Specialistii Unilever Food Solutions (UFS) – divizie specializata de solutii gastronomice a Unilever – au sfaturi practice pentru ca mancarea gatita acasa sau comandata la restaurant sa fie deopotriva gustoasa si sanatoasa. De la proportii corecte pana la mici trucuri culinare, de la „super-alimente” la alegerea unor ingrediente sanatoase, bucatari din Brazilia, Germania, Romania, Portugalia sau Statele Unite isi impartasesc pe scurt experienta consumatorilor romani.
Sfaturile bucatarilor din cele 74 de tari in care exista divizia Unilever Food Solutions au toate un punct comun, acela ca trebuie sa luam in considerare optiunile mai sanatoase si mai usoare atunci cand manacam in oras sau cand ne pregatim singuri mancarea acasa – bucatarii incurajeaza consumatorii sa aleaga legumele la pranz si la cina, pe care sa le gateasca sau sa le ceara gatite cat mai sanatos, renuntand la pregatirea lor prin prajire.
Bucatarii din Polonia recomanda sa ne asiguram ca felul de mancare ales la pranz sau cina se afla „sub ocupatia” legumelor, care asigura aportul necesar de vitamine si fibre. Sfaturile lor se apropie de cele impartasite de bucatarii turci: „Gandeste vegetarian!” ne sfatuieste bucatarul Uğur Volkan Uysal. El ofera ca exemplu mancarea din Turcia, care contine in mare parte carne tocata si miel, la care propune o varianta mai sanatoasa: „Pentru o alternativa mai sanatoasa, incearca sa substitui carnea cu legume”.
Sfaturile din Germania pentru mancarea aleasa la restaurant sau gatita acasa sunt legate de modul de preparare a mancarii. Legumele ar trebui sa le cerem gatite la abur pentru ca nutrientii si gustul se pastreaza mai bine prin pregatirea la abur decat in apa clocotita. Dintre toate legumele, una singura este considerata “super-aliment” de bucatari si nu trebuie sa lipseasca din mancarea comandata la restaurant sau gatita acasa, macar o data la doua zile – broccoli-ul, pentru ca este unul dintre cele mai complete alimente din lume, continand o mare cantitate de vitamine si minerale. Bucatarii ii sfatuiesc pe consumatori sa incerce sa introduca cate o bucatica de broccoli in dieta lor in fiecare zi.
Bucatarii Unilever Food Solutions din Romania amintesc ca toate ingredientele din care ne pregatim mancarea pot fi sanatoase, provocarea fiind aceea de a sti cum sa le combinam si cum sa le preparam. “Cand iesim sa mancam in oras ar trebui sa alegem preparate gatite usor, sa nu combinam preparate cu aport de lipide mare (carne, peste gras, prajeli) cu preparate cu procent mare de carbohidrati (cartofi, fasole). Pestele ar trebui consumat minim de 2 ori pe saptamana, iar in pregatirea mancarii ar trebui sa fie folosite uleiul de masline extravirgin, ierburile aromatice (busuioc, patrunjel, marar), usturoiul si salatele de sezon.” spune Robert Voicu, bucatar Unilever Food Solutions.
Vedetele meniurilor sanatoase sunt legumele, conform sfaturilor bucatarilor Unilever Food Solutions, recomandarea lor fiind de a manca cinci portii de legume zilnic pentru a satisface necesarul de vitamine si minerale. Legumele, spun bucatarii, trebuie mancate in forme cat mai diferite „Incepe cu supa la masa de pranz. Atunci cand iei masa in oras, incearca sa comanzi intai o supa, deoarece ai nevoie de cinci portii de legume pe zi si in acest fel vei consuma una dintre ele sub o forma delicioasa”, ne sfatuiesc bucatarii belgieni.
Risotto, foarte des comandat in restaurante si gatit acasa, preparat in general din orez ar putea fi gatit mai sanatos folosind alacul (un soi de grau integral cultivat la noi tot mai intens, mai ales in zona Muntilor Apuseni). Bucatarii americani sunt cei care ne sfatuiesc sa folosim alacul in locul orezului „pentru o alternativa sanatoasa, folositi alac in loc de orez. Acesta este un soi de grau integral ce contine multe fibre. Serviti-l cu ciuperci coapte peste care adaugati la final parmezan proaspat ras”.
Nici desertul nu este uitat de bucatarii Unilever Food Solutions, care considera ca intr-o dieta sanatoasa, pe langa consumul de legume preparate corect, trebuie sa reducem cantitatea de zahar consumata la desert. Bucatarii portughezi ne sfatuiesc sa renuntam la zahar in prepararea deserturilor, pe care sa-l inlocuim cu miere sau fructoza si sa introducem in retete fructe proaspete, de fiecare data cand acest lucru este posibil, pentru un plus de culoare si aroma. Fructele uscate sunt recomandate de bucatarii din Asia de Sud-Est ca indulcitor. Acestia ne sfatuiesc sa inlocuim zaharul cu fructele uscate precum smochinele, mango sau bananele pentru a conferi preparatelor gatite sau comandate la restaurant un gust dulce natural.
Rodica Tenu, nutritionist Unilever, vine cu o alta varianta de reducere a cantitatii de zahar din deserturi. „Desertul este de multe ori cel care completeaza sau mai curand incarca nejustificat masa de pranz; ideal ar fi ca desertul sa nu depaseasca 100 de calorii; o alegere potrivita in acest sens o constituie inghetata, in special cea pe baza de lapte, care satisface nevoia de dulce si de rasfat datorita compozitiei si consistentei sale cremoase”, explica Rodica Tenu.
Unilever Food Solutions, Bucuresti, 4 august 2011