Dacă vrei să ieși prin Centru, dar parcă n-ai chef de toată agitația din Centrul Vechi, ia-o la pas pe Calea Victoriei sau pe Magheru și oprește-te la unul din multele restaurante din Amzei. Zona a devenit un adevărat hub gastronomic, care ascunde o mulțime de comori culinare.
Piața Amzei e genul de loc unde simți imediat vibe-ul urban al Bucureștiului. Cu amestecul său de vechi și nou, e una dintre zonele centrale super chill, dar și animată în aceeași măsură. Depinde de ora la care treci pe-acolo.
Ce o face cu adevărat specială e diversitatea de restaurante din Amzei la care te poți opri pentru o masă bună, fie că e vorba de un prânz rapid sau de o cină. De-a lungul timpului, a devenit un hotspot pentru restaurante, cafenele și bistrouri, iar fiecare din ele vine cu o poveste diferită.
În plus, nu e nici la fel de aglomerată ca Victoriei, ceea ce înseamnă că poți să te bucuri de o masă liniștită, fără prea mult zgomot de fundal. Iar faptul că ai multe localuri bune la distanță de câțiva pași face ca alegerea să fie extrem de simplă. Așa că le luăm pe rând… restaurante din Amzei, street food, locații de ieșit la o cafea sau un loc unde mergi pentru ceva dulce, ori chiar la un cocktail.
Restaurante din Amzei
TAPASTICK
Cum ai intrat pe Str. Piața Amzei de pe Victoriei, faci doar câțiva pași și ajungi la Tapastick. Evident, un tapas bar, dar și restaurant și wine bar. Au împrumutat acel ceva din cultura spaniolă și ne îndeamnă să creăm amintiri frumoase cu prietenii, împărtășind mese bine preparate și cocktailuri, într-un loc frumos. Fără griji, doar multă relaxare.
Meniul se actualizează în funcție de sezon și pun accent pe produse proaspete. Iar preparatele pot fi foarte bine împărțite cu prietenii, ori savurate de unul singur. Au o mulțime de tapas bites dar și dish-uri interesante, din carne sau fructe de mare. Iar locul în sine e foarte fain: în spatele unei uși discrete, ai să descoperi o curte interioară ascunsă de stradă. Când vremea nu mai ține deloc cu noi, „acțiunea” se mută la interior, unde atmosfera e caldă și primitoare.
Ne place la ei și ni se pare ce se înscrie în vibe-ul pe care l-a căpătat acest cartier în ultima vreme – centrat pe ospitalitate, creativitate, gastronomie eclectică și incursiuni culturale.
📱031 221 57 89
MAT
Pentru mine, tacos-ul de la MAT e top! Chef Alex Iacob e maestru când vine vorba de tacos (și de bucătărie, în general, ca s-o spunem pe-a dreaptă!). A deschis MAT în pandemie, o taquerie artizanală. Anul trecut a deschis și Al Pastor by MAT, păstrând aceeași direcție culinară. Iar fix la începutul anului s-au relocat cu MAT în Piața Amzei, într-o locație care arată fabulos! [Am povestit mai multe cu Alex într-un interviu pe care chiar ți-l recomandăm să citești!]
La MAT, accentul pică pe artizanal. Toate sosurile sunt făcute în casă, cu baza în ardeii pe care îi aduc din Mexic. Fac salsa în casă, foile de tacos sunt făcute pe loc, pentru o experiență cât mai autentică, pornind de la porumbul nixtamalizat de ei. Plita pe care fac foile, presa pentru foi, condimentele și ingredientele folosite… totul e autentic. Iar asta se cunoaște în gust, pentru că sunt cei mai grozavi tacos pe care-i vei mânca! Cu siguranță unul din cele mai bune restaurante din Amzei.
📱0770 653 729
HUSHIMO
Hushimo e o locație micuță, cu doar câteva locuri în interior și alte câteva mese afară pe trotuar (când vremea permite). Dacă nu ești genul deranjat de mirosuri și zgomot, vei aprecia (la fel ca mine) bucătăria deschisă, care-ți permite să vezi „în direct” cum îți pregătesc masa. Te duce cu gândul la localurile micuțe, înghesuite și zgomotoase de pe străduțele Thailandei sau Japoniei.
Sunt cunoscuți pentru supa Pho, Tom Yum, pentru Crispy Pork Belly și Mango Sticky Rice. Dar au și feluri mai light, precum salate asiatice, fried rice cu ou ochi, dumplings vegane sau Bao Buns.
A fost și a noastră La Dame Gourmande la ei în vizită și a povestit aici despre ce a mâncat.
📱0770 652 527
ZMOKE
E „new entry” în oraș. Și, după cum probabil ți-a sugerat deja denumirea) e un loc unde preparatele gătite la smoker sunt cele de semnătură. Chef Florian Lazăr (cu o experiență de peste 26 de ani în domeniu) și Chef Orlando Zaharia (pe care-l știi sigur de la Chefi la Cuțite) fac muzica-n bucătărie. Bucătărie care e deschisă, așa că poți vedea tot ce mișcă. „Stive” de carne de toate felurile te îmbie la masă, iar mirosul de lemn ars îți creează instant o stare de bine.
Au o mulțime de preparate cu arome care îți lasă gura apă. De exemplu pui la jar, coaste, ciolan de porc, obrăjori, aripioare, ceafă de porc, toate rotisate. Ori sandvișuri cu fel de fel de sosuri. Must try: „Puterea gustului” cu brisket afumat, ciuperci, maioneză cu trufe, brânză brie, cheddar și un sos cu miere, peperoncino și trufe.
Lor li se adaugă în meniu pizza, paste, Adana kebab, ba chiar și Ramen. Plus niște deserturi fooarte bune, cocktails, vinuri și bere artizanală. Iar de la balcon, DJ-ul lor mixează piesele potrivite pentru a crea o atmosferă cool. Promite să devină unul din cele mai populare restaurante din Amzei.
SMOKĂREALĂ
Rămânem în zona de afumătură și mergem ceva mai departe spre Romană, la Smokăreală – unii din veteranii cărnurilor la smoker. Și unul din cele mai cunoscute restaurante din Amzei. Un loc casual, cool & young. Un loc unde grătarul (texan) e la loc de cinste. Și afumătoarele, că doar de aici și numele. Un loc care s-a născut din dragostea pentru briscket (aka piept de vită) și coaste gătite lent, timp de ore întregi.
Folosesc niște cuptoare speciale, tip „smoker offset”, care gătesc prin afumare și foc indirect din lemne de esență tare. Și sunt slow cooked pentru că temperatura e doar de 100-130 de grade Celsius. Așa că toată carnea are ceva de stat până e gata – cum e brisket-ul, care stă și până la 14 ore în cuptor. Dar și când e făcut…. mamă, mamă! E delicios. Mergi să încerci obrăjorii de vită sau ciolanul de vită la smoker. Ori alte „orătănii” ca porc, berbecuț, pui și curcan, somon, chiar și cocoș de munte.
📱0741 237 216
EVER AFTER
Parte din familia Gram Bistro și Suento, Ever After e un loc unde să ieși cu prietenii sau cu colegii, after work, să stai la povești, să-ți reîncarci bateriile și, în general, să te simți bine. Un loc cu o energie bună și o atmosferă primitoare, caldă și liniștită pe timp de zi, și vibrantă seara. Așa că… fie mergi să iei un brunch ori un prânz gustos, fie să te relaxezi la un cocktail seara (sau mai multe).
Meniul este unul cosmopolit, urban şi destul de variat. Au inclusiv o selecție de preparate pentru vegetarieni. Pe partea de bar, vei descoperi o varietate de cocktailuri în ofertă (multe pe bază de gin, că nu degeabă au o „ginotecă”), dar și multe house specials suuuuper interesante.
📱0729 088 081
SALON GOLESCU
Nu e fix în Amzei, dar e aproape și merită să e faci o vizită. Salon Golescu este unul dintre locurile mele preferate pentru un prânz în oraș. Are aerul unui salon din vremurile trecute, ușor sobru, ușor auster, elegant dar și pretențios. Dar e minunat și după-amiaza sau seara, când sunt deschise geamurile de la stradă și măsuțele înșirate pe trotuar (vara).
Salon Golescu e un gastrobar, cu o varietate interesantă de tapas, plus câteva salate, feluri principale și desert. Dar sunt renumiți mai ales pentru cocktailuri! Tot ce iese din mâna barmanilor lor este o capodoperă, iar prețurile de aici nu sunt de speriat!
📱031 229 52 59
Mai pe stilul street food în Amzei
Mergi pentru un burger și chicken strips la
Le Bab Fried Chicken
Trebuie să recunosc că am stat un pic în cumpănă. Să-l trec la restaurante (pentru că sunt câteva mese unde poți sta și mânca)? Ori la street food (pentru că de… fried chicken)? Am ales a doua variantă pentru că, așa cum ziceam, nu e chiar tipicul locației de restaurant în toată regula (cum e „fratele mai mare”, Le Bab). Dar asta nu le scade cu nimic din „punctaj”. Ba din contră. Mie mi se pare că fac mâncare de street food foarte, foarte bună. Chicken strips sunt super fragede, crispy și cu o aromă gustoasă. Dacă le preferi în burger e ok și-așa. Iar aripioarele sunt bune și ele (dacă e să mai iau după prietenii mei, că eu una nu sunt fan). Au și burgeri, inclusiv propria variantă de smashed burger, sau vegetariană – Korean Burger, cu conopidă. Iar dacă ești student și mergi cu legitimația, ai 20% reducere (nu se aplică la meniuri).
📱0746 712 483
Ia-ți o merdenea și-o plăcintă de la
PATISERIA COMTEIA (Patiseria Amzei)
Nu cred să mai fie om în Bucureștiul ăsta care să nu fi auzit de merdenelele de la Patiseria Amzei. Bine, bine, exagerez. Și nu prea. Cert e că acestei mici patiserii i-a mers faima în tot orașul. De cum intri pe stradă simți mirosurile care te trag de nas și de duc până-n fața gemulețului mic, în dreptul căruia e mereu coadă. Cât stai și aștepți să-ți vină rândul, numai bine că poți trage cu ochiul la agitația din spate: o doamnă frământă coca, alta așază pateuri în tăvi, o alta tocmai scoate plăcinte aburinde din cuptor… Au mereu „marfă” proaspătă – într-atât încât trebuie să ai un pic răbdare până să muști din ele, dacă vrei să nu te frigi la limbă. Cum ziceam: merdenele, pateuri, plăcinte, cornulețe, sărățele, prăjituri, cozonac. Au de toate. Și sunt bune bune!
Dacă ai poftă de pizza…
TREEVI PIZZA AL TAGLIO
Dacă ai fost în vizită la Roma, imposibil să nu fi dat cu nasul de vânzătorii ambulanți sau de pizzeriile de la colț de stradă care vând „pizza al taglio” (adică pizza la felie). Este o adevărată tradiție culinară locală și e atât de populară, încât s-a răspândit peste tot în lume. Inclusiv la noi. Ei bine, fix așa e și la Treevi Pizza Al Taglio. Sunt chiar vizavi de Patiseria Amzei, pe colț de stradă. Și fac această pizza care are o crustă și o textură mai crocantă, dar și un blat mai pufos față de cea clasică. Un alt aspect distinctiv este absența marginilor sau a crustei tradiționale. În loc să fie rotundă, este tăiată în bucăți dreptunghiulare și se servește pe o tavă. Și au tot felul de sortimente din care să alegi. Sunt faimoși în oraș – drept dovadă, au o mulțime de locații. Dacă vrei să afli mai multe despre ei, avem un interviu cu ownerul, Cătălin Tomată.
Pizza bună găsești și lângă, la Antica Pizza. Mergi la ei pentru o pizza artizanală cu o crustă delicioasă, proaspăt scoasă din cuptor. După o rețetă autentică, lasă aluat la dospit minim 48 de ore și folosesc un amestec de două tipuri de făină nobilă italiană. Cel puțin așa zic ei… Nu știu cât de important e asta pentru noi, căci gustul contează. Iar gustul e ce trebuie!
La ceva dulce și o cafea în Amzei
Bea-ți cafeaua la
UZINA COFFEE
Dacă vezi o mână de măsuțe mici în fața unui loc de unde vine miros de cafea proaspăt râșnită, atunci ai ajuns la Uzina Coffee. Sunt o micro prăjitorie de cafea de specialitate, cafenea și bar alternativ. Găsești la ei cafea Arabica de cea mai bună calitate, sortimente excepționale, din loturi premiate internațional și recolte excentrice ale fermierilor cultivatori de cafea din lumea întreagă. Astfel, secretul cafenelei are la bază îmbinarea de gusturi și arome pentru a crea băutura ideală. Dacă te consideri un adevărat iubitor al cafelei, atunci trebuie să descoperi povestea din spatele fiecărei cești marca Uzina Coffee!
Sau o cafea și-un ceai la
CAMERA DIN FAȚĂ
Dacă vrei să mergi într-un loc cu atmosferă cu totul aparte, tihnită și parcă desprinsă dintr-o carte, mergi la Camera din Față. E unul dintre cele mai primitoare localuri mici din capitală, unde ceaiul şi cafeaua sunt la ele acasă. Decorul pare rupt din camera bunicii, cu tot cu farmecul ei cu tot! Dacă nostalgia are un parfum plăcut pentru tine, ia-ţi o prietenă (sau gașca toată) şi daţi o fugă la Camera din Faţă.
Mergi pentru brunch și ceva dulce la
COOKIE BEACON
Tot vedeam pe TikTok clipuri cu tot felul de cookies după care salivam! Și ei tot amenințau că deschid, că deschid… Ei, uite că anul ăsta chiar au deschis și toată lumea a dat buzna să vadă de ce e domne’ așa mare hype pe locul ăsta. Pe scurt, e un loc drăguț unde mergi pentru brunch with a twist. Au multe preparate apetisante și super instagramabile. De exemplu, Cookie Berry Bowl – cu fructe de sezon, banane, scorțișoară, lapte de ovăz, polen și fursec de ovăz cu banane. Sau Eggs Benedict on Biscuit & Avocado. Ori English Breakfast Taco-Pankes (cu chorizo, bacon, omletă, tăiței prăjiți și salsa de roșii). Muulte, multe.
Pe mine m-a atras mai ales partea de cookie-uri grăsuțe, făcute de ei, în casă. Cu Nutella, Dulce de Leche, zmeură și fistic, Red Velvet și Oreo, Blueberry Lemon Pie… să mai zic? Merg la fix cu smoothies, lattes și cafea de specialitate, ceaiuri, vin, spumant, bere craft.
📍Str. General Christian Tell 1-3
Cafea bună găsești și la
OTOTO
De câte ori trec prin Amzei, e imposibil să nu mă opresc și pe la Ototo. Un fel de supermarket şi totodată o cafenea, unde să-ți faci ceva cumpărături și să stai la o cafea de specialitate cu un prieten (sau mai mulți). E un concept store cu branduri frumoase şi independente, cu produse alternative din toate categoriile. Și ce ne place este că lucrează cu mulți producători locali.
Cea mai fină viennoiserie la
MIȚA BICICLISTA
Stabiliment creativ, cocktail bar, terasă, rooftop, spațiu de evenimente… ba chiar, în curând, și braserie. Sunt doar câteva din cuvintele necesare pentru o descriere succintă. Cele mai pariziene rețete de viennoiserie pot fi servite în weekend, alături de cafea de specialitate, ceaiuri din Paris și spumant românesc. Produsele se fac în cele mai mici detalii, cu materii prime din Franța, după rețete de mare finețe. Croissant, Pain Suisse, Papillon, pâte feuilletée… sunt grozave!
În fiecare zi, de la 8:00 dimineața până la miezul nopții, poți trece pe la ei să iei masa într-o atmosferă tipic pariziană, la Brasserie. Mergi, te așezi la masă (dacă găsești loc), îți comanzi ceva de mâncare (că e mic dejun, prânz sau cină) și savurezi un meniu tradițional de braserie, cu preparate ca-n Bretania. Au platouri de charcuterie și fromage, Oeufs Mimosa ori Terrine de foie gras, supe și salate, feluri principale și deserturi foarte bune.
Și la etajul 1, în Salonul Istoric, poți merge pentru Le Petit Dejeuner Gourmand (între 12:00 și 17:00), sau cină (între 18.00 și 02:00). Acolo au un meniu mai special, cu preparate sofisticate, preparate de chef-ul francez, vinuri franțuzești și Signature Cocktails. Un loc preferat pentru brunch-uri târzii și cine elegante. Pentru Brasserie nu se fac rezervări, dar dacă vrei să iei masa în Salonul Istoric, vei avea nevoie de una.
Ia-ți înghețată de la
VELOCITÀ sau SWEETOLOGY
Sunt, practic, una lângă alta. Și mai sunt considerate și printre cele mai bune gelaterii cu înghețată artizanală din București. Acum… ști cum e, depinde de gusturi și preferințe personale când o alegi pe una în detrimentul celeilalte. Și de cât de mare e coada într-o parte sau alta. Cert e că înghețata e foarte bună, către oricare din ele te îndrepți.
La Sweetology au ca arome mai speciale Campari Orange, Mojito sau Ghimbir și turtă dulce. Și fac și cheesecake foooarte bun. La Velocità poți încerca înghețata de cafea albă (Cafe Bianco), Gianduja ori Fistic Sărat. Ei au, în plus, afogatto și tot felul de rețete de cafea foarte bune.
Și cam gata turul… Tu pe care din aceste restaurante din Amzei le-ai încercat și pe care ți le-ai trecut pe listă?