Vrei să iei masa într-un local cu bucătărie orientală autentică sau ești pur și simplu în căutare de ceva rapid care să-ți domolească foamea? Ghidul nostru te va purta către cel mai bun kebab din București!
Bucătăria orientală, fie ea libaneză sau turcească, este plină de savoare! Iar în materie de carne tocată, trebuie să recunoaștem că nu-i întrece nimeni! Kebabul este un preparat foarte popular și pe la noi (alături de șaorma). Fie că te oprești la o gustare rapidă după o seară petrecută în oraș, sau că ieși la cină într-un restaurant cu gastronomie de mare clasă, kebabul este una din bucuriile simple și gustoase ale vieții. Noi am testat câteva astfel de localuri și îți spunem și ție la care dintre ele găsești cel mai bun kebab, în opinia noastră.
Dacă te atrage ceva, fă o rezervare online prin Restograf și primești confirmare pe loc. Sau alege chiar tu restaurantul la care vrei să mergi din lista noastră de localuri cu specific arăbesc, oriental, turcesc, sau libanez.
Localuri cu cel mai bun kebab din București
Kebabul înseamnă, de fapt, un preparat dintr-un amestec de carne tocată, având la bază (de cele mai multe ori) carnea de miel sau de oaie. În restaurantele de la noi însă, vei regăsi și rețete de kebab din vită și pui sau porc. Turcii au adăugat și cuvântul döner, caz în care carnea este preparată pe frigăruie, la rotisor.
Revenind însă, hai să vedem unde mergem să mâncăm.
Le Bab
Le Bab este unul dintre cele mai în vogă restaurante din București. Și, ce să vezi… toată povestea lor pornește de la kebab! Nu de orice fel însă, pentru că ei vin cu un concept care are la bază ideea de „kebab renaissance project”.
Deși nu se definește ca un restaurant de fine dining, totul la ei este fine. Deschis la Londra în 2016, restaurantul s-a extins și la București. Și a făcut-o cu mare stil! Le Bab arată foarte bine – un mix de minimalism urban, cu detalii elegante și un aer foarte cool.
Restaurantul este unul gourmet, în care gastronomia de înaltă clasă se îmbină cu cea orientală. Rețetele sunt preparate cu ingrediente locale, multe făcute de la zero în bucătăria proprie (de exemplu lipiile, sau chiar murăturile). Legumele sunt de sezon, iar carnea provine de la animale crescute în aer liber. Ba chiar au și opțiuni halal!
Revenind la kebab, toate rețetele au ceva special – chiar și clasicul Adana, din carne de miel, este glazurat cu reducție de prune și curmale. Noi îți recomandăm să încerci și Le Bab Fried Chicken Kebab, cu pulpă de pui, glazură din soya și curmale, salată de varză roșie, coriandru și ceapă. Foarte bune!
Le Bab este pe Calea Victoriei nr. 12A, vizavi de Palatul CEC.
Divan
Divan este unul dintre cele mai frumoase restaurante turcești din Capitală! Designul desprins parcă din poveștile cu palate turcești se potrivește de minune cu aromele mirodeniilor și ale delicioaselor bucate de aici, exact ca într-un „bazar al simțurilor”! Bucătarul Salih Kilic, venit din Sanliurfa, este cel care a creat meniul restaurantelor. Preparatele lui, create după rețete originale, păstrează aroma autentică a mâncării tradiționale, greu de găsit chiar și în Turcia.
Au tot felul de meze (aperitive) delicioase, burgeri, dar și preparate gătite în cuptor pe vatră (Lahmacun sau Pide), salate aromate, dar și deserturi tradiționale. Cât despre kebabul turcesc, la Divan găsești o mulțime de preparate care mai de care mai gustoase și mai interesante! Încearcă Ezmeli (kebab picant special, din carne de vită și oaie, pe pat de roșii picante, cu garnitură de bulgur sau orez alb, ardei iute și roșie coaptă) sau Testi Kebap (kebab din carne de miel cu legume, servit într-un vas special din lut specific Anatoliei Centrale, orez alb și bulgur).
Divan este în zona Floreasca, pe str. Barbu Văcărescu nr. 241A.
Saray Restaurant
Saray Restaurant este unul dintre cele mai cunoscute restaurante turcești din București. Deschis în 2011, și-a câștigat renumele de local în care se mănâncă bine. Bine de tot!
Situat în Centrul Vechi, pe str. Lipscani nr. 21, în acest local te vei simți ca într-un adevărat palat (saray) turcesc. Și nu ne referim aici neapărat la decor – pentru că localul nu este amenajat în stil oriental, ci cât se poate de european. În schimb mâncarea te poartă cu adevărat pe tărâmurile Turciei! Aici te poți delecta cu cele mai fine plăceri orientale, de la pâine turcească, la sosuri și baclava făcută de casă și până la supe delicioase și kebab.
Noi îți recomandăm să încerci Saray Kebap (specialitatea casei, din carne de vițel, cu legume, servită în folie de aluminiu) și Ezmeli Kebap (din carne de vită, servit pe piure de roșii picante).
Rezervă o masă la Saray Restaurant
Restaurant Turquoise
În apropiere de centrul Bucureștiului, în zona Bd. Decebal (pe str. Theodor D. Speranția nr. 96), Restaurant Turquoise este o fuziune între gastronomia turcească autentică și arome mediteraneene. Deschis în 2017, localul și-a propus să ofere bucureștenilor o experiență autentică legată de bucătăria orientală. Și au reușit, zicem noi.
Spațiul este foarte generos, cu o atmosferă relaxată, un loc în care să te simți în largul tău și să mănânci un kebab ca la Istanbul! Au și o terasă mare, care poate fi și închiriată pentru evenimente private (același rol îl au și saloanele de la etajele superiorare).
Meniul este foarte ofertant, preparatele sunt proaspete, iar multe din ingrediente provin din surse locale. Și da, se cunoaște că gătesc pe bază de rețete originare turcești, autentice! Supă de linte, Babaganuj (vinete coapte cu ardei capia, ceapă, roșii, pătrunjel și sos de rodie), lipii foarte gustoase, tabouleh și tot felul de salate… Tot ce vrei!
Ce ne-a plăcut în mod special este carnea care se topește în gură, gustoasă, suculentă, cu mirodenii exact cât trebuie! Am încercat Haș Haș Kebap, specialitatea bucătarului, și Iskender Kebap, din carne de vită și berbecuț, cu sos de roșii.
Rezervă o masă la Restaurant Turquoise
By Sultan Restaurant
Pe Șos Mihai Bravu nr 247, chiar în dreptul Pasajului Muncii, By Sultan este un alt restaurant cu specific turcesc în care se mănâncă bine. Localul este aerisit și amenajat cu bun gust – are două saloane spațioase și o terasă pe care poți servi masa când afară este frumos.
Ambianţa e confortabilă şi primitoare și mereu sunt oameni la mese! Ce-i drept, servesc preparate turcești gustoase, mâncarea e proaspătă, iar prețurile convenabile.
Poți lua masa la By Sultan la orice oră, pentru că au în meniu și preparate pentru mic dejun, dar e perfect și pentru masa de prânz într-o zi de lucru, sau o ieșire seara, cu prietenii. Noi am încercat la ei o porție de Iҁli Köfte (chifteluțe crude turcești cu carne de vită și grâu măcinat), care ne-a plăcut, și, bineînțeles, kebab. Îți recomandăm să încerci Adana Kebab, care e foarte bun (carne tocată de berbecuț cu vită, bulgur, ardei și roșii coapte, ceapă, boia iute și condimente) și Yogurtulu Kebab (din berbecuț și vită, cu bulion, roșii, ardei copți, unt și iaurt).
Rezervă o masă la By Sultan Restaurant
Efes Turkish Cuisine Concept
Când spui bucătărie turcească, gândul îți fuge la Anatolia. Un loc în care viața curge lin, cu plantații de măslini, oameni relaxați, culoare și arome fermecătoare! Ei bine, la Efes Turkish Cuisine Concept regăsești ceva din farmecul anatolian. Este cel mai mare restaurant turcesc din zona Nerva Traian (nr.17-19), la doar 5 minute de stația de metrou Timpuri Noi. La ei găsești zilnic preparate tradiționale proaspete, gătite de bucătarii iscusiți (au un meniu zilnic și un meniu săptămânal din care poți alege ce-ți place ție mai mult), dar și un meniu à la carte plin de preparate tradiționale, specialități la cuptor, pe tavă, specialități la grătar, salate, pește etc. Nouă ne-a plăcut Beyti Kebap (gustos, suculent și arătos, alături de legume la grătar și completat cu Pilav turcesc) și Patlican Kebap (cu vinete).
Rezervă o masă la Efes Turkish Cuisine Concept
Damascus Palace Restaurant
Ieșim din zona bucătăriei turcești pentru a ne îndrepta atenția către gastronomia libaneză. În zona Muncii, pe Bd. Basarabia nr. 98 (vizavi de Stadionul Național), Damascus Palace este un restaurant oriental, cu un simț al gustului arăbesc foarte bine dezvoltat. Specificul restaurantului se regăsește în cele mai mici detalii – pornind de la stilul de amenajare, până la rețetele simple și clasice. Nu este un local „de fițe”, ci mai degrabă unul din acele restaurante fără pretenții exagerate, în care te duci pentru mâncarea excelentă pe care o gătesc!
Folosind ingrediente și condimente specifice, preparatele sunt gustoase, porțiile sunt mari, iar servirea atentă. Noi ne-am luat câte ceva din toate – humus, Moutabal, Baba Gannouj, Muhamara (pastă de ardei cu pesmet, nucă, sos de rodii), o salată Fatoush (cu roșii, castraveți, salată verde, mentă, sumac și crutoane). Ne-a plăcut Kebab Azmarli (din carne de vită, brânză de vaci, vinete și ardei gras) și Kebab Alsikh (cu carne de vită, grâu, muguri de pin, ardei gras și ceapă).
Rezervă o masă la Damascus Palace Restaurant
Cum se pregătește carnea pentru kebab
Așa cum îți spuneam, rețeta originală de kebab este pe bază de miel și vită, însă se pot folosi diverse alte combinații de carne – pui, porc, chiar și pește. Carnea este tocată, apoi se adaugă condimente și se amestecă până se obține o pastă. În funcție de rețetă, acestea pot fi: piper, boia, chimen, enibahar, coriandru, usturoi. Se poate adăuga chiar și lămâie, pătrunjel sau ceapă. Carnea poate fi lăsată la marinat (sau nu), apoi preparată la grătar. Dacă se folosesc frigărui (caz în care vorbim de Shish kebab), întâi se pune carnea pe țepusă și apoi se frige la grătar. Doner kebab este carne preparată pe o spirală rotativă, prăjită la flacară și servită în general la lipie.
Ce nu ar trebui să lipsească dintr-o reteță de kebab pentru un gust deosebit
Pentru că vorbim de un preparat din sfera bucătăriei orientale, este clar că mirodeniile și condimentele specifice nu ar trebui să lipsească din rețetă! Tocmai de aceea, de obicei se folosește mai ales coriandru, chimion și boia. Alte mirodenii care aduc un iz oriental sunt și nucșoara, ghimbirul, enibaharul, schinduf sau cuișoare.
Diferența dintre kebab, shaorma și gyros
În esență, kebab înseamnă bucată de carne prăjită, sau friptă pe grătar. De cele mai multe ori, kebabul este preparat pe bețe de frigărui – carnea este înfiptă pe țepușe. În Orientul Mijlociu i se spune Shish kebab, iar turcii i-au dat denumirea de döner kebab (deseori, în acest caz, carnea este preparată la rotisorul vertical). Kebabul se poate servi apoi ca atare, sau la lipie, împreună cu iaurt, roșii, ceapă, ardei iute sau alte legume. Rulate în lipie, poartă numele de dürüm. Principala caracteristică a kebabului – și ceea ce-l diferențiază de celelate preparate – este carnea, căci se prepara din carne de oaie.
Șaorma este foarte asemănătoare kebabului, în varianta arabă. Însă în acest caz carnea folosită cu precădere este cea de vită. În mod normal, carnea este lăsată la marinat, folosindu-se pentru asta oțetul (nu lămâia). Și se servește, la final, cu humus sau tahina.
Gyrosul este varianta grecească, și se prepară din carne de porc, iar la final se adaugă ceapă, roșii, cartofi și tzatziki.