Restograf Restograf
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
Rezerva o masa
Conectare
Inregistrare
  • Ai un restaurant?
    • Promoveaza-te
    • Business Blog
    • Consultant virtual
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Acasa > FOOD & DRINKS > TIPS & TRICKS > Umami. Ce este al cincilea gust și de ce a intrat în lumina reflectoarelor lumii?
  • TIPS & TRICKS

Umami. Ce este al cincilea gust și de ce a intrat în lumina reflectoarelor lumii?

  • Autor : Laura Udrea
  • Data publicare : 21 martie, 2023
  • Data modificare : 8 aprilie, 2025
Total
1
Shares
0
0
1
Total
1
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 1

Umami a fost descoperit în Japonia, dar de mai bine de 10 ani, bucătarii din întreaga lume i-au remarcat impactul asupra celorlalți și l-au introdus acum în toate preparatele. Unele alimente conțin în mod natural umami, în timp ce unele metode de gătit îi pot spori prezența. Hai să afli totul despre al cincilea gust.

un bucatar decoreaza o farfurie gătită în  jurul gustului umami

De-a lungul istoriei, oamenii au creat diverse arome și condimente pentru a îmbunătăți gustul alimentelor. Sarea, zahărul și oțetul au fost potențiatori de arome arhicunoscuți de mii de ani. De aceea, cu toții ne putem imagina cu ușurință gusturi precum dulce, acrișor și sărat. Umami este și el conținut într-o varietate de alimente și ne este familiar din gustul unor alimente. Ca de exemplu din sosul de soia, pasta miso (soia fermentată, de culoare albă sau roșie, folosită în bucătăria japoneză) și brânza. Cu toate acestea, abia în urmă cu un secol umami a fost încadrat ca gust de bază. Mai exact, când s-a descoperit glutamatul monosodic, un aminoacid prezent în anumite alimente, care apoi a fost produs la scară largă cu scopul de a evidenția celelalte gusturi.

Al cincilea gust – dulce, acru, sărat, amar și savuros. Acesta este umami!

cele cinci gusturi explicate în funcție de dispunerea receptorilor de pe limba responsabili pentru fiecare gust
Foto: macrovector on FreePick

S-a crezut mult timp că există doar patru gusturi de bază: dulce, acru, sărat și amar. Până când un om de știință din Japonia – profesorul Kikunae Ikeda de la Universitatea Imperială din Tokyo (acum Universitatea din Tokyo) – a observat prezența unui gust care nu se încadra în niciuna dintre aceste categorii. Profesorul Ikeda a descoperit că principala componentă a gustului din kombu dashi este glutamatul. [Kombu dashi este o bază universală folosită pentru multe preparate din bucătăria japoneză, printre care și supa miso] . L-a numit „umami“. Profesorul a scris și o lucrare academică în care explică existența umami ca unul dintre gusturile de bază. Urmându-l pe profesorul Ikeda, alți oameni de știință japonezi au descoperit substanțele umami inozinat și guanilat.

Ce alimente conțin în mod natural umami

două bucati de parmezan alături de diferite legume și verdețuri pe un tocător de lemn
o portie de midii deschise pe un fundal alb
sparanghel intr-o farfurie alba, fotografiat de sus - aliment gust umami
o bucată de sushi cu somon este înmuiată în sos de soia cu bețișoare chinezești - gust umami

Există o mare varietate de condimente și alimente care conțin acest gust în întreaga lume. Cele mai multe dintre ele sunt fermentate, uscate sau sărate în scopul conservării. În acest proces, glutamatul și alte substanțe umami cresc și adaugă savoare preparatului.

Astfel, toate produsele fermentate conțin umami. Sosul soia este plin de umami. La fel și miso, parmezanul, dar și alte brânzeturi învechite prin fermentare. Scoicile, sosul de pește, chiar și cărbunele care aromează o carne la grătar – toate conțin umami.

Umami se regăsește și în legume (precum roșii și sparanghel), dar și în unele cărnuri. Însă este mult mai subtil decât în ingredientele de care am pomenit mai sus. Gustul umami variază în funcție de tipul de mâncare și preparate. „Unele ingrediente, cum ar fi sosul de soia sau parmezanul (considerat alimentul cu cel mai pronunțat gust umami; nivelul de glutamat natural în mg/100g: 1200, în cazul lui), au o aromă umami foarte puternică, care poate fi copleșitoare dacă sunt folosite în exces“, spune Michael Murdy, cercetător în științe alimentare. „Altele, cum ar fi ciupercile sau sparanghelul, pot avea o aromă mai subtilă, dificil de detectat fără un simț antrenat“.

Condimente antice fermentate

În timpul Imperiului Roman Antic, sosurile de pește fermentat numite garum și liquamen erau folosite pe post de condimente. Aceste ingrediente erau la fel de importante ca vinul și uleiul de măsline.

Erau produse în același mod precum condimentele fermentate din Asia de Sud-Est. Peștele, precum sardinele și macroul, erau sărate și lăsate la fermentat. În special, garum-ul de culoarea chihlimbarului, extras mai întâi din procesul de fermentație, a fost cel mai apreciat.

Celebra carte de bucate Apicius, scrisă pe vremea Romei Antice, conține multe rețete în care se folosea frecvent garum. Asta într-o vreme în care nu exista zahăr sau sare. S-ar putea spune că garum era considerat un condiment care combina umami și salinitatea. Utilizarea garum-ului a dispărut odată cu Imperiul Roman. Dar pasta și sosul de hamsii folosite în zilele noastre pot fi considerate omoloagele moderne ale garum-ului.

Epoca descoperirilor a influențat și gustul mâncării

Roșiile, originare din America de Sud, au fost aduse în Europa când Columb a descoperit continentul. Se pare că au fost folosite inițial în scopuri medicinale, dar în Italia au fost supuse unei reevaluări. Aici, au stat la baza unei largi varietăți de feluri de mâncare. Iar acum sunt un ingredient indispensabil al bucătăriei italiene. În Marea Britanie, sosul Worcester a fost făcut din roșii și o mare varietate de alte legume. Acesta a fost ulterior exportat în America, împreună cu sosul și pasta de roșii. Acolo au fost produse o altă varietate de alimente procesate, cum ar fi ketchup-ul și sosul chili. Astăzi, roșiile reprezintă una dintre cele mai cultivate legume de pe planetă, iar gustul lor umami este apreciat în întreaga lume.

pasta miso roșie asezată pe o farfurie mică neagră
un bol mic și o liguriță în care este puțin sos Worcestershire
două borcane cu pasta miso roșie de diferite intensități așezate pe un blat de bucatarie de lemn - gust umami

Fructele de mare și cerealele – baza aromelor în culturile consumatoare de orez

O multitudine de condimente fermentate se regăsesc peste tot în lume. Sosurile de pește, cum ar fi Num Pla (în Thailanda) și Nuoc Mum (în Vietnam), sunt folosite din vremuri străvechi în țările asiatice. Alături de o gamă de produse fermentate caracterizate prin miso și sosul de soia. Condimentele fermentate sunt obținute prin adăugarea de sare la pește, fasole și cereale, obținând procesul de fermentație. În timpul acestuia, proteinele sunt descompuse în aminoacizi. Astfel ia naștere un produs care conține cantități mari de glutamat.

În special în țările asiatice, cu tradiție de cultivare a orezului umed, gătitul zilnic care nu include adăugarea de condimente este de neimaginat. Aceasta este o caracteristică specială a țărilor în care orezul alb, legumele și peștele formează dieta de bază. Dietele pe bază de orez și formele simple de umami sunt foarte strâns legate.

O comparație utilă

Dashi, în Japonia. Bulion, în Franța (lichid obținut din carne sau din vegetale fierte, folosit pentru culturile de microorganisme). Și tang-ul chinezesc… Ingredientele și utilizările pot diferi, dar toate aceste supe sunt indispensabile bucătăriilor din țările respective. Analiza conținutului lor dezvăluie că toate sunt bogate în substanțele umami glutamat și inozinat. Și toate sunt izbitoare prin gustul lor intens.

Atât estul, cât și vestul folosesc inteligent umami. Dashi-ul japonez este simplu, compus în principal din glutamat, inozinat și o substanța umami mai slabă ca aromă, aspartatul. În schimb, bulionul și tang-ul chinezesc au niveluri ridicate de aminoacizi. Deșie nu sunt substanțe umami, au gusturi mai complexe.

Cum să adaugi gustul umami în rețetele tale

Murdy recomandă să ne bucurăm într-un  mod echilibrat de acest al cincilea gust, umami. Adăugând, spre exemplu, dulceață sau aciditate preparatelor noastre. „Prea mult umami poate face un preparat să aibă un gust greu sau dezechilibrat, în timp ce prea puțin poate face ca preparatul să aibă gust fad“, spune el. Tehnici precum prăjirea sau grătarul pot spori aroma umami a unui ingredient. La fel adaosurile la o rețetă, cum ar fi pasta de roșii sau anșoa, ajută la stimularea umami la începutul gătitului.

ingrediente pentru dashi-ul japonez fulgi de plătică, ciuperci shiitake uscate, ansoa, alge uscate - alimente umami

În opinia lui Aaron Israel chef și proprietar al restaurantului Shalon Japan din Brooklin, este ușor să adăugăm umami la majoritatea preparatelor. „Puțin parmigiano ras peste paste simple cu unt le fac mult mai delicioase“, spune Israel. „Chiar și o simplă felie de castravete peste care pui puțină pastă miso devine savuros.“

Dincolo de savoare, umami ne-ar putea ajuta să reducem consumul de sare

Tot Murdy a spus asta. El este de părere că dacă adăugăm ingrediente care conțin umami, am putea reduce cantitatea de sare folosită, fără a pierde aroma preparatului. „Folosind ingrediente bogate în umami, cum ar fi ciupercile sau algele marine în loc de întreaga cantitate de sare pentru a da gust mâncării, este posibil să se creeze un fel de mâncare la fel de aromat dar mai sănătos, fiind sărac în sodiu“, spune Murdy.

Rețetă: sos de roșii făcut în casă cu gust umami adăugat

Îți las aici o rețetă de sos de roșii pe care să o faci în casă și pe care o vei repeta ori de câte ori se va termina. Sosul de roșii e folosit în bucătăria noastră în multe preparate. Dacă cel din comerț te face uneori să strâmbi din nas, sau chiar dacă nu te-ai gândit niciodată dacă e bun sau rău, încearcă această rețetă și vei putea apoi să faci comparația.

diferite tipuri de tomate așezate într-un coș de răchită pe o masă de lemn

SOS DE ROȘII

Ingrediente:

  • 1 kg de roșii coapte frumos (cele de august, din piețe), despielițate și trecute/zdrobite prin sită (fără semințe)
  • 1 ceapă mare albă, mărunțită
  • 2 căței de usturoi tocați
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 1 lingură pastă de tomate concentrată
  • 1 linguriță pastă de anșoa
  • 1 linguriță sos Worcestershire
  • 1 linguriță oregano uscat
  • ½ linguriță semințe de fenicul
  • ¼ linguriță de fulgi de ardei roșu
  • 1 linguriță de sare
  • ¼ linguriță piper
  • ¼ cană de busuioc proaspăt tocat

Mod de preparare:

  1. Călește ceapa și usturoiul în uleiul de măsline, fără a le prăji.
  2. Adaugă pasta de roșii concentrată, pasta de anșoa și sosul Worcestershire. Amestecă continuu, continuând să gătești câteva minute.
  3. Adaugă roșiile, pulpa și sucul lor, apoi semințele de fenicul, fulgii de ardei roșu, sarea, piperul, oregano. Lasă amestecul să dea într-un clocot, apoi dă focul mic și adaugă busuiocul proaspăt.
  4. Mai lasă pe foc vreo 30 de minute, amestecând din când în când, pentru ca toate aromele să se dezvolte.

Folosește acest sos pentru baza de pizza, include-l în carnea tocată pentru burgeri, pune-l peste paste fierte cu carne. Îl poți depozita la frigider pentru o săptămână sau în pungi la congelator chiar și 3 luni! Când ai nevoie de el, doar îl încălzești în tigaie sau îl adaugi în preparatele preferate.

Total
1
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 1
Tags
  • ce alimente sunt umami
  • ce este gustul umami
  • ce este umami
  • ce mancare este umami
  • cele cinci gusturi
  • cum e gustul umami
  • cum e umami
  • gustul umami
  • Umami
Citește și
Cum îți poți amenaja o bucătărie eficientă și modernă?
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Cum îți poți amenaja o bucătărie eficientă și modernă?
Fisticul: Beneficii pentru sănătatea cardiovasculară și sistemul imunitar
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Fisticul: Beneficii pentru sănătatea cardiovasculară și sistemul imunitar
Ce să mănânci în Turcia ca un localnic?  
Citește articolul
  • ÎN LUME
  • TIPS & TRICKS
Ce să mănânci în Turcia ca un localnic?  
Superalimente pentru echilibru, energie și sănătate metabolică
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Superalimente pentru echilibru, energie și sănătate metabolică
Bolurile biodegradabile: o alternativă modernă pentru servirea responsabilă a preparatelor
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Bolurile biodegradabile: o alternativă modernă pentru servirea responsabilă a preparatelor
Dieta Keto – Beneficii & recomandări pentru dieta ketogenică
Citește articolul
  • CE MÂNCĂM
  • TIPS & TRICKS
Dieta Keto – Beneficii & recomandări pentru dieta ketogenică
Post intermitent (Fasting) – Cum se ține în mod corect postul intermitent
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Post intermitent (Fasting) – Cum se ține în mod corect postul intermitent
Mesaje de 14 februarie: cum să-i spui c-o iubești ca sarea-n bucate
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Mesaje de 14 februarie: cum să-i spui c-o iubești ca sarea-n bucate
Gustări sănătoase pentru școală: ce să-i pui în pachețel
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Gustări sănătoase pentru școală: ce să-i pui în pachețel
Caută
Alegerea editorilor
  • Cele mai bune cherhanale de pe litoralul românesc, unde mănânci excelent
    • ÎN ȚARĂ
    • UNDE IEȘIM
    Cele mai bune cherhanale de pe litoralul românesc, unde mănânci excelent

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2023 Restograf

Input your search keywords and press Enter.