Cand spui alimentatie raw vegana in Romania, clar incluzi si numele Ligiei Pop in aceasta discutie. Acest raw food chef a reusit sa deschida ochii publicului roman cu privire la o alimentatie mai sanatoasa si la un alt fel de stil de viata. Daca pentru unii alimentatia raw e doar o moda, un moft al vremurilor, pentru Ligia Pop e o alegere pe care a facut-o de ceva vreme si pe care o promoveaza pe blogul ei, in emisiunile TV online pe care le gazduieste si in toate interventiile pe care le are in diverse medii. Mai jos va prezentam cateva informatii despre Invitatul Special Restograf, Ligia Pop.
La 35 de ani, Ligia Pop este autoarea a sapte carti: “Pasi in lumea muzicii”, “Retete vegane fara foc”, “Germeni si vlastari. Surse de sanatate si energie”, “Deserturi pentru parinti si copii sanatosi“, “Jurnal de sarcina. Sfaturi pentru o nastere naturala si un bebe sanatos”, “Sfaturi pentru o viata sanatoasa” si “Diversificarea raw si vegana. Sfaturi si retete pentru bebelusi si copii mai mari”. Este raw food chef, consilier nutritionist, sustine demonstratii culinare si organizeaza Raw Generation Expo, un eveniment national prin care promoveaza un stil de viata sanatos. De asemenea, este gazda a doua show-uri TV online.
A castigat alaturi de alti 15 bucatari din lume, titlul international YouTube Next Chef si este singurul bucatar raw vegan din lume care detine aceasta onoare. De asemenea, volumul ”Retete vegane fara foc” a castigat in 2015 premiul national al concursului Gourmand Cookbook Awards, fiind considerata dupa juriu cea mai buna carte de retete vegane din Romania. Premiile Gourmand sunt considerate cele mai prestigioase distinctii din domeniul culinar, putand fi comparate ca importanta cu Premiile Oscar din cinematografie.
Ligia Pop este licentiata in muzica la Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iasi si e profesoara de pian. Pentru mai multe detalii, vizitati website-ul ei oficial: ligiapop.com.
Mai jos un mic interviu cu Ligia Pop:
Restograf: Deja aveti ani buni de cand promovati o alimentatie sanatoasa in Romania prin diverse actiuni: carti, site-uri, emisiuni, expozitii si alte activitati. Care ar fi concluziile pe care le-ati observat cu referire la alimentatia raw vegana si perceptia romanilor de-a lungul vremii in legatura cu acest stil alimentar?
Ligia Pop: Romanii sunt oameni care intotdeauna si-au dorit sa isi imbunatateasca alimentatia spre bine si ceea ce am inceput eu in Romania din 2009, a fost binevenit si usor acceptat. A ajutat mult si faptul ca promovez un stil de viata flexibil, adica nu doresc sa fac o tara de raw foodisti, ci doar sa ii conving pe cei care au o alimentatie traditionala sa consume alaturi de mancarea obisnuita si un procent mare de cruditati, sub forma retetelor gurmande care pot fi gasite in cartile mele.
Restograf: Ce asteptari aveati cand ati lansat acum 5 ani campania “Mananca sanatos o zi pe saptamana“? Va asteaptati la acele rezultate sau au fost peste masura asteptarilor?
Ligia Pop: Este o bucurie sa observ zilnic ca tot mai multi romani de pretutindeni accepta sa manance cel putin o zi pe saptamana mai sanatos. Multi dupa acea singura zi si-au dorit sa faca si mai mult pentru ei insisi, si au acceptat provocarea sa incerce 2-3 zile pe saptamana sa manance mai sanatos, ceea ce este un lucru extraordinar.
Restograf: Care sunt cele mai mari mituri/ fabulatii si preconceptii despre alimentatia raw vegana cu care v-ati confruntat de-a lungul carierei?
Ligia Pop: Mitul cel mai greu de doborat este ca trebuie sa fii 100% raw foodist. 90% din raw foodistii din toata lumea, consuma si un procent de mancare gatita de orice fel, adica preparate traditionale sau vegetariene. Fiecare isi alege procentul si fiecare alege ce sa consume. Un al mit ar fi faptul ca doar alimentatia este importanta, toata lumea uitand ca suntem un intreg care trebuie intretinut, adica minte, trup si suflet sanatos.
Restograf: Ce credeti ca lipseste peisajului restaurantelor din Romania legat de oferta raw vegana din localuri? Credeti ca avem suficiente restaurante raw vegane, sunt acestea un model reusit pentru oamenii care au adoptat acest stil alimentar?
Ligia Pop: Fac o mica paranteza si spun cu tristete ca in Romania, ca in nici o alta tara, gasesti la majoritatea restaurantelor normale aceleasi meniuri, indiferent daca sunt traditionale sau de alt fel. Nu stiu de ce romanii s-au plafonat in felul acesta, fiindca bucataria romaneasca e foarte bogata in preparate traditionale, chiar si vegetariene. Iar legat de oferta raw vegana, aceste restaurante nu exista decat in orasele mari. Aici se afla o lista cu restaurantele si cofetariile raw vegane sau care au in meniu si preparate raw vegane.
Restograf: Credeti ca preparatele raw vegane isi au loc in meniul fiecarui restaurant sau doar in locurile special dedicate acestui stil alimentar?
Ligia Pop: Ar fi normal sa existe, insa mai este pana la acel punct. Cei care organizeaza meniurile cu greu fac schimbari, chiar daca trec chiar si cate 10 ani de la deschiderea restaurantului. Sunt de admirat insa restaurantele si hotelurile care se respecta din Romania. Nu sunt multe (inca), dar am fost uimiti sa descoperim ca exista si preparate raw vegane in meniurile lor.
Cateva dintre retetele marca Ligia Pop:
Descoperiti si care sunt restaurantele preferate ale Ligiei Pop si retetele preferate ale chef-ului de raw food.