crocantă și o aromă ușoară de melasă. Poate fi folosit pentru a îndulci cafeaua sau ceaiul, ca topping pe produse de patiserie (brioșe, fursecuri) sau ca topper crocant pentru deserturi precum crema de zahăr ars.

Zahărul de cocos

Zahărul de cocos – produs din seva palmierului de cocos – arată ca zahărul brun și are o aromă inconfundabilă de caramel. Deoarece suferă o prelucrare minimă, acest tip de zahar conține unele vitamine și minerale naturale.

nuca de cocos taiata in doua, alaturi de o lingura de lemn cu zahăr de cocos
Zahăr din cocos

Zaharul turbinado

Similar cu Demerara, acest zahăr este procesat minim. Zahărul turbinado are o culoare aurie, cristale mari, o aromă ușoară de zahăr brun și un gust subtil de caramel. Conține mai multă melasă decât alte tipuri de zahăr. Este adesea folosit pentru a îndulci băuturile calde sau la copt.

Zahărul candel

Zahărul candel este un zahăr solid, dur, asemănător unei bucăți de rocă, fiind obținut din sirop pur de trestie, prin cristalizare lentă. Este ideal pentru îndulcit ceaiul, cafeaua, vinul fiert, punch-ul, grog-ul sau lichiorurile de fructe.

Zahărul pentru decor

Acest tip de zahăr are cristale mari și rezistă bine la temperaturi înalte. Se poate folosi presărat peste prăjituri, biscuiți și tarte, pentru a le da o textură ușor crocantă. Se găsește și în variante colorate.

Mai multe lingurite aliniate, toate pline cu diferite tipuri de zahăr, fotografiate pe fundal de lemn

Dacă te hotărăști, totuși, să renunți la zahăr, uite și ce se întâmplă în organism atunci când reușești să-l elimini din alimentație. Și îți spunem și cu ce poți înlocui zahărul.

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • alimentatie sanatoasa
  • cum se foloseste zaharul
  • tipuri de zahar
Citește și
Cum îți poți amenaja o bucătărie eficientă și modernă?
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Cum îți poți amenaja o bucătărie eficientă și modernă?
Fisticul: Beneficii pentru sănătatea cardiovasculară și sistemul imunitar
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Fisticul: Beneficii pentru sănătatea cardiovasculară și sistemul imunitar
Ce să mănânci în Turcia ca un localnic?  
Citește articolul
  • ÎN LUME
  • TIPS & TRICKS
Ce să mănânci în Turcia ca un localnic?  
Superalimente pentru echilibru, energie și sănătate metabolică
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Superalimente pentru echilibru, energie și sănătate metabolică
Bolurile biodegradabile: o alternativă modernă pentru servirea responsabilă a preparatelor
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Bolurile biodegradabile: o alternativă modernă pentru servirea responsabilă a preparatelor
Dieta Keto – Beneficii & recomandări pentru dieta ketogenică
Citește articolul
  • CE MÂNCĂM
  • TIPS & TRICKS
Dieta Keto – Beneficii & recomandări pentru dieta ketogenică
Post intermitent (Fasting) – Cum se ține în mod corect postul intermitent
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Post intermitent (Fasting) – Cum se ține în mod corect postul intermitent
Mesaje de 14 februarie: cum să-i spui c-o iubești ca sarea-n bucate
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Mesaje de 14 februarie: cum să-i spui c-o iubești ca sarea-n bucate
Gustări sănătoase pentru școală: ce să-i pui în pachețel
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Gustări sănătoase pentru școală: ce să-i pui în pachețel
Caută
Alegerea editorilor
  • Cele mai bune cherhanale de pe litoralul românesc, unde mănânci excelent
    • ÎN ȚARĂ
    • UNDE IEȘIM
    Cele mai bune cherhanale de pe litoralul românesc, unde mănânci excelent

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2023 Restograf

Input your search keywords and press Enter.