Am aflat că pofta de kibbeh, tabbouleh, kafta sau humus vine pe neașteptate. Așa că am făcut o listă în care am inclus câteva dintre cele mai bune restaurante libaneze din București, ca să ai și tu câteva repere… specifice.
În centrul bucătăriei libaneze stă un vechi proverb arab: „Baynatna khubz wa milah”, care se traduce prin „Între noi există pâine și sare”. Simpla ideea de a împărți „pâinea” cu cineva, înseamnă să creezi o strânsă conexiune. Mâncarea e menită să fie împărțită. Acesta este esența bucătăriei libaneze – mese generoase, pline de feluri diverse, care aduc oamenii împreună.
Dacă îți place să explorezi noi arome și preparate culinare, bucătăria libaneză ar trebui să fie pe lista ta de „must-try”. Avem o mulțime de restaurante libaneze în București care aduc la masă gustul autentic din Orientul Mijlociu. Și, din fericire, multe dintre ele s-au impus ca preferate în rândul iubitorilor de mâncare gustoasă. Haide să povestim despre ce face bucătăria libaneză specială și unde poți savura preparate autentice chiar aici, în capitală.
Ce face bucătăria libaneză atât de specială?
De-a lungul timpului, restaurantele libaneze au fost adesea asociate doar cu shaorma sau kebabul consumat târziu în noapte. În realitate, bucătăria libaneză are mult mai multe de oferit! Și, din fericire, în ultimii ani ni s-au deschis ochii către adevărată natură a gastronomiei levantine. Fiecare masă libaneză este un adevărat caleidoscop de culori, arome și texturi care se completează perfect!
În esență, bucătăria libaneză este despre preparate simple, din ingrediente proaspete, de calitate. Aroma lor este îmbogățită de mirodenii, ierburi și citrice, așa încât la final să obțină un preparat savuros! Condimentele (de care au parte din abundență) joacă un rol important, dar sunt folosite cu așa pricepere, încât totul vine laolaltă de minune! Un amestec fascinant de tradiții rurale și influențe urbane, o bucătărie sofisticată, dar accesibilă.
Restaurante libaneze din București: preferatele noastre
Astăzi, bucătăria libaneză este mai diversă ca niciodată. De la restaurante moderne de lux și localuri „trendy” cu interpretări moderne ale rețetelor tradiționale, până la brutării de manakeesh (flatbread cu diverse toppings) și cofetării artizanale, aceasta continuă să se dezvolte și să surprindă. Un singur element, fundamental, persistă în toate aceste locuri: mâncarea libaneză este menită să fie savurată împreună cu cei dragi, în porții generoase, împărțite între toți cei de la masă. De aceea se și pune așa mare accent pe meze (fie ele calde sau reci). Indiferent la ce restaurant mergi, te vei simți mult mai bine dacă ești cu un grup de prieteni sau cu familia, așa încât să poți încerca cât mai multe preparate!
ZAITOONE
Zaitoone este, probabil, cel mai bun restaurant libanez al momentului. Locul în care fiecare ingredient are rolul său și este tratat cu grijă pentru a evidenția aromele sale pure. Meniul respectă cu fidelitate bucătăria libaneză și combină elementele tradiționale, cu unele elemente moderne. Și-au dorit să meargă dincolo de stereotipul etnic tradițional, așa că vei descoperi o varietate de preparate foarte interesante. De la mezze delicioase, la mâncăruri „de casă” și preparate la grill, de la preparate cu carne, la cele cu pește și cu fructe de mare, și până la deserturi delicioase.
La ei vei mânca cele mai bune mezze calde! Și tot aici vei găsi printre cele mai multe preparate pe bază de pește (dacă e să facem o paralelă cu alte restaurante libaneze din București).
Preparatul care ne-a cucerit a fost humusul cu trufe, care conține năut, tahina, lămâie și ulei de măsline. Impresionați de aperitiv, ne-am răsfățat apoi cu sambusek cu carne, dar și cu vestitul sujuk – cârnat picant, cu roșii și usturoi (sau sos de rodie). Încearcă și fatteh (un preparat care îmbină pâinea arabă prăjită, pita, cu nesfârșite opțiuni de sosuri și topping-uri). Poate preferi varianta cu creveți, ori cu spanac, orez și carne de vită, sau cu hummus ori cu vinete… e delicios! Ori testează varianta lor de moussaka, o mâncare de vinete cu roșii și condimente. Sau sfiha, un fel de plăcințele cu carne de vită si berbecuț. În plus, au deserturi grozave și se mândresc cu o listă de vinuri atent elaborată, care vin în completarea gustului unic al mâncărurilor libaneze.
📱0737 299 900
MEZEYA
Mezeya este un fusion libanez cu un twist modern. Și unul dintre cele mai recente restaurante libaneze din București. Se află în Floreasca, în zona cu o mulțime de restaurante bune. Și e un loc amenajat tare frumos! Cald, primitor, în nuanțe pământii și pastelate, cu un interior cochet și o terasă spațioasă, aerisită.
Restaurantul ne propune „The Oriental Sharing Experience”. În buna tradiție libaneză, aici mâncarea e gândită anume pentru a fi împărțită. Sub conceptul de meze, au o mulțime de preparate tradiționale reinterpretate, absolut delicioase! Noi am învățat de la ei chiar și cum ar trebui savurate: direct cu mâna, folosind lipia făcută-n casă în loc de tacâmuri, luând câte puțin din toate. Salatele sunt mereu side dish, niciodată fel principal. Iar când amesteci preparatele, in general preparatele reci se combină cu alte preparate reci, iar cele calde între ele. Niciodată cald-rece sau invers…
Înainte de a începe masa, am încercat băutura lor tradițională, Arak, un fel de Ouzo din anason. Pentru că merg pe conceptul de sharing, au tot felul de spreads (hummus, muhammara, moutabal etc), salate fresh (ca tabbouleh sau fattoush) și hot bites. Bune, bune! Must try: Oriental Egglplant Fate – un amestec exotic de vinete, năut, usturoi și sumac, servite cu muguri de pin și rodie, într-o lipie prăjită). Și Lamb Kafta Bites: un mix savuros de carne tocată de vită și miel pe tortillas, stratificată cu iaurt și rodie, stropită cu melasă și pătrunjel.
Printre specialitățile casei se numără Ras Asfour de vită, Swiss Steak Strips (fâșii fragede de mușchi de vită într-un sos de unt infuzat cu ierburi aromatice), dar și musaca grecească cu vinete și năut în straturi, într-un sos de roșii bogat, cu feta sfărâmată și murături de ceapă mică), un clasic grecesc reimaginat. La final, nu rata desertul! Au un delicios Pain Perdu cu înghețată și caramel și Knefe Bites!
📱0773 776 779
AMOOM
Amoom este o poveste care s-a născut în inima Levantului, pe străzile cosmopolite din Beirut, în vibrantele souk-uri din Marrakech, în fiecare casă bogată în suflet și căldură din Amman. Un „hibrid” libanez/marocan, un nume reprezentativ pe scena restaurantelor din București. Când spui bucătărie orientală de excepție, automat te gândești și la ei.
Au mai multe locații în București și toate arată excelent, oferă preparate gustoase și au și o servire atentă. Sunt locații rafinate, intime și primitoare, indiferent dacă mergi pentru un prânz casual, o gustare de seară cu prietenii sau o cină planificată cu familia. De exemplu, poți merge la Amoom Unirii, în apropiere de Piața Alba Iulia, să iei o masă într-un loc cochet și să profiți și de magazinul de deserturi (am mai povestit noi pe larg despre deserturile lor aici). Sau mergi pe Victoriei, să iei pulsul orașului și să te uiți la trecători de pe terasa cochetă. Ori poate îți e mai la îndemână zona de nord, caz în care poți merge la restaurantul de la One Herăstrău Plaza. Vara, au chiar și o locație… by the pool, în complexul Pescariu.
Dincolo de toate acestea, este și unul din cele mai bune restaurante libaneze din București. Poți merge la ei pentru un prânz casual, o gustare de seară cu prietenii sau o cină cu familia. Dacă vrei să încerci ceva deosebit, să știi că la ei găsești Tajine. Și au niște frigărui de vită excelente. Sunt faimoși pentru deserturile lor orientale și, în plus, un meniu foarte bun de brunch. Dacă ești fan cafea la ibric (aromată cu cardamom), shakshuka sau ouă turcești, cu siguranță ar trebui să treci pe aici! Prin fiecare specialitate propusă, Amoom te transpune în istoria culinară a celor mai renumite şi rafinate delicatese orientale. Gustul desăvârşit are la baza rețetele autentice, transmise din generație în generație, iar savoarea exotică este dată de ingrediente naturale din România, Iran, India şi Vietnam.
📱0752 031 437
PICCOLO MONDO
Nu, nu este vorba de un restaurant italienesc, ci despre unul dintre cele mai vechi restaurante libaneze din București. Aflat la doar 5 minute de Piața Victoriei, Piccolo Mondo s-a deschis în 1993 și propune o experiență senzorială de-a dreptul… exotică! Pe de o parte, designul locului te trimite direct în Orientul Mijlociu. Nuanțe calde, mozaic, vase din alamă gravată… toate dau autenticitate locului. Aromele îmbietoare și elemente arhitecturale recreează un tablou libanez idilic.
Piccolo Mondo ne-a impresionat cu un produs pretențios: ras asfour de vită. Mușchiul de vită a fost gătit perfect, complimentat prin abundența de ceapă și sos de rodii. Ah, să nu uităm! Crema de iaurt cu usturoi și mentă (labneh) a fost o recomandare foarte inspirată a ospătarului.
Dacă ajungi să iei masa la ei, încearcă și Beyti Kebab (carne tocată învelită în pâine libaneză, preparată la grătar cu cărbuni) și halumi cu pesto (senzațional!). Au și multe specialități și preparate libaneze făcute în cuptor de cărămidă (încearcă Manakish Zaatar), pește, preparate din berbecuț… o mulțime de bunătăți. Ah, și fac o baclava grozavă, dar și knafe (cataif, adică). Cu un meniu consistent, pe toate gusturile, Piccolo Mondo este un restaurant libanez care cu siguranță nu te va lăsa indiferent.
📱0722 205 020
MANDALOUN
Ce-ai zice de o cină într-un decor desprins parcă din cele „O mie și una de nopți”? Mandaloun s-a deschis în 2017 din dorința lui Mohammad Murad de a oferi o variantă celor care își doresc o experiență memorabilă într-un restaurant a la carte. Un restaurant care să îmbine stilul oriental elegant cu atmosfera unei locații exclusiviste. Situat în zona de nord a Bucureștiului, e gândit să mulțumească cele mai exigente gusturi atunci când vine vorba de bucătăria libaneză autentică, dar și internațională.
Calitatea ingredientelor folosite, originalitatea rețetelor, designul, mobilierul aparte și atmosfera creată, fac din acest restaurant locația perfectă pentru un business lunch, o cină intimă sau chiar un eveniment privat.
Bucătăria libaneză este apreciată în întreaga lume pentru bogăția de arome și rafinamentul ei. La Mandaloun, fiecare preparat are întotdeauna la bază ingrediente proaspete și condimente dintre cele mai variate, care completează gustul desăvârșit.
Ce ne place este că la ei am găsit niște preparate mai deosebite, gătite în stil arăbesc. De exemplu, știai că au și libanezii o variantă de sarmale? Warakinab se numesc și se fac în foi de viță, umplute cu bulgur fin, orez, curmale, ceapă, roșii, pătrunjel și lămâie. Lor li se adaugă un mix de condimente care le dau o aromă exotică foarte parfumată. Încearcă și tocănița de berbec, sau pulpa de miel preparată în tavă, la cuptor. Cu piper, cardamom, orez cu migdale, usturoi și ulei de măsline, are un gust extrem de bun!
📱0747 020 469
DUMAN
În lista noastră de restaurante libaneze din București, uite că se strecoară un alt „hibrid” de restaurant turcesc/libanez. Nu ar trebui să te surprindă, pentru că în bucătăria levantină caracteristicile gastronomice sunt extrem de asemănătoare, în strânsă „rudenie”.
Primul local Duman a apărut undeva în 2017, pe Bd. Decebal. După ce și-au făcut „încălzirea” și au deprins bine mersul lucrurilor, au mai deschis o locație în Herăstrău, în 2023. Iar de curând au mai deschis un restaurant turcesc de fine dining, iMZA. Ca sa nu mai vorbim că în grup au și o cofetărie –Turkish Sweets Duman – unde vând deserturi tradiționale turcești, foarte gustoase!
Conceptul, cum spuneam, este un hibrid între turcesc și libanez. Restaurante unde vei călători prin bucătăria imperială și vei descoperi ospitalitatea care-i definește. Bine amenajate, cu accente orientale moderne, amplasate în zone populare, atrag o mulțime de clienți.
Indiferent în care din cele două locații vei merge, ai să descoperi un meniu foarte diversificat. Și când spun „foarte”, ia-o ad litteram, pentru că au o mul-ți-me de preparate. De asta ar fi și greu să îți recomandăm ceva anume… Poți servi la ei mic dejun, gustări reci și calde, ciorbe, carne excelentă preparată la grătar sau la cuptor, pide, specialități aparte și deserturi. Mâncarea este gustoasă, ți-o aduc repede la masă, porțiile sunt mari… clar un loc pe care să-l testezi și care se încadrează perfect în topul de restaurante turcești din București. Prețurile sunt nițel mai mari (mai ales în Herăstrău), dar merită pentru tot ce am povestit mai sus.
MURAD CAFE RESTAURANT
Dacă tot te-am purtat prin locuri cochete, ce ai zice dacă am strecura și o recomandare către unul din cele mai tradiționale restaurante libaneze din București? Murad e un local micuț de la Piața Domenii, pe lângă poate ai trecut fără să-i dai prea multă atenție. Dacă intri, însă, te va cuceri cu bucatele lor libaneze, dar și cu ospitalitatea care îi caracterizează.
Când mergi pentru prima dată la ei, e imposibil să reziști tentației de a gusta, măcar câte puțin, din cât mai multe preparate. De asta ar fi bine să mergi cu gașca, să puteți lua cât mai multe. Porțiile sunt foarte generoase, prețurile bune, iar mâncarea gustoasă. Au o supă de linte foarte bună, kebab la fel, iar murăturile (foaarte bune) și desertul sunt din partea casei.
📱0722 686 413
Ce alte restaurante libaneze din București să mai treci pe listă
Dacă îți place să iei masa la restaurantele din Dorobanți, imposibil să nu fi dat și de Four Seasons. E un loc un decor elegant, unde poți încerca tot felul de preparate gustoase din bucătăria libaneză. Noi am încercat la ei kafta cu sos de iaurt. Gustul chiftelei (umplută cu ceapă, leuștean, pesmet și condimente) este dat de rumenirea perfectă pe grătar, iar sosul de iaurt a adus elementul-surpriză din farfurie. Încearcă și Mezzele reci cu Homos, Labneh și Muhammara, puiul Four Seasons cu lămâie (un preparat îndrăgit ce îți lasă gura apă) sau Tabbule și Kebbe de pui pentru o paletă de arome diversificate!
Situat la parterul hotelului Park Inn, pe strada Luterană, este un restaurant cu specific est mediteraneean și unul dintre locurile în care poți savura preparate libaneze gustoase. Arată foarte bine, iar în meniu găsești preparate clasice arăbești – de la hummus la falafel și labneh, dar și din bucătăria internațională. E locul perfect pentru un business lunch (și nu numai).
Restaurant și spațiu de evenimente, grădină, plajă și piscină. Pe toate le găsești la Guava, o locație luxoasă, pe malul lacului Floreasca. Restaurantul, un lounge acoperit și încălzit, are specific libanez, dar într-o variantă modernă. Iar grădina înconjurată de verdeață, e un loc tare plăcut unde să-ți petreci serile (de vară).
Dacă nu cauți neapărat un local „de fițe”, treci pe la ei, în zona Muncii. Damascus Palace este un restaurant oriental, cu un simț al gustului arăbesc foarte bine dezvoltat – pornind de la amenajare, până la rețetele simple și clasice. Un restaurant fără pretenții exagerate, în care te duci pentru mâncarea bună pe care o gătesc! Folosesc ingrediente și condimente specifice, preparatele sunt gustoase, porțiile sunt mari, iar servirea atentă.
Face parte din aceeași categorie de restaurante libaneze din București cu o atmosferă casual. Se află la intersecția străzilor Schitu Măgureanu și Pictor Stahi, chiar lângă Cișmigiu. Iar dacă iei masa pe terasă, ai o priveliște foarte drăguță. Deși nu am putea spune că promite tipul de experiență wow!, mâncarea este corectă, cinstită, porțiile generoase, iar servirea atentă.
Cele mai bune locante libaneze de tip street food
Nu trebuie musai să mergi într-un restaurant cochet ca să mănânci bine. Nu zice nimeni să alegi locațiile următoare pentru un date night sau un prânz de afaceri… Dar dacă ți-e poftă de o mâncare libaneză cinstită și ești gata să lași prejudecățile la o parte, atunci uite câteva din cele mai bune restaurante libaneze de street food din București. Locuri modeste, unde mâncarea e pe primul loc. Deci, lasă fițele și descoperă cu adevărat mâncarea autentică.
- Grătarul din Allep este, probabil, cel mai faimos loc din București când vine vorba de carne de la grătar. Și e numărul unu și pentru noi! De la cei mai cunoscuți chefi, la cei mai „iluștrii” mâncăcioși anonimi, toată lumea a auzit de (sau a mâncat la) ei. Un „birt” mic din Colentina, de pe Șos. Andronache, o afacere de familie (ca mai toate locantele din acest cartier cunoscut drept „Mica Turcie”). Carne halal, totul pregătit în casă, proaspăt, din ziua respectivă… grătar sirian onest și foarte bun la preț.
- Tot pe Șos. Andronache, dar ceva mai departe, se află și Choose Cheese, brutărie libaneză autentică, unde totul e proaspăt gătite/copt. Mergi la ei pentru Kaake (un fel de pâine / lipie tradițională, cu susan) și Mankushe (toto o pâinică ce seamănă cu un blat de pizza la aspect, dacă putem spune așa). Sunt ceva de vis! Iar de la ei, treci și pe la vecinii Osaj Fast Food dacă vrei să mănânci un kebab ca la carte.
- Tot pe Colentina mai e și Cetatea din Alep (a nu se confunda cu Grătarul de mai sus). E mai mare, mai restaurant, dar tot cu mâncare libaneză bună. Și ar mai fi de menționat aici Murat Usta. E drept că e turcesc (vezi aici mai multe restaurante), dar face parte tot familia asta arăbească. Fac mâncare de casă și sunt și ei super cunoscuți. Pe bună dreptate.
- Ieșim din zona Colentinei și mergem pe Calea Moșilor la Fatafit. Aici vei găsi cele mai bune sandwichuri libaneze (to go). Fac o Adana de mamă-mamă și au și alte preparate libaneze (ideea e că nu au loc înăuntru, deci trebuie să le iei la pachet).
Măcelării libaneze tradiționale din București
Măcelăriile libaneze sunt faimoase pentru calitatea cărnii și atenția deosebită la tehnicile tradiționale de preparare. În cultura libaneză, carnea joacă un rol central în multe preparate, iar măcelarii libanezi sunt respectați pentru abilitatea lor de a selecta și tăia carnea cu mare precizie. Avem și în București măcelării libaneze unde găsești carne proaspătă, halal. Unele pregătesc chiar și specialități precum kibbeh nayeh (carne crudă de miel amestecată cu bulgur și condimente), dar și mezeluri precum sujuk (cârnat picant) sau makanek (cârnați mici, bine condimentați), respectând rețete vechi transmise din generație în generație. Noi îți recomandăm:
- Măcelăria Anas, o măcelarie cu specific arăbesc modernă, unde găsești și multe produse arăbești importate de ei. Au o locație pe Mihai Bravu și alta în Colentina.
- Măcelăria Zino, deschisă din 1995, este foarte bună! La ei poți comanda carne crudă și o pregătești tu acasă, dar are și varianta de grill unde ți-o pot pregăti ei. Doar în varianta to go. Tot în Colentina îi găsești.
- Oriental Cuts de pe Moșilor are e o măcelărie halal unde au carne excepțional de bună și proaspătă. Taouk, adana, kafta, sujuk, makanek… au de toate.
De unde luăm deserturi arăbești?
Desertul vine la urmă, nu? Ca să încheiem într-o notă dulce, uite și 3 locuri unde găsești cele mai bune delicioșenii. Nu vom mai trece aici în listă Amoom și Duman, pentru că deja am povestit despre ei. În schimb, mergem către locuri mai mici, de stradă.
- Pe Șos. Andronache ai să găsești un loc cu deserturi arăbești absolut fenomenale: Dar Al Yassin Sweets. Ownerul este palestinian și prepară totul cu mâna lui. Au baklava, specialități cu caimac (încearcă cataiful cu caimac!), tot felul de fursecuri, knafe… Tot la ei ai să găsești și virala ciocolată Dubai.
- Și tot pe Andronache, treci pe la Sweet Nuts, un loc unde își prăjesc singuri mix-uri de alune, caju, fistic și alte nuci pentru snacks. Își prăjesc până și cafeaua, pe care o aromatizează cu cardamom și o prepară la nisip. Au și baclava, înghețată și alte deserturi.
- Baklava Boutique s-a deschis de curând în… Colentina, cum altfel? 🙂 Și au tot felul de deserturi arăbești premium, preparate după rețete autentice. Îi găsești și pe delivery.
Tu pe care le-ai testat până acum și care e următorul pe listă?
Dă-ne un follow pe Insta sau TikTok, abonează-te la newsletter și rămâi la curent cu recomandările noastre!