Prosecco este un vin spumant italian ușor de băut, care este menit să fie savurat tânăr, rece și proaspăt. Este suficient de versatil pentru a se bea ca aperitiv, ușor de asociat cu o masă gustoasă sau de folosit ca ingredient într-un cocktail. Uite tot ce trebuie să știi despre Prosecco (și îți recomandăm și câteva localuri unde să bei un pahar și să mănânci ceva bun).
Prosecco poate fi oricând punctul forte al unei sărbători, iar prețul este considerabil mai relaxat decât în cazul altor vinuri spumante, fără să facem rabat la calitate. Deși este adesea comparat cu șampania, acest clasic italian oferă o multitudine de caracteristici unice, pentru care noi îl iubim.
Ce este un Prosecco?
Prosecco este un vin spumant produs exclusiv din struguri albi Glera din regiunile Veneto și Friuli, din nordul Italiei. Un vin lejer, ușor alcoolizat, îndrăgit de toată lumea pentru versatilitatea sa și capacitatea de a acompania momente memorabile. Notele sale caracteristice – fructate și florale – și corpul lejer pot fi asimilate și apreciate ușor de mai toate gusturile.
Există câteva niveluri de clasificare a unui Prosecco veritabil. Majoritatea producătorilor aleg unul dintre cele două stiluri carbonatate: Frizzante sau Spumante, însă există și Prosecco Tranquillo (plat, fără bule), acesta din urmă fiind mai puțin popular în afara Italiei. Totodată, Prosecco poate avea patru niveluri diferite de dulceață, în funcție de care se clasifică în: Brut (mai puțin de 12 grame de zahăr rezidual pe litru), Extra Dry (cu 12 până la 17 grame de zahăr rezidual pe litru), Dry (conține 17 până la 32 de grame pe litru) și cel mai dulce, Demi-Dry (are 32 până la 50 de grame de zahăr rezidual pe litru).
Ce gust are Prosecco
Deși adesea este considerat mai dulce decât șampania, majoritatea Prosecco-ului pe care îl găsim la raft este dry sau extra dry, cu carbonatare medie spre mare și un caracter fructat, puternic. Notele de lămâie și alte citrice sunt predominante, împreună cu aromele de fructe verzi, cum ar fi măr, pere sau gutui.
În timp ce majoritatea producătorilor de Prosecco folosesc 100% Glera, regulile DOC și DOCG permit vinului inițial să conțină până la 15% Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Grigio sau chiar Pinot Noir (atâta timp cât este vinificat ca vin alb). Includerea acestor soiuri în cupaj poate adăuga structură și complexitate și se practică îndeosebi în anii în care strugurii Glera au avut un sezon de creștere dificil. Drept urmare, putem găsi cupaje cu note specifice altor soiuri, dar majoritatea vinarilor pariază pe notele floral-ierboase rezultate prin cupare.
Clima și zonele viticole favorabile
Prosecco provine dintr-o zonă mare de creștere a viței de vie, care acoperă nouă provincii diferite ale regiunilor Veneto și Friuli, din nord-estul Italiei. Clima este caldă și temperată, dar zonele în care cresc strugurii Glera – în special cei cultivați pentru versiunile premium – sunt de obicei situate pe dealuri unde este mai răcoare și plouă mult.
Prosecco DOC este nivelul de bază al calității pentru vinurile din regiune și este, de asemenea, cel mai des întâlnit. Producătorii din provinciile Treviso și Trieste și-au câștigat dreptul de a eticheta vinurile DOC Treviso sau DOC Trieste, cu condiția ca întreaga producție să aibă loc în una dintre aceste două regiuni strict delimitate.
Pe de altă parte, cele mai elegante expresii ale acestui vin spectaculos sunt produse în provincia Treviso din Veneto. Pentru a obține apelativul de Prosecco Superiore DOCG, vinăriile sunt nevoite să facă totul, de la tăiere până la cules, exclusiv manual, doar pe dealurile abrupte ale zonelor viticole Conegliano Valdobbiadene Superiore și Asolo. Aceste două zone beneficiază de statutul de sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, drept urmare regulile sunt stricte iar clubul vinarilor este extrem de limitat.
Stiluri de Prosecco
Cele două stiluri principale de Prosecco sunt definite de nivelul lor de carbonatare. Spumante este cea mai comună versiune de Prosecco și este îmbuteliat doar la peste 3 bari de presiune atmosferică. Versiunea mai ușoară, numită Frizzante, are o carbonatare mai puțin persistentă, cu o presiune între 1 și 2,5 bari. Pentru a pune aceste cifre în context, trebuie să știm că vinurile spumante obținute prin metoda tradițională de carbonatare în sticlă au de obicei o presiune atmosferică de 5 sau 6 bari.
Prosecco vs șampanie
Toate vinurile spumante trec printr-o fermentație secundară, care adaugă produsului final dioxid de carbon, în mod natural. Deși sunt foarte des comparate, cele două băuturi, în realitate, sunt foarte diferite. Pe lângă faptul că strugurii care stau la baza fiecăruia dintre cele două vinuri sunt diferiți, cea mai notabilă diferență dintre Prosecco și Champagne vine din modul în care fiecare își câștigă bulele.
Pentru producția de șampanie, vinificatorii folosesc așa-numita Méthode Champenoise. Astfel, obțin o a doua fermentație care se petrece în interiorul sticlei, după îmbuteliere, datorită drojdiei încă active. Acest procedeu specfic conferă un profil mai complex decât în cazul Prosecco-ului și adesea mai puțin fructat.
Pe de altă parte, Prosecco se obține folosind metoda Charmat, ceea ce înseamnă că a doua fermentație (care este necesară pentru carbonatare) are loc într-un rezervor de oțel inoxidabil de mari dimensiuni. Metoda Charmat evidențiază caracteristicile proaspete ale strugurilor Glera și conferă un corp lejer. Astfel, rezultă un stil de vin spumant proaspăt și fructat, care se filtrează înainte de îmbuteliere. Prosecco este astfel și mai ieftin de produs decât alte vinuri spumante, nefiind nevoie nici de etapa de refermentare naturală în sticle, nici de cea de învechire.
Cum să asociezi Prosecco cu alimente
Prosecco este potrivit pentru orice ocazie, deoarece se poate asocia foarte ușor cu diferite feluri de mâncare. Pentru o opțiune populară de brunch, alege un Prosecco mai dulce alături de o salată de fructe sau un platou de Prosciutto e Melone. Tema dulce-sarată poate fi oglindită ca aperitiv și prin alăturarea produselor de charcuterie modernă cu fructele uscate. În ceea ce privește un Prosecco Brut, acesta se cere asociat cu o masă mai consistentă, dar totuși ușoară, precum sushi, pește sau fructe de mare. Dishurile vegetariene sau carnea slabă de porc sunt totodată o alegere inspirată.
În final, ce trebuie să știm:
- Prosecco este realizat în cea mai mare parte din strugurii albi „Glera”.
- Există două stiluri principale de Prosecco: Frizzante (carbonatare medie, bule mici) și Spumante (carbonatare viguroasă, multe bule mari).
- Prosecco se obține doar prin metoda de vinificație numită charmat pentru carbonatare naturală.
- Prosecco este produs exclusiv în regiunile Veneto și Friuli, din nord-estul Italiei.
5 locuri unde să savurezi un Prosecco, într-o atmosferă deosebită
#1 NOR Sky Casual Restaurant
Pentru că nimic nu se compara cu o cină servită „la înălțime”, la etajul 36 din Sky Tower, de unde poți admira (aproape tot) Bucureștiul. Desertul lor special, „Nor deasupra unui cuib de ciocolată” merge de minune alături de un pahar de Prosecco.
Rezervă o masă la NOR Sky Casual Restaurant
#2 Cișmigiu Bistro la Etaj
Pentru atmosfera pariziană, delicată și feminină, și pentru preparatele lor inspirate din bucătăria franțuzească, care se asociază perfect cu un pahar de Prosecco.
Rezervă o masă la Cișmigiu Bistro la Etaj
#3 18 Lounge
Pentru că este locul perfect unde să ieși cu jumătatea ta la o cină romantică. Atmosferă elegantă, ambianță intimă și o priveliște de milioane! Asociază Prosecco cu o delicioasă salată cu creveți.
#4 Aria TNB
Pentru că este un loc special, potrivit pentru orice ocazie – ieșire cu prietenii, date night, chiar și business lunch. Aflat pe acoperișul Teatrului Național, restaurantul are o terasă foarte frumoasă (dar arată bine și la interior), ca o oază în mijlocul orașului plin de viață.
#5 Reper by ESS
Pentru că este un loc cochet, cu o bucătărie fine cuisine bine pusă la punct. Modern, elegant, situat în centrul orașului (pe Calea Victoriei), e un loc care merită vizitat!