Sibiul este un oraș superb, de care nu te saturi niciodată! Și nu de puține ori am avut senzația, aflându-ne aici în vizită, că suntem într-un oraș dintr-o cu totul altă țară decât România. De aceea revenim de fiecare dată cu mare plăcere. Dacă și tu ai în plan să treci pe aici, uite câteva dintre cele mai bune restaurante din Sibiu.
Liniște, curățenie, clădiri frumoase oameni faini și mâncare bună… Cum să nu iubești Sibiul? După ce în 2007 a fost Capitală Culturală Europeană (alături de Luxemburg), frumosul oraș medieval transilvănean a înflorit și mai mult. Iar astăzi este una dintre urbele care atrage cele mai mari investiții străine.
Denumit după râul Cibin, care îl străbate, Sibiu e un oraș săsesc cu o arhitectură bine păstrată și întreținută și un adevărat centru cultural al țării. Muzee frumoase, o mulțime de festivaluri care atrag o mii de turiști și să nu uităm de minunatul Târg de Crăciun, că tot se apropie sărbătorile de iarnă…
Cele mai bune restaurante din Sibiu
Sibienii sunt renumiți pentru mâncarea lor și pentru produsele tradiționale care se prepară în zonă. Cine n-a auzit de brânza „de la sibieni”, de salamul de Sibiu, de slăninuța ardelenească sau de balmoș? Convieţuirea timp de secole a românilor, saşilor şi secuilor în zona Sibiului a avut mari influenţe asupra reţetelor. Multe gospodine continuă să gătească şi astăzi după reţete moştenite de la bunici, la fel cum și multe restaurante respectă producătorii locali și tradițiile culinare. Hai să vezi câteva din restaurantele bune din Sibiu la care să te oprești pentru un adevărat festin culinar!
Plai Restaurant
Plai este, cu siguranță, unul dintre cele mai bune restaurante din Sibiu. Și, probabil, cel mai micuț din România – în căsuța cu obloane roșii încap doar 10 oaspeți! Dar cum esențele tari se țin în sticluțe mici, la ei vei avea parte de o experiențe cu totul aparte. Pentru Petra Hianu (chef & owner), mâncarea nu este doar o alegere din meniu, ci un experiment culinar menit să surprindă. O experiență senzorială integrată cu locul, anotimpul (meniul este sezonier), terroir-ul din care provin ingredientele și mâinile muncite ale fermierului, toate formând o poezie pe farfurie.
Mâncarea este excelentă, gătită la perfecție pe bază de produse locale, farfuriile arată senzațional și tot ce iese din bucătărie este rafinat. [De altfel, Plai este unul dintre locurile despre care îți povesteam vorbind despre restaurante etalon pentru noua bucătărie românească.]
„Plai nu este despre creatorii lui, ci despre comunitate, natură, producători, educație gastronomică, foraging, despre bunici și tăntici de la piață, despre.. AUTENTICITATE. Filosofia noastră se bazează în primul rând pe RESPECT: respectul față de mama natură, sezonalitate, munca micilor producători, a artizanilor și colaboratorilor care, împreună, dau viață acestui concept. Ne raportăm la tradiții, însă le punem în lumină, într-o manieră contemporană. Ne străduim să readucem la viață ingrediente uitate, însă, într-un mod creativ. Ne inspirăm din trecut, însă privim spre viitor”, spun ei.
Și ca și cum toate astea nu erau suficiente motive de a-i vizita, să știi că și atmosfera e foarte plăcută – familială, caldă și prietenoasă.
📱0724 681 735
Restaurant Pasaj
În Orașul de Jos, în centrul vechi al Sibiului, Pasaj este un restaurant situat la baza Bisericii Evanghelice și Pasajul Scărilor (ceea ce ar trebui să-ți dea un indiciu că ai și o priveliște foarte bună). Se spune că regele Charles a mâncat aici, dar nu asta îi recomandă, neapărat. Ci mai degrabă ce fac ei acolo în bucătărie și îți pun pe masă după aceea. Restaurantul este unul de tip farm-to-table, care se definește ca fiind un loc „ce adună și clădește comunități în jurul mesei”. Și asta nu doar pentru că este un business de familie de când s-a deschis și se simte primitor, ci mai ales pentru că mâncarea este o expresie a muncii grele a producătorilor din zona Sibiului și nu numai.
De curând au trecut și printr-un proces de renovare și rebranding, care să reflecte mai bine noua lor direcție. Și a venit la pachet cu o nouă „convenție vizuală”. „Noua identitate vizuală îmbină modernismul cu puțin Art Deco, geometria cursivă cu ilustrații de legume din atlase botanice vintage, iar liniile conducătoare te (a)trag să descoperi mai multe despre Loc în sine și despre Oamenii locului”, spun ei.
Ce a rămas este fix asta: dorința de a deveni un loc de întâlnire pentru localnicii și turiștii care apreciază și înțeleg gastronomia dincolo de a-și potoli foamea cu „ceva, orice”. A rămas încăpățânarea de a oferi preparate culinare din ingrediente cu gust deplin, a căror sursă este una de încredere și cu o trasabilitate ușor de verificat. Iar meniul se schimbă frecvent, în funcție de sezonalitate. Au și o băcănie în restaurant, deci poți pleca c-o traistă plină și după ce-ai mâncat bine la ei în locație.
Și încă ceva: urmărește-i în Social Media să vezi ce evenimente pun la cale. Au tot felul de idei originale. De exemplu, de curând au organizat un Spring Brunch super reușit, dar și o cină misterioasă, pe nevăzute.
📱0771 559 063
La Cuptor
Pornind de la sloganul „Să-ți tihnească masa!”, La Cuptor aduce un omagiu mâncării corecte și o ofrandă binemeritată zeului cuptorului. Inspirați de mâncarea de odinioară, savuroasă și preparată la cuptorul pe lemne, restaurantul își propune să scoată în evidență toate calitățile unui cuptor adevărat. Iar meniul cuprinde atât mâncăruri românești, unele tradiționale și reprezentative, cât si preparate din bucătăria internațională.
Totul se gătește aici în cuptorul pe lemne (care de altfel tronează în centrul restaurantului) și, cu ajutorul lemnului de fag, mâncarea capătă un gust cu totul aparte. Spre exemplu, la ei găsești măduvă cu sare Maldon și felii crocante de pâine, tocăniță de ardei copt, supă din coadă de vită și cocoșel de munte la cuptor. La început de aprilie au lansat și meniul de primăvară și totul arată senzațional! (N-am ajuns să le gustăm, încă, dar sigur sunt foooarte gustoase). în care vei regăsi spumă de parmezan cu praf de ceapă și focaccia de casă, file de biban de mare cu sos Bouillabaisse, piure de cartof copt și cremă de usturoi negru, sau tartă cu ciocolată de origine, miso alb, parfait cu hribi și gel de merișoare sălbatice.
📱0743 897 964
Jules Bistro Restaurant
Jules Bistro este amplasat într-un imobil parte din cel mai important ansamblu de arhitectură gotică civilă din Transilvania. Poate tocmai de aceea, oricine trece pragul locației Jules are o senzație de călătorie în timp. Nu doar pentru că locația are o istorie care se întinde mai departe de secol XVI, ci mai ales pentru liniștea și aerul atemporal al lucrurilor simple, originale și frumoase cu care te întâmpină încă de la primii pași.
Bistro-restaurantul este o destinație în sine, care reunește sub același acoperiș restaurantul cu touch franțuzesc, terasa romantică (care arată grozav!) și wine bar-ul cu vinuri atent selecționate.
Deși de inspirație franțuzească, meniul este eclectic și pune accent pe nutriția de calitate, preparate echilibrate și ingrediente alese. Și-au dorit să readucă sezonalitatea în farfuria de la restaurant, să opteze cât mai mult pe tot ce e proaspăt și local, să evite risipa și să opteze pentru varietate și savoare. Iar asta se vede în preparatele lor foarte gustoase! Pontul nostru: încearcă obrăjorii de vită – ți se topesc în gură, iar păstrăvul este excelent!
📱0369 454 441
Kulinarium
Kulinarium este un restaurant din centrul orașului, în Piața Mică. Așa că este locul perfect pentru a te opri să iei masa după o plimbare prin oraș, să stai și să te uiți la forfota din jur și să te bucuri de atmosfera Sibiului. (Dar să știi că arată foarte, foarte bine și la interior) E un restaurant cu specific românesc, dar cu preparate cărora bucătarul le adaugă un plus de rafinament internațional, după cum spun ei. Produsele de aici provin aproape exclusiv din Transilvania, sunt proaspăt preparate și de sezon. Iar pe lângă specialitățile neaoșe, găsești și o pizza foarte bună, paste și salate.
Noi îți recomandăm să încerci platouri tradiționale. Cel țărănesc vine, printre altele, cu brânză de burduf, tobă, jumări, cârnat afumat, slănină și alte bunătățuri de-ale noastre. Iar cel cu brânzeturi locale e de neratat (brânză de burduf, caș, telemea de vacă, de capră, cașcaval afumat, nuci, mere și prune confiate). Au și o ciorbă ţărănească bună, de fasole servită în pâine, dar și gulaș de vită cu cartofi sau tocăniță de ciuperci cu ardei copt și mămăligă la grătar.
Avem și noi de la ei o rețetă de Papanași fierți, ca-n Transilvania, care sunt absolut grozavi! O găsești în cartea de bucate 100 de Rețete de la Restaurantele din România, pe care o poți comanda aici.
📱0721 506 070
SIA Sibiu
SIA este un restaurant asian fusion deschis în toamna anului 2022, în centrul orașului, lângă Turnul Sfatului. Promisiunea lor a fost de a veni cu un concept nou, care să îmbină elemente gastronomice internaționale într-o manieră originală, găsind echilibrul între conceptul turistic și cel rafinat, între convențional și revoluționar. Și le-a reușit de minune!
În meniu găsești preparate gen tapas delicioase, concepute pentru a fi împărțite și trimise la masă de îndată ce sunt finalizate – precum Gyoza de pui, Foie Gras Torchon, sau Pâinici Bao. Foarte bune sunt și preparatele de la main course (precum spaghetti cu sepie, ramen, sau Antricot de vită Wagyu A4). iar la desert îți rercomandăm să nu ratezi Sticky toffee pudding cu sos butterscotch și înghețată de vanilie.
În plus, au fost atât de dăguți, încât ne-au împărtășit una din rețetele lor vedetă: Broccoli crocant cu arahide, eșalotă murată și samba. O găsești în cartea „100 de Rețete de la Restaurantele din România”. O poți comanda aici.
📱0772 176 416
Max. The Original
Istoria casei pe Ocnei 22 are peste 590 de ani. Clădirea în stil gothic a funcționat ca atelier de pielărie în secolul al XIV- lea și este una din cele mai vechi clădiri din Sibiu. Max Schweizer, un om de afaceri elvețian, s-a îndrăgostit iremediabil de casă. A luat clădirea saxonă care se afla într-o stare degradată, a restaurat-o și a transformat-o într-un restaurant deosebit. Toate elementele originale de valoare au fost păstrate și puse în valoare și s-au păstrat detalii precum picturi murale și bârnele originale de lemn.
Acum Max este un restaurant cu un decor decor primitor, cu design simplu și de efect, la fel ca și mâncarea din meniu. Are un specific italian și se pune accent pe gustul ingredientelor locale, de sezon. Un meniu modern, în care vei regăsi preparate precum mușchi de vită și unt cu verdețuri sau tot felul de paste făcute în casă, foarte gustoase. În plus au și specialități deosebite, ca de exemplu Conopidă la cuptor cu cremă de vinete și sos de ardei copt cu roșii, Calcan cu solzi de carti pe pat de spanac trufat, ori Piept de rață cu piure de țelină și sos de fructe de pădure. Plus multe multe altele.
📱0770 353 348
Hochmeister
Restaurantul Hochmeister este situat într-una din cele mai frumoase piaţete din Sibiu, Piata Schiller, aflată în imediată apropiere de Piața Mare. Localul se află în fosta casă a lui Martin von Hochmeister care, în anul 1790, a tipărit primul ghid al orașului. Așa că și-au asumat și ei misiunea de a fi, la rândul lor, un fel de „ghizi culinari” într-o călătorie care pleacă de la produse de sezon și producători locali – de unde și conceptul “Farm to table”. De altfel, o parte din meniul lor este un manifest numit New-Old Transylvanian Cuisine, un concept nou inspirat de rețete vechi de la bunici și de prin cărți prăfuite, cu diferite influențe de la cele 11 popoare care ne-au lăsat moștenire cultura lor gastronomică.
La ei poți încerca o supă clară de vită, cu gălușcă umplută cu carne de rață confiată și ceapă verde. Au untură de rață, păstrată la garniță, servită cu ceapă murată și pâine cu maia. Și turte de mălai cu păstrăv afumat (turta e coaptă cu unt și cimbru, și totul se servește cu dulceață de ardei iute și verdețuri). Dacă îi vizitezi, încearcă tocana de iepure, gătit la foc mic, cu ciuperci, smântână, mămăligă și fructe caramelizate și musai servește o porție de papanași fierți cu gem de afine și smântână grasă!
📱0771 335 577
Benjamin Steakhouse
Denumirea spune tot – vorbim de un steakhouse, probabil cel mai bun din Sibiu. Benjamin Steakhouse e un restaurant cu specific american, ceea ce înseamnă că se pune mare accent pe fripturile de calitate. Folosesc legendara carne de vită Black Angus, maturată minim 21 de zile, provenite din vite crescute pe pășunile naturale din Transilvania. Și o prepară la un cuptor-grill Josper, cu cărbune de lemn (unic în Transilvania, după cum zic ei), care oferă o savoare deosebită fiecărui preparat. Avantajul acestui cuptor e că se poate găti repede, la 400 de grade, așa încât carnea capătă o aromă excelentă afumată, suculentă. Pe lângă steak-uri, au și salate, pește, paste, burgeri și deserturi delicioase. Preparate simple, dar foarte gustoase, ingrediente de calitate, gătite la perfecțiune, mâncare plină de aromă.
Ne place locul, care arată foarte bine și ne mai place și că are un spațiu dedicat celor mici – așa că dacă mergi cu familia, toată lumea va fi fericită.
📱0770 976 568
📍Strada Alexandru Dimitrie Xenopol 1
Hermania
Eleganta clădire a vechii Filarmonici din centrul Hermannstadt poartă în brațe sute de ani de istorie remarcabilă. Începând cu anul 1887 a fost sediul celebrului Cor „Hermania”, iar de mai bine de 10 ani aceasta a luat chipul unui restaurant cu specific săsesc și cu un concept unic în zonă – preparate din fermele proprii. La Hermania, mâncarea tradițională se îmbină de minune cu bucătăria fină, iar preparatele săsești sunt interpretate modern. Totul într-un decor aparte, cu ferestre mari boltite, cu şemineu şi mezanin și cu o terasă amenajată ca o uliță săsească.
Încearcă ciorbă tradițional săsească (Brodelawend), savurează un pește proaspăt (adus zilnic de la Păstrăvăria Albota, aflată la 55 km de Sibiu), sau un gulaș de Angus cu mămăliguță. Foarte bună este și Tigaia Sasului (cu cotlet de porc, ceafă afumată, pastramă de oaie, cârnați, varză acră, sos de ceapă şi Spätzle), iar pastrama de oaie la grătar cu mămăligă cu tarhon şi mujdei este senzațională! La desert, încearcă Hencleş cu dulceață de afine (o plăcintă tradițională cu aluat pufos).
📱0755055999
Pardon Cafe Bar & Restaurant
Situată vis-a-vis de primul teatru din România și primul muzeu de istorie naturală din țară, mergi la Pardon să te răsfeți cu preparate delicioase într-un ambient unic! După o plimbare pe cea mai frumoasă stradă din Sibiu (strada Cetății) și printre turnurile de apărare ale orașului, oprește la ei să descoperi bucatele excepționale la prânz sau cină! Și localul în sine este foarte frumos, cu multe antichități, atmosferă plăcută și mâncare bună. Deschis în 2010, îți oferă o splendidă priveliște asupra Turnurilor de Apărare ale Orașului și Filarmonicii de Stat (primul teatru din România).
Atmosfera e cu totul aparte – fiecare cameră este decorată cu picturi și cărți vechi, mașini de cusut pe post de masă, instrumente muzicale și mașini vechi de scris… e ca și cum faci un pas înapoi în timp. Mergi să iei masa pe ritmuri de jazz, într-un loc boem, și să te bucuri de atmosferă și mâncarea bună. La ei poți servi micul dejun, prânzul și cina și ai să descoperi niște midii gustoase, fac și paste bune, supe, steak-uri și au și prăjituri foarte bune!
📱0747 777 222
Kombinat Gastro-Brewery
După cum probabil ai intuit din denumire, Kombinat este un loc în care berea bună merge mână în mână cu mâncarea gustoasă. Cu un meniu simplu, gândit în funcție de ingredientele găsite în regiunea Sibiului la producători locali, sustenabil și organic, Kombinat propune un neo-românesc echilibrat, servit alături de un pahar de Staropramen rece.
Un loc relaxat, prietenos, unde să mergi cu prietenii, să te deconectezi și să te bucuri de lucruri simple, de momente în sine și de oamenii dragi. Un loc unde să ți se ofere hrană de calitate, ținând cont de tradițiile și cultura locală. Accentul pică pe sezonalitate, iar primăvara aceasta ne îmbie cu supă de sezon (cu gulie, urzici și ou poșat), păstrăv de la Sadu, gătit în unt, frigărui de miel, mousse de vinete coapte, sau langoș uns cu cremă de telemea, „decorat” cu felii crud-uscate din ceafă de porc și ridiche marinată… Ce să mai, tot din meniu e tare apetisant, că mă opresc cu descrierea aici (altfel n-aș mai termina!).
📱0730 354 789
Lumos Coffee & Brunch
Am tot vorbit de restaurante de tot felul și am zis, pe final, să îți recomandăm și un loc în care să mergi să iei micul dejun (sau un brunch târziu). Aflat în centrul vechi al Sibiului, cu un look modern, industrial, Lumos e locul perfect în care să-ți începi ziua cu o cafea de specialitate și ceva bun de mâncare. Ouă poșate, Shakshouka, granola bowls, toasts în combinații gustoase, platouri de savurat în mai mulți, salate, clătite și alte prăjiturele… plus multe altele. Meniul este extrem de bogat și la capitolul cafea – de la flat white, la cortado sau flavoured latte, la cafea de specialitate (de exemplu Aeropress și V60). Cu alte cuvinte, ai tot ce-ți trebuie ca să începi ziua cu bine!
Roter Ofen
Ai poftă de o pizza? Atunci oprește-te pe la Roter Ofen! Nu doar că au o pizza foarte bună, pregătită în cuptor tradițional cu lemne, dar au și o gamă largă de preparate delicioase, bine echilibrate, servite elegant în restaurantul rafinat. Modul în care meniul se completează cu decorul stilat face ca orice vizită să însemne o experiență încântătoare a simțurilor.
Restaurantul e unul din motivele Hermanns Hotel când vizitezi Sibiul. Mai ales că mâncarea gustoasă și vinul bun sunt modul de a cunoaște mai bine un loc, de a-ți face prieteni și de a contura amintiri plăcute.
Locuri noi: Eggcelent
Dacă aveam un Eggcetera în Cluj, uite că avem și un Eggcelent în Sibiu. Dacă ești în căutarea unui brunch sau mic dejun bogat în proteine, ouă de calitate, cafea bună și atmosferă prietenoasă, ăsta e locul perfect. Super prietenos, cu preparate gustoase, merită să treci pe la ei și să le-ncerci!
PS: Croissant-ul cu avocado este BEST SELLER-ul lor.
📱0786 488 507
Și dacă tot am plecat într-o călătorie culinară și am vorbit despre cele mai bune restaurante din Sibiu, hai să descoperi și câteva restaurante excelente din Cluj sau din Oradea.