Cu sosirea lunii martie, Bucureștiul întâmpină primăvara cu cele mai frumoase Târguri de Mărțișor în 2023. Hai să descoperi care sunt cele mai populare târguri, cele mai bune locuri de unde poți cumpăra mărțișoare frumoase și suveniruri tradiționale. Planifică-ți o zi de primăvară și bucură-te de atmosfera veselă și plină de energie a Bucureștiului.
De Ziua Îndrăgostiților am început să ne cam pierdem drumul și Valentine’s Day cam ia fața Dragobetelui. Mărțișorul, însă, rămâne una din tradițiile autentic românești la care nu doar că n-avem de gând să renunțăm, dar pe care de-abia o așteptăm!
Ca în fiecare an, în oraș sunt o mulțime de târguri de Mărțișor care ne întâmpină cu o mulțime de frumuseți care ne iau ochii. De la mărțișoare tradiționale, la bijuterii hand-made și tot felul de alte accesorii, ai de unde alege. Problema e că va fi destul de greu să decizi pe care să le cumperi și la care să renunți…
Legenda Mărțișorului
Mărțișorul este una dintre cele mai frumoase și mai iubite sărbători tradiționale românești – simbolizează sosirea primăverii și aduce noroc și prosperitate celor care îl poartă.
Legendele despre Mărțișorului sunt mai multe și variază de la o regiune la alta.
Conform uneia dintre ele, Mărțișorul a apărut dintr-o întâmplare fericită. Într-o zi de martie, un flăcău a întâlnit o frumoasă fată, pe care a dorit să o cucerească. El a găsit un firicel de ață roșie și alb, l-a împletit și i l-a dăruit fetei. Firul reprezenta culoarea dragostei și a speranței, iar Mărțișorul a fost purtat de atunci ca simbol al iubirii și al norocului în dragoste.
O altă legendă spune că Mărțișorul provine din vremurile străvechi, când oamenii credeau în puterea magica a culorilor și a simbolurilor. Roșul simbolizează focul și energia, iar albul reprezintă lumina și puritatea. Mărțișorul ar fi fost purtat pentru a aduce fertilitate și pentru a proteja oamenii de spiritele rele ale iernii.
Târguri de Mărțișor în București 2023
În zilele noastre, Mărțișorul continuă să fie o tradiție populară și îndrăgită. În fiecare an, începând din luna februarie, piețele și magazinele se umplu de mărțișoare lucrate manual, fiecare cu o poveste și o semnificație unică. Fie că este purtat la gât, prins pe haine sau oferit cadou celor dragi, Mărțișorul este un simbol al primăverii, al speranței și al iubirii.
Șnurui albe și roșii de mătase, lână și bumbac, hârtie de ziar, semințe, fetru, ceramică, podoabe, lut, rotițe de ceas, metal, taste de computer, rășină sintetică, sticlă, email, argint, lemn, piatră și flori, etamină, mărgele, pasta fimo, dantelă și tot atâtea tehnici și stiluri fac din târgurile de Mărțișor o poveste de neratat.
Târgul Mărțișorului, la Muzeul Ţăranului
Târgul de la Muzeul Țăranului este unul dintre cele iubite și mai așteptate. De peste 20 de ani, în ajun de 1 martie, aici se spune povestea mărțișorului, în nenumărate feluri. Tineri, studenți, artiști, meșteri și, în anii din urmă, designeri și arhitecți au conturat de-a lungul timpului particularitatea acestui eveniment prin creativitatea și unicitatea muncii lor. Inspirați din lumea și mitologia țărănească, artiștii imaginează tot felul de noi forme: de la obiectul manufacturat și reciclat, care folosește materiile naturale devenite clasice, la amprenta unui design contemporan, de la eroii desenelor animate și a benzilor desenate la personajele lumilor virtuale, imaginate pe o multitudine de materii neconvenționale.
Mai mult, accesoriu tradițional al Târgului Mărțișorului este oferta gastronomică, care aduce produse ce sunt mai aproape de conceptul de bucătărie naturală reprezentată atât de zona rurală, cât și de cea urbană: turtă dulce, prăjiturele de casă, miere, dulcețuri, cozonaci și alte produse de patiserie din Bucovina, Alexandria, Baia Mare și Buzău, Ilfov, ceaiuri și plante de leac din Dâmbovița.
Program: Sâmbătă, 25 februarie – miercuri, 1 martie 2023, între orele 10.00 și 18.00
Prețul biletului: adulți – 12 lei; pensionari – 6 lei; elevi, studenți, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau ușor – 3 lei.
Foto: Muzeul Țăranului Român
Zilele Mărțișorului, în Piața Unirii
În centrul Bucureștiului, în parcul Unirii, la doar 5 minute de mers pe jos până la Palatul Parlamentului, a început târgul de Mărțișor. Și nu doar că vei putea cumpăra mărțișoare frumoase pentru doamnele și domnișoarele tale dragi, dar și mânca și ceva bun – Kurtos kolacs, gogoși umplute, langoși, street food sau produse apicole.
În plus, pentru că tot e Dragobetele, sunt încurajate declarațiile de iubire și chiar cererile în căsătorie, fie ele și pentru o zi. Există un colțișor al iubirii cu o inimă mareee, în care îți poți cere iubita/ul în căsătorie, fie ea chiar și de o zi – se eliberează certificate de căsătorie „marriage certificate for one day”. Cele mai frumoase declarații vor fi premiate cu o sticlă de șampanie și ciocolată.
Program: 9.00-18.00
Intrare liberă
Dichisar de Martie
Dichisar revine la Impact Hub cu o selecție grozavă de mărțișoare și cadouri speciale pentru 8 Martie. Surprinde sentimentul unic de a dărui zâmbete împachetate în creații unice, realizate cu grijă și iscusință de creatorii români. Alege să dăruiești un cadou cu adevărat special! Timp de 2 weekenduri, exact la timp înainte de 1 și 8 Martie, ai ocazia să te reîntâlnești cu zeci de creatori din toată țara, care s-au pregătit cu mii de produse lucrate manual. Cumpără local produse fabricate din pasiune, în România, lucrate de mână de om, unicat sau în serii mici. Pentru prietene, mame, surori, iubite, colege sau pentru toate femeile pe care le prețuiești. De la mărțișoare hand made, la cadouri din porțelan, lemn pictat, materiale naturale sau metale prețioase, bijuterii, produse artizanale de beauty, chiar și outfituri noi pentru sezonul de primăvara, unicat sau lucrate în serii mici.
Program: 25+26 Februarie / 4+5 Martie, de la 10:00 la 19:00
Bilete: 1o lei
Foto: Dichisar
Târg de mărțișor @Room21
Cea mai delicată și primăvăratică selecție de mărțisoare te așteaptă să le descoperi în minunata casă cu grădină din Cotroceni, Room21. Timp de 3 zile, la ei găsești nu doar mărțișoare & broșe, ci și o selecție de bijuterii, mici obiecte de design interior, sau de răsfăț, care își găsesc pretextul perfect să se deghizeze în cadou de început de primăvar. Dacă vrei să rămâi și la terasă, îi au chiar la ei în curte pe cei de la The Alchemist, bar și bistro cu niște burgeri foarte buni.
Program: Vineri 16:00 – 18:00 / Sâmbătă & duminică 11:00-18:00
Târg de Mărțișor la Sala Dalles
Un alt târg cu tradiție este și cel de la Sala Dalles. Timp de 5 zile, de sâmbătă, 25 februarie, până miercuri, 1 martie 2023, aici găsești mărțișoare și cadouri frumos meștesugite de oameni talentați. Un mărțișor, un cadou sau un aranjament floral, ceva vestimentar sau o bijuterie, la Târgul de Mărțișor găsești de toate, din 25 februarie până în 1 martie. Plus atmosferă caldă și plină de zâmbete și muzică!
Program: 10:00-20:00
Intrarea este liberă
Mărțișor Fest @ Maison 13
Este un târg special pentru că la baza lui stă dragostea pentru de cei din jur și pasiunea pentru artă. Este un eveniment despre tradițiile românești, regăsite în creațiile minunate ale tuturor artizanilor prezenți. Așa că timp de două zile ai ocazia să-i suții. Printre produsele prezente găsești mărțișoare, bijuterii și accesorii, lumânări parfumate, produse din lavandă, cosmetice naturale, produse pentru copii, articole vestimentare și multe, multe altele. Bonus, toți vizitatorii vor fi întâmpinați cu o gustare tradițional românească, iar cei mici vor putea participa la atelierele de creație.
Program: 25-26 Februarie, 10:00-20:00
Intrare liberă
Alte târguri de Mărțișor care merită vizitate:
- La magazinul Cocor are loc Lavandișor – artizani și producători de lavanadă din țară vin cu sute de produse inedite,timp de 2 weekend-uri lavandastice – 24-26 februarie și 3-5 martie.
- Nu e neapărat de mărțișor, dar vine la fix! Pentru o singură zi, pe 25 februarie, de la ora 11:00, la 17:00, Love Yard Sale își deschide porțile în ultima ediție de iarnă. Unde? La cafeneaua U Cafe din bdul. Iancu de Hunedoara nr. 8. Ușor, ușor trecem la schimbarea garderobei, așa că ce pretext mai bun să ai decât să treci pe acolo? Au tot felul de articole de îmbrăcăminte, încălțăminte, accesorii, podoabe sau mici decorațiuni, în stare foarte bună și bună, la prețuri excelente.
- Cărțișor by Mărțișor e un atelier care are loc sâmbătă, pe 25 februarie, între orele 11.00 – 15.00, la Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”. Împreună cu prietenii de la Moara de hârtie vor citi din cele „21 de poeme” de Tudor Arghezi, cărticică lansată anul trecut tot la Mărțișor, și vom învăța să confecționăm cărțișoare cu poezie și mesaje de primăvară, folosind hârtie realizată manual la Moara de hârtie, foi de carte veche și vom potrivi cuvinte spre bucuria celor care le vor primi. Pe durata evenimentului veți putea admira și mărțișoarele lucrate de mâinile pricepute ale oamenilor din comunitatea Moara de hârtie.
- Foarte drăguț e și târgul caritabil de mărțișoare organizat pe 26 februarie de asociația „Ana și Copiii”, găzduit în Sala Cișmigiu la Hilton Garden Inn – în centrul Vechi. Au pregătit sute de mărțișoare, cutiuțe pictate, vaze, ghivece cu flori naturale, mini-tablouri și tablouri mari și multe alte surprize frumoase pentru toți cei care vor vizita târgul.
- La Opera Comică pentru Copii sunt ateliere foarte interesante – detalii aici; în parcarea Tucano Cafe de pe Calea Dorobanți are loc un alt târg de cadouri și dulciuri; iar la Grădina Monteoru e Bazaar cu tot felul de lucruri frumoase, realizate de artiști și antreprenori locali.
Iar dacă ai chef de o ieșire ca fetele, de 1 Martie, fă-ți planul din timp: îțirecomandăm noi 10 locuri Instagramabile unde să ieșiți.