Moda restaurantelor cu aspect industrial nu e ceva nou pentru New York sau Berlin. De fapt, in ultimii ani s-au deschis atat de multe astfel de restaurante incat oamenii au inceput sa se intrebe pe buna dreptate: “Care e faza?” Mai ales ca nu e vorba de restaurante ieftine, ci cu pretentii si cu preturi pe masura.
Astfel, cei de la NPR au dorit sa afle exact acest lucru, de unde explozia de restaurante care arata ca niste hale, cu becurile si burlanele de la aerisiri la vedere, cu pereti la rosu, dar cu mancare si servicii de calitate.
Acestia au luat la intrebari o serie de patroni si designeri de restaurante cu aspect industrial chic / industrial modern / industrial deco din New York.
In uram raspunsurilor oferite de acestia, concluziile sunt:
– Curentul a inceput in 2007 ca o alternativa la aspectul pretentios si intimidant (pentru clasa de mijloc, cel putin) al restaurantelor scumpe;
– Criza din 2008 a oferit cadrul perfect pentru ca acestea sa explodeze, pentru ca oamenii se fereau de restaurantele cu aspect pretentios, incercand sa economiseasca pe cat posibil, iar filme premiate la festivaluri internationale, precum Soul Kitchen, au inceput sa arate ca te poti bucura de fine dinning si in locuri care arata ca o fabrica.
https://www.youtube.com/watch?v=NLD1PmR4cFU
– In acelasi timp si patronii au fost afectati de criza, iar faptul ca nu mai trebuiau sa investeasca intr-un design pompos si costisitor, ca puteau renunta la fetele de masa etc. fara sa piarda din clientela, era o veste cat se poate de buna.
– Este vorba si de perceptie: cand intri intr-un local cu aspect industrial, te simti intr-un mediu mai familiar, decat atunci cand intri intr-un bistro frantuzesc, cu candelabre de cristal si chelneri la costum.
Asa se face ca si in Bucuresti, nu doar in NY, fenomenul e in plina floare, din fix acelasi motive.
Cristian Corvin, unul dintre designerii / arhitectii responsabili pentru promovarea acestui stil in Romania, spunea intr-un interviu urmatoarele:
“Nu e chiar un stil, dar poate ca exista o unitate de abordare: incerc sa dau raspunsul cel mai simplu la tema, sa nu fac risipa de mijloace. Imi place un anume tip de austeritate, care cred ca se regaseste in forme, culori, materiale. Din motive ce au tinut de context, cateva dintre lucrarile cu vizibilitate mai mare s-ar apropia, sa zicem, de industrial chic.”
Iata doar cateva exemple de localuri din Bucuresti care au mizat pe aspectul industrial chic, iar lista se va mari in timp cu siguranta: