Sărbătoarea Paștelui este una dintre cele mai importante și așteptate sărbători religioase de la noi. În această perioadă, tradițiile și obiceiurile sunt păstrate și respectate cu strictețe, iar una dintre cele mai îndrăgite este de a avea pască și cozonac de Paște, pe masă. Dacă nu le prepari acasă, hai să vezi de unde le poți cumpăra.
Cum se apropie Paștele, „zidurile” rețelelor sociale s-au umplut deja cu fotografii arătoase cu pască și cozonac, cărora mai-mai că le simți mirosul. Și e de înțeles din moment ce sunt de nelipsit de la masa de sărbătoare – alături de ouăle roșii și miel.
Când vine vorba de prepararea lor… nu toți suntem maeștrii, să recunoaștem. Plus că e mai simplu să dai comandă, pentru a dedica mai mult timp altor activităţi mai presante sau pentru a te asigura că momentul degustării va fi aşa cum ţi-ai imaginat. Nu judecăm… Prepararea fără experienţa necesară îţi poate sta în cale.
Pasca, desertul tradițional de Paște
Pasca este un desert tradițional foarte iubit în cultura românească, poate chiar o alternativă autohtonă a cheesecake-ului american, cu un gust delicios de brânză dulce, stafide și un strop de lămâie. Originea sa nu are vreo legătură cu desertul global, ci rețeta variază în funcție de regiunea românească din care provine. Are însă câteva elemente de bază comune: brânză dulce, ouă, făină și un strop de zahăr, care adesea rezultă într-un aluat de cozonac. Ingrediente care anunţă ieşirea din Postul Paștelui.
Pasca este pregătită în ajun de Înviere și este adusă la biserică de fiecare familie în coșuri sau în prosoape înflorate, ca ofrandă la Liturghia din noaptea sfântă. De multe ori, credincioșii împart pasca celor prezenți la slujba Învierii, aceasta fiind prima bucată gustată după anaforă, înainte de a se înfrupta din celelalte bunătăți pregătite.
Pentru creștini, mielul, pâinea și vinul sunt simboluri cu semnificații mântuitoare. Pâinea, ca prelungire a Trupului lui Iisus Hristos, a primit un chip sacru. În timp ce prescura respectă cu strictețe regulile liturgice, prăjitura de Paște a fost îmbunătățită de strămoșii noștri cu un alt element la îndemână – brânza oilor. Timp de peste 1.000 de ani, păstorii au migrat cu turmele lor din munții Tatra până în Pindul Greciei și apoi în stepele dintre Carpați și Caucaz. Din cașul oilor, românii au creat un alt element important al pascăi. Aşadar, reţeta aşa cum o ştim astăzi este rezultatul îmbinării elementelor religioase și culturale din spaţiul românesc.
Cozonacul, un desert cu o mie de fețe
Nici despre cozonac n-am putea spune că e invenție românească. Are, însă, o bogată istorie în spate. Pornind de la rețeta de bază, a unui desert din făină, zahăr, ouă, lapte și grăsimi, fiecare țară a venit cu propria adaptare și interpretare. Așa se face că bulgarii au și ei kozunak, italienii au panettone, grecii au tsoureki, germanii au stollen și tot așa.
Englezii au și ei un fel de cozonac mai uscat, cu fructe confiate, în timp ce francezii îl prepară cu multă ciocolată, în forme mai mici.
Dar al nostru e cel mai cel! Pufos, aromat, bine crescut, cu umplutură delicioasă… ar fi tare greu să-i reziști! Aproape în fiecare familie există acea rețetă de cozonac de Paște care se transmite din generație în generație. Umpluți cu nuci și cacao, cu stafie, cu rahat sau cu mac, împletiți sau simpli, cozonacii sunt acel desert care echivalează cu sărbătoarea. Și adevărul e că nimic nu se compară cu mirosul pe care îl răspândesc în toată casă, odată ajunși la cuptor. Este mirosul copilăriei, mirosul de acasă, de liniște și bucurie!
De unde poţi comanda pască și cozonac de Paşte
Numai cine nu a frământat măcar o dată un cozonac nu știe câtă muncă stă în spatele unui asemenea deliciu culinar… Cât trebui să-l „bați”, să-l crești și să-l bibilești! Și asta doar ca să ajungi, uneori, să constați că nu a crescut destul în cuptor, sau că e prea tare, sau crud, sau, sau, sau… La fel și Pasca – muncești la ea și la final, ori nu crește, ori e arsă, ori, ori…
Tocmai de aceea, de multe ori e mult mai simplu să comanzi pască și cozonac de Paște. Așa ai siguranța că sunt exact cum trebuie. Uite care sunt recomandările noastre.
Zexe Braserie
Noi suntem fani declarați ai prăjiturilor de la Zexe Braserie și nu ne ferim deloc să spunem că sunt printre cele mai bune din oraș. Poate o parte din secretul lor e că tratează ceea ce fac cu foarte multă seriozitate și responsabilitate. În „colecția” lor de Paște vei regăsi prăjituri care îți amintesc de copilărie – ca faimoasele Piersicuțe (de la care ne coloram degetele „pictându-le”) ori cornulețe, pricomigdale și turtă dulce (plus multe altele). Vedetele rămân însă pasca și cozonacii… Au cozonacul însiropat (120 lei – 1 kg/buc), inspirat după o rețetă rusească, înecat zdravăn în alcool. Nu lipsește nici cozonacul tradițional (110 lei – 1,2 kg/buc). „La Brioche Roumaine”, cum o recomandă oaspeților străini, este pufos, cu nucă, stafide, cacao și portocală confiată. Cât despre pască, îți spunem că are muuulte stafide, interior bogat în cremă de brânză franțuzească și frișca naturală, totul pe un blat de cozonac. Costă 110 lei – 1,1 kg/buc.
🛒 0754 032 957 sau 0786 778 777 / office@zexebraserie.ro / Formular de comandă
PS: Avem și o rețetă de la ei, pe care ne-au împărtășit-o în cartea 100 de Rețete de la Restaurantele din România: Chec cu ciocolată și portocale. Este delicios și poate completa foarte bine „oferta” dulciuri de la masa de Paște. Comandă cartea aici și încearcă rețeta.
Mara Mura
Mara Mura este o cofetărie, prin definiție. Asta înseamnă că atunci când ai poftă de ceva dulce, care să fie și extra bun, ei te așteaptă gata să-ți facă pe plac. Au o mulțime de deserturi gustoase – torturi, tarte, prăjituri, cookies… un adevărat rai pentru cei care au o slăbiciune pentru dulciuri.
Și pentru că legătura dintre pască și cozonac de Paște e veche de când lumea, iar celor de la Mara Mura le place să păstreze tradiția, au pregătit cei mai pufoși cozonaci ca tu să te bucuri de ei împreună cu cei dragi ție. Au cozonac tradițional cu nucă, stafide și pastă de praline (145 lei / 1,3 kg), dar și cozonac cu ciocolată (165 lei / 1,4 kg), care arată într-un mare fel! Plus pască gustoasă cu brânză proaspătă de vacă, stafide brune, frișcă naturală, aromată cu vanilie, răzătură de lămâie și portocală. Costă 135 lei – 1 kg/buc.
Primesc comenzi începând cu 27 aprilie.
🛒 0371 517 428 / Online
Și de la ei avem o rețetă delicioasă de Pavlova, extreeem de fină și delicioasă ! O găsești în cartea în cartea 100 de Rețete de la Restaurantele din România. Comandă cartea aici.
Livrez Fericire
Mulți dintre noi eram clienții fideli ai Andreei Moldovan încă dinainte de a „sparfge gura târgului” cu choux-urile ei de la Love You Choux 😊. Asta pentru că mai întâi au fost… Grăsuții! Așa îi cheamă pe faimoșii cozonaci făcuți în atelierul ei, care sunt extrem de buni! Motiv pentru care e mare bătaie pe ei. Sunt preparați integral cu ingrediente naturale premium, plini cu nucă, stafide, cacao și ciocolată belgiană, aromați cu rom, vanilie și portocală confiată. Plus că sunt destul de barosani (1,4 kg). Costă 175 lei/buc. Și sunt disponibili în varianta cu stafide sau fără.
Pe lângă Grăsuți, face și Pască Grăsuță. Este doldora de brânză grasă de vaci de la un producător artizanal local, împreună cu smântână proaspătă, stafide și evident, aluatul acela minunat de cozonac, cu portocală confiată. Costă 255 lei și are 1,7 kg.
🛒 Online
Pain Plaisir
Un pionier al patiseriei moderne, Pain Plaisir excelează și la prepararea deserturilor clasice. Asta fără să se abată prea mult de la rețeta tradițională. În fiecare an prepară pască, dar anul acesta au reușit să-i dea o notă cu totul specială acestui desert tradițional. Cu mai puțin aluat și mai multă cremă de brânză, „plezirită” cu multe stafide și vanilie, noua rețetă este o reinterpretare cu adevărat delicioasă! Pasca o vând și la felie (costă 22,5 lei), dar poți lua și una-ntreagă (135 lei).
Și tot de la ei poți cumpăra cozonacul Enchanté, care este exact ca-n povești. Cu esențe fine, multă nucă și cacao și, desigur, cu mult plaisir! Conțin stafide brune, portocale confiate, esențe fine, multă nucă și cacao, toate amestecate într-un aluat fraged de brioche cu unt. Costă 125 de lei, dar poți lua doar jumătate, dacă vrei. Și au și o variantă de cozonac vegan (40 lei). Dificil de conciliat lipsa grăsimii animale cu textura pufoasă a unui cozonac, dar după multe încercări, băutura vegetală din orez și uleiul de sâmburi de struguri au satisfăcut exigențele în materie de textură, gust și sănătate.
Ne place mult tot ce fac ei, așa că îți recomandăm cu încredere să comanzi pască sau cozonac de Paște de aici.
🛒/ 🌐 painplaisir.ro
Grain Trip
Grain Trip este, fără îndoială, una dintre cele mai bune brutării din oraș! Sunt prezenți pe piață de mult timp și nici măcar o dată nu au lăsat ștacheta jos – ceea ce e lucru mare dacă ne uităm la câți au succes pentru ca apoi să scadă calitatea produselor. Toate produsele sunt dospite lent, 100% cu maia. Nu folosesc drojdie de cultură, aditivi sau amelioratori. Adică totul e natural, făcut „în casă”. O brutărie 100% artizanală.
Au dat și ei drumul la comenzi de pască și cozonac de Paște și au așa… Pască cu brânză dulce, portocale şi stafide în aluat brioche cu maia (105 lei). Babka cu cremă de ciocolată Valrhona, nuci și stafide (125 lei). Plus panettonele ĂLA cu şofran, ciocolată albă, portocale și fistic (125 lei). Toate comenzile sunt cu ridicare din brutărie şi trebuie achitate la momentul plasării comenzii. Dacă plasezi comanda online există un câmp de Note comandă unde poți specifica data ridicării comenzii.
🛒 În magazin și online
Chocolat
Următoarea recomandare ne aduce la Chocolat, care de mai mulți ani ne încântă și ne răsfață cu deserturile lor delicioase, ieșite din mâinile artizanilor bucătari și cofetari.Au niște minunății de eclere, în tot felul de variante, prăjituri, macarons, torturi, ciocolată, o înghețată artizanală excelentă și, desigur, cozonaci. Pufosul (195 lei / 1,5 kg) este un sortiment aparte, din aluat pufos, cu cremă de ciocolată, nuci, stafide și rom, glazurat din belșug cu ciocolată cu lapte și nuci. E dumnezeiesc! Iar dacă preferi varianta clasică, cozonacii Chocolat (165 lei / 850 g) plini cu nucă, cremă de ciocolată, rom și stafide, sigur îți vor fi pe plac! În colecția de Paște și-a făcut loc și Pasca tradițională din aluat de cozonac, cu cremă cu brânză și stafide (145 lei / 750 g).
🛒 0744507506 / Online
Atelierul de Tarte
Când spui Atelierul de Tarte, gândul îți fuge automat la tartele delicioase pe care le face Radu Darie (și poate la Fomizza Pizza, care e tot a lor ). E super pasionat de meseria lui și creativitatea lui nu are limite – are în portofoliu peste 100 de rețete de tarte create! Dar bucătăria bistro-ului este cu preparate ce pot fi degustate indiferent de oră, toate de tip comfort food.
Radu este însă faimos și pentru cozonacii lui. Pe lângă cozonacul tradițional (129 lei), pregătit după o rețetă veche cu aluat opărit, ne propune și Babka, în două variante: însiropată cu Amaretto (149 lei), sau cu fistic și ciocolată albă, însiropată cu Limoncello (179 lei). Fiecare mușcătură dezvăluie aroma bogată a ingredientelor proaspete și o textură desăvârșită, moale în interior și rumenită la exterior! Lor le ține companie Pasca lui Radu, care aduce aminte de zilele de demult, atunci când pasca erau preparata cu grijă și dedicare. Cu vanilie și stafide, are mai puțin aluat și mai multă cremă de brânză. Costă 129 lei.
Pe toate le poți comanda deja și ridica apoi între 30 aprilie și 04 mai.
🛒 0756 141 688 / Online
CRAVINGS by Cookies&Friends
Povesteam nu demult despre Cookies & Friends și ale lor cinnamon rolls. E un local micuț în apropiere de Bd. Banu Manta, unde poți să iei brunch-ul, să bei o cafea bună, daaaar mai ales să mănânci un Cinnamon Roll delicios sau un Crookie (un desert care a făcut vâlvă, combinație între croissant și cookie).
Acum că vine sărbătorile au și ei pască și cozonac de Paște în ofertă. Și evident că s-au dat peste cap și de data asta să vină cu ceva excelent! Cozonacii casei (140 lei / 1,3 kg)lor sunt realizați artizanal și se dospesc și la rece și la cald timp îndelungat. Folosesc unt gras și ciocolată veritabilă și toate ingredientele sunt de o calitate superioară, însă tehnica face diferența. Doar uită-te cum arată! În plus, au și Triple Chocolate Cozo, mai multe tipuri de Babka (Apple Pie, cu zmeură și fistic etc.) și Cozottone (un fel de panettone) și el cu diverse umpluturi. Uită-te pe linkul de comandă online să le descoperi pe toate!
Au și o pască mai altfel. Din aluat fraged (pâte sablée), cu umplutură din cremă de brânză și smântână fermentată (cheesecake), fină și aromată cu vanilie. Iar vișinele în combinația aceasta sunt Dumnezeu pe pământ! Costă 180 lei și are aprox. 1, 8 kg. O poți încerca și la felie la ei în locație.
🛒 Online
🌐 Instagram: CRAVINGS by Cookies&Friends
BaKings
Următoarea oprire în căutarea noastră de pască și cozonac de Paște e la BaKings. Este un atelier renumit, care oferă o gamă variată de produse de patiserie de înaltă calitate, preparate cu o atenție deosebită la detalii și cu ingrediente bune. Iar aromele Bakings s-au născut în bucătăria de acasă, cu miros de unt și degete murdare de bezea.
De curând au declarat deschis sezonul cozonacilor și al păscuțelor drăguțe, așa că poți da comandă deja. Cozonacii sunt delicioși, ușor însiropați și glazurați. O nebunie de neratat, cu multă umplutură cu cacao de specialitate, nucă românească și rahat de portocale, toate într-un aluat bine dospit și aromat cu stafide, coajă de portocale și portocală confiată. Costă 130 lei/buc. și cântăresc aprox. 1,2 kg (și nu se pot face fără stafide).
Apoi trebuie să descoperi cea mai aromată, pufoasă și savuroasă pască fără aluat! Făcută cu brânză proaspătă de vaci (dar și cu cremă fină de brânză), plină de stafide brune și aromată fix cât trebuie cu vanilie, coajă de lămâie și portocală. Un deliciu! Și ea costă tot 130 lei/buc. și are aprox. 1 kg.
Toate sunt disponibile doar la comandă și sunt la mare căutare, mai mereu sold out cu mult înaintea Paștelui. Așa că ar trebui să te miști repede dacă vrei să iei de la ei.
🛒 0772144660 / Online
Alte cofetării la care poți da comandă de pască și cozonac de Paște
Cofetăria Armand
Ca în fiecare an, Cofetăria Armand pregătește o colecție specială de dulciuri și deserturi pentru Paște. La ei găsești pască cu brânză – o explozie de arome și texturi delicioase! Brânza proaspătă adaugă o savoare bogată și cremoasă, în timp ce aluatul pufos se topește în gură, lăsând în urmă o senzație de satisfacție dulce. Are arome subtile de vanilie și coajă de citrice, care completează perfect gustul acestui desert tradițional de Paste! Costă 88 lei, dar e disponibilă și în variantă mini (44 lei).
Tot lai ei găsești și cozonaci aparte. Au clasicul cozonac cu nucă și cacao (110 lei), sau însiropat, cu nuci și ciocolată (132 lei). Dar mai au și două variante mai deosebite: cozonac cu umplutură de migdale și cremă de portocale (200 lei) și cozonac cu umplutură și glazură de fistic (250 lei). tot la ei găsești și torturi și multe alte prăjituri cu tematică de Paște.
Deci, dacă vrei să impresionezi musafirii cu ceva aparte poți să comanzi pasă și cozonac de la Armand!
🛒 031.005.1187 / comanda@cofetariaarmand.ro
Ana Pan
Uite o altă opțiune de la o cofetărie cu renume. Pasca de la Ana Pan este un deliciu perfect pentru a o împărți cu familia și prietenii în timpul sărbătorilor sau pentru a fi oferită drept cadou special de Paște. Pasca lor tradițională are un înveliș pufos din aluat de cozonac, cu maia, și umplutură delicioasă din brânză proaspătă de vaci, răzătură de lămâie, ouă și stafide. Umplutura de brânza e dublă față de aluat, pentru un gust desăvârșit! Are 1 kg și costă 100 de lei.
Și tot la ei ai să găsești nu mai puțin de șase tipuri de cozonac, plus o ruladă cu nucă. Au de la cozonac ardelenesc, frământat cu unt și umplutură de nuci și stafide (89 lei), la cozonac Zburător cu nucă, din aluat cu maia împletit cu nucă, însiropat cu miere și lămâie (110 lei). Sau Cozonac de post, vegan (85 lei), ori Chocottone, cu muultă ciocolată (120 lei).
La ei găsești și torturi și turtă dulce, dar și pachete cadou. Deci ai cam tot ce trebuie dacă vrei să dai comandă de pască și cozonac de Paște.
🛒0372 262 726 /comenzi@anapan.ro
Ana Pan n-ea împărtășit rețeta de Tort Regal, care va încununa masa de Paște! O găsești în cartea în cartea 100 de Rețete de la Restaurantele din România. Comandă cartea aici.
Dulce à la Radu
Dacă vrei să descoperi un loc cu deserturi și înghețate 100% artizanale, cu ingrediente naturale, care vin la tine acasă, aruncă un ochi la Radu! La ei găsești tot felul de torturi, tarte, checuri, fursecuri… multe vegane, multe și fără zahăr (dar găsești, evident, și cu).
Pentru Paște, au nu mai puțin de 4 tipuri de pască: două cu zahăr, două fără. Două cu brânză și stafide, două cu ciocolată. Și combină ingredientele într-un mod maiestuos așa încât îi conferă desertului o textură moale, cremoasă și o aromă dulce (chiar și în cazul celor fără zahăr adăugat). Pasca lor specială înlocuiește zahărul cu îndulcitori din eritriol și stevia, o soluție potrivită pentru diabetici sau pentru cei care țin o dietă restrictivă. Nu este, însă, un compromis pentru gust, care abundă de savoare. Iar prețurile variază între 215 lei și 300 lei (o pască are aproape 2 kg).
🛒0726465690 / comenzi@dulcealaradu.com
Sweet Moments
Cu adevărat dulce! Pasca de la Sweet Moments este o delicatesă de Paște, făcută după o rețetă tradițională românească, folosind ingrediente 100% naturale. Are brânză de vaci, stafide și e aromată cu lămâie și portocală. Această cofetărie nu folosește potențiatori de gust sau produse congelate, pentru a asigura un gust natural. Fiecare ingredient este ales cu grijă pentru a garanta calitatea și gustul autentic al desertului.
Fac și cozonaci: babka (însiropat) simplu sau glazurat cu ciocolată (105/115 lei), cozonac clasic (poți alege dacă vrei doar cu nucă și cacao sau adaugi, stafide și rahat) – 90 lei, plus un cozonac dietetic, cu ștevia (115 lei).
Precomenzile se pot face începând de pe 15 aprilie, cu posibilitatea de livrare pentru perioada 29 aprilie – 04 mai 2024.
🛒0745199938 / 🌐 www.sweetmoments.ro
Cofetăria Vanilla
Cine a spus că o pască nu poate fi cochetă? Această cofetărie se mândrește cu pasca lor făcută din ingrediente de cea mai bună calitate și prezentată într-un mod elegant, deosebit. Iar partea bună este că această pască arată la fel de bine cum se simte și gustul ei. E cu brânzică bulgărași cu stafide într-un aluat de cozonac. Și costă 92 lei (1 kg).
Apropo de cozonac, au și așa ceva… Îi fac după o rețetă vechi și sunt cu nucă, stafide și cacao. Dolofanii aromați sunt aproape gata de ieșit din cuptoare! (94 lei / 1.2 kg).
🛒 / 🌐 cofetariavanilla.ro
Cofetăria Alice
Celebră în tot Bucureștiul, Cofetăria Alice e un alt loc bun de unde să comanzi pască și cozonac de Paște. Au pască mare, dar au și o „păscuță” cu dimensiuni reduse, potrivite pentru o persoană. Ceea ce o face perfectă dacă vrei să o consumi pe moment, fără să se usuce. În plus, e savuroasă și arătoasă, demnă de o fotografie de Instagram înainte. O fac din aluat dospit de cozonac, umplutură cu brânză dulce și stafide, apoi o decorează cu sirop cu zahăr și miere. Și costă 82 lei sau 55 lei, în funcție de dimensiuni.
Cât despre cozonac, au î n portofoliu cinci rețete irezistibile: Cozonac cu nucă și cacao, Cozonac cu nucă, cacao și rahat, Cozonac de Post cu nucă, cacao și rahat, Cozonac de Post cu nucă și cacao și Cozonac spic. Toate costă 85 de lei, mai puțin cozonacul Spic, care e 60 lei. Și au și rulade cu mac sau cu nucă!
🛒0744 486 465/ 🌐 www.cofetariaalice.ro
Cofetăria Paradis
Cofetăria Paradis are trei locații în București și o experiență de peste 16 ani în realizarea deserturilor. Folosesc cât mai mult rețete tradiționale, dar au și produse adaptate noilor tendințe, cu decoruri rafinate sau spectaculoase. În gama de produse tradiționale includ și pasca, care e disponibilă la 500 g sau 1 kg. Comanda minimă este de două produse, dar gustul și aspectul pascăi bine rumenite o fac să merite condiția. Interiorul cremos al prăjiturii are o cantitate impresionantă de brânză, asta dacă îți dorești să savurezi mai degrabă crema cu pască decât pasca cu cremă.
Și au și cozonac, în mai multe variante (printre care și mini cozonaci, cât să iei din ei câteva mușcături).
🛒 0724 508 699 / 🌐cofetariaparadis.ro
Cofetăria Ina
Cofetăria Ina s-a deschis în 1999, și a pornit ca o afacere de familie. A continuat să se extindă, iar astăzi oferă tot felul de bunătăți – de la prăjituri și torturi, la patiserie proaspătă și specialități de casă. Pasca lor promite să fie proaspătă și gustoasă, preparată din ingrediente naturale. În plus, vine într-o prezentare cu spirit ludic, ca să se asorteze cu atmosfera jucăușă de Paște. Costă 70 de lei. Noi îți recomandăm să-i dai o șansă, împreună cu câteva prăjituri tematice, decorate de Paște.
De aici poți să iei pască dar și cozonac de Paște. Preparat după o rețetă clasică, cu nucă și cacao, e realizat cu ingrediente naturale, fără coloranți, conservanți și potențatori de aromă. Costă 75 lei / buc.
🛒 / 🌐 www.cofetaria-ina.ro