Acum, în anotimpul recoltei, când se culeg fructele și legumele, se pun murăturile și dulcețurile capătă gust, se deschide lista de târguri gastronomice de toamnă și ateliere culinare prin țară. Ți-am pregătit o listă de astfel de evenimente la care poți să participi, tu doar întreabă-ți papilele gustative ce ar alege.
Toamna aduce cu ea nu doar peisaje spectaculoase, ci și o bogată tradiție culinară, celebrată prin târguri gastronomice desfășurate în diferite colțuri ale țării. Evenimentele sunt adevărate sărbători ale gusturilor autentice, unde ai ocazia să redescoperi gusturi uitate și să te bucuri de preparate locale.
Târgurile gastronomice, adevărate sărbători ale tradițiilor românești
Toamna e perioada aceea din an în care gospodinele din întreaga țară își pregătesc cămările pentru iarnă, transformând recoltele bogate de fructe și legume în conserve, dulcețuri și murături. Această bogăție a sezonului este reflectată în preparatele culinare pe care le găsim la târgurile gastronomice. De la murături asortate la sucuri naturale și plăcinte cu mere, totul este o explozie de arome și culori.
Târgurile gastronomice de toamnă sunt evenimente culturale și culinare care pun în prim-plan bogăția gastronomiei românești și a minorităților culturale de la noi din țară. Și sunt un amalgam minunat de producători locali, artizani și bucătari talentați, care pregătesc cele mai delicioase preparate de sezon. De la must proaspăt și zacuscă, la deserturi tradiționale și preparate din carne afumată, ai o mulțime de bunătăți cu care să te delectezi! Unde mai pui că astfel de târguri sunt și ocazia perfectă de a ieși din oraș și de a te bucura de o plimbare de weekend.
Târguri gastronomice de toamnă (2024)
TÂRGURI GASTRONOMICE ÎN SEPTEMBRIE
Street Food Festival (Timișoara)
🗓 5- 8 septembrie |
📍Iulius Town, Timișoara |
🌐Website |
Street Food Festival revine în Timișoara, în Iulius Gardens. Timp de patru zile vei avea ocazia să guști preparate dintr-o serie de bucătării internaționale, precum cea mexicană, thailandeză, indiană și multe altele. Sub umbrela „Better Together”, festivalul reunește muzica live, bucătăria internațională, DJ seturile și atmosfera de vară. Timothy Kross, Byron, Mihail, Cred Că Sunt Extraterestru sunt câteva dintre trupele care vor concerta pe scena din cadrul festivalului. În plus, în acest an, cei mici au parte de o zonă special amenajată, unde vor avea loc activități și ateliere creative dedicate lor.
Găsești aici un food lineup.
Taste of Transylvania 2024 (Harghita)
🗓 12- 15 septembrie |
📍Satul de vacanță Boroș, Lunca de jos, Harghita |
🌐Website |
Unul dintre cele mai mari festivaluri și târguri gastronomice de toamnă din România, a ajuns anul acesta la cea de-a treia ediţie. Și ne poartă tocmai până-n Harghita, într-o zonă superbă! Pornit din ideea de a așeza Transilvania pe harta gastronomică internaţională ca destinaţie, e un eveniment care a evoluat de la an la an. Practic, aduce la un loc un festival de gastronomie, oferind experiențe diverse din zona culinară, culturală şi muzicală. Lansări de carte, discuţii de masă rotundă cu specialişti din industria HoReCa, plus activităţi pentru familii (cinema, locuri de joacă, ateliere etc.)
Programul complet și alte detalii găsești aici.
La Cules by Gramofon Wine (Prahova)
🗓 14 septembrie |
📍Comuna Iordăcheanu, Sat Mocești, Nr. 215 (Prahova) |
🌐Website |
A venit venit toamna și odată cu ea, momentul în care strugurii sunt gata pentru a fi culeși. Motiv pentru care, Gramofon a considerat că ăsta este un nou moment ideal pentru a petrece! Și e doar prima dintr-o serie care se va desfășura sub umbrela „La Cules”. Pentru că o petrecere nu este completă fără muzică, au promis și două momente de muzică live ce vor încânta atmosfera. Ceva jazz light, urmat de un taraf, și e gata petrecerea. Mâncarea delicioasă, brânzeturile și cărnurile fine își vor găsi locul pe grătarele încinse, focul pe-nserat te va încălzi, iar vinul te va însoți până târziu în noapte!
Un eveniment care merită trecut pe lista ta de târguri gastronomice de toamnă pe care să le vizitezi (chiar dacă nu e chiar un târg, ci mai degrabă un eveniment frumos).
Răvășitul Oilor și Festivalul Brânzei și Pastramei (Bran)
🗓 21- 22 septembrie |
📍Castelul Bran |
„Răvășitul Oilor” marchează cel mai important moment pastoral al anului: se întorc oile de la munte și sunt „răvășite„ pentru a fi luate acasă de proprietari. Un moment sărbătorit din cele mai vechi timpuri cu dansuri, jocuri și voie bună. Astăzi, este unul din cele mai mari sărbători din zona Branului și din toată Țara Bârsei. Motiv pentru care, nu de mult timp, a fost completat de „Festivalul Brânzei și al Pastramei“.
Dacă vrei să te bucuri de un weekend plin de tradiții și de un adevărat festin culinar, dă o fugă la Bran! Se lasă cu pastramă de oaie, bulz, brânzeturi de tot soiul, bunătăți la ceaun, toate asezonate cu must, vin și pălincă. În plus, vin tot felul de meșteșugari din toată țara, care își expun obiectele de ceramică, de port popular, țesături, sculpturi etc.
Festivalul Borșului Lipovenesc (Jurilovca)
Festivalul Borșului Lipovenesc a devenit emblema comunei Jurilovca și este un eveniment emblematic pentru toată Dobrogea. Anul acesta revine cu o nouă ediție între 21 și 22 septembrie, și se va desfășura în cele două porturi din localitatea Jurilovca, scena urmând a fi amplasată în portul nou. Festivalul Borșului Lipovenesc de Jurilovca a început în 2009 și a crescut de la an la an. Anul trecut, spre exemplu, au venit peste 140.000 de participanți în cele două zile ale festivalului. Au loc tot felul de activități interesante care au la bază tradițiile și obiceiurile locale, ca să nu mai vorbim de bunătățurile de care ai parte – zeci de comercianți și meșteșugari vin cu produse gustoase. Vedeta evenimentului este, evident, borșul pescăresc. Anul trecut a fost preparat de peste 50 de pescari, ajutați de celebra Gina Bradea, în 60 de ceaune care au mers la foc continuu în cele două zile ale festivalului.
Bucharest Streetfood Festival
🗓 21- 22 septembrie |
📍Piața Constituției, București |
🌐Website |
Cel mai mare eveniment de street food din Europa se alătură celui mai spectaculos eveniment de video mapping din lume, iMapp Bucharest – Winners League, pentru a aduce un mega-show de neuitat, cu ocazia celor 565 de ani de București. Ne vedem pe 21 și 22 septembrie, în Piața Constituției, pentru un weekend întreg de street food, muzică live, DJ set-uri, artiști stradali și multe alte activități pentru toate vârstele.
Sâmbătă, începe fiesta la ora 16:00m cu preparate din peste 10 bucătării internaționale. Lasă-te apoi captivat de spectacolul de arte vizuale iMapp Bucharest – Winners League – cea de-a 9-a ediție a concursului internațional de 3D video mapping. Duminică, 22 septembrie, luăm micul dejun de la ora 11:00 și continuăm sărbătoarea capitalei cu muzică live, spectacole de stradă și delicii pe măsură. Cheamă-ți familia și gașca de prieteni să se alăture acestui weekend festiv! Intrarea este liberă!
Alte târguri gastronomice în octombrie:
- Festivalul de Bun Must și Pastramă după Gust (6-8 sept, Bd. Basarabia, Parcul Național, București)
- Balkanik festival (6-8 sept, Grădina Uranus, București)
- Zilele Usturoiului (7-8 sept, Berăria H, București)
- Festivalul Mustului și al Pastramei (13-15 sept., Parcul Circului, București)
- Festivalul Sarmalelor de la Praid (20-22 septembrie, Praid, Harghita)
TÂRGURI GASTRONOMICE ÎN OCTOMBRIE
Ziua Națională a Gastronomiei și a Vinului (Prahova)
🗓 6 octombrie |
📍Casa Timiș, Comuna Bucov, Prahova |
🌐Website |
Ca în fiecare an, Casa Timiș ne invită să celebrăm gastronomia și vinurile românești! La poalele zonei viticole Dealu Mare, în inima resortului, la Restaurantul Conac cu specific românesc-modern, sărbătoresc an de an acest eveniment care celebrează identitatea gastronomică națională. Anul acesta evenimentul a ajuns la a cincea ediție, iar fiecare dintre ele a fost creionată de o tematică unică, creată cu măiestrie de Executive Chef Nico Lontras, care își dezvăluie inspirația exclusiv în seara evenimentului, oferind tuturor oaspeților o experiență surprinzătoare și memorabilă. Meniul cu cinci feluri este însoțit de o selecție remarcabilă de vinuri Casa Timiș, vinuri premiate la concursuri naționale și internaționale de profil, consolidându-ne poziția de ambasadori ai vinului românesc.
Mergi la ei pe 6 octombrie să descoperi o simfonie a gusturilor și aromelor!
Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci (Sfântu Gheorghe)
🗓 4-6 octombrie |
📍Piața Libertății, Sfântu Gheorghe |
🌐Website |
Festivalul Deliciilor Dulci celebrează kürtősul festiv al familiilor secuiești, simbolul maghiarilor transilvăneni. Iar mirosul inconfundabil de kürtőskalács va acoperi pentru a șasea oară Piața Libertății din Sfântu Gheorghe. Așa că e unul din acele târguri gastronomice de toamnă pe la care ar trebui să faci cumva să ajungi.
Deși multă lume crede că este o prăjitură străveche din Ungaria, ea a fost adusă la noi printr-o transmitere săsească. Și mai puțină lume știe că acest colac secuiesc glazurat cu zahăr ars are multe rude prin Europa. Germanii, spre exemplu, gătesc ceva asemănător, numit Baumkuchen, „tortul copac”. Aluatul se coace tot pe băț, dar în mai multe straturi suprapuse. Când e copt, se scoate și se taie în bucăți care se afundă în diverse glazuri. În Franța, Polonia și Lituania există Gâteau a la broche, Sekacz și respectiv Sakotis. Lituanienii pun aluatul tot pe bâț, dar îl lasă să se scurgă ca să formeze stalactite prin picurare, acestea luând forma unui brad cu crengi. Austriecii au Prugelkrapfen. Un lichid vâscos se toarnă pe rotisorul de lemn și, pe măsură ce se coace, se adaugă alte și alte straturi. Iar Suedia face Spettekaka, care se prepară tot pe rotisor, la foc, numai că din făină de cartofi, în loc de făină de grâu. Cehii și slovacii îi zic Trdlo și ung aluatul pus pe făcălețul de lemn cu ou bătut apoi presară zahăr, nucă pisată, migdale sau sâmburi de caisă măcinați.
Festivalul de Gastronomie Artizanală La Pas (Timișoara)
🗓 4-6 octombrie |
📍Casa Tineretului, Timișoara |
🌐Website |
La Pas aduce din nou împreună hrana și cultura. Timp de trei zile gătim, degustăm, ne educăm, cântăm, producem și livrăm BINE, pentru OAMENI. Festivalul este un eveniment manifest care promovează producția sustenabilă de hrană și cultură, precum și consumul responsabil și durabil. LA PAS este despre slowing down. Vor fi 3 zile în care celebrăm gastronomia artizanală, cultura sustenabilității și hrana bună, curată și etică. 3 zile alături oameni implicați în comunitate, cu preparate uimitoare, produse și creații autentice, cu ateliere captivante, dezbateri vitale și concerte de poveste. Mici producători și artizani, asociații de producători și cooperative, manufacturi locale și berării artizanale plus mulți alții te așteaptă.
Acesta include degustări, concerte, ateliere culinare și educaționale, plus multe activități utile și folositoare pentru adulți și copii. Bere artizanală produsă local, rețete de mâncare tradițională reinterpretate, preparate cu specific local și internațional… Toate acestea fac parte din oferta gastronomică a ediției din acest an.
Revino Gourmet Show (București)
🗓 5-6 octombrie |
📍Hotel Novotel, București |
🌐Website |
Ajuns la a treia ediție, Revino Gourmet Show este dedicat celor care apreciază gastronomia și caută excelență în serviciile oferite de producători. Expozanții vor prezenta specialități premium pentru publicul larg și specializat, produse locale și internaționale. Brânzeturi, specialități din carne, vinuri, bere artizanală și alte delicatese vor putea fi degustate în cele trei zile ale evenimentului.
Sâmbătă și duminică, iubitorii de gastronomie și profesioniștii vor avea posibilitatea să deguste produse locale și nu numai. Ziua de luni este dedicată exclusiv segmentului Horeca. Bilete se pot achiziționa online sau la intrarea la eveniment. Prin plata biletului la intrare se permite degustarea tuturor produselor de la expozanți. Prețul unui bilet pentru o zi este de 90 de lei, iar prețul unuia pentru două zile este de 170 de lei, dacă le achiziționezi online. Cumpărate de la intrare, prețul crește cu 10 lei.
RO-Wine International Wine Festival of Romania (București)
🗓 11-13 octombrie |
📍Fratelli Studios, București |
🌐Website |
Ro Wine revine cu ediția de toamnă. Singurul festival din România dedicat vinurilor premium şi superpremium, este locul în care antreprenorii HoReCa şi profesioniştii din domeniu, dar şi iubitorii şi colecţionarii de vin pot interacţiona direct cu proprietarii cramelor participante.
Ca în fiecare an, festivalul va include crame din România, Europa şi din alte regiuni viticole ale lumii, o selecţie gourmet impresionantă, masterclass-uri susţinute de autorităţi în domeniu şi evenimente speciale.
Vinuri și Bucate Dobrogene (Tulcea)
🗓 19-20 octombrie |
📍La Liman, Faleza Tulcea, Tulcea |
🌐Website |
O adevărată „paradă de vinuri, bucate și idei dobrogene” are loc în în octombrie la Tulcea, sub egida platformei de promovare a României „WeAreRomania / YOU ARE WELCOME!”. Evenimentul, desfășurat la restaurantul „La Liman”, promovează gastronomia destinației în ansamblul ei (nu doar cea deltaică). Cooking show-uri, expoziție cu degustare derulată în 2 zile, concurs de vinuri din regiune, prezentări de produse și concepte, lansări de carte și conferințe-dezbatere despre identitatea și brandingul național și internațional al Dobrogei vor constitui punctele de atracție ale evenimentului – pentru care se vor organiza inclusiv deplasări cu grupuri de la București și din alte orașe.
Este o oportunitate grozavă de a participa nemijlocit la viața regiunii, de a experimenta oferta unică și diversificată a Dobrogei!
Hai cu Pluta! (Iași)
🗓 26-27 octombrie |
📍Agora – Centrul de Evenimente, Iași |
🌐Website |
Cred că a devenit evident că în seria de târguri gastronomice de toamnă am incșus și festivalurile de vin. Așa că, din aceeași categorie, menționăm și „Hai cu pluta!”, ajuns la a IV-a ediție. Special gândit să crească organic, într-o manieră blândă și autentică, festivalul înseamnă o călătorie prin degustare și poveste, printre zeci de crame de top din România, Italia și Republica Moldova.
Un loc în care comunitatea pasionată de gastronomie și branduri exclusiviste își dă o întâlnire jovială, în care antreprenorii îi cunosc pe producătorii și distribuitorii de vinuri, în care buyeri profesioniști descoperă ocazii antrenante de business – fiecare ediție aduce conexiuni delicioase.
Alte târguri gastronomice în octombrie:
- Festivalul Mustului, la Povestea Calendarului (5-6 oct., Porumbacu de Jos, Sibiu)
- Festivalul Dovlecilor (11-13 oct., parcul Bazilezu, București)
- Festivalul Pastramei și Mustului (19-20 oct. Bd. Kiseleff, București)
TÂRGURI GASTRONOMICE ÎN NOIEMBRIE
Wine Tonic
🗓 2-3 noiembrie |
📍Hotel Ramada Plaza, Craiova |
🌐Website |
Ajuns la a doua ediție, Wine Tonic Festival de Vin și Alte Tonice, un eveniment dedicat atât pieței locale, cât și celei internaționale de vinuri și băuturi spirtoase. Scopul acestui festival este de a facilita interacțiunea dintre producători, reprezentanții HoReCa și pasionații de vinuri și alte tonice, creând o conexiune autentică și valoroasă între ei. Cu toate că evenimentul reunește profesioniști din industrie, depășește cu mult rolul unui simplu târg comercial, devenind o adevărată sărbătoare a relațiilor umane.
Wine Tonic oferă o experiență captivantă pe parcursul a două zile, în care producătorii de vinuri și spirtoase din România, Europa și din întreaga lume prezintă și oferă spre degustare o impresionantă selecție de băuturi, inclusiv opțiuni fără alcool sau cu un conținut redus de alcool. Evenimentul oferă producătorilor, operatorilor HoReCa și consumatorilor oportunități locale, dar și perspective de extindere internațională, în timp ce toți se bucură de aromele și savoarea celor mai fine produse din industrie.
Bilete se pot achiziționa on-line.
Gastronomia de toamnă în diverse regiuni ale României
Muntenia: Această regiune este cunoscută pentru must, magiun și zacuscă, care se găsesc din abundență la târgurile de toamnă. Festivalurile locale oferă o varietate de preparate din carne afumată, legume murate și deserturi de sezon.
Transilvania: Rețetele secuiești și germane sunt la ele acasă aici. Cozonacul secuiesc și preparatele cu influențe săsești sunt atracțiile principale la târgurile gastronomice din această regiune.
Moldova se mândrește cu dulcețuri fine, plăcinte poale-n brâu și ciorbe bogate. Târgurile din nordul țării sunt recunoscute pentru autenticitatea lor și atmosfera de sărbătoare.
Dobrogea: Cu influențe turcești și tătare, târgurile din Dobrogea oferă delicii precum baclavalele, sarailiile și alte deserturi orientale, dar și preparate cu pește din Delta Dunării.
Cam atât pentru moment, dar păstrează articolul în favorite, pentru că îl vom actualiza pe măsură ce apar evenimente noi în lunile care urmează. Nu de alta, dar un gurmand adevărat sigur vrea să fie la curent cu „oferta” de târguri gastronomice de toamnă, așa-i? 😊
Până atunci, urmărește noutățile dacă vrei să afli lucruri noi din sfera gastronomiei.