Mâncarea autentică mexicană este vibrantă, delicioasă, proaspătă și… distractivă. Este, de asemenea, plină de culoare, picantă și extrem de bogată în ingrediente savuroase! Bucătăria mexicană este una dintre cele mai îndrăgite din lume și, din fericire, și-a făcut loc și în peisajul gastronomic din București.
Atunci când vorbim de mâncare mexicană, multă lume are impresia că totul se învârte în jurul acelorași ingrediente: carne și tortilla. Cum acestea au un rol cheie în bucătăria mexicană, e oarecum de înțeles. Însă adaugă în „ecuație” roșiile, lime, coriandru, ceapa, avocado, fasolea și, desigur, porumbul și chilli, și ai să înțelegi cum de gastronomia lor este atât de variată!
Bucătăria mexicană, un mix savuros
Mâncarea mexicană este plină de arome! Printre ierburile și condimentele folosite frecvent se numără, desigur, chilli (proaspăt, uscat, afumat sau murat), dar și oregano, coriandru, scorțișoară și cacao. Usturoiul, ceapa, lămâia și limele sunt și ele folosite din abundență.
Cele 6 regiuni ale țării au o bucătărie foarte diferită, din cauza deosebirilor climatice și geografice. Spre exemplu, în nord se gătește mult pe bază de carne de vită, capră sau struț. În Yucatan, mâncarea e mai dulce și nu chiar așa condimentată, în timp ce Oaxacan e renumită pentru savuroasele tamales și sosul Mole (un sos de bază în gastronomia mexicană, din ardei iute, fructe și nuci). Sudul are influențe din Caraibe, și aici se întâlnește mai mult peștele, dar și legumele picante ori preparatele din pui.
Cele mai populare preparate specifice și restaurante la care găsești mâncare mexicană în București
Când spui mâncare mexicană, primul lucru care vine în minte este, de obicei, tacos. Cu siguranță, este cel mai popular preparat al lor – ieftin, ușor de preparat și foarte gustos. Are deja o istorie de secole în spate și a cucerit lumea din întreaga lume! Însă nu este singurul preparat la care ar trebui să te rezumi. Descoperă gustul și savoarea gastronomiei mexicane și cu siguranță vei rămâne plăcut surprins!
>> Tacos <<
Să începem, așadar, cu tacos. Știai, spre exemplu, că sunt peste 60 de tipuri de tacos, dacă nu chiar mai multe? Și toate se diferențiază printr-un element important: tortilla în sine, adică lipia în care se înfășoară umplutura. Aceasta se face fie din făină simplă, fie din ceea ce se cheamă masa – o făină specială, din porumb nixtamalizat. Acest tip de tortilla tradițională este mai moale și mai elastică. Foile se coc și se umplu apoi cu ingredientele alese – carne (de obicei picantă), brânză, fasole, ceapă, roșii, verdețuri, guacamole, condimente și tot așa.
În Mexic, la fiecare colț de stradă întâlnești o Taqueria – un restaurant mic sau chiar o rulotă de street food unde se vând tacos și burrito. Și din fericire, avem și noi, în București, taquerii autohtone.
Restograf recomandă:
Taqueria El Torito
Taqueria El Torito este un restaurant mexicano-texan și locul în care poți face cunoștință cu bucătăria autentică de tip street-food din Mexic. Au o mulțime de feluri de tacos din tortilla de porumb, nachos, quesadilla, burrito, dar și aripioare picante și salsa… pe cât poți duce de iute (de la ușor picant, la iute rău de tot). Și mai au ceva – Taco Tuesday: o tradiție de peste ocean, care a apărut undeva între anii 1959 și 1977 în restaurantul El Torito din California. Iar după 50 de ani, El Torito București repetă istoria în România și vine cu o promoție specială în fiecare marți, după ora 16:00 – tacos la doar 5 lei bucata! Oferta e valabilă doar după ora 16:00, dacă anunți în prealabil „rezervare pentru Taco Tuesday”. Îi găsești pe str. Apolodor nr. 3, în zona Unirii.
Rezervă o masă la Taqueria El Torito
M.A.T.
M.A.T. (Masa Artisanal Taqueria) este un restaurant de pe str. Mircea Vulcănescu nr. 121. Localul pornește de la un concept de „tacos & more” și propune o bucătărie creativă, cu elemente avangardiste, unde creația este pe primul loc. Cu un design rustic, cu influențe mexicane, restaurantul arată foarte bine și are o atmosferă cu totul aparte – relaxată, proaspătă, tinerească! La M.A.T. fac tacos 100% ca în Mexic, de la zero. Folosesc făină din porumb nixtamalizat și chiar o moară specială, adusă din Mexic. Inclusiv porumbul este cultivat de ei încă din primăvara lui 2019. Plita pe care fac foile, presa, condimentele și ingredientele folosite, totul e autentic! Iar rezultatul e grozav! Meniul se schimbă și el periodic, ca să te poți bucura de tacos în ton cu sezonul.
>> Quesadilla <<
Acesta este, probabil, unul dintre cele mai populare preparate mexicane din restaurantele noastre. Ba chiar le găsești în meniurile localurilor care nu au neapărat acest specific. Și asta pentru că sunt pe gustul nostru, iar cererea mare există.
Când vine vorba de quesadilla, brânza este ingredientul vedetă. Multă, multă! Topită! O tortilla este umplută cu brânză, alături de alte topping-uri – carne de pui sau de vită, legume de tot felul și, eventual, ardei iute – apoi se împăturește și se frige la tigaie, fără ulei, pe ambele părți. Și se mănâncă caldă.
În Mexic se folosește adesea Queso Oaxaca, o brânză cu un ușor gust astringent. Cum la noi nu se găsește, se folosește în schimb mozzarella sau brânză Cheddar. Și asta nu înseamnă că e mai puțin bună!
Restograf recomandă:
Stadio Park
Amplasat în parcul Herăstrău, Stadio Park e un loc perfect în care să-ți petreci serile de vară (sau diminețile, prânzul și după-amiezele) 😊. Pe lângă faptul că au o mâncare foarte bună, atuul lor e că este și foarte variată – aduc în același loc rețete internaționale dar și preparate pentru care românii sunt faimoși în lume. Aici găsești o Quesadilla cu Sos Salsa și cartofi prăjiți foarte gustoasă – un amestec delicios de piept de pui, cheddar și sos salsa, îndesat în tortilla, cu sos de guacamole. E bună-bună!
PS: tot la Stadio au și o Tortilla con Guacamole foarte bună, plăcere mexicană făcută-n casă, cu avocado fresh și tortilla crocantă.
Pizza Hut Dorobanți
Da, știm, primul lucru care îți vine în minte când spui Pizza Hut e, desigur, pizza! Dar asta nu înseamnă că meniul se rezumă doar la asta, sau că celelalte preparate sunt cu ceva mai prejos decât Regina Pizza. Noul meniu de la Pizza Hut Dorobanți a fost dezvoltat cu ajutorul lui Chef Nico Lontras, bucătar profesionist, recunoscut și apreciat la nivel internațional. Iar pe lângă preparatele clasice au fost introduse și opțiuni precum salată de pui cu ananas, burgeri, coaste sau taco. Au și o quesadilla foarte bună – fie că preferi varianta cu pui (care are în plus și brânză Cheddar, ardei și ceapă roșie) sau pe cea cu vită (cu salsa cu carne de vită, brânză Cheddar, porumb și jalapeños). Așa că noi am zice să mergi să o testezi!
Rezervă o masă la Pizza Hut Dorobanți
>> Burrito <<
Dacă nu ești un cunoscător într-ale bucătăriei mexicane, e posibil să confunzi burrito cu taco. Și atunci, care e diferența între ele? În principiu e vorba de cantitate și de mărime. Tacos sunt mai mici, iar lipia nu este rulată, și e posibil să ai nevoie de 3-4 bucăți pentru a-ți satisface apetitul. Un burrito, în schimb, se face folosind o tortilla mult mai mare, iar topping-urile folosite sunt mai multe. Cu siguranță, un burrito este deajuns pentru a te sătura!
Lipia la burrito se face, de obicei, din făină (căci una din făină de porumb s-ar rupe la o așa dimensiune). Capetele se împachetează, iar tortilla se rulează. Printre cele mai populare ingrediente folosite se numără, pe lângă carne, orez sau fasole. Desigur, există și variante vegetariene.
Restograf recomandă:
El Torito
El Torito este un restaurant mexican inconfundabil, cu mâncare autentică în adevăratul sens al cuvântului! Este decorat foarte frumos, cu elemente de design foarte colorate, tipic mexicane, și cu accesorii în aceeași notă. Iar meniul este, probabil, cel mai bogat de acest gen pe care îl vei găsi în București. Au numai preparate mexicane, cum rar găsești la noi, ba chiar și băuturi specifice. Decorul, ritmurile incitante ale muzicii mexicane şi mirosul de mâncare savuroasă, toate compun un tablou perfect!
La ei vei găsi Burrito Chimichangas, burrito umplut și prăjit în baie de ulei. Ai mai multe variante din care poți alege: de pui, de porc, de vită sau cu fasole.
Sara Green
Sara Green este un bistro vegetarian/vegan, la care vei găsi numai preparate sănătoase (chiar și burgeri și prăjituri)! Brandul s-a născut din dragoste pentru copii, pentru oameni și pentru natură. După venirea pe lume a fetiței sale, Sara, Alexandru Bădulescu și-a deschis propria afacere, sub forma unui food truck (pe str. Nicolae Caramfil) cu mâncare vegană și raw. Apoi a urmat restaurantul cu același nume, la câteva minute de mers pe jos de Piața Victoriei, pe str. Lascăr Catargiu 43A – o locație foarte cochetă. Aici te trimitem și noi, să încerci Happy Burrito, mai ales dacă ești vegetarian. Conține cartof dulce, fasole roșie, salsa raw, salată verde, chili (opțional), lipie cu maia și făină integrală. Și e foarte bun!
Crăpelniță
Crăpelniță s-a întors pe Magheru după ce și-au făcut un refresh. Așa că dacă ești cu treburi prin zonă (sunt chiar aproape de Cărturești), n-ar fi o ideea rea să-ți iei prânzul din zbor la ei. Au niște tortillas declicioase, au și opțiuni vegane și niște wrap-uri excelente (îi găsești și pe platformele de livrări).
Despre burrito-ul lor, numai de bine! 🙂 Au și veggie, și de pui, și de vită, au chiar și la farfurie. Acum… fiecare alege în funcție de preferințele personale.
PS: Mai găsești o Crăpelniță și în Pipera, pe numele ei Crăpelniță Gastrobar, unde te poți relaxa frumos la terasă în timp ce servești masa.
>> Nachos <<
Nachos sunt, de fapt, niște chipsuri din tortilla, servite cu brânză topită și diverse alte topping-uri sau sosuri (de roșii, guacamole, sau cu ardei iuți). Dar pot fi folosiți și în compoziții mai elaborate, care includ carne, ceapă și legume. Practic, foile de tortilla se taie în formă de triunghiuri și se prăjesc în ulei încins, apoi se servesc cu topping la alegere. Fac parte mai degrabă din bucătăria Tex-Mex, cea specifică zonei de graniță dintre Mexic și SUA.
Conform Oxford Dictionary, povestea nacho-ului e așa: a apărut pentru prima dată în 1943 în Piedras Negras, un mic oraș mexican care se află foarte aproape de baza militară americană Fort Duncan, Texas. Un grup de soții de-ale militarilor americani au petrecut o zi la cumpărături în Eagle Pass, apoi au decis să ia cina la un restaurant. Doar că toate erau închise. Lui Ignacio Anaya (poreclit Nacho), bucătar la Victory Club din Piedras Negras, i-a fost milă de ele și le-a gătit ceva din resturile rămase în bucătărie. A tăiat felii și a prăjit niște chipsuri de tortilla, le-a acoperit cu cheddar mărunțit și felii de jalapeños și le-a băgat la cuptor pentru câteva minute. Apoi le-a servit doamnelor gustarea și a denumit-o după el însuși – Nachos Especiales.
Restograf recomandă:
Hard Rock Cafe
Meniul de la Hard Rock Cafe e celebru în toată lumea și oferă produse din bucătăria americană, cu accente internaționale și românești. Poți alege dintre burgeri din carne de vită premium, salate proaspete, deserturi delicioase, preparate vegetariene și aperitive pregătite în casă. Ba chiar au un meniu special pentru copii. Multe dintre preparate sunt specifice bucătăriei Tex-Mex, așa cum este și cazul Classic Nachos – chipsuri crocante de porumb, gratinate cu sos cremos din patru feluri de brânză și boabe de fasole. La toate acestea se adaugă „pico de gallo” (salsa crudă), ardei jalapeños, brânză Cheddar și Monterey Jack, ceapă roșie murată și ceapă verde. Și se servește cu smântână. Yummy!
Rezervă o masă la Hard Rock Cafe
Update 2022: localul s-a închis
Entourage
Entourage Centrul Vechi este locul perfect pentru socializare, în inima orașului. Dacă vrei să te bucuri de un mic dejun copios sau de un brunch târziu, la ei vei găsi tot felul de preparate inspirate din bucătăria americană și câte ceva cu influențe mexicane. În plus, au și multe cocktailuri, foarte variate! Atmosfera e plăcută și relaxantă, numai bună pentru o ieșire cu prietenii. La ei în meniu vei găsi faimoșii Nachos con carne, cu vită, brânză și sos de brânză.
TAQUERIA Eminescu
Taqueria Eminescu este un alt loc în care poți găsi mâncare mexicană gustoasă. Taco, quesadilla, burrito, nachos, burgeri și multe alte preparate tex-mex. Porțiile sunt mari și generoase, mâncarea super bună, cu gust autentic, atmosfera relaxată și personalul foarte prietenos. Și nu zicem doar noi – sunt mulți cei care îi laudă pentru tacos-ul excelent.
Dar tot la ei am găsit și o variantă foarte bună de Nachos: Chorizo Nachos. Adică chipsuri de porumb, chorizo iute, sos cedar, salsa de tomate, porumb, jalapeo murat și smăntână. Foarte buni! Au și nachos de pui, porc, vegetarian și de post.
Rezervă o masă la Taqueria Eminescu
>> Enchiladas <<
Enchiladas sunt „înecate” în sos și brânză topită și nu le poți mânca decât cu ajutorul furculiței și cuțitului. Tortillas sunt umplute cu carne sau brânză și rulate, iar deasupra se toarnă un sos (verde, roșu sau alb), apoi se presară brânză rasă care se topește odată ce vasul este băgat la cuptor. Ca și umplutură se pot folosi însă tot felul de ingrediente – nu doar carne și bârnză, ci și fasole, cartofi, legume sau o combinație între toate acestea. Iar sosul poate fi din chilli, ori sos de brânză, din roșii, faimosul sos mexican Mole (pe bază de ardei iute, fructe și nuci) sau queso (un mix de brânză topită, salsa proaspătă, avocado și coriandru)
Restograf recomandă:
El Torito
Despre restaurant ți-am povestit deja câte ceva, mai sus. Ce am vrea să adăugăm este că tot aici găsești Enchilada ca în Mexic! Au șase sortimente diferite, câte unul pentru gustul fiecăruia, ca să ai de unde alege – Enchiladas cu queso, cu verdețuri, Ranceras (cu vită), pui și Mole sau cu pui și salsa verde, ori Nortenias (cu carne de porc).
Tot la ei găsești și Empanadas – niște plăcinte care se aseamănă cu pateurile, umplute cu amestecuri delicioase cu carne sau legume și branzeturi, coapte sau prăjite și savurate fierbinți.
>> Fajitas <<
Denumirea de Fajitas face referire, de fapt, la modalitatea în care sunt preparate ingredientele. În mod tradițional, carnea de vită marinată este tăiată fâșii și preparată la grill. La fel se taie și ardeii grași și ceapa (care de obicei este caramelizată). Acestea se servesc împreună într-o tigaie, alături de tortillas moi și calde. Și, desigur, cu un sos – de guacamole ori salsa, sau smântână etc. La restaurante poți însă găsi și Fajitas de pui.
Restograf recomandă:
Conacul Zeneea
Amplasat într-o frumoasă casă boierească de pe Pache Protopopescu, Conacul Zeneea (fost Conacul Nobil Pache) este un restaurant cu specific internațional. Așa că la ei vei găsi o mulţime de reţete din bucătăria italiană, americană, românească dar și mexicană. De la variate feluri de peşte şi fructe de mare, la fripturi, salate şi deserturi fine, aici există câte ceva pentru gustul fiecăruia. Plus că au și un loc de joacă pentru copii, dacă vrei să mergi și să iei masa în familie.
Revenind însă la ale noastre, la ei găsești mai multe preparate mexicane – de la Guacamole cu tortilla chips, la Quesadilla, aripioare de pui crocante și… Fajitas – de porc sau de pui, cu ceapă, ardei gras, și chili.
Rezervă o masă la Conacul Zeneea
Blue Margarita
Conceptul de bucătărie latino-americană a venit din partea bucătarului șef, a cărui pasiune ar fi fost irosită dacă nu ar fi împărtășit-o cu noi. Așa s-a născut Blue Margarita, un restaurant și un concept de familie care, după cum spun ei, are trei obiective clare: să servească întotdeauna mâncare proaspătă, făcută în casă de la zero, muncită și cinstită; să deschidă drumul către niște preparate culinare deosebite; și să creeze o atmosferă plăcută și relaxată. Noi zicem că au reușit, pentru că localul e considerat unul dintre cele mai bune restaurante cu mânare mexicană din București.
La ei ai să găsești cam tot ce ai pofti din bucătăria mexicană – tapas, o mulțime de feluri principale extrem de diverse, salate, deserturi și băuturi specifice. La capitolul Fajitas, ai de unde alege pentru că oferta e foarte mare. Vrei cu antricot sau mușchi de vită, sau poate cu piept de rață ori pui, cu butterfish, cu halloumi sau cu legume… se face!
Și încă ceva… la ei găsești și deserturi mexicane, care sunt delicioase. Ca de exemplu faimoasele Churros (mici gogoșele mexicane, date prin zahăr și scorțișoară și servite cu sos de ciocolată și sos caramel făcute în casă). Sau Chilli Lava Cake (cu ciocolată făcută în casă și o idee de chilli), Bolitas de Coco (după o rețetă originară din Costa Rica – bulete cremoase, acoperite în fulgi de cocos și servite cu sos caramel) ori Chimichanga cu mere un fel de mix între ștrudel de mere și tortilla.
>> Huevos Rancheros <<
În traducere liberă, înseamnă „ouă de la fermă” și e vorba de un mic dejun tradițional mexican. Huevos Rancheros sunt ouă ochiuri moi, servite pe o tortilla caldă, cu fasole (care poate fi ori boabe, ori gătită) și salsa fresca (făcută din roșii, chilli, ceapă și coriandru). Atunci când spargi oul cu furculița, gălbenușul se prelinge și se amestecă cu restul de ingrediente, iar rezultatul e delicios! Rețeta este foarte flexibilă și poți adăuga orice îți place – de la brânză, la avocado, diverse legume sau măsline. E o rețetă delicioasă și un mod perfect de a-ți începe ziua!
Restograf recomandă:
Flip Flop Bistroteca
Flip Flop este destinația ideală când ai chef de o ieșire super chill. E un loc relaxat, prietenos, fără nicio „fiță”, tineresc și foarte cool! Are una dintre cele mai bogate „colecții” de burgeri din oraș (dintre care și 12 rețete de burgeri vegetarieni), dar și supe, gustări și barbeque. În meniu s-au strecurat și ceva preparate mexicane, ca de exemplu GuacaNachos sau Quesadilla, iar dacă te nimerești pe acolo pentru un weekend brunch, atunci poți să te bucuri și de minunatele lor Huevos Rancheros, cu o mulțime de ingrediente savuroase: două ouă ochiuri, fasole roșie, ragu de ardei, roșii, usturoi, piure chipotle, brânză cheddar, coriandru, lime și tortilla. Dacă nu îți place coriandru, pur și simplu le spui și dispare din farfurie!
Rezervă o masă la Flip Flop Bistroteca
Acestea fiind zise, noi sperăm că ți-am făcut poftă și ți-am stârnit curiozitatea îndeajuns încât să încerci aceste preparate mexicane. Sunt foarte gustoase, deosebite și ar fi păcat să ratezi o așa plăcere. Poftă bună (sau Buen Provecho, cum ar spune mexicanii)!
Descoperă și alte recomandări: