Restograf Restograf
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Restaurante
  • Toate restaurantele
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Coreean
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • German
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Libanez
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Conectare
Inregistrare
  • Ai un restaurant?
    • Promoveaza-te
    • Business Blog
    • Consultant virtual
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Acasa > DESTINAȚII > ÎN LUME > Vacanță culinară: 14 preparate tradiționale din Sardinia
  • ÎN LUME

Vacanță culinară: 14 preparate tradiționale din Sardinia

  • Autor : Laura Udrea
  • Data publicare : 16 iunie, 2023
  • Data modificare : 9 aprilie, 2025
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Francesco Cetti a spus odată: „Nu găsești în Italia ceea ce există în Sardinia, nici în Sardinia ceea ce există în Italia.” Zoologul secolului al 18-lea vorbea, probabil, despre fauna sălbatică. Probabil. Dar ar fi putut vorbi, în egală măsură, despre mâncarea sardă. Hai cu noi să descoperi câteva preparate tradiționale din Sardinia, pe care e musai să le încerci dacă ajungi acolo în vacanță.

Oras;elul Castelardo din Sardinia, cu case asezate pe o colina langa mare

Primul lucru pe care trebuie să-l știi despre Sardinia este că o excursie aici nu e același lucru cu a vizita Italia. Turiștii au tendința de a subestima cât de mare este insula asta de 23.000 km², situată la vest de peninsula italiană. Are un teren stâncos, presărat la tot pasul de peri sălbatici și tufe de mirt amplasate pe fundaluri strălucitoare de albastru, Și, pe cât îi sunt de aspre căile, pe atât de primitori sunt oamenii locului. Și apoi, mai e mâncarea…

Cum e mâncarea sardă

Aparte de bucătăria italienească, preparatele tradiționale sarde sunt variate, cu stiluri regionale care variază în funcție de peisaj. În munți și în zonele interioare, mesele se învârt în jurul cărnii și a brânzei. De-a lungul coastelor și pe insulele periferice mai mici, intră în discuție fructele de mare – delicatesele oceanice, cum ar fi bottarga mullet în Cabras sau ventresca de ton în Carloforte. Pe scurt, o mâncare incredibilă!

Preparate tradiționale din Sardinia

Am compilat o listă cu preparate de bază descoperite în Sardinia, care ar trebui să te ghideze dacă pleci într-o călătorie gastronomică aici. Dar cel mai bun pont este să nu te sfiești să încerci și alte lucruri, cele pe care le vei descoperi singur. Aici ești pe cont propriu.

Pardulas

Perfecte pentru micul dejun, deși acceptabile în orice moment al zilei, aceste plăcinte mici sunt umplute cu un amestec de ricotta, șofran și lămâie. Inițial un desert de Paște, acum se găsesc în tot timpul anului la aproape orice brutărie locală. Fiți cu ochii pe o variantă la fel de gustoasă numită casadinas, făcută cu sardo pecorino nematurat, în loc de ricotta. În cazul în care vrei să încerci, alege Biscottificio Collu, în San Sperate. Sunt pe Via Roma de peste 20 de ani. (Evident, le găsești și la magazinele alimentare locale).

o portie de Pardulas asezata pe o farfurie care este asezata pe un stergar care este asezat pe o masă, alaturi de cateva oua. Preparate tradiționale din Sardinia

Fregola

Tot printre preparate tradiționale din Sardinia se numără și Fregola, o varietate unică de paste. Arată precum cușcușul și e preparat trecând aluatul printr-o sită, numită scivedda, care îl transformă în perle mici. Fregola este similar cu risotto și îl vei găsi cel mai adesea alături de scoici mici, aromate în stil sardinian. Asortează-l cu un pahar de nuragus sau vermentino. Îl poți încerca aici: Sa Cardiga e Su Schironi.

Melcii

Sardinia are o lungă tradiție în preparatele culinare cu melci, în special în zona de nord. În cel de-al treilea oraș ca mărime din Sassari, unde bucătăria este inspirată de mediul rural, melcii sunt regi în farfurie. Aici îi vei găsi pregătiți în mai multe moduri, cel mai frecvent fierți într-un sos picant de roșii sau sotați în ulei, cu usturoi, pătrunjel și pesmet. În cazul în care ajungi în zonă, gustă-i la Le Due Lanterne.

Zuppa Cuata (supă gallureză)

Supa gallureză este o supă tradițională din Sardinia. Aceasta este făcută cu carne de vită sau porc și legume precum morcovi, ceapă și cartofi. De asemenea, aceasta poate fi făcută și cu pește sau fructe de mare. Pâinea învechită este ingredientul cheie pentru acest fel de mâncare local. Preparat care, în ciuda numelui, seamănă mult mai mult cu lasagna decât cu supa. Feliile de pâine învechite sunt stratificate în bulion de miel și brânză proaspătă din lapte de vacă numită casizolu. Se servește cu pecorino ras. Aici, dacă ajungi în Tempio: Il Purgatorio.

o portie de Zuppa Cuata (supă gallureză), servita intr-o tigaie de lut

Porc prăjit (Porcetto arrosto)

Bucătăria sardă are multe feluri de mâncare inspirate de tradiția pastorală a insulei. Ciobanii prăjeau un porc mic de lapte într-o groapă săpată în pământ, alături de plante aromatice care creșteau în mod sălbatic prin jurul lor, cum ar fi mirtul și rozmarinul. În zilele noastre, porcul se face la proțap, unde zăbovește până la șapte ore pentru a i se înmuia carnea și a-i deveni pielea crocantă. Odată prăjit, porcul este acoperit cu frunze de mirt și servit la temperatura camerei. În Oliena am mâncat așa ceva aici: Su Gologone.

un purcel pe rotisor

Malloreddus alla campidanese

Cu rădăcini în partea de sud și centrală a insulei, acest paste micuțe sunt uneori numite gnocchi de Sardinia din cauza formei. Sunt făcute din făină de grâu dur, griș, apă, sare, și un vârf de șofran. Malloreddus se oferă, de obicei, aruncat într-un ragu gătit lent de cârnați de porc, roșii și o grămadă de sardo pecorino ras. Servește-le la Ristorante Italia, în Cagliari.

Tocănița de homar

Influența catalană asupra Sardiniei (în special în zona de nord-vest a Alghero) poate fi explicată în popularitatea tocanei de homar, care este un clasic în acea regiune a Spaniei. Ei bine, aici s-a păstrat o rețetă simplă. Homarii de sex feminin, completați cu icrele lor roșii, sunt preparați rapid la aburi și apoi serviți cu un sos de roșii și ceapă și o emulsie rapidă de ulei de măsline, lămâie și piper negru. În cazul în care vrei să încerci acest preparat, mergi la La Lepanto, în Alghero.

Pane Carasau

În lsiat de preparate tradiționale din Sardinia trebuie musai să menționăm și pâinea tradițională ultrasubțire, crocantă. S specialitate a zonei muntoase a insulei. Se face (în mod tradițional, de către femei) cu tărâțe de grâu tare, apă, sare și drojdie. Și trebuie să fie coaptă de două ori la temperaturi super-ridicate (peste 400 grade Celsius). În prima etapă a preparării, pâinea se umflă ca un balon, moment în care este tăiată în mai multe discuri delicate. Apoi se pune iar la copt. Pane Guttiau este o versiune asezonată cu uleiul de măsline local și sare. Găsești în mai multe locuri, depinde unde te găsești 😊: Panificio Soru în Ovodda, Azienda Galanu în Orgosolo sau Tundu Carasau în Oliena.

mai multe aperitive sunt servite pe un dog de bucatarie alaturi de Pane Carasau. Preparate tradiționale din Sardinia

Pecora in cappotto

Această tocană de oaie, făcută cu bulion bogat, ierburi sălbatice și cartofi, este chintesența insulei Sardinia când vine vorba de gastronomie. Numele, care se traduce prin „oi în haină”, este o referire la o tradiție pastorală de a lăsa cele mai vechi oi din turmă netunse în timpul sărbătorii anuale de forfecare a oilor. Astăzi, rețeta este recuperată de bucătarii sarzi și oferită ca delicatesă. Ba cu sos tartar, ba într-un ragu bogat și aromat. În cazul în care vrei să încerci oaie în straie, îți recomand S’Hostera Nugoresa, în Nuoro.

Pecora in cappotto, o mancare tipic sardă, este servita intr-un bol traditional, pe o masă de lemn, alături de condimente

Culurgiones

Aceste ravioli mari și grase, umplute cu cartofi, pecorino și mentă, sunt servite în mod normal fie cu un sos roșu simplu, fie cu unt și Parmigiano. Fiecare buzunar este lucrat manual pentru a arăta ca o piesă de artă. În mod tradițional, provin din zona Ogliastra, dar există multe variații ușor diferite, cum ar fi versiunea din satul Villagrande, care folosește busuioc în loc de mentă. În cazul în care vrei să încerci: Ovile Bertarelli, în Baunei.

Bottarga (sau butargă)

Bottarga este o delicatesă în întreaga Mediterană, iar Sardinia nu face notă discordantă. Este „fabricat” din icre de mullet (pește de apă sărată și dulce care trăiește în majoritatea apelor lumii). Acest pește are un corp alungit, care seamănă cu o torpilă și un cap mic cu ochi mari. Se folosește peștele uscat, care este ras peste orice. de exemplu, pe paste (spaghete cu bottarga rasă deasupra găsești peste tot pe insulă). Ori sparanghel, sau anghinare crudă. Ori este servită singur, feliat în felii groase și stropit cu ulei de măsline extravirgin. Ristorante Sa Barracca, Zia Belledda, în Oristano.

Cordula (organe comestibile de miel)

Quinto quarto este un termen care face referire la toate bucățile de carne care cad din cuțitul măcelarului când se tranșează oaia. Dar și la organele care pot fi comestibile ale animalului sacrificat. Aceste rețete, deși în mod tradițional prețuite în întreaga Sardinie, azi nu le mai găsești. Dar nu și cordula, intestine de miel prăjite pe băț. Intestinele sunt gătite lent, ore în șir, pentru a fi moi la interior și crocante la exterior. Și se mănâncă cu mâinile.

Nu e singurul organ salvat în gastronomia sardă contemporană. Vei găsi, de asemenea, intestine sote cu mazăre proaspătă, sau preparate într-un vas numit trattalia, amestecate cu inimă, plămâni și ficat. Musai să încerci așa ceva la Il Rifugio, în Nuoro.

o rolă de Cordula (organe comestibile de miel) pusa pe un rotisor. Preparate tradiționale din Sardinia

Burrida

Ingredientul principal din burrida este gattuccio, o mică varietate de somn care a fost scos pe tușa istoriei fiind considerat un pește low-cost. Dar nu și în Sardinia. În acest preparat țărănesc umil, peștele este marinat într-un sos pe bază de oțet și apoi gătit încet, alături de nuci tocate mărunt și de ficatul peștelui. De regulă, este servit ca aperitiv în Cagliari, capitala Sardiniei. Încearcă-l la Barceloneta sau Lo Scoglio, în Cagliari.

Seadas (sau sebadas)

Când vine vorba de desert, caută aceste găluște uriașe, prăjite, umplute cu brânză proaspătă pecorino iute și coajă de lămâie. Sunt servite în mod tradițional cu miere amară (cunoscută și sub numele de corbezzolo sau miere de arbutus). Recomandarea noastră, Sa Cardiga e su Schironi, în Capoterra.

Așadar, dacă vacanța te poartă în această insulă minunată, nu rata ocazia să încerci și aceste preparate tradiționale din Sardinia. Și dacă ne-am pornit să vorbim despre destinații culinare, hai să vezi câteva recomandări și din Dubrovnik, Cinque Terre sau Thassos. 

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • Bottargabutargă
  • Burrida
  • Cordula
  • Culurgiones
  • excursie in sardinia
  • fregola
  • Malloreddus alla campidanese
  • mancare in sardinia
  • melci de mancare
  • melci in italia
  • Pane Carasau
  • Pardulas
  • Pecora in cappotto
  • Porcetto arrosto
  • preparate traditionale
  • preparate tradiționale italiene
  • preparate tradiționale sardinia
  • sardinia
  • Seadas
  • supa gallaureza
  • Tocănița de homar
  • zuppa cuata
Citește și
Ski în Bulgaria: Ghid complet despre Bansko, Borovets și Pamporovo
Citește articolul
  • ÎN LUME
Ski în Bulgaria: Ghid complet despre Bansko, Borovets și Pamporovo
Târguri de Crăciun din Europa: cele mai frumoase destinații de poveste
Citește articolul
  • ÎN LUME
Târguri de Crăciun din Europa: cele mai frumoase destinații de poveste
Destinații de toamnă în Europa: 8 capitale perfecte pentru un city break. Ce să vizitezi și unde să mănânci
Citește articolul
  • ÎN LUME
Destinații de toamnă în Europa: 8 capitale perfecte pentru un city break. Ce să vizitezi și unde să mănânci
Cele mai romantice locuri din Paris, orașul iubirii. Plus 7 restaurante pentru „porumbei”
Citește articolul
  • ÎN LUME
Cele mai romantice locuri din Paris, orașul iubirii. Plus 7 restaurante pentru „porumbei”
Cele mai hot destinații culinare în 2024
Citește articolul
  • ÎN LUME
Cele mai hot destinații culinare în 2024
O porție de Thailanda… la farfurie. Tărâmul exploziilor de arome exotice
Citește articolul
  • ÎN LUME
O porție de Thailanda… la farfurie. Tărâmul exploziilor de arome exotice
Destinații exotice de Revelion: 5 alegeri extravagante pentru noaptea dintre ani
Citește articolul
  • ÎN LUME
Destinații exotice de Revelion: 5 alegeri extravagante pentru noaptea dintre ani
Crăciun ca-n Colmar nu găsești niciunde!
Citește articolul
  • ÎN LUME
Crăciun ca-n Colmar nu găsești niciunde!
Budapesta, o destinație perfectă în perioada sărbătorilor de iarnă
Citește articolul
  • ÎN LUME
Budapesta, o destinație perfectă în perioada sărbătorilor de iarnă
Caută
Alegerea editorilor
  • Târguri de Crăciun din Bucureşti, de la cele mai mari, la cele mai mici
    • NOUTĂȚI
    • UNDE IEȘIM
    Târguri de Crăciun din Bucureşti, de la cele mai mari, la cele mai mici
  • Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară
    • CE MÂNCĂM
    Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
Descarcă APP
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2023 Restograf

Input your search keywords and press Enter.