Vrei să încerci gusturi noi și să ieși din zona de confort… culinar? Hai să descoperi câteva restaurante etnice din București, care te vor introduce într-o lume gastronomică mai puțin familiară, dar plină de arome savuroase!
Bucureștiul are o scenă gastronomică extrem de diversă! Dar de cele mai multe ori când te gândești la restaurante cu specific, automat îți vin în minte restaurante italiene, turcești, asiatice, libaneze etc… Ei bine, azi facem un tur să descoperim însă locuri și gusturi aparte. Spre exemplu, știai că există în oraș un restaurant cu mâncare africană? Ori cu specific aromân, georgian, sau chiar nepalez și vietnamez…? Hai să descoperi câteva locuri cu o bucătărie aparte, mai deosebită față de ce cunoaștem deja bine.
Restaurante etnice, care te provoacă să ieși din zona de confort culinar
De Prin Locurile Apropiate Nouă
Taverna Georgia
– specific georgian –
Aflată la întâlnirea din Europa și Orient, Georgia are o bucătărie cu puternice influențe rusești și turcești. Și cum e una din țările apropiate de noi (chiar pe partea opusă a Mării Negre), ai să recunoști multe din ingredientele pe care le folosim și noi în bucătărie. Dacă ar fi să încercăm o caracterizare generală, am putea spune să sunt renumiți pentru utilizarea din abundență a condimentelor și ierburilor – cum sunt usturoiul, coriandrul, menta și pătrunjel. Precum și pentru folosirea ingredientelor proaspete, de sezon. Iar vinul lor e faimos – Georgia este considerată una dintre cele mai vechi țări producătoare de vin din lume, având o tradiție de peste 8.000 de ani.
Dar să revenim la Taverna Georgia… Un loc cu un design georgian autentic și cu mâncare excelentă (la modul cel mai serios), preparată de bucătari veniți chiar de-acolo. Au tot felul de gustări calde și reci, salate și feluri principale, supe deosebite. Și mai au niște secțiuni aparte în meniu. Hincali, spre exemplu – un fel de colțunași umpluți cu carne. Ori Haciapuri – un fel de pâine umplută cu brânză și alte ingrediente. Musai să le încerci pe amândouă!
Dacă mergeți în gașcă, luați fiecare ceva diferit și apoi încercați unul de altul. E interesant să descoperi cât mai multe din preparatele lor! Nouă ne-au plăcut foarte tare aperitivele (ca rulourile de vinete cu pastă de nuci ori adjapsandali – un fel de ghiveci), salatele sunt și ele gustoase, carnea de miel… ce să mai, ne-a cam plăcut tot! 😊
🍴 Meniu
📞0771 782 563
Nishani
– specific aromân –
Bucătăria aromână se remarcă prin simplitatea și autenticitatea sa. Aromânii sunt răspândiți în diverse regiuni din Balcani, iar bucătăria lor este puternic influențată de mediul rural și de ingredientele locale. Brânza ocupă un loc deosebit în bucătăria aromână, la fel și legumele și plantele aromatice locale (roșiile, ardeii, ceapa, usturoiul, spanacul și pătrunjelul sunt ingrediente frecvente). Pita și plăcintele sunt elemente de bază, iar carnea de oaie și de vită sunt frecvent folosite – fie ca fripturi ori în tocănițe și preparate slow-food.
„Atât din dragoste pentru rădăcinile noastre culturale cât și din dorința de a inova și de a explora, am pornit într-o călătorie prin care încercăm sa aducem aromele tradiționale ale bucătăriei aromâne în lumea modernă”, zic cei de la Nishani. S-a deschis la final de ianuarie și e un loc deopotrivă modern și tradițional, care arată foarte bine – are o zonă de bar în centru, foarte cool, are și ceva elemente tradiționale care dau un plus de autenticitate… E bine! 👌
Meniul e un mix între bucate tradiționale machedonești și produse locale alese, din care ies unele combinații unice de arome. Găsești la ei Pipiriți (adică piperchi), Ghelâ (tocană machedonească), Pitâ (plăcintă armânească) în fel și chip, dar și Skinari di bribecu (cotlet de berbecuț) ori Muschljiu di vacâ (mușchi de vită). Absolut toate sunt grozave și niște cocktailuri de nota 10! Singurul restaurant machedonesc din lista noastră de restaurante etnice, dar (probabil) și din București.
🍴 Meniu
📞0774 490 080
📍Str. General Christian Tell 26
Taverna Sârbului
– specific sârbesc –
Bucătăria sârbească reflectă istoria și geografia țării, îmbinând elemente din bucătăria balcanică, turcească, austro-ungară și greacă. Carnea joacă un rol central: la fel ca și la noi, grătarul (rostilj) este o tradiție populară, iar carnea de porc, vită și miel este adesea folosită. Au și ei mici (micić), doar că îi servesc deseori într-un aluat de pâine sau lipie, dar și sarmale în frunze de varză. Ćevapi sunt mici cârnăciori de carne, iar Pljeskavica e o chiftea mare, plată, de carne tocată. Gibanica e plăcinta lor tradițională, cu brânză, iar pita, cunoscută și sub numele de burek, este o plăcintă cu foi subțiri umplută cu carne, brânză sau cartofi.
Se zice că o farfurie cu mâncare face, uneori, cât o călătorie. Iar o masă la Taverna Sârbului poate echivala cu o excursie – gustoasă – chiar în inima Serbiei. Dacă nu ai ajuns încă prin Alpii Dinarici sau pe valea Moravei, dacă nu ai văzut Belgradul ori Voivodina, ori dacă ai trecut Dunărea numai cu privirea, la Cazane, o porție zdravăn de Pleșcavița te va duce în toate locurile acestea minunate. Ce e Pleșcavița? Un preparat tradițional sârbesc, din carne de vită tocată, seu de vită, sare și boia, făcută pe grătar. E foarte bună!
În meniul lor găsești însă o mulțime de alte specialități – de la zacuscă sârbească și proja (un fel de plăcintă cu brânză), la carne ciupită (un fel de chiftele) sau șnițel Karadjordje, la plăcinte delicioase!
🍴 Meniu
Csíki Sör Brewery & Restaurant
– specific unguresc –
În drumul pe la restaurante etnice, ne oprim acum la unul cu specific unguresc. Păi cine n-a auzit de Gulyás sau de Kürtőskalács?? Bucătăria ungurească și-a lăsat puternic amprenta și asupra bucătăriei noastre, în special cea din zona Transilvaniei. Cunoscută pentru aromele sale bogate, combinând ingrediente variate și condimente pentru a crea preparate consistente și delicioase, bucătăria ungurească e plină de savoare!
Paprika e un condiment esențial, la fel și boiaua, usturoiul și ierburi precum cimbru și mărar. Gulașul este, probabil, cel mai cunoscut preparat unguresc – o tocăniță bogată în carne de vită, cartofi și legume, aromată cu paprika și alte condimente. Iar de Palinka ce să mai zicem… că o știm cu toții!
Fix în mijlocul Bucureștiului, la Csíki Sör Brewery & Restaurant te poți bucura de unele din cele mai bune preparate cu specific unguresc. Locul arată foarte bine și ne place atmosfera familială, la fel cum ne place și berea lor artizanală. Cum probabil ți-ai dat seama, berăria aparține brandului de bere cu același nume, din Miercurea Ciuc.
Meniul e destul cu scurt, cu preparate autentice din bucătăria ungurească și ardelenească – cum ar fi gulașul sau papricașul de pui și multe altele, toate preparate din ingrediente proaspete, pe baza unor rețete tradiționale. Cârnații săsești sunt pregătiți pe baza unor tradiții ardelenești de sute de ani și sunt serviți cu chili din Harghita, muștar cu boabe întregi, și cartofi prăjiți. Foarte bun e și ciolanul a la „Góbé”, dar și burta de porc crocantă, coaptă în bere secuiască. Și încă ceva… prima halbă de bere e din partea casei și primești și o pungă de chipsuri, făcute în fabrica proprie din Harghita.
📞 0741 777 711
Dancing Lobster
– specific portughez –
Adesea reflectând influențele mediteraneene și atlantice, bucătăria portugheză abundă în pește proaspăt, ulei de măsline și condimente variate! Datorită proximității de Oceanul Atlantic și Marea Mediterană, peștele și fructele de mare au un rol central, fie că vorbim de sardine, cod (faimosul bacalhau), caracatiță ori creveți. Mai mult, codul, este considerat „hrana națională” a Portugaliei și există sute de rețete care-l au vedetă, gătit în diverse moduri (inclusiv uscat sau afumat). Apreciată pentru simplitatea sa, autenticitatea ingredientelor și savoarea preparatelor, cu un amestec unic de influențe istorice și regionale, bucătăria portugheză este distinctivă și plină de caracter!
Dancing Lobster este primul restaurant portughez din București. Un restaurant rafinat, autentic, în care toate detaliile fac trimitere la zona sa de influență – de la muzică, la decorațiuni și până la preparatele și băuturile din meniu. Pagina de cultură gastronomică portugheză scrisă de Jose Gaspar te va purta pe malul Atlanticului, să te bucuri de pește și fructe de mare cum doar în Algarve poți mânca!
Restaurantul te va surprinde cu aromele portugheze tradiționale, în rețete savuroase tocmai prin simplitatea lor. Peștele și fructele de mare proaspete, aduse în fiecare săptămână cu avionul din Portugalia și expuse în vitrina din incinta restaurantului, sunt protagoniștii gustului desăvârșit pus în scenă de artizanii din bucătărie. Iar meniul a fost creat de o echipă de bucătari portughezi care aduc împreună rețetele tradiționale și gastronomia creativă și modernă. În funcție de sezon, aduc cea mai bună captură de pe coasta portugheză a Oceanului Atlantic și din Insulele Azore. Iar dacă îți dorești ceva cu adevărat special, poți alege din acvariu homari, crabi sau diverse tipuri de scoici cu o carne incredibil de fină și delicioasă. De asemenea, restaurantul are și un magazin cu delicatese 100% portugheze – Mercado, ce oferă de la conserve din pește la diferite tipuri de uleiuri, vinuri și alte delicatese.
De Peste Mări și Țări
Isha
– specific nepalez –
Bucătăria nepaleză este bogată și variată, reflectând diversitatea culturală și geografică a Nepalului. Cu influențe din India, Tibet și China, bucătăria nepaleză oferă o gamă largă de arome, condimente și tehnici de gătit. Se pune un accent deosebit pe aromele naturale și pe utilizarea condimentelor proaspete. Iar mâncarea este adesea picantă și plină de savoare. Curry-urile, amestecurile de condimente și ierburile proaspete, cum ar fi coriandrul și busuiocul, sunt folosite în mod abundent pentru a adăuga arome complexe preparatelor. Și tot felul de sosuri și chutney-uri picante sunt adăugate pentru a intensifica gustul mâncărurilor.
Isha e un restaurant cu bucătărie indian-nepaleză, care oferă o experiență culinară unică. Se află în inima orașului (în zona Icoanei), și aduc la masă gustul preparatelor din regiunea Himalaya. Au o mulțime de mâncăruri tradiționale, inclusiv curry, specialități tandoori, momos (găluște specifice nepaleze), preparate vegetariene, multe bunătăți cu miel sau creveți și…. multe altele. Au și biryani – cel mai comandat fel de mâncare indiană din întreaga lume. Este un preparat mixt de orez, cu diverse condimente indiene, legume, carne sau creveți și ouă.
Un loc decorat tematic, care are și o terasă drăguță. Deci dacă o seară petrecută cu prietenii și mâncare uimitoare sună ca decorul ideal pentru tine, treci pe la Isha!
🍴 Meniu
Mumbai
– specific indian –
Rămânem în aceeași zonă de restaurante etnice și mergem către India. Este aproape imposibil să cuprinzi tot ce înseamnă „bucătăria indiană”. Există o varietate culinară extraordinară în această cultură străveche, care încorporează arome și condimente diferite de la o regiune la alta. Dacă adaugi la asta o istorie lungă de comerț, invazii și colonialism, vei descoperi o mulțime de influențe. Persane, portugheze, britanice și olandeze. Spre exemplu, preparatele picante care îți plac atât de mult din bucătăria indiană au la bază ardeiul chili. Un „produs” de import mexican, probabil adus în India de portughezi în secolul al XVII-lea sau al XVIII-lea.
Bucătăria indiană este cunoscută pentru aromele sale complexe, culorile vibrante și ingredientele diverse. În materie de preparate, gastronomia e la fel de bogată și colorată ca țara în sine. Are o mare diversitate de arome, dar și de preparate. De la legume colorate în sosuri cremoase, carne fragedă, pește delicat și o gașcă întreagă de curry-uri picante.
Au început cu delivery și au două locații în București – una în Cotroceni și alta în Floreasca (unde poți lua masa într-un loc intim și foarte drăguț). La Mumbai toate preparatele se fac după rețete autentice, din inima Indiei. Și se mândresc cu faptul că folosesc doar arome naturale, nici un pic de coloranți și foarte multă pasiune pentru gusturile pline de savoare. Bucătarii, Harry și Arcina, provin din inima Indiei și au adus cu ei secretele lor de gătit, pasiunea pentru gust și viziunea exotică despre mâncare.
Totul este foarte gustos și găsești o mulțime de preparate! De la dishuri vegetariene (cum e Paneer Tikka Masala sau Mung Masala) la faimoasă pâine Naan ori Chicken Byriani, sau gustoasa lo linte neagră, Dal Makhani.
📞0735 353 122
Tribes by Nelz
– specific pan-african –
Ei, dacă până acum poate ai putea spune că ai mai încercat una-alta, hai să vedem dacă ai gustat vreodată ceva din bucătăria africană! Ca o sinteză a diversității culinare din întregul continent, bucătăria pan africană este extrem de diversă și diferită! Condimentele și ierburile aromatice sunt esențiale și folosesc coriandru, ghimbir, boia, sau cardamom și ardei. De asemenea, se folosesc mult uleiurile și grăsimile naturale – ulei de palmier, de arahide ori de susan, sau untul de shea.
Bucătăria pan-africană este cunoscută pentru preparatele cu sosuri consistente, precum stews, curry-uri și tocănițe, adesea servite alături de paste, orez sau fufu (un fel de aluat comestibil, o pastă lipicioasă făcută din faină de manioc / cassava, consumată cu preparatele cu sos). Jollof Rice este un fel de mâncare extrem de popular – un orez gătit în sos condimentat cu roșii, ceapă și diverse mirodenii, servit de cele mai multe ori alături de carne, pește și legume. La fel și Egusi Soup – o tocăniță făcută din semințe de dovleac măcinate, carne și legume –, ori Kelewele, un fel de mâncare realizat din banane sau plantain prăjite și condimentate cu mirodenii specifice.
Poate nu te așteptai să regăsești printre aceste restaurante etnice din București și unul cu specific african, dar iată că există! Tribes by Nelz a fost deschis din dorința de a crea și în București un locșor care să aducă gustul autentic african, dar și atmosfera specifică. În special pentru comunitatea afro-română, dar și pentru toți cei care au curiozitatea de a gusta preparatele africane. Și au inclus în meniu câte ceva pentru fiecare: pește, carne, mâncare vegetariană și vegană, opțiuni fără gluten, ceva picant, ceva dulce, unele mai tradiționale, altele mai puțin. Cert este că fiecare preparat spune o poveste și ai ocazia de a încerca tot felul de mâncăruri noi, inclusiv cele despre care povesteam la început. Îi găsești în zona Moșilor.
📞 0745 908 980
📍Intrarea General Grigore Ipătescu 1
Jeonjuu
– specific coreean –
Bucătăria coreeană este cunoscută pentru aromele sale bogate și pentru abordarea echilibrată între texturi și gusturi. Dar și pentru importanța pe care o acordă modului tradițional de a împărtăși și savura mesele. Banchan este un aspect distinctiv al bucătăriei coreene, constând în selecții variate de aperitive și garnituri care însoțesc mâncarea principală. Banchan poate include kimchi (varietăți de legume fermentate), namul (salate de legume gătite sau crude), jeon (găluște sau clătite), și multe altele. Kimchi este una dintre cele mai reprezentative preparate coreene – legume (în special varză) fermentate într-un amestec de condimente, inclusiv ardei iute, ghimbir și usturoi. Iar grătarul coreean (Samgyeopsal) este o experiență socială extrem de populară, în care bucățile de carne de porc proaspete sunt preparate la grătar, direct la masă, și apoi consumate cu diverse sosuri și garnituri.
Dacă vrei să încerci această variantă de grătar coreean, mergi la Jeonjuu Korean BBQ. Orașul Jeonju este considerat a fi capitala gastronomică a Coreei. De aici și numele restaurantului. Pentru că și-au propus să aducă aromele specifice în București și să reușească să se ridice la renumele orașului coreean. Experimentează aromele autentice, de la carnea pregătită la grill, la deserturi tradiționale, toate cu un gust senzațional! Nu lipsesc din meniu Kimchi, supa Miso sau Edamamele, Korean Fried Chicken sau Bibimbap (un bol din piatră încinsă, cu legume și carne la alegere). Evident, cel mai spectaculoase sunt preparatele la grătar și musai de încercat Ssam (nu-ți stricăm surpriza, afli tu ce și cum acolo!).
🍴 Meniu
Chanh Miam Miam
– specific vietnamez –
Cu puternice influențe chineze, franceze, dar și din alte culturi asiatice, bucătăria vietnameză își păstrează unicitatea prin combinațiile de ingrediente locale. Se pune accent pe aromele proaspete și echilibrate, dar și pe ierburilor proaspete (coriandru, mentă, busuioc și ceapă verde). Peștele proaspăt, carnea de pui și porc, legumele, orezul și tăițeii din orez sunt ingrediente comune, iar pregătirea mâncării este o artă în sine. Iar sosurile de bază includ sosul de pește (nuoc mam), soia, sos de hoisin și pasta de piper iute. Acestea sunt folosite cu măsură pentru a adăuga umami, arome bogate și un ușor picant preparatelor.
Pe Bd. Timișoara ai să găsești acest restaurant vietnamez care a reușit să-și creeze ceva faimă pentru mâncarea bună. Un loc casual, ca de familie, unde să nu te aștepți la cine știe ce chestii simandicoase, dar unde cu siguranță vei dori să revii. Au un meniu variat și porțiile mari, iar prețurile nu sunt rele deloc! Supe, tot felul de pachețele de primăvară, Pho Bo (specialitatea lor)… [O mică paranteză… Pho este, fără îndoială, cel mai reprezentativ preparat al bucătăriei vietnameze. O supă de tăiței de orez, însoțită de carne, ierburi proaspete și alte condimente.]
Mâncarea e delicioasă, iar personalul suuuper amabil!
🍴 Meniu
Condesa
– specific peruan / mexican –
Bucătăria peruană este recunoscută pentru diversitatea sa, utilizarea ingenioasă a ingredientelor și aromele puternice. Având influențe indigene, spaniole, africane și asiatice, bucătăria peruană oferă o gamă largă de preparate delicioase. Utilizează ingrediente precum quinoa, cartofii (Peru fiind locul de origine al cartofilor), pește proaspăt din Pacific, precum și diverse tipuri de ardei, inclusiv celebrul ají amarillo, iar sosurile ocupă un loc important!
Deși nu este un local exclusiv cu specific peruan, Condesa are o bucătărie care se inspiră din gastronomia Americii Latine, Mexic și Peru, și este sub coordarea lui Chef Ricardo Deus. Motiv pentru care își are locul printre restaurante etnice deosebite din oraș.
Condesa este numele unui cartier din Ciudad de Mexico, iar restaurantul din București (cu același nume), deschis pe 30 decembrie 2023 și a avut un succes imediat. Cu un decor care te transpune în America Latină, locul care se întinde pe 3 nivele este atât restaurant, cât și bar și studio de ceramică.
Meniul este restrâns, împărțit în 4 categorii: de la Ferma, din Mare, din Grădină și desertul, din Rai. Și include preparate ca tacos, chicharon (burtă de porc cu Pico de Gallo și sos Baja), Chilli con carne, Barbacoa (obrăjori de vită cu sos de roșii și scorțișoară, pico de gallo, iaurt, coriandru și porumb), Camarones a la diabla (creveți picanți, sotați cu sos alb, cu usturoi și coriandru) sau faimoșii Patatas bravas. A fost și a noastră La Dame Gourmande (recenzorul anonim) în vizită la ei și a povestit pe larg despre asta, aici.
🍴 Meniu
MAT
– specific mexican –
Înapoi în America Latină, pentru o porție de tacos cinstit. Extrem de popular în întreaga lume, e definit de o tortilla de porumb sau făină umplută cu diverse ingrediente, oferind o combinație de arome și texturi. Există o varietate imensă de umpluturi pentru tacos, iar printre cele mai populare se numără carne de vită, porc, pui, pește, fructe de mare, ciuperci sau opțiuni vegetariene.
Poate nu știai, dar există mai multe stiluri de tacos… Al Pastor, unde carnea e gătită asemănător la la kebab. Tacos de Asada, cu carne friptă și adesea marcată de aromele condimentelor și ale cărnii rumene. Sau Tacos de Pescado, cu pește, adesea prăjit sau gătit la grătar, servite cu diverse sosuri și salate.
Chef Alex Iacob e maestru când vine vorba de tacos (și de bucătărie, în general, ca s-o spunem pe-a dreaptă!). A deschis MAT în pandemie, o taqueria artizanală. Anul trecut a deschis și Al Pastor by MAT, păstrând aceeași direcție culinară. Iar fix la începutul anului s-au relocat cu MAT în Piața Amzei, într-o locație care arată fabulos! [Am povestit mai multe cu Alex într-un interviu pe care chiar ți-l recomandăm să citești!]
La MAT, accentul pică pe artizanal. Toate sosurile sunt făcute în casă, cu baza în ardeii pe care îi aduc din Mexic. Fac salsa în casă, foile de tacos sunt făcute pe loc, pentru o experiență cât mai autentică, pornind de la porumbul nixtamalizat de ei. Plita pe care fac foile, presa pentru foi, condimentele și ingredientele folosite… totul e autentic. Iar asta se cunoaște în gust, pentru că sunt cei mai grozavi tacos pe care-i vei mânca!
Și cu asta am încheiat, momentan, plimbarea prin câteva restaurante etnice din București. Cu siguranță, ar mai fi de povestit despre mai multe, dar ne oprim aici deocamdată. Tu ai ochit vreun loc cu specific deosebit în oraș? Spune-ne și nouă, să-l descoperim!