Trendurile culinare sunt cele care dicteaza si tendintele din restaurante, cele care spun care va fi moda in localuri si cele dupa care se pot orienta atat proprietarii, cat si clientii. O mana de oameni, profesionisti in diverse domenii conexe, s-a pus de acord pe cele mai importante tendinte culinare pentru 2016, trenduri care sigur vor influenta si domeniul restaurantelor la nivel interntional. Pentru ca multe dintre predictii sunt bazate pe calitatea produselor si a nivelului muncii, speram ca aceste tendinte sa se regaseasca si in restaurantele bucurestene cat mai curand.
Intersectand trendurile enuntate de Baum + Whiteman, o companie din New York care ofera consultanta pentru restaurante si in domeniul mancarii, dar si pe cele anuntate de Technomic, o firma de cercetare si consultanta in domeniul alimentar, va prezentam si noi mai jos cele mai importante trenduri culinare pentru 2016.
1. Mancarea la domiciliu
Cumva un factor perturbant pentru lumea restaurantelor este tendinta oamenilor de a comanda mancare acasa. Fara sa interactioneze prea mult cu alti oameni, mancarea la domiciliu este unul dintre aspectele mult ravnite pentru 2016. In aceasta batalie intra si companii care nu au nicio legatura cu mancarea, cum ar fi UberEats, Amazon sau Google. Aplicatiile care ofera acest serviciu oamenilor au castigat deja teren in vietile gurmanzilor, urmand sa preia si mai mult control in 2016. Asta nu inseamna eliminarea completa a restaurantelor, ci mai mult adaptarea acestora la ce inseamna mancarea livrata la usile oamenilor. Exista insa si tendinta de a crea mici spatii pentru pregatirea mancarii de unde sa fie mai apoi luata si dusa la clienti acasa, lucru pe care l-am observat si noi in Bucuresti cu firme precum Sector Gurmand, YellowMenu si alte servicii asemanatoare.
Vezi aici restaurantele din Bucuresti care fac si livrare la domiciliu.
2. Insanatosirea meniurilor
O mare preocupare a oamenilor este legata de “sanatatea” si “puritatea” meniurilor din restaurante. Clientii vor ingrediente naturale, nu vor sa mai manance preparate cu aditivi, chimicale si arome artificiale. Mai mult, nu vor sa se mai lase pacaliti de povesti frumoase, vor sa stie de unde provine mancarea lor, daca restaurantul se preocupa sa nu faca risipa de mancare si de apa, daca e eco-responsabil si daca se poarta corect cu angajatii. De asemenea, o atentie ridicata o va avea si sistemul de aprovizionare, un mai bun management pentru a avea mereu la indemana ingrediente de calitate pentru un meniu asa cum il cer trendurile. Marile lanturi de restaurante sunt primele vizate de aceasta miscare, multe dintre ele deja facand primii pasi pentru un 2016 mai curat: Chipotle vrea sa scape de ingredientele modificate genetic, un lant de panificatie a prezentat o lista de 150 de arome, indulcitori si alti aditivi pe care vrea sa-i elimine complet din productie, Mc’Donald’s si Subway au anuntat si ei ca vor renunta la puii cu antibiotic, respectiv la un conservant pentru aluatul de paine.
3. Respect pentru angajati
E un lucru stiut ca angajatii restaurantelor nu au cele mai fericite joburi. Salarii minime, de multe ori angajari la negru, un mediu de lucru nu tocmai rupt din rai si tot asa. 2016 e anul in care atentia se indreapta si dupa usile bucatariei, cumva la bucataria interna a restaurantelor. Astfel, grija va fi pentru crearea unui mediu de lucru normal, cu salarii decente si conditii de munca mai fericite, chiar daca asta ar insemna pentru restaurante instaurarea unei reguli care sa interzica bacsisul, permitand astfel proprietarilor sa mareasca preturile. Chiar daca interzicerea bacsisului nu s-a dovedit roditoare la noi, responsabilitatea pentru angajati ramane o tendinta clara pentru 2016.
4. Cu legumele pe covorul rosu
Legumele pasesc pe covorul rosu al restaurantelor, o intrare spectaculoasa cu mai multe justificari. Legumele sunt sezoniere, creand astfel oportunitatea ca bucatarii sa gateasca cat mai divers in functie de anotimp, dar si sansa pentru clienti de a se bucura de o mancare cat mai variata, mai colorata si mai aromata. Mai e si elementul sanatate, clar, dar mai e ceva care pune legumele la loc de cinste in 2016. E vorba tot de responsabilitatea pentru mediu si acel mare NU care se spune risipei de mancare. Una dintre tendinte este de a folosi tot de la legume (si nu numai, ci si de la carne). Nu se mai arunca coditele de le legume sau coaja fructelor, sunt folosite pentru a aroma uleiurile sau sosurile care merg de minune cu legumele la cuptor. De asemenea, e un lucru stiut ca e mai greu sa gasesti niste legume gatite bine, decat o friptura buna, astfel ca bucatarii vor fi nevoiti sa-si imbunatateasca jocul in bucatarie si sa gaseasca noi metode de a-si surprinde clientii cu “delicatese” din legume.
5. Mancare etnica
Revenirea la origini e un fenomen care a prins foarte bine si-n Romania. Folclorul a fost reinstaurat cam in toate domeniile, mancarea urmand sa fie si ea marcata de acest trend. Preparatele etnice sunt acele mancaruri care ajungeau in farfuriile stramosilor, acele mancaruri despre care aflam din povesti si pe care, din ce in ce mai rar, le gasim si la mesele in familie. Interesul pentru istorie are antene si in mostenirea culinara, mancarea etnica castigand teren. Una dintre cele mai dorite mancaruri etnice este cea cu specific evreiesc; reinterpretat, cum ii sade bine trendului, desigur. Astfel, mancarurile traditionale cu putin piper al modernitatii sunt clar pe harta culinara din 2016. Compania Baum + Whiteman vorbeste despre mancarea evreiasca reinterpretata, faimosul hummus in zeci de variante, deliciosul bagel in combinatii surprinzatoare, dar si preparate mai complexe care au starnit interesul unei noi generatii.
Acest lucru nu ne mira, 2 dintre restaurantele de pe primele 3 pozitii din Top Restograf fiind ocupate fix de 2 localuri romanesti cu mancare boiereasca, traditie culinara cu twist modern. Acum trebuie sa vedem cum evolueaza si specificul culinar israelian, noi stiind un singur restaurant de acest tip in Bucuresti.
6. Mancare simpla si fast food premium
Mancarea simpla castiga si ea mai mult teren in 2016. Denumita mancarea taranilor, preparate precum carnati, chiftele si painea revin in atentia publicului, dar cu o intorsatura moderna. Se revitalizeaza chiftele cu un mix de carne de rata sau miel, painea e facuta ca pe vremuri, mancarea simpla devenind astfel un must have la mesele clientilor. Se vorbeste, de asemenea, si despre QSR (quick service restaurants), un fel de fast food-uri premium. Tot cu meniuri simple, dar cu ingrediente de baza de calitate pentru o mancare buna, servita rapid.
Un astfel de loc in Bucuresti este si Burger Van Bistro sau alte cateva localuri cu burgeri si sandvisuri, dar si multele brutarii deschise in ultima vreme in Bucuresti atesta reintoarcerea la lucruri simple, dar bune, obicei preluat si de bucuresteni.
7. Condimentele la atac
Mixuri aromatice si sosuri, si acestea trec pe tava tendintelor din 2016. Condimentele bat cale lunga din zonele lor de provenienta pentru a ajunge in mancarurile servite de restaurante. Din condimente se prepara sosuri pentru marinarea carnurilor sau pentru insotirea altor preparate. Ardeii piri-piri (un fel de chili african), condimente din Siria, Shichimi-Togarashi un mix de ardei, piper, seminte, coaja de portocale, mac si altele, acestea si multe altele si-au facut loc pe retetarul multor bucatarii de restaurante.
Astfel, speram sa ajunga la o faza in care sa ajungem sa ne rugam de bucatar sa ne dea reteta sosului si sa nu o faca, astfel incat sa devina un secret bine tinut si doar de el/ ea stiut.
Specialistii mai enumera si alte tendinte culinare pregatite sa intre in lumea bucatariilor de restaurant, le puteti descoperi pe toate aici si aici.
Acum, noi suntem curiosi sa vedem daca aceste tendinte vor influenta si restaurantele din Romania si cum se va schimba acest peisaj culinar local.
Voi ce ziceti, ce trend v-ar placea sa vedeti cat mai repede in restaurantele noastre?