Din ce mi-au spus cei care umbla prin lume mai mult decat mine, Bucurestiul e capitala europeana cu cele mai putine restaurante vegetariene, cu mancare dietetica sau cu mancare sanatoasa (healthy food – noul val), sau cu mancare sanatoasa la modul general, pur si simplu. Din acest punct de vedere, ne asemanam mult cu Anglia, unde in aproape toate restaurantele “normale” gasesti numai semipreparate de la supermarket, adesea nici macar disimulate in vreun sos sau prin vreo combinare cat de cat originala. Si in Germania e mancare foarte nesanatoasa, insa acolo nu atat din pricina de supermarket, cat de traditie (grasime, prajeli, sosuri grele, carne, carnati si cartofi la greu etc.)
In afara de restaurantele pentru oameni bolnavi, pentru viitori bolnavi sau cele pentru ciudati, cea mai sanatoasa mancare e in marile restaurante gastronomice, cele cotate Michelin sau aspirante. Acolo regulile sunt foarte stricte: toate produsele trebuie sa fie proaspete, nu se foloseste nimic congelat, nu se prajeste nimic in ulei, totul se face in bucatarie, pe loc, numai din produse si ingrediente de baza, numai cu condimente naturale, nu se ia nimic semipreparat sau prelucrat, absolut nimic sintetic.
In Bucuresti, daca nu te tine cartea de credit ca sa mergi sa mananci zilnic astfel de mancare sanatoasa la Heritage sau la Bistrot Epoque, de pilda, va trebui sa faceti un drum la cele cateva – foarte putine – restaurante cu oficial autodeclarata grija pentru sanatatea clientilor – si a societatii, in general, de ce nu…. In afara de cele cateva de tip snack “healthy food” care te hranesc doar cu salate, sandviciuri si sucuri de fructe (Ben Frank & Sol, Lime & Lemon etc.), dintre cele in care poti gasi mancare in toata regula eu am gasit doar patru pana acum in Bucuresti: Mandala, Casa Satya, Fibrio si Diet Center. Primele doua vor sa ia in plus in grija si sanatatea dumneavoastra sufleteasca, ultimele doua doar pe cea trupeasca.
La Mandala pe usa scrie ca acolo intri intr-un “restaurant vegetarian, ceainarie, librarie ezoterica, magazin de produse naturiste si cursuri de dezvoltare personala”. Casa din Bucurestiul vechi, cu inca destul farmec, are personalitate, e potrivita pentru scopurile declarate. Amenajarea e cu semnificatie pentru cunoscatori, fara indoiala, insa pentru noi a fost doar viu colorata si foarte prietenoasa, ne-a placut si ne-am simtit bine acolo, mai ales ca era destul de plina, si asta la o ora tarzie, cand multe restaurante deja inchid. Sunt si doua sali de curs la Mandala, pe care le-am vazut pline si pe ele, cu oameni aparent fericiti. Surpriza cea mai mare a venit de la mancare, insa. Meniul e in intregime vegetarian, nu au niciun fel de carne, nici macar peste. Am mancat de multe ori in restaurante de acest fel in strainatate, insa nu imi amintesc sa fi terminat vreodata tot ce mi s-a pus in farfurie. Noi am fost patru, si cu totii am ajuns la concluzia nu numai ca mancarea aceea e “digerabila”, ci si ca e chiar buna la gust. Cu exceptia unor lipii oribile de la Carrefour, pe care am hotarat ca le putem trece cu vederea, totusi. Mancarea vegetariana de la Mandala e destul de elaborata, se vede ca cineva munceste mult la ea. Sunt mancaruri fara carne din diverse bucatarii, si europene si asiatice, unele cu combinatii neasteptate de ingrediente. Preturile sunt mici, nu am vazut nimic la Mandala care sa coste mai mult de 15 lei portia (sau 19, nu sunt sigur – oricum, era cu 1 in fata). Serviciul e rezonabil, insa e destul de lent, am vazut o singura chelnerita in restaurantul plin. Totusi, norocul lor pare sa fie ca pentru multi dintre clienti timpul are alta semnificatie decat pentru noi, ceilalti, neinitiatii, asa ca le e totuna daca mananca intr-o ora sau in doua. Mandala e un restaurant de vizitat, fara indoiala, chiar daca sunteti vegetarieni de ocazie, pentru o seara. Au facut treaba buna, pacat ca nu sunt mai multe restaurante de acest fel in Bucuresti.
Casa Satya e un loc pe care unii il privesc cu multa suspiciune, pe cand altii merg regulat acolo, cu multa speranta in suflet. Cum nu sunt in stare sa descriu cu cuvintele mele ce se intampla la Satya, fac si eu un copy-paste de pe prezentarile lor: “Bucătăria este un veritabil proces de alchimie. Astfel la Satya preparatele sunt create luându-se în considerare principiile şi înţelepciunea milenarei Ayurveda şi ale studiilor știinţifice moderne de alimentaţie naturistă. Ingredientele și condimentele sunt folosite în proporţii și compatibilităţi optime astfel încât să aibă cel mai bun raport al simfoniei celor 6 gusturi, având și un amplu aport de energie vitală și efecte benefice generale asupra organismului.” Deci, cam despre asta e vorba… Satya e intr-o casa frumoasa, cu personalitate, printre blocurile din Banu Manta. Are o gradina mare in fata, foarte apreciata vara. Interiorul e amenajat original – evident! – dupa niste principii pe care nu oricine le intelege (si le gusta), insa cared ca majoritatii clientilor li se pare placut. Mancarea e si ea neobisnuita si nemaiintalnita in alte locuri. Foarte putina carne – aproape deloc, se pare, numai ceva peste – legume in toate felurile si cu tot felul de sosuri. Prin urmare, greu de spus pentru un neinitiat daca e buna sau nu, atata vreme cat nu ai termeni de comparatie. Sigur ca trebuie mers macar o singura data la Casa Satya, asa cum sta bine oricarui om deschis la minte…
Fibrio e un restaurant cu mancare dietetica pe care multi l-au asteptat in Bucuresti si care e recomandat in mod expres de catre doctorii nutritionisti celor care sunt grijulii cu sanatatea lor. Si, mai ales, celor care vor sa slabeasca, pentru ca mancarea e facuta dupa reguli intalnite adesea in regimurile disociate, in general, si al celor ale lui Montignac, in particular. Casa de pe stradutele din jurul Pietei Dorobantilor nu e nici mare si nici amenajata cu multe pretentii, insa atractia la Fibrio e meniul, evident. Doamna care a deschis Fibrio face eforturi iesite din comun sa adauge ceva gust unor feluri pe care cu greu le-ai putea manca daca nu ai sabia unor boli sau a unor (zeci de) kilograme in plus deasupra capului. Oricum, e admirabil efortul, si sunt de apreciat si rezultatele, de vreme ce poti manca ceva ce acasa nu ti-ar iesi sub niciun chip atunci cand nici imaginatia nu e chiar la ea acasa, ca sa nu mai vorbim de produsele si ingredientele speciale aproape imposibil de obtinut. Deci, daca nu aveti de ales, nu prea veti putea ocoli Fibrio, mai ales ca sunt sigur ca lucrurile sunt facute acolo cu multa buna-credinta.
Diet Center e ceea ce au vrut sa spuna chiar din nume, adica un restaurant cu mancare sanatoasa, chiar dietetica. Spre deosebire de cele de mai inainte, la Diet Center au foarte multe mancaruri si dulciuri, din mai multe bucatarii, si in special din cea libaneza (patronul fiind libanez), insa aici se pare ca accentul cade pe modul de preparare (nimic prajit in ulei etc.) decat pe felurile de mancare propriu-zise si pe ingrediente. Au toate felurile de carne la Diet Center, salate, pizza, sandviciuri etc. Au si un meniu impartit pe zile si pe saptamani pare si impare, probabil facut de niste nutritionisti si pentru clienti fideli. Dl Ryad, patronul, l-a pozitionat ca restaurant modern, pe jumatate cu autoservire: e la parterul unui bloc nou, de birouri, de pe Nicolae Caranfil, mai aproape de pod. E foarte luminos, numai beton, sticla, plastic, termopane si inox, cu galantare in care poti vedea unele feluri de mancare si dulciurile. Arata aseptic, senzatie intarita si de chiflele sigilate in plastic, la fel ca si lipia si chiar crutoanele pentru supa. Probabil ca pe cei mici nu-i mira deloc atmosfera de McDonald’s si de autoservire, insa cei mai batrani nu prea cred ca apreciaza acest tip de pozitionare. Din tot ce am luat noi, doar un singur fel a avut ceva gust, celelalte au fost banale, ca sa folosesc un eufemism. Si sunt sigur ca nu din cauza caracterului lor dietetic, ci din cauza conceptului impus de catre dl Ryad si a bucatarilor lui, fara indoiala… Poti face mancare sanatoasa cu gust excelent – si restaurantele gastronomice sunt cea mai buna dovada in acest sens. Preturile nu sunt mari la Diet Center, daca le comparam cu alte restaurante. Dar daca ne raportam strict la ce gasim in farfurie, nu mai e atat de evident. Personalul e foarte prietenos, a fost o surpriza foarte placuta. Sigur, deci, e de mers la Diet Center doar daca dieta e o problema foarte serioasa pentru dumneavoastra si sunteti dispus(a) sa sacrificati orice desfatare culinara pentru asta.
Asadar, orice initiativa de felul celor de mai sus e mai mult decat binevenita in Bucurestiul asediat de catre restaurantele proaste, dintre care unele ne otravesc de-a binelea, si asta cu buna stiinta. Insa cel mai grav e ca o fac cu complicitatea clientilor…