Pe 7 martie se deschide un nou restaurant japonez in Londra, unul care promite sa fie in topul localurilor cu acest specific. Dar nu asta e vestea care ne intereseaza pe noi atat de mult, cat faptul ca Sosharu, restaurantul care urmeaza sa fie deschis, va fi condus de un bucatar roman. Mai impresionant de atat este faptul ca Alex Craciun, protagonistul acestei povesti, a pornit in viata ca un inginer mecanic. Apoi a plecat la Londra acum aproape 10 ani, s-a stabilit in New Castle si a inceput sa invete cu ce se mananca bucataria. Si aparent a luat premiul I cu coronita la aceasta lectie.
Alex este alegerea marelui bucatar Jason Atherton (un renumit Chef care a crescut sub aripa faimosului Gordon Ramsay) pentru a conduce bucataria viitorului restaurant din Londra. Iar odata ce parcurgi biografia lui Jason Atherton, realizezi ca numirea lui Alex ca Chef la Sosharu este o adevarata onoare.
Dar hai sa va povestim cum a ajuns tanarul Alex in aceasta pozitie demna de tot respectul breslei culinare.
Alex Craciun, de profesie inginer mecanic, a plecat in Londra acum 10 ani si a inceput de jos, in bucataria unui pub din Newcastle. “A fost oribil. Era haos, nu vorbeam limba sau cel putin nu o intelegeam foarte clar. Totusi, am dat tot ce-am avut mai bun, dar a fost tare greu. Dar m-au promovat, iar la 5 luni dupa ce-am inceput, eram responsabil de bucataria pub-ului“, isi aminteste Alex. “Sa fii nou intr-o tara straina vine la pachet si cu un soi de motivatie si vrei sa muncesti mai mult. Si asa a inceput totul. Daca mergeam in alta parte, cum ar fi intr-un restaurant cu o stea Michelin, sigur ar fi fost complet diferit pentru ca probabil ca as fi fost descurajat si m-as fi speriat. Dar asa, aici stiam ca pot sa fac o mancare mai buna decat ei, si asta mi-a dat increderea de care aveam nevoie“, mai spune Alex.
Intalnirea cu bucataria japoneza a avut loc in restaurantul Maze, pus pe picioare tot de Atherton. Aici se servea un meniu eclectic, tot felul de gustari care aveau la baza ingrediente asiatice. Dupa 3 ani de lucru la Maze, Alex a hotarat sa se duca direct la sursa si a plecat in Japonia sa vada acest specific culinar realizat ca la mama lui acasa.
Atat de mult a vrut sa invete sa gateasca ca la carte, ca la unul dintre cele mai celebre restaurante din Tokyo, RyuGin, a stat cateva zile la rand in fata usii localului pana cand i s-a permis sa intre in bucatarie. Si i-a iesit. Si nu doar aici, dar a lucrat in diverse alte restaurante din Tokyo, Osaka si Hong Kong. A lucrat si la un noodles shop, dar si in restaurante cu stele Michelin. Mai mult, ca sa se pregateasca pentru pozitia de la Sosharu, a petrecut un an in Japonia si a fost la Kyoto Culinary School.
Acum, Alex Craciun e pregatit sa conduca bucataria viitorului restaurant Sosharu, local care se va axa pe mancaruri simple, nesofisticate, dar care sa incorporeze ingrediente de calitate, cu gust. Restaurantul va fi in stilul unui izakaya – un fel de taverna, un gastropub specific Japoniei, cu preturi de la 6£ la 26£/ persoana la pranz, si de la 40£ la 60£/ persoana la cina. In meniu, clientii vor regasi specialitati precum tempura, sashimi si hibachi grill, dar nu si sushi.
Ce ziceti, dati o fuga pana la Londra sa descoperiti preparatele facute de Alex Craciun?
Mai multe poze de la Sosharu: