Restograf Restograf
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping

Restograf Restograf

București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Cluj
  • Constanța
  • Călărași
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Restaurante
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Conectare
Inregistrare
Descoperă. Rezervă. Savurează.
Restograf Restograf
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Cluj
  • Constanța
  • Călărași
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Acasa > @Acasă > De Citit > Raftul cu carti: „Analiza senzoriala a produselor alimentare”
  • De Citit

Raftul cu carti: „Analiza senzoriala a produselor alimentare”

  • Autor : Restograf
  • Data publicare : 27 iulie, 2013
  • Data modificare : 30 iunie, 2022
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Aceasta nu este o recenzie, este un pretext pentru cei care se considera degustatori consumatori. Sunt alegerile noastre privind hrana, rezultatul unui impuls ori doar portofelul ne anima? Pentru raftul cu carti utile in educatia gastronomica, am gasit la Anticariatul Artis de pe Calea Mosilor, o carte (tehnica la vremea ei, anul 1982), despre un subiect pe care cautam a-l lamuri de ceva timp. In „Analiza senzoriala a produselor alimentare”, autoarele, conf. dr. ing. Rodica Segal si ing. Irina Barbu, ne explica de ce gusturile nu se discuta. De ce am ales o carte care sa ne lamureasca cum stau lucrurile cu preferintele noastre alimentare? Pentru ca in prezent se vorbeste destul de mult despre degustatorii de vin (sau sommelieri), despre oenologi (creatorii de vinuri), despre maestri berari (vezi publicitate marci de bere). O alta discutie este aceea despre nevoia de a ne reconecta (in special tanara generatie) prin educatia gustului, la placerea de a ne hrani cu bucate gustoase. Un scop fiind acela de a repune in valoare gatitul acasa, bistrourile si restaurantele cu o bucatarie de valoare, si resursele din agricultura locala, de mica intindere. De fapt educatia gustului ar fi o re-alfabetizare a gustului romanilor pentru hrana de calitate, savuroasa. Chiar acum 30 de ani se spunea: “O problema centrala a intregii industrii este infaptuirea unei cotituri radicale in domeniul calitatii produselor” (sic! N.Ceausescu, 1982).

Simturile decid, nu noi?

Ce ne spune lucrarea despre care va povestesc? Preferintele fiecaruia dintre noi si prin urmare alegerea hranei, sunt determinate de calitatile senzoriale ale alimentelor. Daca avem senzatii placute (aroma, gust, culoare, consistenta), nu conteaza daca un aliment este curat preparat sau daca este nutritiv. Pentru noi, oamenii, decizia alegerii si acceptarii hranei este bazata pe combinatia dintre senzatiile transmise, receptate de organism, un pic educatie si placere! De aici incolo, putem spune ca, de felul cum alimentele ne incanta simturile, depinde – ghiciti? – starea noastra de sanatate. Suntem deci victimele placerilor noastre. Care se bazeaza pe 4 gusturi de baza: sarat, dulce, acru si amar.

Gustativ, olfactiv, vizual, tactil, auditiv

Analiza senzoriala are un trecut. Pana in anii ’80, in industria almentara, aprecierea alimentelor era privita sub aspectul calitatilor organoleptice. Experienta s-a acumulat, cunoasterea in domeniu s-a aprofundat si conceptul a fost inlocuit cu acela de calitati senzoriale ale alimentelor. Cartea „Analiza senzoriala a produselor alimentare” era in 1982 (editata la editura Tehnica) considerata „O prima prezentare, in tara noastra, a problemelor analizei senzoriale.”

Autoarele ne vorbesc in primul rand despre simturi si rolurile lor. Despre gust, miros, aspect, pipait, mai putin auzul. Simturile transmit senzatii, gustative, olfactive, vizuale, tactile. Ajunsi aici, sa facem un popas reflexiv: suntem constienti si in ce masura ne folosim cele 4 simturi cand mancam, pentru a ne insusi corect hrana? Daca citim in timpul consumarii hranei, evident, „mancam” doar cu 3 din 4 simturi. Daca suntem nevazatori, fara vederea culorilor si a aspectului hranei, am judeca doar cu celelalte simturi. Aceasta ar echivala cu intunericul total in incapere. O astfel de experienta gastronomica a fost incercata comercial, in Bucuresti, in lume, sau la lansarea unor inghetate premium brand. Daca suntem raciti si avem nasul si indisponibil, cu siguranta fara miros, nu avem parte de intelegerea completa a hranei. Putem spune deci, fara tagada, ca, fara sa stim, decizia noastra de a accepta si alege o hrana, un aliment, este determinata de folosirea celor 4-5 simturi. Este o functionalitate instinctuala frecvent amputata de obiceiurile moderne, avand ca efect o selectie nepotrivita de alimente. Hrana este culoare, aroma, consistenta. Sigur ca la aceasta se adauga contextul economic, nevoia, determinarea financiara, cultura culinara.

Elementele abordarii Segal-Barbu

Avem in fata un manual destinat industriei alimentare din timpul comunismului, plin de concepte, formule de calcul, descrieri de aparate de analiza, aparatura de laborator. Cele doua specialiste si-au impartit lucrarea de 296 de pagini in capitole care trateaza despre metoda analizei senzoriale, explica care sunt senzatiilor si rolul lor in analiza senzoriala a produselor alimentare, este detaliata metodologia analizei senzoriale, sunt enumerate conditiile si ce tehnica se foloseste in analiza senzoriala. Un capitol final ne spune despre procedurile de analiza instrumentala a calitatilor senzoriale, precum si cum anume se intepreteaza datele din cercetare. Nimic nou sub soare, dar interesant pentru ca avem in fata o carte de acum 30 de ani, din alt regim economic, si din ea aflam care este “Rolul analizei senzoriale in stabilirea preferintelor consumatorilor.” La nivel de stiinta lucrurile stateau corect, poate si la nivel de industrie? Mai prost a fost, in anii ce au urmat, cu oferta.

Disciplina

Dupa 30 de ani se poate spune ca analiza senzoriala este considerata o disciplina stiintfica care aplica principiile proiectarii experimentale si ale analizei statistice la folosirea simturilor umane (vaz, miros, gust, atingere si auz) in scopul evaluarii produselor destinate consumatorilor. Sunt folosite paneluri de evaluatori umani, pe care sunt testate produsele, iar reactiile, impresiile sunt inregistrate documentar. Tehnicile de analiza statistica sunt aplicate rezultatelor pentru a determina inferente si afla intelesuri despre produsele testate. Cele 3 feluri de testare a produselor sunt analiza practica (informatii obiective despre produse), analiza afectiva (preferintele ca elemente subiective), perceptia (aspectele biochimice si psihologice).

Companiile FMCG mari au departamente dedicate analizei senzoriale. Conform unei minime documentari, am aflat ca in Clasificarea Ocupatiilor din Romania (COR) este inclusa si ocupatia de degustator (751501). Exista deci o profesie de „analist senzorial”, iar Organizatia Internationala a Standardelor (ISO) a adoptat 36 de standarde privind analiza senzoriala. Intrebarea pe care mi-am pus-o este, din toata marimea industriei alimentare din Romania, cati producatori folosesc degustatori/paneluri, nu atat pentru produsele traditionale, cat pentru crearea unor produse noi, pentru renasterea unor produse noi. Acest efort ar putea fi considerat un efort ce tine de domeniul cercetarii si dezvoltarii produselor alimentare. Si trebuie valorizat de societate. Desigur nu daca este orientat spre producerea unor alimente cat mai ieftine, atractive, dar putin nutritive.

Analiza senzoriala are o metodologie pe care o pun in practica degustatorii de meserie. Si industria alimentara de prezenta mondiala, cel putin, se foloseste de aceasta tehnica pentru a inova si a produce alimente noi. Ceea ce ne face sa ne intrebam, cum decid mica industria alimentara, din Romania, de exemplu, sa inoveze si sa propuna un produs in piata? Activitatea de analiza senzoriala este o parte din activitatea de cercetare-inovare a unei companii din industria alimentara. Si de la un anumit volum de productie si piata tintita, este imperios a fi folosita. Prin inductie, produsele traditionale nu au nevoie de analiza senzoriala, pentru ca ele sunt rezultatul unei selectii de cateva generatii a unor produse alimentare, fiind deja validate de piata, de public. De aceea costurile cu inovarea la industria alimentara mica sunt mai mici, si costurile cu marketingul, intr-o anumita masura. Pentru ca, nu-i asa, folosind notorietatea atasata sintagmei de „produs traditional” poti introduce un produs pe piata, cu riscuri mai mici de acceptanta. Ceea ce insa poate deschide poarta catre abuzul de pozitionare a unui produs alimentar, ca produs traditional, ca un paravan pentru produs care totusi au adaugate ingrediente ce nu existau cand retetele au prins viata micro-industriala, in Romania.

Maestrul bucatar, The Chef, Executive Chef, cuoco

Si ajungem la unul din finaluri, care incearca sa puna in valoare discutia din jurul cartii „Analiza senzoriala”, sa o duca mai departe. Putem privi altfel la cei care gatesc pentru noi, la creatorii din gastronomie. Ei dau substanta contextului in care opereaza. Poti avea un super concept pentru restaurant, degeaba daca nu ai persoana si persoanele potrivite, cu experienta si maiestria necesare sa interpreteze si sa re-intepreteze alimentele. S-ar putea spune, ca degeaba ai hardware, daca nu ai software. Iar in ce priveste starea in care ne aflam, desigur ca avem parte de mai multa diversitate alimentara fata de acum 25 de ani. Dar suntem mult mai educati sa alegem hrana in cunostinta de cauza? Si cine sunt victimele directe daca nu corpurile noastre, iar colateral industriile de bun simt care ar trebuie sa ne incante, bistrourile si restaurantele, micii fermieri furnizori de legume si fructe? Poate ca o investitie in educatie ar pune cat de cat frana, cresterii terenului pe care l-a cucerit industria alimentelor procesate. Sa ne recucerim dreptul la alegerea hranei, nu?!

Referinte

„Analiza senzoriala a produselor alimentare”, autori conf.dr.ing. Rodica Segal si ing. Irina Barbu, Editura Tehnica, Bucuresi, 1982, pret anticariat 30 RON
„Sensorial analysis”, Wikipedia, link: http://en.wikipedia.org/wiki/Sensory_analysis
ISO (International Standards Organisation), „Standarde analize senzoriale”, link: http://bit.ly/11L6y9L
Pachet educational Slow Food, „Educatia gustului” (video, metodologie, audio), http://www.slowfood.com/education/
You Tube, “The Science of Taste – KQED QUEST”, link: http://bit.ly/138c1Wb
Danone, „Sensorial analysis”, link: http://bit.ly/16A8DS4

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Citește și
Cărți de bucate publicate de bucătari români renumiți
Citește articolul
  • De Citit
Cărți de bucate publicate de bucătari români renumiți
10 cărți de rețete pentru vegetarieni, care să te inspire în bucătărie
Citește articolul
  • De Citit
10 cărți de rețete pentru vegetarieni, care să te inspire în bucătărie
„Factorul Noroc”. 4 trăsături comune ale oamenilor norocoși
Citește articolul
  • De Citit
„Factorul Noroc”. 4 trăsături comune ale oamenilor norocoși
Opt (auto)biografii pe care merită să le citești
Citește articolul
  • De Citit
Opt (auto)biografii pe care merită să le citești
5 cărți de bucate care te vor ajuta în bucătărie cât timp #staiacasă
Citește articolul
  • De Citit
5 cărți de bucate care te vor ajuta în bucătărie cât timp #staiacasă
Meta decizii sau… cum decid ce să decid?
Citește articolul
  • De Citit
Meta decizii sau… cum decid ce să decid?
5 cărți de dezvoltare personală, care te ajută să fii un lider mai bun și să ai succes
Citește articolul
  • De Citit
5 cărți de dezvoltare personală, care te ajută să fii un lider mai bun și să ai succes
Carte de bucate scrisa de o vedeta ProTV
Citește articolul
  • De Citit
Carte de bucate scrisa de o vedeta ProTV
Raftul cu carti: „Elogiu lentorii” de Carl Honore
Citește articolul
  • De Citit
Raftul cu carti: „Elogiu lentorii” de Carl Honore

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Caută
Postări recente
  • Cu farfuria în călătorie: preparate emblematice din jurul lumii
    Cu farfuria în călătorie: preparate emblematice din jurul lumii
    • Data publicare : 29 martie, 2023
    • Data modificare : 29 martie, 2023
  • Dieta nordică, considerată a fi printre cele mai sănătoase
    Dieta nordică, considerată a fi printre cele mai sănătoase
    • Data publicare : 28 martie, 2023
    • Data modificare : 28 martie, 2023
  • Restaurante lângă București, pentru o ieșire de weekend
    Restaurante lângă București, pentru o ieșire de weekend
    • Data publicare : 27 martie, 2023
    • Data modificare : 28 martie, 2023
  • Restaurante farm to table care gătesc cu ingrediente locale, curate, de sezon
    Restaurante farm to table care gătesc cu ingrediente locale, curate, de sezon
    • Data publicare : 23 martie, 2023
    • Data modificare : 23 martie, 2023
  • Aperol vs Campari. Care-i diferența dintre ele și cum le folosim?
    Aperol vs Campari. Care-i diferența dintre ele și cum le folosim?
    • Data publicare : 23 martie, 2023
    • Data modificare : 23 martie, 2023
Urmărește-ne pe Instagram!
restograf.ro
Gastronomie sustenabilă. Respect față de mediu și față de producători locali 👨‍🌾. Ingrediente naturale, sezoniere 🍃... Hai să descoperi câteva restaurante din țară care gătesc cu ingrediente locale, curate, de sezon. ✨
Ce zici de un strop de culoare care să sperie norii ăștia gri? 🌬
Decizii, decizii... 🤔 În „lupta” dintre urzici și spanac 🍃, cine câștigă în varianta ta? Oricum ar fi, un lucru e sigur: e păcat să nu profiți de ele acum, cât sunt în sezon. Bucură-te de un prânz sănătos și delicios!😋
Când spui mâncare japoneză gândul îți fuge imediat la sushi și ramen, nu? 🍜🍣 Avem, desigur, multe restaurante japoneze în București unde poți mânca pește crud și supă cu tăiței asiatici. Bucătăria japoneză are însă mult mai multe de oferit! 🥢🍱🥟
Ce iese când amesteci un strop de Italia, California și Hawaii? 👀 Poke House. O franciză lansată de doi antreprenori italieni care „iese la înaintare” cu poke bowls 😍 – preparate tradițional hawaiiane, pregătite în stil californian. Un concept de fast casual cu mâncare sănătoasă, care a cucerit pe toată lumea.
Pregătește-te emoțional pentru cea mai bogată în creveți fajita pe care ai mâncat-o vreodată! 😍🍲 Vine sfârâind toată la masă, în culori vibrante și cu un gust de senzație! 😋
Follow
Alegerea editorilor
  • 10+ restaurante din Oradea care să-ți încânte și privirea, și papilele gustative
    • Pe la noi
    10+ restaurante din Oradea care să-ți încânte și privirea, și papilele gustative
  • Unde mâncăm la restaurant în Poiana Brașov?
    • Hot Spots
    • Pe la noi
    Unde mâncăm la restaurant în Poiana Brașov?
  • Chef Florin Dumitrescu: „Echilibrul în farfurie nu poate fi obținut fără echilibrul din familie”
    • Meet The Chef
    Chef Florin Dumitrescu: „Echilibrul în farfurie nu poate fi obținut fără echilibrul din familie”
  • Ce alimente e bine să mănânci după ce ai fost la alergare
    • Food Smart
    Ce alimente e bine să mănânci după ce ai fost la alergare
  • 15 dintre cele mai bune restaurante de la Roma
    • Pe la ei
    15 dintre cele mai bune restaurante de la Roma

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
Descarcă APP
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER

A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2022 Restograf

Input your search keywords and press Enter.

Folosim cookie-uri pentru a mentine si imbunatati experienta de navigare.
DetaliiAccepta
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDuratăDescriere
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ