Anul ăsta sărbătorile se țin lanț. 😊 După ce ne-am bucurat de Paște alături de familie, weekendul de 1 Mai ne găsește gata de distracție. Și cum am putea sărbători altfel, dacă nu cu tradiționalii mici care sfârâie pe grătarele încinse? Iar noi îți spunem exact unde să mergi în București pentru asta.
Anul ăsta te prinde 1 Mai în București? Nu-i nimic, că se găsesc destule lucruri interesante de făcut și pe aici! Așa că adună-ți prietenii și ieșiți în oraș. Sunt multe terase și restaurante care se pregătesc așa cum trebuie pentru a sărbători „clasa muncitoare”. Și încing grătarele, pentru toți cei care încing, de obicei, laptopurile. Se lasă cu muulți mici și cu tot felul de bunătăți bine rumenite.
Restaurante din București care pregătesc evenimente speciale de 1 Mai, cu mici și grătare
Când e vorba de zile speciale, chiar și restaurantele care poate nu servesc în mod normal mici și preparate la grătar, schimbă „placa” (aka meniul). Și le fac pe plac mușteriilor dornici de a sărbători în dulcele stil clasic 1 Mai „muncitoresc”. Uite câteva locuri care ne-au atras nouă atenția:
- La FlipFlop se dă bătălia între micii vegani vs micii carnivori. Pregătiti pe grătare separate, dar serviți lângă aceeași bere rece la draft, te așteaptă să dai verdictul! E super prietenoasă terasa lor, colorată și cu un vibe așa… ca de Vama Veche, cumva. Perfectă pentru un 1 Mai în București. Startul se dă pe la 11:00 și detalii găsești aici. Rezervă o masă să fii sigur că nu ratezi micul :).
- La Voilà e cu „Mici și Șampanie de proletari”. Ți se pare ciudată combinația? Ei bagă mâna în foc că micii de berbecuț merg perfect cu șampania răcită la perfecție. Așa că pe 1 Mai aprind grătarul și îi dau drumul la sfârâit să umple Budișteanu de fum gustos și gourmet. Apor servesc micii pe carton, ca la Obor, cu muștarul de rigoare. Fac și cartofi prăjiți, după o rețetă dacică, fac și hot dog cu chiflă din aia bombă și cu niște sosuri bune, de-ale lor. Iar peste toate, toarnă șampanie „de bogați”. Atmosfera e super faină și mega relaxată la Voilà, iar în grădina aia uiți că ești în București. Totul se întâmplă duminică, de la 12:00 și detalii găsești aici. Musai să faci rezervare!
- Cu mici și pastramă te așteaptă pe 1 Mai și la J’ai Bistrot. Micul Prinț se întoarce în grădina lor, chiar pe la orele prânzului. Vine cu tot cu pâine, muștar și cartofi prăjiți.
Iar Pastrama este invitatul special. Porțiile vor arăta cam așa: 4 mici cu muștar și cartofi prăjiți (30 lei), Pastramă de oaie cu mămăligă și murături asortate sau mujdei (49 lei). Locul în sine e super chill, grădina boem-urbană, așa, mereu cu oameni super faini în vizită pe-acolo. Micii și pastrama de dumincă, de la 12:00. Detalii aici.
- La Soro.lume se pregătește un eveniment special… „Unu Mai Alternativ”. Cu un meniu fix din patru preparate, pregătit de Mihai Toader împreună cu echipa lui, toate trecute prin căldura cărbunilor de fag. Ridichi marinate în ulei de ceapă și sparanghel la grătar, scrumbie glazurată la jar cu sos de ierburi de primăvară, cârnați de oaie cu cartofi noi copți pe fontă, în jar, cu mujdei de leurdă și la desert… MBS. Masa se organizează în două ture: una de la 12:00 la 15:00, iar cealaltă de la 15:00 la 18:00. Spumantul și “bateria” sunt ținute la temperatura potrivită, numai bune de consumat lângă mâncare. Iar maneaua, acestă muzică lăutărească atât de disputată azi prin mahalalele bucureștene este atent aleasă, în buna tradiție și în paternul de la Soro Lume. E musai să faci rezervare. Detalii aici.
- La Bistro by Green Hours se sărbătorește „1 Mai anti-muncitoresc”. Cu parizer pe ziar, mici, bere, țuică și, surpriză, DJ Teo! El aduce prima-cea-mai-tare-petrecere-a-anului, înseninează grădina de pe Calea Victoriei 120 și vă distrează anti-muncitoresc, aproletar. Cu asta-i deja vară în toată regula, cel puțin sufletește, iar petrecerea nu poate fi decât tradițional de reușită! De pe la prânz, da’ berea-i rece și de mai devreme). Detalii aici.
- Cui i-a fost dor de-un grătar la Modelier strigă „MICI”. De fapt, nu e nevoie să strigi ceva, trebuie doar să mergi duminica aceasta la un clasic eveniment în grădina lor de pe str. Duzilor 12. Se lasă cu mici, desigur, iar DJ Antenna face atmosferă. Ca-n familie, ca de 1 Mai. De pe la 13:00 îi găsești cu grătaru-n curte. Detalii aici.
- Și la Anika Restaurant se sărbătorește autentic românește de 1 mai. la Anika Restaurant! Vino cu voia bună și cheful de distracție, iar ei te întâmpină cu un meniu de zile mari: spanac cu usturoi verde, ou poșat și leurdă, pastramă de berbecuț, mămăliguță și mujdei de leurdă, sorbet de căpsuni făcut de ei, cu vanilie și busuioc. S-au gândit la toate, așa că au și o variantă vegetariană. Detalii aici.
Unde mai găsești mici super gustoși?
Păi… în multe locuri.
De exemplu, la Taverna Sârbului. Dacă românii au micii, sârbii au cevapi sau cevapčići, asemănători cu cei de la nord de Dunăre prin formă. Doar că sunt mai lungi, mai subțiri și cu savori și arome extrase din alte condimente. Un lucru e sigur: acești Ćevapi nu au rival!
La Primus au mici de Dedulești – și știm cu toții că le-a mers faima în toată țara. Iar la Zexe, mititei despre care zic ei c-ar fi cei mai buni din țară. Invenție Românească de la sfârșit de secol XIX, amestec fericit de cărnuri, zemuri și condimente, ce au stat la odihnă două zile pentru a se împreuna cât mai bine. Incontestabil, una dintre emblemele bucătăriei noastre.
La Mama știi că găsești mereu mâncare tradițional românească, iar mititeii lor făcuți pe grătar sunt super gustoși! La fel și la Caru’ cu bere – unul dintre cele mai renumite restaurante cu mâncare românească. Mici, cotlete de berbecuț, cârnați, platouri boierești… o mulțime de prearate gustoase, la grătar, numai bune de savurat alături de o bere rece. (De 1 Mai au și un concert special, susținut de Orchestra Angelys, ca să sărbătorim cu multă voie bună și muzică pe măsură).
Că micii merg bine de tot cu berea bună, asta am stabilit deja. Așa că o idee bună ar fi să te oprești și la Curtea Berarilor, în Centrul Vechi (la ei găsești și niște coate de porc la grătar, foarte bune), pe la Berestroika – au niște mici de oaie excelenți! –, sau pe la Draft Pub Tankeria Ursus, unde găsești cei mai mici… mici! Perfect de ronțăit la bere. Și neapărat trece pe listă și Casa Oprescu, din Tineretului. Au niște mici super, super buni, serios! Cu niște murături de nora 10 lângă! Faci și o plimbare prin parc, și mănânci și ceva bun.
Din categoria „experiențe” – mici catalogați drept „cei mai buni din București”
Nu puteam vorbi de mici fără să dăm Cezarului ce-i al Cezarului. Pentru asta trebuie însă să ieșim din zona de restaurante și terase frumos dichisite și să mergem mai degrabă spre zona de „experiențe” i-am zis noi. E vorba de micii ăia buni de tot, de abia luați de pe grătar, mâncați direct pe carton cu muștarul trântit lângă, proaspeți și zemoși și suculenți. E vorba de bucuria simplă de a savura mâncarea, fără ifose, fără pretenții, ținând cont doar de gustul excelent și atât. Și ție îți lasă deja gura apa?!
Terasa Obor
Pe cât de faimoasă e piața în sine, pe atât de apreciați sunt și micii pe care îi găsești aici. Au mâncat aici de la chefi de renume (ca Adi Hădean),până la hipsteri și intelectuali, turiști sau oameni simpli, muncitori- toți atrași de faima și mirosul lor irezistibil. Mereu proaspeți, suculenți dar bine făcuți, fără să fie arși, le-a mers faima în toată lumea – mai ales când, în pandemie, ofereau mici gratis celor care se vaccinau (și așa s-a auzit de ei până la New York sau Paris). Cert e că e mereu un du-te vino pe la ei, iar de 1 Mai anul trecut s-au format cozi impresionante, doar-doar va apuca toată lumea să guste din faimoșii mici, chiar dacă asta însemna să stai cu orele la coadă.
La Ciotoianu
Nu-i chiar în mijlocul orașului… de fapt e tocmai pe o străduță din Popești Leordeni. Dar merită să faci drumul până acolo – lucru care se pare că nu deranjează pe nimeni așa tare, dacă e să te iei după câți trec pe-aici (inclusiv vedete, reporteri TV etc.). Pentru că da, Ciotoianu a devenit faimos. Carnea e excelentă, ce-i drept. Plus că găsești tot felul de cărnuri pentru grătar – ceafă, pastramă, cârnați etc. Micii sunt mari, mari, consistenți, nici prea arși, nici nefăcuți. Ce să mai, sunt buni! Iar dacă vrei să nu stai la coadă ore bune, poți da comandă înainte.
La Cocoșatu
E una dintre locațiile cele mai vechi renumite pentru micii pe care îi face. S-a deshis după Revoluție, în ’93, așa că-i putem considera un fel de „clasici în viață” într-ale micilor. Rețeta lor se spunea că e secretă și se pare că Nea Sandu nu a fost de acord să o vândă nici pe bani grei. Cert e că locul are așa… o aură de legendă. Drept dovadă că personalități de tot felul s-au oprit să le guste micii – ca de exemplu Paulo Coelho sau Jude Law.
La Gil
E chiar lângă Cocoșatu. Și se bucură de o faimă la fel de mare. A trecut pe la ei chiar și Anthony Bourdain, care efectiv a fost cucerit de micii proaspeți, la grătar. Aici însă găsești o terasă mai mare, mai aranjată, restaurant, motel, parcări, se organizează evenimente etc. Dar tot micii sunt cei de la care își trage renumele și succesul – fie că oamenii vin și-i mănâncă direct acolo, fie că îi iau la pachet sau îi comandă acasă.
Atât de La Cocoșatu cât și de La Gil poți da comandă pe platformele de livrări (în anii trecuți, dacă-ți amintești, chiar erau filmări la știri cu livratorii încolonați la rând, de 1 Mai, să ridice micii).
Tu ce alte locuri din București zici că ar trebui trecute pe lista celor care ne fac cei mai cei mici? Dă-ne un semn, să testăm și noi!
Până atunci, un 1 Mai plin de mirosuri și arome îmbătătoare (cu iz de usturoi, desigur)!
Citește și: