Ca la orice inceput de an, se anunta tendintele pentru toate domeniile posibilie, specialisti din toate zonele dandu-si cu parerea despre ce o sa conteze mai mult in 2017, ce aplicatii o sa folosim, ce culoare se va purta, dar, ce ne intereseaza cu adevarat pe noi: CE SE VA MANCA.
De cativa ani incoace “food trends” e o treaba serioasa, estimari care au prevazut mania pentru burger, aparitia super foods si cvasi-obsesiile pentru kale, quinoa, street food si altele. Nu puteam sa pasim corespunzator in 2017 fara sa nu facem si noi o trecere in revista a tendintelor culinare ale acestui an. Asadar, ne-am inspirat de la specialistii in mancare si va lasam mai jos acele lucruri despre care se spune ca vor domina bucatariile, farfuriile si poftele lui 2017.
Mancare autentica
Strutocamilele de tipul “bucatarie americano-italiana” sau “romaneasca-internationala” nu sunt tocmai pe ordinea de zi a lui 2017. Daca si 2016 a fost anul cautarilor cat mai specificie, 2017 se anunta anul mancarurilor autentice. Specialistii spun ca vinovata e culturalizarea si interesul oamenilor pentru a incerca mancaruri locale, veritabile. Fenomenul “americanizarii” tuturor preparatelor nu mai e la moda, iar autenticitatea globala se va vedea si in ofertele restaurantelor.
* De urmarit: specialitatile japoneze.
Legume de mare (alge marine)
In urma cresterii interesului pentru o alimentatie vegetariana si vegana, legumele de mare s-au strecurat si ele pe lista tendintelor culinare din 2017. Alegele marine sunt recunoscute pentru proprietatile lor benefice organismului, dar pentru acest an se preconizeaza ca ele vor intra in meniul mai multor restaurante, bucatarii urmand sa gaseasca noi modalitati de a le prezenta si de a le introduce in retete. Pe langa algele din sushi si salata cu alge marine, se discuta despre revitalizarea acestor legume vindecatoare, cum mai sunt ele cunoscute in cultura japoneza.
* De urmarit: Nori (stiati ca o singura fasie de nori contine mai multi acizi grasi Omega 3 cu proprietati antiinflamatorii decat un avocado?).
Muraturi si bauturi fermentate
Asia ne mai da o tendinta culinara interesanta: cea a muraturilor sud-coreene, dar si a bauturilor fermentate. Acestea se incadreaza in zona mancarurilor benefice pentru un corp cat mai curat, pentru sanatatea stomacului si a colonului, dar si pentru imunitate si libido. In aceasta tendinta se incadreaza kimchi (un fel de varza murata cu sos iute care sta la murat 1-2 saptamani; in loc de varza se pot mura si alte legume cum ar fi ridichi, castraveti, ceapa verde sau un mix. Mai multe); kombucha, un ceai facut dintr-o ciuperca cu bacterii bune (bauturile probiotice fermentate ajuta la digestie si la absortia mineralelor; mai multe); Yucatan pickels – ceapa murata intr-o zeama speciala.
Preparate Instagramizabile
Moda de a poza mancarea, cafeaua, desertul si de a le posta pe Instagram a intrat deja in firescul multor oameni. Un studiu realizat de Good Food arata ca 40% dintre tinerii acestei generatii au postat poze pe Instragam cu mancarea lor si 30% au pozat si urcat imagini cu mancarea de la restaurantele si cafenele in care au mers in 2016. Mai mult, unul din 5 tineri a mers la un restaurant/ cafenea dupa ce a vazut o poza pe Instagram din locul respectiv. Astfel, o tendinta importanta a lui 2017 este efortul restaurantelor de a oferi clientilor preparare demne de Instagram: mancare curcubeu, chifle negre, cafea la cornet si alte nascociri creative.
* De urmarit: specialistii in food trends declara ca nuanta anului este mov. Asadar, fiti pe faza pentru multe mancaruri cu mov in componenta.
Insecte in farfurie
O alta tendinta pentru 2017 este cea a insectelor pe care le vrei in farfurie, nu cele pentru care vrei sa vorbesti cu managerul restaurantului. La noi, insectele inca nu au ajuns in meniul restaurantelor, desi 2017 poate fi anul in care in loc de alunele de la bar sa primiti niste greieri pane. Lobby-ul pentru servirea insectelor a pornit deja de ceva vreme, existand chiar si un blog in care puteti gasi cele mai tari 100 de restaurante din lume care servesc insecte.
* De urmarit: pe langa preparatele cu insecte, exista si pudra de insecte care poate inlocui faina.
Macelarii veritabile
Charcuterie, cum ar spune francezii, e procesul pregatirii unor produse din carne, in principal mezeluri si carnuri gata de luat si de mancat. La noi le-am spune magazine de mezeluri, doar ca tendinta culinara a lui 2017 se refera la macelarii veritabile, nu buticuri de cartier unde gasim parizer si bacon. Interesul pentru street food, care nu pierde teren nici in 2017, a crescut si cererea pentru carnuri care provin de la animale crescute in conditii decente, de la mici ferme, mezeluri facute cu pricepere si dedicare. Speram sa vedem si pe la noi cat mai multe bacanii cu mezeluri si carnuri sanatoase si gustoase.
Yolk porn
Din marea de food porn, care de cele mai multe ori poate fi savurata pe Instagram, s-a nascut si ideea de yolk porn ca trend pentru 2017. Mai exact, specialistii spun sa ne asteptam la cat mai multe preparate cu oul la vedere. Sandvisuri cu ou ochi integrat, un ou cu galbenusul perfect gatit aruncat peste paste, cartofi si alte preparate, aceasta e o alta tendinta prevazuta pentru 2017.
Din 2016 in 2017, si-au pastrat medaliile:
– street food-ul
– mancarea picanta si condimentata
– mancarea etnica
– stoparea risipei alimentare