Sunt multe restaurante bune în București – avantajul de a trăi într-un oraș mare, unde poți găsi oricând un loc în care să ieși, orice poftă ai avea. Unele sunt mai noi, altele mai vechi, unele au Chefi faimoși, în timp ce altele sunt recunoscute pentru atmosfera faină. Însă noi nu facem astăzi un clasament al restaurantelor, ci o trecere în revistă a preparatelor emblematice (și-ți spunem unde le găsești).
La fel cum probabil ai o marcă preferată de lactate, de exemplu, sau cum ai o băcănie anume de la care cumperi de-ale gurii ori cum știi exact de la ce cofetărie să-ți iei un desert excelent, la fel ai probabil și anumite preferințe când vine vorba de restaurantele la care ieși. Ca de altfel toată lumea. Unde ai zice că găsești cel mai bun burger sau cea mai bună pizza? Unde e mâncarea chiar mai bună decât la mama acasă? Unde ieși când ai poftă de un steak bun sau de un sushi excelent? Atunci când răspunsurile coincid la mai mulți dintre noi, e clar că avem de-a face cu un restaurant de succes, care a devenit cunoscut pentru mâncarea pe care o face.
Hai să vedem care ar fi localurile din București cu preparate emblematice, pe care toată lumea le știe și unde poți fi sigur că vei mânca ceva gustos.
Mâncarea românească tradițională de la Caru’ cu Bere
Oricât de mult ne place să experimentăm și să încercăm diverse bucătării ale lumii, trebuie să recunoaștem că ce e-al nostru e pus deoparte. Fie sushi-ul cât de bun, paella sau foie gras-ul, tot simți nevoia din când în când de o mâncare ca la mama acasă. Sau chiar mai bună!
Unul din restaurantele cele mai cunoscute pentru mâncarea tradițională românească este Caru’ cu Bere (și unul dintre cele mai faimoase din Capitală). Dovadă că e mereu plin de turiști care vor să încerce gusturile locale, dar și de oameni „de-ai locului”, cum s-ar spune, care știu că aici se mănâncă bine. Au un meniu foarte bogat, cu tot felul de bunătăți de-ale noastre, iar restaurantul în sine arată ca desprins dintr-o filă de istorie (istorie veche de peste 130 de ani).
Dacă treci pe acolo, încearcă Specialitatea Casei (ciolan românesc de porc servit cu varză acră călită, mămăliguță, hrean și ardei iute), ciorbele foarte bune, platourile țărănești, mâncărurile de casă, pâinea de casă și musai berea bere făcută după o rețetă unică, originală încă din 1879.
Rezervă o masă la Caru’ cu Bere
Tot la capitolul mâncare românească tradițională îți recomandăm și restaurantele Lacrimi și Sfinți, Hanul lui Manuc și Hanul Berarilor.
Mâncarea românească boierească de la Zexe
Da, ok, ai putea spune că se încadrează tot la bucătărie românească tradițională. Și ai avea dreptate. Doar că am simțit nevoia să punem puțin accentul pe meniul lor, pentru că merită. Zexe e un adevărat brand, o marcă a bucătăriei românești autentice, bazată pe rețete vechi, boierești, reinterpretate. Au scotocit și au cules tot felul de rețete deosebite, multe dintre ele uitate, și le-au readus la viață – tuslama, măduvă în os, momițe, tocănițe și multe alte delicatese românești și-au făcut astfel loc în meniu. În plus, și locația are un farmec anume – se află într-o frumoasă vilă boierească, cu farmec interbelic, de pe str. Sofia nr.1.
Bucătăria românească modernă
Inspirați de tradiție, însă cu o viziune mai proaspătă și mai modernă, tot mai mulți tineri bucătari români și-au făcut un adevărat nume în gastronomia locală. Ei sunt noul val al talentelor din bucătăria locală, care surprind prin meniurile lor extrem de inventive, prin felul în care își construiesc farfuriile, prin modul în care îmbină tradiția cu inovația. Așa că dacă vrei să ai parte de o experiență specială, ia în calcul locuri precum Anika Restaurant, NOUA, Maize Farm to Table, Kaiamo sau Voilà Bistro.
Meniurile sunt gândite și adaptate în funcție de sezon, pun mare accent pe ingredientele proaspete disponibile, pe arome și gust, totul într-o notă de autenticitate, de improvizație și experimental, menite să surprindă și să încânte degustătorii.
Și încă ceva… zilele acestea stă să se deschidă Restaurant Grai unde îl vei regăsi pe talentatul Daniel Pălici (fostul Head Chef de la Maize), un local care promite o bucătărie experimentală. De abia așteptăm să vedem ce surprize ne rezervă și cu ce bunătăți ne uimește!
Peștele de la BistroMar
Când vrei să mănânci un pește gătit foarte bine și să ai garanția că este proaspăt, te oprești în Floreasca, la BistroMar. Nu o fi el prea mare, dar cu siguranță e în top când vine vorba de specialitățile pe care le oferă. Genul acela de restaurant micuț, cu un bucătar profesionist în adevăratul sens al cuvântului (Cătălin Jernoiu), cu mesele mereu pline și cu un renume de top.
BistroMar este un proiect care se bazează pe o experiență de 15 ani a fondatorului brandurilor BistroMar și Alfredo Seafood în alegerea și prelucrarea celor mai bune soiuri de pește și fructe de mare care provin din toate colțurile lumii. Din acest motiv, în pescărie găsești o varietate a ofertei de specialități marine impresionantă – de la specii marine proaspete, aduse din Grecia, Italia, Spania, Danemarca, Norvegia, Irlanda, Franța, Portugalia, până la produse ambalate, congelate, din origini îndepărtate – SUA, Rusia, Africa de Sud, India, Argentina. Printre specialitățile vedetă se numără tonul roșu proaspăt, dorada regală sălbatică, lupul de mare, pește spadă, creveții sălbatici de Argentina, stridii, St. Jacques, langustine sau caviar.
Tot la capitolul pește, îți recomandăm să le faci o vizită și celor de la Cherhanua Ancora. Chef Ivan Florin, unul dintre bucătarii foarte respectați de la noi, face o treabă excelentă iar meniul este foarte bogat și variat – au tot felul de preparate de cherhana, mediteraneene, dar și fructe de mare foarte bune.
Fructele de mare de la Raionul de Pește
Raionul de Pește este iarăși un reper pe harta restaurantelor pescărești și, la fel, unul din cele mai faimoase localuri de gen. Au o zonă de piață cu pește pentru acasă, dar și o parte de street food la Fish & Tricks, stridii și spumant la The Oyster Bar, vinuri și mixologie la Lost & Found și zona de restaurant de la No. 7. În plus, fac și delivery, deci îți poți comanda și acasă dacă nu ai chef să ieși în oraș. Tokana de pește e unul din preparatele emblametice ale lor (cu doradă, creveți, calamari, scoici în sos de roșii), la fel și creveții în sos de unt – plus multe altele, toate delicioase! Caracatița #laraion e foarte bună – cu cu cartofi copți, roșii la grătar și ulei din măsline Taggiasca aromatizat cu usturoi, ardei iute și cimbru.
Fructe de mare excelente, cu iz portughez, găsești și la Dancing Lobster (un restaurant portughez de top, cu bucătărie autentică și produse aduse chiar din Portugalia) – stridii, sepie, calamari, caractiță, creveți, vongole… ce să mai, tot ce vrei! Excelente sunt și preparatele de la Fish House, iar la Sardin ai la fel ocazia să te răsfeți cu tot felul de gusturi meditareneene (este unul din cele mai apreciate localuri din Capitală). Nu lipsește din listă nici La Finca by Alioli – care are o paella excelentă (unul din preparatele lor emblematice) și niște midii grozave – de data aceasta, în stil spaniol. La fel și Pata Negra copas y tapas, tot un restaurant cu specific spaniol și tot cu o bucătărie excelentă.
Pastele de la Fior di Latte
Paste găsești (aproape) în orice restaurant. Iar gustul e foarte asemănător peste tot (desigur, calitatea diferă în funcție de priceperea bucătarului). Așa că nu e tocmai ușor să vii cu ceva diferit, care să facă oaspeții să zică „Ei, da! Astea chiar sunt niște paste bune!”. Contează foarte mult ingredientele (chiar e important să fie de cea mai bună calitate – de la brânzeturile folosite, la sosul de roșii și așa mai departe), pastele în sine – pentru că cele artizanale nici nu se compară cu cele pe care le cumperi la cutie din magazin și, desigur, rețeta.
Dacă vrei să mănânci niște paste cu adevărat bune, noi mizăm pe Fior di Latte. Tagliatelle cu porcini și trufe sunt minunate, la fel și Linguini cu fructe de mare sau Tagliatelle Bolognese (ragu-ul e gătit tradițional, din carne coaptă, aromatizatâ, tocată manual). Iar Lasagna este foarte, foarte bună!
Rezervă o masă la Fior di Latte
Și tot la capitolul paste (și mâncare italiană, în general), mai avem câteva recomandări de restaurante excelente: Osteria Zucca (unde regăsești gustul autentic italian), Ciao Niki, Grano, Trattoria Mezzaluna, Belli Siciliani și Isoletta.
Burgerul de la Hard Rock Cafe
Aici e grea alegerea, trebuie să recunoaștem. Oricui îi place un burger gustos, chiar dacă recunoaște sau nu. Și n-o fi el neapărat cel mai elaborat și cu ștaif preparat, dar făcut așa cum trebuie e grozav de bun. Că e în topul preferințelor s-a prins toată lumea, drept pentru care sunt o gră-ma-dă de locuri unde să mergi să mănânci sau de unde să comanzi un burger gustos.
Noi am ales azi Original Legendary Burger de la Hard Rock Cafe. Că doar n-o fi legendary degeaba. Un steak burger din carne proaspătă de vită Angus, cu bacon afumat, brânză Cheddar, inel crocant de ceapă, salată verde, o felie de roșie, servit alături de sosul casei. Alături de el mai găsești în meniu o mulțime de alți burgeri delicioși, serviți în chifle proaspăt rumenite, alături de cartofi prăjiti (dar pentru 11 lei în plus poți înlocui garnitura). Sunt foarte mari și foarte gustoși.
Rezervă o masă la Hard Rock Cafe
Unde mai mănânci burgeri buni? Păi ar fi o listă destul de lungă. Nouă ne plac mult burgerii de la DaBeef (burgerul Wagyu e bestial), am mâncat de mai multe ori de la Vivo – Fusion Food Bar (chiar folosesc cea mai bună carne de vită și ingredientele sunt de calitate), ne place că la Modelier au tot felul de combinații interesante, iar la Grivița Pub & Grill ne-am opri oricând la un burger (sunt foarte mari și excelenți la gust!). Foarte gustoși sunt și cei de la Stadio (personal îl prefer pe cel cu somon, dar și burgerul din antricot de vită și sos tzatziki e bun), de la Switch.eat (au și burger cu miel), South Burger, Flip Flop, Nod Urban Food și Circus Pub.
Pizza de la PizzaMania
Dacă am ajuns în zona aceasta de mâncare, hai să alegem și câteva pizzerii bune. Vrei să încerci și altceva, nu doar pizza de duzină? E ok, ai de unde.
La PizzaMania, spre exemplu, găsești pizza autentic italiană. Ce este cu adevărat special este aluatul de pizza pe care îl fac cu maia, din făină italiană de cea mai bună calitate – este maturat 28-30 de ore la o temperatura de 4°C, pentru a obține un blat mult mai gustos și de peste 10 ori mai ușor de digerat decât cel al unei pizza normale! Andrei Fâciu, cel care dezvoltă meniurile de la PizzaMania împreună cu echipa, conduce școala italiană de pizza „Accademia Pizzaioli” din București – este singurul instructor acreditat al lor în România – unde organizează cursuri pentru pizzari profesioniști.
O pizza foarte, foarte bună mănânci și la Mamizza, la Fomizza și la Pâine și Vin. Și Fior di Latte a adăugat recent în meniu pizza napoletana și pizza gourmet (sunt bune), și la Unico Vero au pizza foarte bună (și paste la fel), la Buoni e Bravi, la Animaletto, dar și la Sara Restaurant.
Steak-ul de la Osho
Cu o carieră de peste 25 de ani și un renume demn de tot respectul, Chef Iosif Ștefănescu este cel care „face muzica” la Osho. E un restaurant faimos pentru bucătăria de nota 10, care stă excelent la capitolul mâncare premium și credem că nu greșim când spunem că are cel mai bun steak din Capitală. Și asta în parte și datorită calității superioare a cărnii de vită importată din țări precum SUA, Irlanda, Noua Zeelandă, Uruguay, Italia sau Franța, dar și tăieturilor realizate de măcelarii restaurantului.
O vită foarte gustoasă găsești și la fratele mai mic, DaBeef, care face parte din aceeași familie de restaurante, aflat sub îndrumarea lui Chef Daniel Andrieș – aici se folosesc aceleași materiale, aceleași tehnici ca la Osho – e o paralelă la meniul lor urban.
Dar acestea nu sunt singurele locuri din București unde poți mânca un premium steak. Spre exemplu, la VacaMuuu – un alt loc cu steak-uri de top. Prețurile sunt pe măsură, dar calitatea produselor de măcelărie care ajung pe mesele clienților este de necontestat!
De inspirație americană, Red Angus Steakhouse oferă una dintre cele mai bune game de steak-uri din București, iar în meniul lor salivezi la coaste, t-bones sau un antricot pe care nu îl vei uita prea curând.
Demne de menționat sunt și Barbizon Steakhouse, Buenasado SteakHouse, JW Steakhouse, Argentine Steak & Sushi sau Ferma Baciu (Pipera).
Sushi de la Argentine Steak & Sushi
Chef Cătălin Petrescu este unul dintre marii bucătari ai României, specializat mai ales în bucătăria japoneză. Și da, la Argentine au și steak-uri, însă vedetele din meniu sunt în mod cert preparatele japoneze. La ei găsești un sushi desăvârșit, făcut cu cele mai bune ingrediente aduse special din Japonia pentru a fi folosite în niște reinterpretări ale rețetelor clasice care îți vor da lumea peste cap!
Un alt bucătar foarte talentat și priceput în preparatele japoneze este și Vova Curnic de la Yoshi Sushi & Teppanyaki. La 15 ani, când încă făcea școala de bucătari, și-a descoperit pasiunea pentru bucătăria și cultura japoneză și de atunci i-a rămas fidel. Foarte bune preparatele lor. Merită încercate!
Zen Sushi, Nadasan, Kanpai, Benihana, SushiRoom și, desigur, Japanos, sunt alte câteva localuri pe care nu aveam cum să nu le menționăm!
Aromele orientale de la Mace by Joseph Hadad
Chef Hadad nu mai are nevoie de nicio prezentare. Iar la Mace el aduce ceva din bucătăria de acasă în farfuriile oaspeților. Localul îmbină ideea de bar, cu loc de luat masa și propune un meniu plin de savoare orientală. Un meniu bazat pe preparate inspirate din gastronomia Orientului Mijlociu (în special Maroc), cu influențe europene și evidențiate prin intermediul combinațiilor inedite de condimente autentic marocane precum mace, nucșoară, coriandru, Ras el Hanout, ghimbir, cardamom, zaatar, cumin, șofran, scorțișoară. E foarte bună mâncarea la Mace și nu duce deloc lipsă de clienți (mai ales că e chiar în centru, aproape de Ateneu).
Iar dacă vrei să încerci și un altfel de kebab, reinterpretat, atunci trebuie să te oprești pe la Le Bab. De curând au deschis o nouă locație, în Piața Charles de Gaulle și urmează a treia, în Piața Amzei. Au un humus foarte bun, la fel și lamb adana,dar se merită să încerci tot ce au ei în meniu. Iar pentru bucătărie libaneză excelentă îți recomandăm Four Seasons Dorobanți și Zaitoone.
Tacos la MAT
La MAT (Masa Artisanal Taqueria) găsești tacos 100% ca în Mexic, făcut de la 0. Pornind de la un concept de „tacos & more”, Alexandru Iacob și Chef Cristi Dăscăleanu propun o bucătărie creativă, cu elemente avangardiste, unde creația este pe primul loc. Cum îți spuneam, fac totul de la zero. Asta înseamnă că nu folosesc făină cumpărată, ci realizează chiar ei MASA (pasta din care sunt făcute foile) din porumb nixtamalizat (un soi mexican, special pentru foaia de tacos), folosind o moară specială, adusă din Mexic. Inclusiv porumbul este cultivat de ei încă din primăvara lui 2019. Plita pe care fac foile, presa, condimentele și ingredientele folosite, totul e autentic. Ce rezultă e un tacos autentic mexican, dar cu ingrediente 100% românești. Iar meniul este simplu, curat, cu preparate gustoase și se schimbă în funcție de sezon.
La fel de mult ne place și tacosul de la El Torito, ca de altfel toate specialitățile mexicane pe care le au în meniu. Pentru că aici ai șansa să descoperi tot felul de mâncăruri de care poate nu știai și sunt foarte gustoase (dacă îți place bucătăria mexicană, sigur le vei aprecia).
Deserturile de la Zexe Braserie
Cofetar școlit în Franța, pasionat de cofetăria românească, Ana Consulea este Chef cofetar și fondator al Zexe Braserie. În 2012 s-a întors în țară hotărâtă să schimbe gusturi, mentalități și să arate publicului că avem și noi o cofetărie robustă și plină de personalitate. Zexe Braserie a luat naștere în 2016, din dorința Anei de a reda savoarea cofetăriei românești și de a le arăta românilor ce cofetărie minunată avem. Crede foarte tare că dacă am fi reușit să avem continuitate în cofetărie, probabil am fi fost acolo în top, alături de țări mature precum Franța, Italia sau Spania.
La Zexe, ea a revizitat rețetele istorice de prăjituri românești (precum Take Ionescu, Carmen Sylva, George Enescu sau Regina Maria), dar a venit și cu o serie de deserturi cosmopolite (franțuzești sau chiar rusești) – precum best-sellerul Foret-Noire, Jardin d`Eden, Trois Chocolats, Medovik etc. În plus, a creat și o gamă inspirată din copilăria noastră (pandișpan cu vișine, chec, piersici etc.) și a introdus în meniu și înghețata artizanală, cu arome unice pe piață.
Rezervă o masă la Zexe Braserie
Prăjituri excelente am mai mâncat și la Mara Mura, French Revolution (dacă vrei un ecler bun de tot), sau Chocolat. Pentru tarte îți recomandăm Atelierul de Tarte, choux-uri grozave am mâncat la Love You Choux, iar o înghețată artizanală foarte bună la Gioelia Cremeria și La Romana.
Cocktail with a view @NOR Sky Casual Restaurant
Vrei să ai parte de un peisaj magnific și de un apus de soare care îți taie respirația? Mergi la NOR! Situat la 136 m înălțime, la etajul 36 al clădirii Sky Tower din Floreasca, localul oferă o priveliște fantastică asupra orașului! Ambianța este elegantă, cochetă, restaurantul este spațios, iar ambianța foarte plăcută. E locul perfect să savurezi un cocktail sau un vin bun, dar au și un meniu foarte bine pus la punct, iar mâncarea este delicioasă.
Rezervă o masă la NOR Sky Casual Restaurant
Iar dacă ești fan al localurilor gen rooftop, atunci ar fi bine să dai o tură și pe la Linea Closer to the Moon, Aria TNB sau Amethyst Sky Bar.
Citește și: