Eu am fost convins ca e o mana de femeie acolo, de cum am trecut pragul frumoasei vile de la marginea parculetului dintre Radu Beller si Calea Dorobantilor. Casa e foarte bine renovata, cu mana larga, cu materiale si lucruri scumpe si de cea mai buna calitate. Are si o mica terasa in unghi, pe doua laturi ale casei, care e inchisa iarna, asa cum permite acum tehnologia moderna. Nu sunt fan al aranjamentelor minimaliste, foarte raspandite si mult la moda in zilele noastre, asa ca m-au surprins decorurile opulente din interior, mi-au placut. Terasa cu aer de budoar nu e tocmai pe gustul meu, insa toti cei cu care am fost acolo s-au aratat incantati de valurile de panza, de ciucurei, de fundite si de volanase roz si verzi, de scaunele fiecare cu alta forma si cu alta culoare, de lumina atat de mica incat trebuie sa vii cu lanterna in buzunar sau sa pui mobilul deschis deasupra meniului ca sa citesti ce scrie… Asa ca ramane ca ei, adica e frumoasa si aceea. Mai ales ca am fost numai in companie barbateasca pana acum la Market8, de mai multe ori. Daca lor le-a placut, imi inchipui ca eventualele viitoare companioane femeiesti vor fi de-a dreptul impresionate si emotionate cand vor ajunge acolo, asa ca patroana poate fi mandra de ce i-a iesit.
Am intrebat al cui e restaurantul si mi-au confirmat ca e vorba de o doamna, Venera Arapu, despre care am aflat apoi, citind pe Internet, ca se ocupa de moda si de alte lucruri din acestea femeiesti. Nu stiu daca face parte din « concept », insa si cheful e, de fapt, o « chefa », o frantuzoaica mulatra. Citind prezentarea de pe site-ul lor, aflu ca Market8 e un « restaurant de autor », adica: « O noua provocare lansata de Venera Arapu; Market 8 este primul restaurant de autor, semnat Venera Arapu, o scena pe care creatoarea se exprima din toate punctele de vedere, de la concept, la amenajare, si pana la elaborarea meniului. Intr-un cuvant, Market 8 reprezinta o fereastra catre un stil de viata… Luna de luna, Market 8 va bucura privirile prin lucrari expuse, apartinand tinerilor artisti romani emergenti. Pe site-ul Market 8 si in cadrul unor pliante speciale vor fi disponibile foto si detalii ale lucrarilor expuse… Pe masura ce te aproprii, de indata ce zaresti terasa restaurantului, recunosti stilul unic al designerului si esti instantaneu transportat intr-o alta lume, o lume a rafinamentului subtil, dar si a bucuriei de viata, exprimata intr-o armonie de culori, texturi si lumini. Personalitatea Venerei se regaseste in fiecare coltisor al restaurantului, de la designul mobilierului si selectia atenta a lucrarilor artistilor prezenti in Market, pana la aromele cocktailurilor si retetele atent alese. Market 8 s-a nascut din pasiune. Pasiune pentru arta, pasiune pentru viata. Exprima o filozofie de viata, iar prin fiecare element al restaurantului se exprima omul, artistul, bucatarul si designerul Venera Arapu. » Ca sa fie clar despre ce vorbim…
Doamna respectiva mai are (cel putin) un restaurant, Balthazar, care nu a scapat nici el de fantezia ei debordanta. Mancarea facuta de cheful Robert era buna la Balthazar, insa cea a frantuzoaicei de la Market8 e foarte buna. Intre timp am aflat ca la Balthazar au adus alt chef, din Mauritius, parca. Poate ca si el face mancare foarte buna, insa nu prea imi vine sa ma intorc in locul acela dupa niste experiente pe care le-am descris intr-un articol care se gaseste si el pe aici.
Dar sa revenim la Market8 ! Daca ai primi si un amuse-bouche, asa cum ti se da la toate marile restaurante cu care doamna Arapu vrea sa se compare, atunci ai putea spune ca a reusit din plin ce si-a propus: de la meniul pe o jumatate de foaie de hartie (6 antreuri, 3 salate, 3 supe, 7 feluri principale si 5 deserturi – despre care mi-au spus ca se va schimba in fiecare luna), la prezentarea mancarii « frantuzesti cu influente asiatice », pana la gusturi si arome. Am fost de mai multe ori la Market8 si am luat de fiecare data altceva. Toate au fost bune sau foarte bune, nu cred ca se va gasi cu usurinta cineva care sa spuna ca-i displace vreuna dintre mancarurile de acolo. Din categoria « fusion » (asa cum imi inchipui ca se definesc, desi nu am regasit acest cuvant pe site-ul lor), e cel mai bun restaurant dintre (putinele, e drept) cele pe care le stiu eu in Bucuresti. Preturile sunt inca rezonabile la Market8, sper sa poata sa le mentina la nivelul acesta cat mai mult timp: intre 25 si 40 supele, salatele si antreurile, pe la 50 – 100 felurile principale, spre 30 deserturile.
Era si cazul sa apara un astfel de restaurant in Piata Dorobantilor, e de mirare ca zona asta a fost ocolita atata timp de gastronomia de calitate. Teoretic, ar trebui sa-i mearga bine, pare sa aiba tot ce-i trebuie. Ca sa ajungi la concurenta trebuie sa iei taxiul, deocamdata: spre Povernei, la Cantina lui Nicolai, spre Piata Victoriei, la Osteria Gioia, sau spre Primaverii, la Mangerie, daca e sa le iau pe cele mai apropiate. Ramane de vazut daca o astfel de mancare va avea succes la bucuresteni, ceea ce nu e deloc evident, vazand ce se intampla in celelalte resturante frantuzesti sau cele cu aspiratii catre « haute gastronomie » care nu rezista prea mult pe piata bucuresteana.