In apropierea verii, cuvantul “vacanta” e la ordinea zilei, fie ca vorbim de plecari peste mari si tari sau in curtea interioara a Romaniei. Pentru vacantele in tara am inceput si noi sa cautam care ar fi restaurantele la care merita sa faceti o oprire atunci cand plecati la plimbare prin Cluj, Sibiu, Brasov si alte orase mari si frumoase ale Romaniei.
Cluj:
Clujul a devenit un oras al pelerinajelor culinare, un loc in care restaurantele si cafenelele bune si atent decorate s-au inmultit intr-o veselie. Despre cateva dintre acestea v-am povestit mai multe aici, acum dedicam intreaga atentie restaurantului Baracca, loc care “poate crea dependenta si poate induce stari poetice“.
Baracca a tot fost premiat (TopHotel Awards 2015 si Locul III la sectiunea Restaurantul Anului in Romania – Gala premiilor de excelenta in industria ospitalitatii si turismului din Romania 2013) si laudat. Asta pentru ca restaurantul si-a propus sa creeze farfurii in care sa puna in valoare gustul mancarii. Pe langa asta, Baracca functioneaza intr-o frumoasa cladire din centrul Clujului, una veche de 500 de ani. Decorul simplu al locului, design-ul sofisticat al farfuriilor, pastele si deserturile facute-n casa si celelalte delicii privind mancarea fac din Baracca un restaurant pe care clar trebuie sa-l vizitati cand ajungeti in Cluj.
Constanta:
Daca drumul pana-n Grecia vi se pare prea lung si vreti totusi sa faceti un popas la mare si sa va simtiti ca pe taram elen, atunci cei de la Nikos Greek Taverna spun ca la ei trebuie sa va opriti. Decorul cu alb si albastru puternic, mirosul de tzatziki si pita pe gratar aduc aminte de tavernele grecesti clasice. Mai mult, Nikos a deschis de curand un restaurant si in Mamaia, asa ca sa aveti si marea la 2 pasi.
Nikos Greek Taverna face parte dintr-un lant de restaurante cu traditie: in anul 1958, o familie traditionala de greci a deschis prima taverna autentic elena. In doar cativa ani, succesul mancarurilor servite a facut ca micul restaurant sa se transforme intr-un adevarat lant de taverne, unul din care face parte si localul din Constanta.
Brasov:
Dei Frati e un restaurant mic-mic pe o strada cu mult romantism din frumosul Brasov. Fix in centru, dar nu in miezul turistic, Dei Frati are multe paste, toate facute-n casa. Le fac cu multe branzeturi, cu diverse sosuri, fructe de mare si alte tipuri de carne. Pe langa asta, au si salate fistichii, dar si feluri principale aparte. Ravioli, tortellini, tagliatelle, spaghete, penne – orice tip de paste cautati, sigur va satisfaceti pofta la Dei Frati. Asta in timp ce va bucurati de linistea si relaxarea specifice Brasovului.
Timisoara:
La Strada e un bistro timisorean nascut din dorinta proprietarului de a arata lumii cum se mananca sanatos chiar si-atunci cand in meniu ai burgeri. Atata timp cat ingredientele sunt de calitate, stii de unde provin si stii sa le imbini, mancarea devine automat sanatoasa si cu gust. Asa ca a creat La Strada, bistro cu burgeri, dar si preparate mai simandicoase, mancare in care clientii gasesc si arome cunoscute lor cum ar fi cimbrul, rozmarinul, usturoiul, piperul, mustarul, dar au gasit loc si aromelor mai putin cunoscute: anason, chimion, nasturel, trufe proaspete. S-au jucat cu ingredientele si din 2013 au creat acest bistro must visit in Timisoara.
Iasi:
Toujours din Iasi e restaurantul care a castigat doi ani la rand certificatul de excelenta de la TripAdvisor. Toujours exceleaza prin creativitatea impusa preparatelor, mai ales daca vorbim despre deserturi. Da, aici gasiti si faimoasa pavlova despre care ne-au intrebat mai multi cititori Restograf. Tot aici ingredientele nu sunt pur si simplu mixate, sunt descantate in retete interesante, in combinatii inedite si speciale. Si de aceea Toujours e de pus pe lista in caz ca ajungeti la Iasi.
Sibiu:
Syndicat Gourmet e un restaurant foarte curajos. Unul care a adus bucataria fusion indiana in Sibiu si care si-a cucerit publicul cu preparatele in care fuzioneaza multe, multe arome. Sibiul e un alt oras ideal pentru incursiuni culinare, iar Syndicat Gourmet e una dintre explicatiile pentru care Sibiul atrage multi turisti pentru frumusetile sale, dar si pentru oferta gastronomica. Cei de la Syndicat spun ca nu le place sa-si ia produsele din supermakret si ca prefera varianta ingredientelor proaspete luate din piata, incercand pe cat posibil sa foloseasca doar produse naturale.
Voi pe la ce restaurante bune din tara ati ajuns si pe care le recomandati?