Dacă ai făcut ce-ai făcut și nu te-ai desprins de București în weekendul ăsta prelungit de 1 Mai, nu-i bai! Nu va trebui să duci dorul nici distracției, nici grătarelor încinse. Trebuie doar să-ți aduni gașca și să ieșiți în oraș. Hai să vezi ce pregătiri se fac la restaurante de 1 Mai și apoi decideți voi încotro s-o apucați.
Ce se pregătește pe la restaurante de 1 Mai
Mici și Bule @Noua B.A.R
Din bucătăria lui Alex Petricean ies mereu cele mai mișto lucruri cu iz de noua bucătărie românească. Stai liniștit/ă, nu te trimitem la fine dining, ci la fratele mai mic, NOUA B.A.R (adică Bucătărie Aproape Românească). Ei zic așa… că le place carnea, dar și fermentația. Le place muștarul, dar făcut de ei. Și le plac și bulele. Așa că de 1 Mai ne așteaptă cu patru feluri de mici, făcuți cu rost. Patru, da, s-a înțeles bine. Pun alături niște pâne cu maia, cu muștar bătut la ei și murături cât să-ți dea echilibru. Iar de băut, bule de la Carassia, pentru cei care cred în terroir românesc și de la Billecart, pentru cei care cred în bule care urcă frumos. „Pahar sau sticlă. Mic sau mare. Cum ți-e ziua.”
Noi de abia așteptăm să vedem cum vine asta cu patru feluri de mici… Și vestea bună e că special pentru acest eveniment, deschid de la prânz, la 12:00. Și da, vor avea în continuare și meniul lor obișnuit.
Sau… Grătar și Bule la @Voilà
📍Str. General Constantin Budișteanu 18
Ca în fiecare an, Radu Dumitrescu dă strigarea de 1 Mai la o „petrecere” la foc deschis. Și redeschide Voilà Bistrot (un loc care nouă ne e tare drag), special pentru asta. Conceptul ăsta de mici și bule pare că are succes (de fapt, ca să fim sinceri, ei sunt probabil primii care au venit cu el. Tocmai hăt, în 2015).
Anul ăsta îi are invitați pe Micutzu și pe Alexandru și se lasă cu „haleu gourmet și bule fine, ca odinioară, fix la început de lună, adică pe întâi, facem un joint venture hands jar și plită”, zice Radu. Ce-or găti, văd ei atunci, dar sigur o să fie bine, o să scoată fum și o să sfârâie elegant. „De pe la orele 13 încolo o să umplem paharele, o să mâncăm de pe grătar și o să ne simțim oameni ai muncii. Nu o să avem meniu fix, dar o să avem destul. Nu o să avem bere, dar o să avem bule, nu o să facem nimic sofisticat, dar o să avem talent. Pe rezervare că e mai drăguț așa”.
Locuri, ca de fiecare dată, sunt limitate. Iar prețul e de 350 ron/persoană (include mâncare și apa, iar băutura se taxează separat).
Grătar la KANÉ???
Ei iaca, da! Poate nu ai asocia din prima un restaurant de super fine dining cu o petrecere de grătar, dar uite că se întâmplă minuni la case mari. De fapt și de drept, KANÉ s-a reinventat în primăvara lui 2025, odată cu venirea lui Daniel Pălici la cârma bucătăriei. Au păstrat ce e mai bun din fine dining – creativitate, arome unice, prezentări spectaculoase – și le-au transformat într-un meniu sezonier, accesibil și surprinzător. Totul cu ingrediente proaspete, locale, în stil Farm to Table.
În ton cu această schimbare, cu experiența regândită și cu un nou meniu à la carte, s-au gândit că nu există o ocazie mai bună decât o petrecere în curte, de 1 Mai, pentru a-l inaugura! Masa și dansul încep la 14:30 și se petrece atât înăuntru, cât și în curte. Prețul meniului este de 300 lei (prima băutură inclusă) și ai cocktailuri în ediție limitată, vinuri, bere și sucuri naturale disponibile.
Mici la grătar și Dj, în grădină @Modelier
Se anunță party cu tradiție și la Modelier, de 1 mai, când dau startul la o zi legendară pe terasa însorită! De la ora 12:00, mititeii încep să sfârâie deloc discret pe grătar. Promit să-i scoată pe bandă rulantă și să ni-i servească cum se cuvine, cu pâine proaspătă și muștar. Iar de la ora 14:00, DJ Antenna vine în tolbă cu hiturile alea care ne fac să dansăm like there is no tomorrow.
Nu se fac rezervări. Mergi direct cu gașca, ocupi un loc la soare (sau la umbră, în funcție de cât e ceasul), iar ei ne asigurăm că berea rece curge în valuri. Mâncare bună, ritmuri care îți simt starea și toată ziua pentru relaxare!
Ziua Grătarelor la Berăria H
Se știe că la Berăria H sunt mereu concerte și tot felul de evenimente. La fel cum sigur știi că au o terasă maaare și atmosfera e cumva așa, cam ca la mare când e plin și forfotă în jur.
Evident, n-avea cum tocmai în weekendul acesta să nu se lase cu distracție. Program încărcat, mon cher… Nu o să-nșiruim aici toate evenimentele din aceste zile (găsești lista pe site sau pe social media). Dar e bine să știi că de 1 Mai, încă de dimineață de la 09:00, ne dau întâlnire la „cel mai mare festin de grătare din oraș”, după cum zic ei. Mici sfârâind, cârnați rumeniți, fripturi suculente și bere rece – fix așa cum trebuie!
Muzică bună, vibe de sărbătoare și aer de vacanță chiar în mijlocul orașului! Ia-ți gașca și mergeți să petreceți Ziua Muncii cu răsfăț culinar și distracție maximă. Evenimentul are loc pe terasă
Mai avem chestii mișto prin restaurante de 1 Mai. Trece pe listă și:
- La J’ai Bistro e cu mici și mimose și muzică ca pe vremuri. Scot grătarul și boxele în grădina lor frumoasă și o pun de-un party de zi. Ne place mul mult atmosfera de la ei!
- Se încinge grătarul și la terasă la Ierbar. Și că tot e Ziua Muncii, muncim la… micii de pe farfurie. Grătarul sfârâie, berea e rece, tu doar vii și-ți dai check-in la „muncă grea” de la 11:00, până se lasă seara. (Au și desert bun: aduc brownies de la Suta de Grame).
- La Grădina Floreasca e picnic urban de la 12:00 la 22:00. Chill & grill, muzică & soare… Ne așteaptă 5 Dj live, grătar și înghețată, cocktailuri și băuturi reci, verdeață și vibe de vară. În plus, vin alături de ei prietenii de la Burgerz (ba chiar au și concurs la care poți câștiga pentru tine și gașca ta 10 burgeri la alegere din meniul lor).
-
Grădina Olari a făcut planul pentru 1 Mai: te trezești târziu, bei o cafea, vii pe la Grădină, un mic, o bere, stai la soare și te relaxezi. Ei deschidem mai devreme, se apucă de grătar și ne așteaptă cu o bere rece. Cum ți se pare? Deci, 1 Mai, vreme frumoasă, mici și cârnăciori, bere rece, program de weekend.
- De 1 Mai, fac picnic în mijlocul orașului la Băcănia Veche Romană. Au meniu special de stat la terasă, ba chiar delicatese rare: ai mâncat tu burgeri de mangaliță cu mămăligă rumenită? Dar hotdog din struț? Delish, parol! Plus mici (evident) și alte bunătăți. De la ora 12:00.
- Ce-ai zice de o gură de aer pe malul lacului? La Indigen, e locul perfect unde să încetinești nițel ritmul și să te bucuri de soare. Și dacă mai e și picnic de 1 Mai, e clar că te bucuri de o zi perfectă! Au live DJ, meniu special, și durează toată ziua (începând cu ora 12:00).
- Evident, ziua asta dedicată (în mare parte) micilor nu putea trece așa, oricum, nici la Parfum de Grătar. Că doar la asta se pricep cel mai bine! Așa că de la 13:00 dau start la party cu grill și au și-un DJ care să dea tonul distracției.
- Vrei să petreci un 1 Mai în stil tradițional? Atunci Hanu’ lui Manuc ar trebui să fie cap de listă. Mici pe grătar, taraf pe viu și bere rece la halbă, toate într-un decor cu parfumul vremurilor de altădată. Alternative bune sunt și celelalte restaurante care fac parte din același grup, ca de exemplu, Hanu’ Berarilor ori Restaurant Pescăruș. Sau Caru’ cu Bere, unde gusturile românești prind și mai multă savoare pe ritmurile muzicii de fanfară.
- De 1 Mai fugi de tentații, dar încet, să te prindă la Lovin Wine Bar & Bistro. Ne strângem pe terasă și ne apucăm de pahar, dar și de următoarele: mici, pastramă, cârnați, ceafă, cartofi. Le luăm pe rând, le gustăm împreună și ne simțim ca într-o zi liberă, pentru că asta e. Le bule și la vinul de șpriț vor avea preturi speciale.
- Ia-ți pălăria cu boruri largi, leagă-ți șorțul și aprinde grătarul – pentru că 1 Mai la Bodega „La Mahala” nu e doar o zi liberă, e o sărbătoare în toată regula, întinsă pe patru zile de fum aromat, bere rece și povești care sfârâie pe jar. Vedetele sunt micii, 10 la preț de 8. Ciorbă fierbinte de burtă, sarmale fierte de două ori, platouri zdravene cu carne, carafe înghețate cu vin de Urlați și halbe înalte cu bere vin. Plus câte și mai câte. De pe 1 pe 4 mai.
- Grădina Mântuleasa ne invită la Marea degustare de mici, la fel și The Pub (care pentru prima oară în acest an pregătește și Cada de bere cu gheață). Sau poate vrei Mici la Switch, ori BBQ de la Smokăreală la petrecerea din grădină de la Anagram…
- Dacă am rezolvat-o cu partea tradițională, ce ai zice dacă ți-am da și alte sugestii care ies un pic din sfera grătarelor? De exemplu, la Dieci, în Berceni, te așteaptă un brunch de nota 10, cu un meniu generos și cele mai bune rețete de ouă și panini, ciabatta proaspătă și sandwichuri delicioase. Începi ziua bine, apoi vezi tu pe unde mai ajungi.
- Iar la Mirador e rooftop party cu Dj live și cocktailuri grozave, de savurat deasupra orașului, fix în Centru. Ori poate te tentează petrecerea Unu Mai (Bun) Ca La Mare, de la Naive – muzică tare, cocktailuri reci, oameni faini și o panoramă de București care bate orice vedere cu umbreluțe.
Să nu uităm de…
Campionatul Național de Mici
Ok, nu e o recomandare de ieșire la restaurante de 1 Mai, dar e primul eveniment de acest gen și poate vrei să vezi cum e. Are loc între 1 și 4 mai, la Urban Court în Giulești (mai exact, Calea Giulești 6-8) și vin oameni din toată țara cu tot felul de rețete speciale de mici. O să fie și taraf, și artificii, ca să nu mai vorbim de intrare liberă. Cu alte cuvinte, nu e doar un concurs culinar, ci o adevărată sărbătoare a tradiției românești. Grătarele sfârâie, aromele îmbietoare plutesc în aer, iar atmosfera este una de petrecere autentică.
Și pentru că orice campionat trebuie să aibă un câștigător, la final doar unul va lua titlul de „Micul Campion” – cel mai bun mic din România!
Vrei și alte sugestii? Dacă nu ieși la restaurante de 1 Mai, o variantă ar fi să mergi să-ți cumperi mici de la unul dintre cele mai „vânate” locuri ale momentului. La capitolul mititei, cel puțin. Uite unde găsești cei mai buni mici din București.