Osteria Gioia e unul dintre cele mai bune restaurante italiene in Bucuresti, lucru confirmat si de obtinerea in fiecare an de la infiintare a premiului “Ospitalita Italiana”.
Osteria, in trecut, desemna genul de local in care oamenii gaseau mancare simpla, un meniu scurt cu doar cateva preparate ale casei, majoritatea preparate din ingrediente locale si insotite mereu de vin. Osteriile moderne continua aceleasi idei: cea de ospitalitate si de convivialitate. Practic, la osterie mancai ce aveai la dispozitie in zona, lucruri gatite simplu de catre cei de la local.
Cu un concept adaptat prezentului, Osteria Gioia porneste de la o baza simpla pe care o imbogateste si o condimenteaza cu ingrediente si arome surprinzatoare. Dovada este si preparatul de mai jos, una dintre mancarurile cu care se mandresc cu drag.
Ravioli verzi cu bibilica cu stafide si sos de vin alb
In Italia exista foarte multe Italii, din fericire. Un milanez identic cu un napoletan ar fi o oroare pentru amandoi, dar si pentru ceilalti italieni. Dar, chiar daca Italia are o multime de bucatarii regionale, are si mancaruri “unificatoare” printre care si raviolo-ul.
Este greu de stabilit o data de nastere a raviolo-ului, iar interpretarile etimologice sunt si ele destule. Prima oara a fost pomenit in 1182 in “Peisaj agrar in Liguria”, intr-un contract prin care un colon din Savona se angaja sa ii furnizeze stapanului sau, pe durata recoltei, un pranz pentru trei persoane compus din paine, vin, carne si ravioli. Mai tarziu, la jumatatea secolului XII este pomenit si de Boccaccio in al sau Decameron.
Nu stim daca a fost un mod genial de a folosi resturile de la mesele celor bogati sau, dimpotriva, o alegere constienta de a obtine combinatia ideala dintre pasta si umplutura, raviolo avand o multime de variante de la cea mai saraca pana la cea demna de a fi pus pe mesele de sarbatori. Este un mic scrin plin, in egala masura, de traditii, dar si de aporturi individuale.
Reteta propusa de Osteria Gioia are ca protagonista carnea de bibilica, una asemanatoare puiului, dar mult mai gustoasa, apropiata la gust de carnea de fazan. Desi nu este foarte cunoscuta si folosita, carnea de bibilica este totusi celebra, mai ales pentru ca fost pe meniul banchetului premiilor Nobel, locul unde se serveste una dintre cele mai impresionante cine din lume. Bibilica ofera preparatului de la Osteria Gioia o carne pretioasa, cu gust de vanat, invaluita de o pasta verde, contrapunctata de dulceata stafidelor si de sosul de vin catifelat cu parmezan.
Castigati o masa in 2 la Osteria Gioia
Spuneti-ne intr-un comentariu la acest articol ce preparat special dintr-o anumita zona a Italiei ati degustat si v-a impresionat? Ce mancare aparte ati descoperit in calatoriile voastre prin Italia si unde anume in Italia v-ati bucurat de acea mancare? Sau despre ce preparat italian deosebit ati auzit din carti, documentare, povestile prietenilor si ati fi curiosi sa-l incercati? Pe scurt, vrem sa stim ce mancare anume din Italia v-a surprins sau v-a trezit interesul si vreti s-o degustati intr-o viitoare calatorie.
Spuneti-ne intr-un comentariu si miercuri, pe 8 iunie, alegem castigatorul care se va bucura de o masa in 2 la frumoasa Osteria Gioia, in urma unei trageri la sorti. Castigatorul si insotitorul vor avea sansa se deguste 2 din cele 3 meniuri speciale create de Osteria Gioia cu ocazia Saptamanii Italiene printre care se regaseste si preparatul ravioli cu bibilica.
CASTIGATOAREA ESTE:
Diana Popescu (comentairul cu numarul 2). Felicitari! Te rugam sa ne dai un mail la adresa redactia@localhost ca sa-ti spunem cum intri in posesia premiului.
Extragerea live o puteti vedea in josul articolului.
Asteptam comentariile voastre.
Mai multe despre Saptamana Italiana.
Extragerea castigatorului: