Sibiul primeste din nou coronita si 10 cu felicitari, de data aceasta pentru zona gastronomica. Dupa ce a fost capitala culturala europeana, Sibiu urmeaza sa fie in 2019 Regiunea Gastronomica Europeana, titulatura care vine nu doar cu onorurile aferente, dar si cu un buget de sustinere a initiativelor culinare din zona.
Vestea a fost anuntata astazi de oficialii Juriului Institutului International pentru gastronomie, cultura, arte si turism (IGCAT), care a desemnat judetul Sibiu drept Regiune Gastronomica Europeana in 2019. Titlul urmeaza sa impartit cu regiunea Egeea de Sud, din Grecia.
“Juriul a fost impresionat de munca depusa de ambii candidati in cadrul acestei candidaturi. Este recomandat ca Sibiul sa dea mai multa atentie inovarii si companiilor mari implicate in agricultura. Obiectivele trebuie sa fie mai clare. Juriul a decis ca Sibiul sa primeasca titlul de Regiune Gastronomica Europeana in 2019. Totodata, regiunea Egeea de Sud este recomandata pentru acest titlu in 2019, iar festivitatea de decernare a acestor titluri va avea loc in primavara anului 2017, in Grecia“, a fost anuntat joi in cadrul unui eveniment organizat in curtea interioara a Muzeului Brukenthal.
Titlul vine si cu planuri mari pentru zona Sibiu: in cursul lui 2019, in municipiile Sibiu si Medias, dar si in celelalte regiuni ale judetului, urmeaza sa fie puse in aplicare mai multe proiecte al caror punct central este valorificarea gastronomiei locale, obiceiurile locului. Mai mult, pentru acestea exista si un buget, estimat la aproximativ 8.659.220 de euro. Programul presupune si infiintarea unei asociatii care sa coordoneze acest proiect, una in care sa se alature atat autoritati, cat si operatori economici privati.
Mai multe detalii despre buget si organizare, aici.
Titlul vine ca o urmare a faptului ca Sibiu este deja o destinatie turistica si pentru ca a dovedit ca stie sa se descurce cu meritele primite, cum a fost cazul in 2007 cand a fost Capitala Culturala Europeana. In acest context, Diane Dodd, presedinta Institutului International de Gastronomie, Cultura, Arta si Turism, a declarat: “Calatoria Sibiului abia acum incepe. Acest titlu vine cu o responsabilitate foarte mare. Exista asteptari foarte ridicate din partea unui public numeros, iar aceasta asteptare va creste si mai mult in perioada urmatoare. Un adevarat privilegiu de care va bucurati la Sibiu este ca ati fost in 2007 CCE si pe exact acelasi principiu se bazeaza si crezul nostru, acela ca daca reuniti toate sectoarele puteti face lucruri impresionante”, a mai spus Diane Dodd.
Agenda pentru 2019:
Anul 2019 suna foarte bine, tema propusa pentru titulatura de Regiune gastronomica europeana fiind “Origini“.
Acest program gastronomic e schitat cam asa: “patrimoniul culinar va fi in continuare cercetat pentru intelegerea specificitatii bucatariilor istorice, a conditiilor care le-au generat si a rolului pe care care il au in noua bucatarie transilvaneana. Ingrediente, tehnici de productie si de conservare, instrumentar, retete, amprente gastronomice, obiceiuri de consum, traditii, credinte, comunitati si povesti vor fi aduse in prim-plan” – pe scurt despre Origini.
Alte obiective si planuri:
– atentia catre o alimentatie sanatoasa in scoli si institutii, o regandire a meniurilor din spatiile colective
– sublinierea traditiei in bucatarie prin promovarea gospodariilor taranesti, organizare aunor circuite si ateliere gastornomice.
– dezvoltarea pietelor agro-alimentare, dar si influentarea meniurilor restaurantelor din zona sub egida marcii “Gust local“: “vom aborda un proces participativ de adaptare a meniurilor din structurile de alimentatie publica la specificul local. Marca va fi declinata pentru cele cinci teritorii istorice din regiune si vor fi dezvoltate marci dedicate copiilor si persoanelor cu restrictii alimentare”.
– dezvoltarea unui program de consiliere, certificare si promovare a unor mic-dejunuri cu produse locale si de sezon, dar si a unui program de ”reinterpretare a retetelor traditionale prin prisma noilor tendinte de consum”.
– program de cercetare, botezat ”Banca de soiuri si resurse locale”. Programul isi propune ”conservarea la ferma a resurselor pentru alimentatie si agricultura, digitalizarea informatiilor si conlucrarea cu ale Bancii de Gene din Suceava si institute nationale si internationale in domeniu”.
Zona Sibiului este recunoscuta pentru evenimentele gastronomice pe care le organizeaza, dar si pentru incurajarea agriculturii locale, a mancarurilor traditionale si a promovarii acestora in contextul unor evenimente culinare. Astfel de evenimente ar fi:
– Fuga Lolelor din Agnita (pentru gogosii care sunt oferiti pe strada),
– Bujorul de munte de la Gura Raului
– festivalul Sus pe muntele din Jina
– targurile de Craciun din Sibiu si Medias.
– Transilvania Gastornomica 2015 si 2016
– evenimente organizate de asociatia My Transylvania
In prezent, regiunea care detine “diploma” de Regiune Gastronomica este Catalonia, dar noi abia asteptam sa se strige Sibiul la catalog.