Restograf Restograf
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping

Restograf Restograf

București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Cluj
  • Constanța
  • Călărași
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Restaurante
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Conectare
Inregistrare
Descoperă. Rezervă. Savurează.
Restograf Restograf
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Cluj
  • Constanța
  • Călărași
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Acasa > Arhivă articole > Televizorul
  • Arhivă articole

Televizorul

  • Autor : Restograf
  • Data publicare : 16 februarie, 2013
  • Data modificare : 30 iunie, 2022
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Am lasat sa se scurga aproape neurmarita prima competitie televizata de gatit din Romania, Master Chef. Am asteptat-o cu multa nerabdare si, totusi, dupa prima emisiune, am abandonat-o. Cu totul intimplator, cind ma plimbam cu telecomanda printre posturi, opream citeva minute si pe Pro TV daca se intimpla sa prind ceva din emisiune. Urmaream cu destul interes si placere ce gateau, “montau” si prezentau concurentii, numai ca atunci cind intra in scena juriul, alcatuit din 3 chefi foarte cunoscuti si apreciati din Romania, incet-incet ma parasea buna dispozitie, pentru ca in curind sa devin nervoasa, incepeam eu insami sa fiu critica, dar cu juriul, sfirsind prin a muta pe un alt post cu promisiunea ca nu mai revin la emisiunea asta niciodata. Pina atunci ma gindeam ca cei ce gatesc in mod profesionist, fac din asta o experienta transcedentala, avind parte de senzatii extreme de gusturi, culori, arome, sunete, miscari, considerind gatitul o arta care implinea si satisfacea toate simturile iar pe cei care practicau aceasta frumoasa meserie, niste rasfatati ai soartei. Sa gatesti, sa fii apreciat si sa mai fii si platit pentru asta erau pentru mine niste motive solide pentru care ii invidiam. Numai ca imaginea lor pe care am vazut-o in aceasta emisiune, de “tirani” prea putin dispusi sa accepte gusturi, combinatii, vecinatati sau repetari ale unor alimente pe o farfurie, criticile dure, citeodata violente, la adresa unor persoane pasionate, dar nu profesioniste, in domeniul gatitului, m-a facut si pe mine, ca si pe altii, sa critice intens emisiunea, concurentii, juratii, intr-un cuvint tot demersul, altfel laudabil, al PRO TV-ului de a aduce aceasta emisiune si in Romania. Mi s-a parut o adaptare, ca atitea altele, in care participantilor li s-a impus o atitudine anume pe care s-o adopte, dar pe care unii au hiperbolizat-o, devenind mai mult antipatici decit stimati, admirati sau invidiati. Cred ca ar fi fost mult mai simpatic ca in atitudinea lor sa se impleteasca cumva exigenta cu umorul si autoironia, dar se pare ca juratilor romani le-au lipsit ingredientele astea si le-au ramas doar intransigenta si incrincenarea.

Cum era de asteptat, a aparut curind si varianta Antenei 1 pentru segmentul asta de audienta, Top Chef, un show in care concurentii erau, de aceasta data, bucatari profesionisti. Nici asta nu m-a prins mai mult decit precedentul. Atmosfera pe care o vedeam de cite ori incercam sa urmaresc emisiunea era de cimp de lupta, unii fugeau, altii tipau, se rasteau, unii asteptau sa manince, se arunca cu mincare, parca si cu concurenti, era tare obositor. Am decis sa ma uit la finala, totusi, pentru ca ii admiram si-i apreciam inca dinaintea emisiunii pe cei doi finalisti, Nico Lontras si Giovanni Piselli. Nico Lontras e roman si de citiva ani lucreaza in Norvegia. Giovanni Piselli e italian si lucreaza in Romania. Juratii, 3 chefi din peisajul romanesc/bucurestean, Joseph Hadad, Nicolai Tand si Tudor Constantinescu si inca trei ajutoare de jurati carora nu le-am inteles rostul, pentru ca cel putin in finala pe care am vazut-o eu, nu aveau niste pareri proprii prea conturate.

Creatiile celor doi finalisti m-au incintat prin ingeniozitatea cu care au fost, in primul rind, alese pentru finala, dar si prin aspect, prin arajamentele facute pe farfurie, mai putin prin gust pentru ca, din pacate, nu le-am putut gusta. In privinta gustului m-am increzut in ceea ce afirmau toti cei trei jurati, care mi s-au parut destul de obiectivi in ceea ce criticau sau propuneau ca imbunatatiri. Toate criticile pareau pertinente, desi patosul cu care afirmau ca unele combinatii nu se fac NICIODATĂ, imi stateau ca un nod in git. Degustarea de catre chefi a deserturilor celor doi participanti si aprecierile cu privire la acestea s-au lasat cu laude si pentru unul si pentru celalalt. Nu-mi aduc aminte exact cuvintele folosite, dar s-au folosit termeni dintre cei mai elogiosi. Inca putin si se alegea cistigatorul iar emisiunea se termina… Imi era perfect indiferent cine ar fi cistigat, imi placea ce facusera si unul si celalalt. O mica critica cu privire la timpul de maturare al macaron-ului plasat pe farfurie de unul dintre concurenti, Nico Lontras, a avut, insa, puterea sa se transforme in citeva secunde intr-o acuza de greseala inadmisibila, de neiertat si de neconceput pentru un asemenea preparat care, dupa parerea unui doctor intr-ale macaron-ului, cum se autointitula Chef Tudor Constantinescu, accentuind termenii “macarons de Parrris”, reprezinta “o viziune, viziune!!!”. Cu alte cuvinte, in crearea pe loc a unui desert, macaron-ul nu trebuie ales, pentru ca nu are suficient timp de maturare. Uimirea mea a crescut progresiv, nu stiam bine la ce ma uitam: la o emisiune de divertisment, chiar daca e vorba de o competitie serioasa, sau la o sedinta televizata a unei comisii care judeca un caz de malpraxis, in care un profesionist omorise viziunea macaron-ului? Nu avea nici luciu, nu avea nici maturare (unii ziceau 25 minute, dar domnul doctor a fost mai exact: e vorba de “12 pina la 48 de ore pentru maturizare”, dupa cum s-a exprimat dumnealui), a fost ales doar ca sa impresioneze juriul etc., cam asa s-a vorbit despre aceasta nefericita alegere. Dupa nervozitatea ce ma cuprinsese a urmat amuzamentul: “ei, hai, chiar asa de important e sa facem cum scrie in tratatele despre macaron? Dar i-a stat cuiva in git ca a mincat macaron-ul nematurizat? Ma scutesti cu chestii de-astea de mare chef in care lucruri total neimporante pentru omenire si progres mi le clamezi ca pe niste dezastre, lasa-ma, domnule doctor, in pace, vezi-ti de treburile tale si nu ma agresa auditiv cu tonul asta acuzator. Vreau sa ma delectez si uite peste ce dau!”

Ca in mai toate cazurile in care ma descopar rea, judicativa si acuzatoare, mi-am luat citeva minute in care sa ma pun in pielea celor pe care ii judec, atit de tare sa intru in pielea lor, incit sa incep sa inteleg de ce fac ce fac si spun ce spun. Si aproape am reusit. Mi-am dat seama ca toti chefii astia nu navalisera peste mine in casa fara ca eu sa aleg sa ma uit la ei. Ca in contextul culinar, si nu universal, ceea ce spun ei e pe deplin justificat. Nu se vorbea despre incalzirea globala, boli incurabile sau navete spatiale, ci despre mincare si despre cum se face ca aceasta sa fie pentru un consumator experienta perfecta. Sa fii chef, Top Chef, nu inseamna sa gatesti economic sau rapid, ci inseamna perfectiune, chiar daca asta implica mult timp si foarte multi bani. Cu alte cuvinte este vorba despre exigenta fata in fata cu atitudinea de tip “las-o, ma, ca merge-asa”. Privind astfel lucrurile, mi-am zis ca probabil as fi facut la fel daca mi-as fi dat doctoratul in macaron. Doar in contextul asta am putut sa inteleg de ce un simplu macaron poate conta in a cistiga sau nu 50000 Euro, pentru ca asta era marea miza a competitiei, printre toate celelalte. Mi-a ramas, insa, la fel de greu de inghitit ca un macaron nematurat, imaginea mea re-construita asupra acestei profesii, cel putin asa cum a aparut ea in interpretarea din aceste emisiuni. Poate doar pina la urmatoarele editii, pe care de-acum incolo as avea “maturarea” sa le urmaresc de la un cap la altul.

(pozele sunt de pe www.deviantart.com)

*

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • cafe bucuresti
  • cafenea bucuresti
  • cafenele bucuresti
  • cafenele centru
  • ceainarii bucuresti
  • cele mai bune restaurante
  • clasament restaurante
  • cluburi bucuresti
  • giovanni piselli
  • joseph hadad
  • lista restaurante bucuresti
  • localuri nunti
  • Master Chef
  • mese festive
  • nico lontras
  • Nicolai Tand
  • organizam evenimente
  • restaurante bucuresti
  • restaurante de top
  • restaurante evenimente
  • restaurante nunti
  • restaurante specific
  • restaurante traditionale
  • sali evenimente
  • top chef
  • topul restaurantelor bucuresti
  • tudor constantinescu
Citește și
Citește articolul
  • Arhivă articole
Atelier de mixologie moleculara si live cooking la un bistro
Seara moldoveneasca cu bucate alese si muzica live
Citește articolul
  • Arhivă articole
Seara moldoveneasca cu bucate alese si muzica live
Cand barurile au umor, notele de plata arata asa
Citește articolul
  • Arhivă articole
Cand barurile au umor, notele de plata arata asa
(P) Dulce si Ceva in Plus – lumea cadourilor inedite
Citește articolul
  • Arhivă articole
(P) Dulce si Ceva in Plus – lumea cadourilor inedite
Honey Toast Brunch la Muse Bistro
Citește articolul
  • Arhivă articole
Honey Toast Brunch la Muse Bistro
Citește articolul
  • Arhivă articole
Cu ce preparate defileaza vedetele in pozele de pe Instagram
Citește articolul
  • Arhivă articole
Reclama care a suparat comunitatea creatorilor de cafea artizanala
Rasfat culinar by Chef Scarlatescu
Citește articolul
  • Arhivă articole
  • Noutati
Rasfat culinar by Chef Scarlatescu
Alege o cina deosebita pentru Ziua Indragostitilor
Citește articolul
  • Arhivă articole
Alege o cina deosebita pentru Ziua Indragostitilor

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută
Postări recente
  • Restaurante lângă București, pentru o ieșire de weekend
    Restaurante lângă București, pentru o ieșire de weekend
    • Data publicare : 27 martie, 2023
    • Data modificare : 27 martie, 2023
  • Restaurante farm to table care gătesc cu ingrediente locale, curate, de sezon
    Restaurante farm to table care gătesc cu ingrediente locale, curate, de sezon
    • Data publicare : 23 martie, 2023
    • Data modificare : 23 martie, 2023
  • Aperol vs Campari. Care-i diferența dintre ele și cum le folosim?
    Aperol vs Campari. Care-i diferența dintre ele și cum le folosim?
    • Data publicare : 23 martie, 2023
    • Data modificare : 23 martie, 2023
  • Ghid de călătorie: ce e musai de văzut și ce e obligatoriu de mâncat la Istanbul
    Ghid de călătorie: ce e musai de văzut și ce e obligatoriu de mâncat la Istanbul
    • Data publicare : 21 martie, 2023
    • Data modificare : 21 martie, 2023
  • Umami. Ce este al cincilea gust și de ce a intrat în lumina reflectoarelor lumii?
    Umami. Ce este al cincilea gust și de ce a intrat în lumina reflectoarelor lumii?
    • Data publicare : 21 martie, 2023
    • Data modificare : 21 martie, 2023
Urmărește-ne pe Instagram!
restograf.ro
Decizii, decizii... 🤔 În „lupta” dintre urzici și spanac 🍃, cine câștigă în varianta ta? Oricum ar fi, un lucru e sigur: e păcat să nu profiți de ele acum, cât sunt în sezon. Bucură-te de un prânz sănătos și delicios!😋
Când spui mâncare japoneză gândul îți fuge imediat la sushi și ramen, nu? 🍜🍣 Avem, desigur, multe restaurante japoneze în București unde poți mânca pește crud și supă cu tăiței asiatici. Bucătăria japoneză are însă mult mai multe de oferit! 🥢🍱🥟
Ce iese când amesteci un strop de Italia, California și Hawaii? 👀 Poke House. O franciză lansată de doi antreprenori italieni care „iese la înaintare” cu poke bowls 😍 – preparate tradițional hawaiiane, pregătite în stil californian. Un concept de fast casual cu mâncare sănătoasă, care a cucerit pe toată lumea.
Pregătește-te emoțional pentru cea mai bogată în creveți fajita pe care ai mâncat-o vreodată! 😍🍲 Vine sfârâind toată la masă, în culori vibrante și cu un gust de senzație! 😋
🇮🇪 Irlanda e renumită pentru o mulțime de lucruri minunate. Dar puține sunt mai emblematice decât un pint de Guinness 🖤🍻, servit cu acel guler bogat de spumă! 😍
Te-ai săturat de aceeași veșnică dilemă pe care o aveți când se apropie pauza de masă? 🤔 Ce zici de un joc? 🧩
Follow
Alegerea editorilor
  • 10+ restaurante din Oradea care să-ți încânte și privirea, și papilele gustative
    • Pe la noi
    10+ restaurante din Oradea care să-ți încânte și privirea, și papilele gustative
  • Unde mâncăm la restaurant în Poiana Brașov?
    • Hot Spots
    • Pe la noi
    Unde mâncăm la restaurant în Poiana Brașov?
  • Chef Florin Dumitrescu: „Echilibrul în farfurie nu poate fi obținut fără echilibrul din familie”
    • Meet The Chef
    Chef Florin Dumitrescu: „Echilibrul în farfurie nu poate fi obținut fără echilibrul din familie”
  • Ce alimente e bine să mănânci după ce ai fost la alergare
    • Food Smart
    Ce alimente e bine să mănânci după ce ai fost la alergare
  • 15 dintre cele mai bune restaurante de la Roma
    • Pe la ei
    15 dintre cele mai bune restaurante de la Roma

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
Descarcă APP
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER

A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2022 Restograf

Input your search keywords and press Enter.

Folosim cookie-uri pentru a mentine si imbunatati experienta de navigare.
DetaliiAccepta
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDuratăDescriere
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ