Ah, vara…! Lunile astea din an în care iubim să stăm afară până târziu, șefii devin mai relaxați, inboxul nu se mai umple de trei ori pe zi, iar momentele memorabile ajung la sezonul recoltei. Vremea perfectă să te întâlnești cu prietenii la o cină în aer liber și să pierdeți noțiunea timpului, măcar pentru (încă) o seară. Acestea fiind circumstanțele, vinul devine aproape invariabil o parte a ecuației. Iar noi am selectat nouă vinuri românești numai bune de băut vara.
Deși ne place să ne alimentăm pasiunea pentru vin pe tot parcursul anului, există ceva special în acel POC! produs de o sticlă de vin deschisă sub soarele arzător. Cu toate acestea, nu toate vinurile își doresc să fie sorbite vara. Iar pentru cei ce preferă vinurile roșii, alegerea unei sticle care să se potrivească bine cu căldura de afară poate fi dificilă.
În timp ce flerul majorității ar sugera că alb = rece și rece = răcoritor, această alegere este, într-o bună măsură, o chestiune de preferință. Însă, indiferent de culoare, îți recomandăm ca atunci când alegi o sticlă de vin pentru finalul unei zile de vară, să iei în seamă o aciditate ridicată și un nivel cât mai scăzut de tanini (pentru vinurile roșii). Aceste caracteristi sunt responsabile pentru ușurimea cu care putem savura un vin în timpul zilelor de vară.
Vinuri românești perfecte pentru serile de vară
Deci, ce soiuri de struguri și ce vinuri sunt cele mai bune alegeri în zilele în care căutăm umbra? Am degustat, testat și am discutat cu câțiva veterani reputați din industrie căutând câteva recomandări de băut pentru vara anului 2022. Iar concluzia noastră pur subiectivă este asta:
Riesling
Riesling-ul este unul dintre cele mai interesante și apreciate vinuri albe de pe piață, găsindu-și loc în portofoliile unui număr impresionant de producători autohtoni. Trecuturile lui în România încă îl face sinonim cu un vin dulceag și vâscos pentru mulți. Însă câțiva antreprenori români au reușit să vinifice în sec acest soi de strugure, obținând o aciditate remarcabilă, învelită în aromele dulci și fructate, caracteristice soiului.
Pairing: Asociază-l cu mâncăruri thailandeze sau alte preparate picante. Riesling este unul dintre cele mai prietenoase vinuri pe care le putem bea în timpul lunilor de vară.
Alegerea noastră: Lechburg, Lechința – Riesling de Rhin BIO
Preț: de la 45 lei
Pinot Grigio
Pinot Grigio este un soi de stuguri pentru vin alb din ce în ce mai popular și, deși merită un loc la masă pe tot parcursul anului, pare născut pentru a fi băut în lunile călduroase.
Pairing: Notele caracteristice ale acestui soi – de fructe tropicale, cu aciditate pregnantă –, îl recomandă pentru asocierea cu dish-uri acrișoare, salate și, dacă ne este îngăduit încă puțin subiectivism, cu fructe de mare.
Alegerea noastră: PINOT GRIGIO 2021 de la Purcari este unul din vinurile românești perfecte pentru vară, datorită melanjului dintre mirosul de fructe coapte și notele seci, ușor vegetale. Prețul este un alt atuu imbatabil în favoarea acestei opțiuni.
Preț: de la 32 lei
Muscat
Nu toată lumea tremură de plăcere când gustă un vin alb sec. Așa că pentru cei care caută ceva la capătul mai dulce al spectrului, bătrânul muscat ar trebui luat în considerare. Reputația lui de vin ieftin, de pe rafturile de jos ale supermarketurilor, are șansa să devină istorie și prin partea noastră de lume odată cu noile „crame boutique” apărute pe la noi.
Alegerea noastră: Brizza Tămâioasă Românească & Muscat Otonel de la Familia Vlădoi, un vin tânăr și sprinten
Pairing: se recomandă a fi savurat la temperatură joasă alături de un platou de brânză, o salată acidă, sau ca desert.
Preț: de la 45 lei
Sauvignon Blanc
Cunoscut ca fiind poate cel mai bun vin posibil pentru asociere cu pui și majoritatea tipurilor de fructe de mare, Sauvignon Blanc este adesea exact ceea ce caută majoritatea oamenilor atunci când încearcă să găsească albul de vară perfect. O sticlă bună de Sauvignon Blanc poate deveni vedeta spectacolului într-o seară caldă de vară, având în vedere cât de popular este acest strugure. De aceea, ar trebui să fie destul de simplu să găsești un exponent al stilului fără să fie nevoie să cheltuiești o mini-avere.
Pairing: savurează-l alături de preparate din carne de pui, pește sau fructe de mare.
Alegerea noastră: Dacă vrei un punct de plecare solid în minunata lume a Sauvignon Blanc-ului, noi îți recomandăm să găsești o sticlă de Cuvée Alexandra Editie Limitată de la Crama Ferdi. Un vin lucrat exclusiv manual care se distinge prin naturalețe, consistență, aciditate și eleganță.
Preț: de la 60 lei
Pinot Noir
Okay, okay… și ce facem cu cei care iubesc vinul roșu? Recomandarea somelierilor pentru astfel de persoane ar fi un Pinot Noir. Corpul este mai lejer decât al altor soiuri roșii precum cabernet Sauvignon, însă complexitatea aromelor rămâne tot sus.
Pairing: Senzația sa ușoară și plăcută la gură îl face ideal servit alături de niște startere fresh, bruschete sau platouri de fructe și brânză. Acest vin îi ajută pe iubitorii de roșu să păstreze lucrurile lucide până mai târziu chiar și pe timpul verii, datorită nivelului scăzut de tanini.
Alegerea noastră: Lacerta Pinot Noir, un vin complex, dar uşor de băut, cu note de fructe de pădure roşii, dar şi nuanţe de vanilie sau cafea, împrumutate din pereţii butoiului în timpul celor 12 luni petrecute la maturat.
Preț: de la 62 lei
Chardonnay
Există puțini struguri care întruchipează cremozitatea și finețea mai bine ca un Chardonnay. Un pahar de Chardonnay pe timpul verii este un gest de eleganță și un lux de care se poate bucura orice băutor de vin. Nu degeaba este unul dintre cele mai apreciate soiuri worldwide, iar francezii au clădit o obsesie în jurul lui.
Pairing: Este prima opțiune când vine vorba de gătit cu vin și este totodată un companion perfect pentru o friptură mai grasă, la o cină, sau alături de un platou de midii înnăbușite.
Alegerea noastră: Ne-a plăcut ce au făcut cele 3 luni petrecute în butoaie de stejar transilvănean cu Chardonnay-ul celor de la Crama Liliac și de aia-l recomandăm.
Preț: de la 36 lei
Aligote
Dacă Chardonnay-ul totuși nu te inspiră prea tare, pleacă puțin urechea spre Aligote. Originar din regiunea franceză Burgundia, acest soi s-a aclimatizat foarte bine și în România, iar în acești ani își retrăiește prima tinerețe, fiind sursă de inspirație pentru din ce în ce mai mulți viticultori români. Din Aligote se obțin niște vinuri ușor mai aspre, cu note de pelin și cicoare, ușor amărui și cu terroir puternic.
Alegerea noastră & Pairing: La Sapata Aligote este unul dintre vinurile la care noi nu am zice niciodată nu, mai ales dacă avem de-a face cu vânat, fripturi sau grătar.
Preț: de la 38 lei
Rosé-uri, spumante și sangria…
Aici treaba devine deja mult prea complexă, iar căutarea licorii perfecte devine o misiune în sine. Putem discuta despre ele săptămâni întregi, datorită varietății existente. Însă un lucru e cert: toate cele trei mai sus menționate au capacitatea de a răcori trupul și mintea în lunile de vară, cât timp sunt consumate responsabil.
Sangria
Sangria este o bautură de vară construită în jurul vinului și a fructelor. Originară din Portugalia și Spania, a devenit populară în întreaga lume deoarece este, de obicei, un simplu amestec de vin, fructe și un lichior fructat, dulce. Sunt sute de rețete de sangria și toate sunt super răcoritoare, croite cu un singur scop: să te scape de căldurile sufocante ale verilor. În plus, este un life hack prețios faptul că astfel putem transforma o sticlă de vin nu tocmai bun, într-o băutură super răcoritoare și hidratantă. Nu putem recomanda decât să dai un google cu rețeta clasică de sangria și apoi să o adaptezi gusturilor tale pentru următoarea petrecere. Sau fă o vizită La Finca by Alioli dacă vrei să savurezi o sangria făcută ca la ea acasă.
Preț: 49 lei / 1 L
Spumant
Orice francez îți poate spune că un pahar de spumant este oricând o idee bună. Mai ales vara, am adăuga mulți dintre noi. Iar cum producătorii români nu se mai sfiesc să bage bule în sticlele lor de ceva vreme, am ajuns și noi să avem niște reprezentanți de seamă la „masa bogaților” din vin. Dacă ai ceva de sărbătorit vara aceasta, permite-ți această indulgență și pune mâna pe o sticlă de Blanc de Blancs de la Carassia. Maturat în sticle timp de 22 de luni, acest vin spumant emană eleganță prin fiecare bulă.
Preț: de la 90 lei
Rosé
Rosé este oarecum un stil prea evaziv, deoarece sub această pălărie ajung să fie etichetate soiuri de struguri care pot varia semnificativ în funcție de circumstanțe sau producători și dorințe. Deși există diferite procedee de a ajunge la un Rosé veritabil, rezultatul final tinde să fie similar – aciditate pronunțată, corp foarte lejer și… culoare roz. Numai bun pentru asociere cu crustacee sau brânzeturi ușoare. În funcție de cupajul folosit de producător, e suficient de versatil pentru a fi servit chiar și alături de o carne roșie precum vânatul sau tonul.
Cea mai recentă descoperire, în această direcție, a „laboratoarelor Restograf” este Segarcea Prestige Tămâioasă Roză, un vin deosebit de complex cu arome distinctive de piersică coaptă, caise si fructe rosii.
Preț: de la 60 lei
Dacă ți-am deschis „apetitul”, sună-ți prietenii și rezervă o masă în oraș, prin Restograf! Alege din lista noastră de wine bars locul care vă place și savurați împreună o sticlă de vin bun!
Citește și: