Restograf Restograf
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Restaurante
  • Toate restaurantele
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Coreean
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • German
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Libanez
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Conectare
Inregistrare
  • Ai un restaurant?
    • Promoveaza-te
    • Business Blog
    • Consultant virtual
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
  • Arhivă articole
  • NOUTĂȚI

La ce sa ne asteptam de la restaurante in 2016: trenduri culinare si predictii pentru acest an

  • Autor : Restograf
  • Data publicare : 4 ianuarie, 2016
  • Data modificare : 12 iunie, 2024
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Trendurile culinare sunt cele care dicteaza si tendintele din restaurante, cele care spun care va fi moda in localuri si cele dupa care se pot orienta atat proprietarii, cat si clientii. O mana de oameni, profesionisti in diverse domenii conexe, s-a pus de acord pe cele mai importante tendinte culinare pentru 2016, trenduri care sigur vor influenta si domeniul restaurantelor la nivel interntional. Pentru ca multe dintre predictii sunt bazate pe calitatea produselor si a nivelului muncii, speram ca aceste tendinte sa se regaseasca si in restaurantele bucurestene cat mai curand.

Intersectand trendurile enuntate de Baum + Whiteman, o companie din New York care ofera consultanta pentru restaurante si in domeniul mancarii, dar si pe cele anuntate de Technomic, o firma de cercetare si consultanta in domeniul alimentar, va prezentam si noi mai jos cele mai importante trenduri culinare pentru 2016.

1. Mancarea la domiciliu

trenduri_delivery

Cumva un factor perturbant pentru lumea restaurantelor este tendinta oamenilor de a comanda mancare acasa. Fara sa interactioneze prea mult cu alti oameni, mancarea la domiciliu este unul dintre aspectele mult ravnite pentru 2016. In aceasta batalie intra si companii care nu au nicio legatura cu mancarea, cum ar fi UberEats, Amazon sau Google. Aplicatiile care ofera acest serviciu oamenilor au castigat deja teren in vietile gurmanzilor, urmand sa preia si mai mult control in 2016. Asta nu inseamna eliminarea completa a restaurantelor, ci mai mult adaptarea acestora la ce inseamna mancarea livrata la usile oamenilor. Exista insa si tendinta de a crea mici spatii pentru pregatirea mancarii de unde sa fie mai apoi luata si dusa la clienti acasa, lucru pe care l-am observat si noi in Bucuresti cu firme precum Sector Gurmand, YellowMenu si alte servicii asemanatoare.

Vezi aici restaurantele din Bucuresti care fac si livrare la domiciliu.

 

2. Insanatosirea meniurilor

trenduri_meniu

O mare preocupare a oamenilor este legata de “sanatatea” si “puritatea” meniurilor din restaurante. Clientii vor ingrediente naturale, nu vor sa mai manance preparate cu aditivi, chimicale si arome artificiale. Mai mult, nu vor sa se mai lase pacaliti de povesti frumoase, vor sa stie de unde provine mancarea lor, daca restaurantul se preocupa sa nu faca risipa de mancare si de apa, daca e eco-responsabil si daca se poarta corect cu angajatii. De asemenea, o atentie ridicata o va avea si sistemul de aprovizionare, un mai bun management pentru a avea mereu la indemana ingrediente de calitate pentru un meniu asa cum il cer trendurile. Marile lanturi de restaurante sunt primele vizate de aceasta miscare, multe dintre ele deja facand primii pasi pentru un 2016 mai curat: Chipotle vrea sa scape de ingredientele modificate genetic, un lant de panificatie a prezentat o lista de 150 de arome, indulcitori si alti aditivi pe care vrea sa-i elimine complet din productie, Mc’Donald’s si Subway au anuntat si ei ca vor renunta la puii cu antibiotic, respectiv la un conservant pentru aluatul de paine.

 

3. Respect pentru angajati

trenduri_angajati

E un lucru stiut ca angajatii restaurantelor nu au cele mai fericite joburi. Salarii minime, de multe ori angajari la negru, un mediu de lucru nu tocmai rupt din rai si tot asa. 2016 e anul in care atentia se indreapta si dupa usile bucatariei, cumva la bucataria interna a restaurantelor. Astfel, grija va fi pentru crearea unui mediu de lucru normal, cu salarii decente si conditii de munca mai fericite, chiar daca asta ar insemna pentru restaurante instaurarea unei reguli care sa interzica bacsisul, permitand astfel proprietarilor sa mareasca preturile. Chiar daca interzicerea bacsisului nu s-a dovedit roditoare la noi, responsabilitatea pentru angajati ramane o tendinta clara pentru 2016.

 

4. Cu legumele pe covorul rosu

trenduri_legume_2

Legumele pasesc pe covorul rosu al restaurantelor, o intrare spectaculoasa cu mai multe justificari. Legumele sunt sezoniere, creand astfel oportunitatea ca bucatarii sa gateasca cat mai divers in functie de anotimp, dar si sansa pentru clienti de a se bucura de o mancare cat mai variata, mai colorata si mai aromata. Mai e si elementul sanatate, clar, dar mai e ceva care pune legumele la loc de cinste in 2016. E vorba tot de responsabilitatea pentru mediu si acel mare NU care se spune risipei de mancare. Una dintre tendinte este de a folosi tot de la legume (si nu numai, ci si de la carne). Nu se mai arunca coditele de le legume sau coaja fructelor, sunt folosite pentru a aroma uleiurile sau sosurile care merg de minune cu legumele la cuptor. De asemenea, e un lucru stiut ca e mai greu sa gasesti niste legume gatite bine, decat o friptura buna, astfel ca bucatarii vor fi nevoiti sa-si imbunatateasca jocul in bucatarie si sa gaseasca noi metode de a-si surprinde clientii cu “delicatese” din legume.

 

5. Mancare etnica

Restaurant libanez Four Seasons - Piata Dorobantilor Bucuresti

Revenirea la origini e un fenomen care a prins foarte bine si-n Romania. Folclorul a fost reinstaurat cam in toate domeniile, mancarea urmand sa fie si ea marcata de acest trend. Preparatele etnice sunt acele mancaruri care ajungeau in farfuriile stramosilor, acele mancaruri despre care aflam din povesti si pe care, din ce in ce mai rar, le gasim si la mesele in familie. Interesul pentru istorie are antene si in mostenirea culinara, mancarea etnica castigand teren. Una dintre cele mai dorite mancaruri etnice este cea cu specific evreiesc; reinterpretat, cum ii sade bine trendului, desigur. Astfel, mancarurile traditionale cu putin piper al modernitatii sunt clar pe harta culinara din 2016. Compania Baum + Whiteman vorbeste despre mancarea evreiasca reinterpretata, faimosul hummus in zeci de variante, deliciosul bagel in combinatii surprinzatoare, dar si preparate mai complexe care au starnit interesul unei noi generatii.

Acest lucru nu ne mira, 2 dintre restaurantele de pe primele 3 pozitii din Top Restograf fiind ocupate fix de 2 localuri romanesti cu mancare boiereasca, traditie culinara cu twist modern. Acum trebuie sa vedem cum evolueaza si specificul culinar israelian, noi stiind un singur restaurant de acest tip in Bucuresti.

 

6. Mancare simpla si fast food premium

trenduri_mancare_simpla

Mancarea simpla castiga si ea mai mult teren in 2016. Denumita mancarea taranilor, preparate precum carnati, chiftele si painea revin in atentia publicului, dar cu o intorsatura moderna. Se revitalizeaza chiftele cu un mix de carne de rata sau miel, painea e facuta ca pe vremuri, mancarea simpla devenind astfel un must have la mesele clientilor. Se vorbeste, de asemenea, si despre QSR (quick service restaurants), un fel de fast food-uri premium. Tot cu meniuri simple, dar cu ingrediente de baza de calitate pentru o mancare buna, servita rapid.

Un astfel de loc in Bucuresti este si Burger Van Bistro sau alte cateva localuri cu burgeri si sandvisuri, dar si multele brutarii deschise in ultima vreme in Bucuresti atesta reintoarcerea la lucruri simple, dar bune, obicei preluat si de bucuresteni.

 

7. Condimentele la atac

trenduri_condimente

Mixuri aromatice si sosuri, si acestea trec pe tava tendintelor din 2016. Condimentele bat cale lunga din zonele lor de provenienta pentru a ajunge in mancarurile servite de restaurante. Din condimente se prepara sosuri pentru marinarea carnurilor sau pentru insotirea altor preparate. Ardeii piri-piri (un fel de chili african), condimente din Siria, Shichimi-Togarashi  un mix de ardei, piper, seminte, coaja de portocale, mac si altele, acestea si multe altele si-au facut loc pe retetarul multor bucatarii de restaurante.

Astfel, speram sa ajunga la o faza in care sa ajungem sa ne rugam de bucatar sa ne dea reteta sosului si sa nu o faca, astfel incat sa devina un secret bine tinut si doar de el/ ea stiut.

 

Specialistii mai enumera si alte tendinte culinare pregatite sa intre in lumea bucatariilor de restaurant, le puteti descoperi pe toate aici si aici.

Acum, noi suntem curiosi sa vedem daca aceste tendinte vor influenta si restaurantele din Romania si cum se va schimba acest peisaj culinar local.

Voi ce ziceti, ce trend v-ar placea sa vedeti cat mai repede in restaurantele noastre?

 

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • noutati restaurante 2016
  • restaurante bucuresti 2016
  • tendinte bucatarie
  • tendinte culinare
  • tendinte restaurante 2016
  • trenduri culinare
Citește și
Serialul cu temă culinară Ursul, câștigător de premii Emmy, revine pe streaming cu sezonul 4
Citește articolul
  • NOUTĂȚI
Serialul cu temă culinară Ursul, câștigător de premii Emmy, revine pe streaming cu sezonul 4
GRILLFEST BBQ Arena: trei zile de răsfăț culinar și voie bună la cel mai mare festival de grill din Europa
Citește articolul
  • NOUTĂȚI
GRILLFEST BBQ Arena: trei zile de răsfăț culinar și voie bună la cel mai mare festival de grill din Europa
Alătură-te creatorilor care transformă gătitul în spectacol digital
Citește articolul
  • NOUTĂȚI
Alătură-te creatorilor care transformă gătitul în spectacol digital
BurgerFest 2025: mare adunare, mare la „întrecerea” burgerilor
Citește articolul
  • NOUTĂȚI
BurgerFest 2025: mare adunare, mare la „întrecerea” burgerilor
Ți-ar plăcea să ai propriul restaurant, cafenea ori bakery? Învață de la cei mai buni la FOMO – The Festival Of Modern Owners
Citește articolul
  • NOUTĂȚI
Ți-ar plăcea să ai propriul restaurant, cafenea ori bakery? Învață de la cei mai buni la FOMO – The Festival Of Modern Owners
Jocuri de casino și artă culinară: restaurante cu stele Michelin în cazinouri prestigioase
Citește articolul
  • Arhivă articole
Jocuri de casino și artă culinară: restaurante cu stele Michelin în cazinouri prestigioase
Tradiția căpșunilor de la Wimbledon – aproape 40 de tone se consumă anual 
Citește articolul
  • Arhivă articole
Tradiția căpșunilor de la Wimbledon – aproape 40 de tone se consumă anual 
Restaurante de top din Las Vegas, recomandate de clienți
Citește articolul
  • Arhivă articole
Restaurante de top din Las Vegas, recomandate de clienți
Blind-Dining Michelin Dinner: experimentează o cină cum nu ai mai trăit vreodată
Citește articolul
  • NOUTĂȚI
Blind-Dining Michelin Dinner: experimentează o cină cum nu ai mai trăit vreodată
Caută
Alegerea editorilor
  • Târguri de Crăciun din Bucureşti, de la cele mai mari, la cele mai mici
    • NOUTĂȚI
    • UNDE IEȘIM
    Târguri de Crăciun din Bucureşti, de la cele mai mari, la cele mai mici
  • Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară
    • CE MÂNCĂM
    Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
Descarcă APP
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2023 Restograf

Input your search keywords and press Enter.