Brace yourself, pasca is coming! Sărbătoarea Paștelui este una dintre cele mai importante și așteptate sărbători religioase de la noi. În această perioadă, tradițiile și obiceiurile sunt păstrate și respectate cu strictețe, iar una dintre cele mai îndrăgite este de a avea pască și cozonac pe masa de Paște. Dacă nu le prepari acasă, hai să vezi de unde le poți cumpăra.
Cum se apropie Paștele, „zidurile” rețelelor sociale s-au umplut deja cu fotografii arătoase cu pască și cozonac, cărora mai-mai că le simți mirosul. Și e de înțeles din moment ce sunt de nelipsit de la masa de sărbătoare – alături de ouăle roșii și miel.
Când vine vorba de prepararea lor… nu toți suntem maeștrii, să recunoaștem. Plus că e mai simplu să dai comandă, pentru a dedica mai mult timp altor activităţi mai presante sau pentru a te asigura că momentul degustării va fi aşa cum ţi-ai imaginat. Nu judecăm… Prepararea fără experienţa necesară îţi poate sta în cale.
Pasca, desertul tradițional de Paște
Pasca este un desert tradițional foarte iubit în cultura românească, poate chiar o alternativă autohtonă a cheesecake-ului american, cu un gust delicios de brânză dulce, stafide și un strop de lămâie. Originea sa nu are vreo legătură cu desertul global, ci rețeta variază în funcție de regiunea românească din care provine. Are însă câteva elemente de bază comune: brânză dulce, ouă, făină și un strop de zahăr, care adesea rezultă într-un aluat de cozonac. Ingrediente care anunţă ieşirea din Postul Paștelui.
Pasca este pregătită în ajun de Înviere și este adusă la biserică de fiecare familie în coșuri sau în prosoape înflorate, ca ofrandă la Liturghia din noaptea sfântă. De multe ori, credincioșii împart pasca celor prezenți la slujba Învierii, aceasta fiind prima bucată gustată după anaforă, înainte de a se înfrupta din celelalte bunătăți pregătite.
Pentru creștini, mielul, pâinea și vinul sunt simboluri cu semnificații mântuitoare. Pâinea, ca prelungire a Trupului lui Iisus Hristos, a primit un chip sacru. În timp ce prescura respectă cu strictețe regulile liturgice, prăjitura de Paște a fost îmbunătățită de strămoșii noștri cu un alt element la îndemână – brânza oilor. Timp de peste 1.000 de ani, păstorii au migrat cu turmele lor din munții Tatra până în Pindul Greciei și apoi în stepele dintre Carpați și Caucaz. Din cașul oilor, românii au creat un alt element important al pascăi. Aşadar, reţeta aşa cum o ştim astăzi este rezultatul îmbinării elementelor religioase și culturale din spaţiul românesc.
Cozonacul, un desert cu o mie de fețe
Nici despre cozonac n-am putea spune că e invenție românească. Are, însă, o bogată istorie în spate. Pornind de la rețeta de bază, a unui desert din făină, zahăr, ouă, lapte și grăsimi, fiecare țară a venit cu propria adaptare și interpretare. Așa se face că bulgarii au și ei kozunak, italienii au panettone, grecii au tsoureki, germanii au stollen și tot așa.
Englezii au și ei un fel de cozonac mai uscat, cu fructe confiate, în timp ce francezii îl prepară cu multă ciocolată, în forme mai mici.
Dar al nostru e cel mai cel! Pufos, aromat, bine crescut, cu umplutură delicioasă… ar fi tare greu să-i reziști! Aproape în fiecare familie există acea rețetă de cozonac de Paște care se transmite din generație în generație. Umpluți cu nuci și cacao, cu stafie, cu rahat sau cu mac, împletiți sau simpli, cozonacii sunt acel desert care echivalează cu sărbătoarea. Și adevărul e că nimic nu se compară cu mirosul pe care îl răspândesc în toată casă, odată ajunși la cuptor. Este mirosul copilăriei, mirosul de acasă, de liniște și bucurie!
De unde poţi comanda pască și cozonac de Paşte
Numai cine nu a frământat măcar o dată un cozonac nu știe câtă muncă stă în spatele unui asemenea deliciu culinar… Cât trebui să-l „bați”, să-l crești și să-l bibilești! Și asta doar ca să ajungi, uneori, să constați că nu a crescut destul în cuptor, sau că e prea tare, sau crud, sau, sau, sau… La fel și Pasca – muncești la ea și la final, ori nu crește, ori e arsă, ori, ori…
Tocmai de aceea, de multe ori e mult mai simplu să comanzi pască și cozonac de Paște. Așa ai siguranța că sunt exact cum trebuie. Uite care sunt recomandările noastre.
Zexe Braserie
Noi suntem fani declarați ai prăjiturilor de la Zexe Braserie și nu ne ferim deloc să spunem că sunt printre cele mai bune din oraș. Poate o parte din secretul lor e că tratează ceea ce fac cu foarte multă seriozitate și responsabilitate. În „colecția” lor de Paște vei regăsi prăjituri care îți amintesc de copilărie – ca faimoasele Piersicuțe (de la care ne coloram degetele „pictându-le”) ori cornulețe, pricomigdale și turtă dulce (plus multe altele). Vedetele rămân însă pasca și cozonacii… Au cozonacul însiropat (120 lei – 1 kg/buc), inspirat după o rețetă rusească, înecat zdravăn în alcool. Nu lipsește nici cozonacul tradițional (110 lei – 1,2 kg/buc). „La Brioche Roumaine”, cum o recomandă oaspeților străini, este pufos, cu nucă, stafide, cacao și portocală confiată. Cât despre pască, îți spunem că are muuulte stafide, interior bogat în cremă de brânză franțuzească și frișca naturală, totul pe un blat de cozonac. Costă 110 lei – 1,1 kg/buc.
🛒 0754 032 957 sau 0786 778 777 / office@zexebraserie.ro / Formular de comandă
Mara Mura
Mara Muraeste o cofetărie, prin definiție. Asta înseamnă că atunci când ai poftă de ceva dulce, care să fie și extra bun, ei te așteaptă gata să-ți facă pe plac. Au o mulțime de deserturi gustoase – torturi, tarte, prăjituri, cookies… un adevărat rai pentru cei care au o slăbiciune pentru dulciuri.
Și pentru că legătura dintre pască și cozonac de Paște e veche de când lumea, iar celor de la Mara Mura le place să păstreze tradiția, au pregătit cei mai pufoși cozonaci ca tu să te bucuri de ei împreună cu cei dragi ție. Au cozonac tradițional cu nucă, stafide și pastă de praline (145 lei / 1,3 kg), dar și cozonac cu ciocolată (165 lei / 1,4 kg), care arată într-un mare fel! Plus pască gustoasă cu brânză proaspătă de vacă, stafide brune, frișcă naturală, aromată cu vanilie, răzătură de lămâie și portocală. Costă 135 lei – 1 kg/buc.
Primesc comenzi începând cu 27 aprilie.
🛒 0371 517 428 / Online
Cofetăria Armand
Ca în fiecare an, Cofetăria Armand pregătește o colecție specială de dulciuri și deserturi pentru Paște. La ei găsești pască cu brânză – o explozie de arome și texturi delicioase! Brânza proaspătă adaugă o savoare bogată și cremoasă, în timp ce aluatul pufos se topește în gură, lăsând în urmă o senzație de satisfacție dulce. Are arome subtile de vanilie și coajă de citrice, care completează perfect gustul acestui desert tradițional de Paste! Costă 88 lei, dar e disponibilă și în variantă mini (44 lei).
Tot lai ei găsești și cozonaci aparte. Au clasicul cozonac cu nucă și cacao (110 lei), sau însiropat, cu nuci și ciocolată (132 lei). Dar mai au și două variante mai deosebite: cozonac cu umplutură de migdale și cremă de portocale (200 lei) și cozonac cu umplutură și glazură de fistic (250 lei). tot la ei găsești și torturi și multe alte prăjituri cu tematică de Paște.
Deci, dacă vrei să impresionezi musafirii cu ceva aparte poți să comanzi pasă și cozonac de la Armand!
🛒 031.005.1187 / comanda@cofetariaarmand.ro
Ana Pan
Uite o altă opțiune de la o cofetărie cu renume. Pasca de la Ana Pan este un deliciu perfect pentru a o împărți cu familia și prietenii în timpul sărbătorilor sau pentru a fi oferită drept cadou special de Paște. Pasca lor tradițională are un înveliș pufos din aluat de cozonac, cu maia, și umplutură delicioasă din brânză proaspătă de vaci, răzătură de lămâie, ouă și stafide. Umplutura de brânza e dublă față de aluat, pentru un gust desăvârșit! Are 1 kg și costă 100 de lei.
Și tot la ei ai să găsești nu mai puțin de șase tipuri de cozonac, plus o ruladă cu nucă. Au de la cozonac ardelenesc, frământat cu unt și umplutură de nuci și stafide (89 lei), la cozonac Zburător cu nucă, din aluat cu maia împletit cu nucă, însiropat cu miere și lămâie (110 lei). Sau Cozonac de post, vegan (85 lei), ori Chocottone, cu muultă ciocolată (120 lei).
La ei găsești și torturi și turtă dulce, dar și pachete cadou. Deci ai cam tot ce trebuie dacă vrei să dai comandă de pască și cozonac de Paște.
🛒0372 262 726 /comenzi@anapan.ro
Dulce à la Radu
Dacă vrei să descoperi un loc cu deserturi și înghețate 100% artizanale, cu ingrediente naturale, care vin la tine acasă, aruncă un ochi la Radu! La ei găsești tot felul de torturi, tarte, checuri, fursecuri… multe vegane, multe și fără zahăr (dar găsești, evident, și cu).
Pentru Paște, au nu mai puțin de 4 tipuri de pască: două cu zahăr, două fără. Două cu brânză și stafide, două cu ciocolată. Și combină ingredientele într-un mod maiestuos așa încât îi conferă desertului o textură moale, cremoasă și o aromă dulce (chiar și în cazul celor fără zahăr adăugat). Pasca lor specială înlocuiește zahărul cu îndulcitori din eritriol și stevia, o soluție potrivită pentru diabetici sau pentru cei care țin o dietă restrictivă. Nu este, însă, un compromis pentru gust, care abundă de savoare. Iar prețurile variază între 215 lei și 300 lei (o pască are aproape 2 kg).
🛒0726465690 / comenzi@dulcealaradu.com
Pain Plaisir
Un pionier al patiseriei moderne, Pain Plaisir excelează și la prepararea deserturilor clasice. Asta fără să se abată prea mult de la rețeta tradițională. În fiecare an prepară pască, dar anul acesta au reușit să-i dea o notă cu totul specială acestui desert tradițional. Cu mai puțin aluat și mai multă cremă de brânză, „plezirită” cu multe stafide și vanilie, noua rețetă este o reinterpretare cu adevărat delicioasă! Pasca o vând și la felie (costă 22,5 lei), dar poți lua și una-ntreagă (135 lei).
Și tot de la ei poți cumpăra cozonacul Enchanté, care este exact ca-n povești. Cu esențe fine, multă nucă și cacao și, desigur, cu mult plaisir! Conțin stafide brune, portocale confiate, esențe fine, multă nucă și cacao, toate amestecate într-un aluat fraged de brioche cu unt. Costă 125 de lei, dar poți lua doar jumătate, dacă vrei. Și au și o variantă de cozonac vegan (40 lei). Dificil de conciliat lipsa grăsimii animale cu textura pufoasă a unui cozonac, dar după multe încercări, băutura vegetală din orez și uleiul de sâmburi de struguri au satisfăcut exigențele în materie de textură, gust și sănătate.
Ne place mult tot ce fac ei, așa că îți recomandăm cu încredere să comanzi pască sau cozonac de Paște de aici.
🛒/ 🌐 painplaisir.ro
Sweet Moments
Cu adevărat dulce! Pasca de la Sweet Moments este o delicatesă de Paște, făcută după o rețetă tradițională românească, folosind ingrediente 100% naturale. Are brânză de vaci, stafide și e aromată cu lămâie și portocală. Această cofetărie nu folosește potențiatori de gust sau produse congelate, pentru a asigura un gust natural. Fiecare ingredient este ales cu grijă pentru a garanta calitatea și gustul autentic al desertului.
Fac și cozonaci: babka (însiropat) simplu sau glazurat cu ciocolată (105/115 lei), cozonac clasic (poți alege dacă vrei doar cu nucă și cacao sau adaugi, stafide și rahat) – 90 lei, plus un cozonac dietetic, cu ștevia (115 lei).
Precomenzile se pot face începând de pe 15 aprilie, cu posibilitatea de livrare pentru perioada 29 aprilie – 04 mai 2024.
🛒0745199938 / 🌐 www.sweetmoments.ro
Cofetăria Vanilla
Cine a spus că o pască nu poate fi cochetă? Această cofetărie se mândrește cu pasca lor făcută din ingrediente de cea mai bună calitate și prezentată într-un mod elegant, deosebit. Iar partea bună este că această pască arată la fel de bine cum se simte și gustul ei. E cu brânzică bulgărași cu stafide într-un aluat de cozonac. Și costă 92 lei (1 kg).
Apropo de cozonac, au și așa ceva… Îi fac după o rețetă vechi și sunt cu nucă, stafide și cacao. Dolofanii aromați sunt aproape gata de ieșit din cuptoare! (94 lei / 1.2 kg).
🛒 / 🌐 cofetariavanilla.ro
Cofetăria Alice
Celebră în tot Bucureștiul, Cofetăria Alice e un alt loc bun de unde să comanzi pască și cozonac de Paște. Au pască mare, dar au și o „păscuță” cu dimensiuni reduse, potrivite pentru o persoană. Ceea ce o face perfectă dacă vrei să o consumi pe moment, fără să se usuce. În plus, e savuroasă și arătoasă, demnă de o fotografie de Instagram înainte. O fac din aluat dospit de cozonac, umplutură cu brânză dulce și stafide, apoi o decorează cu sirop cu zahăr și miere. Și costă 82 lei sau 55 lei, în funcție de dimensiuni.
Cât despre cozonac, au î n portofoliu cinci rețete irezistibile: Cozonac cu nucă și cacao, Cozonac cu nucă, cacao și rahat, Cozonac de Post cu nucă, cacao și rahat, Cozonac de Post cu nucă și cacao și Cozonac spic. Toate costă 85 de lei, mai puțin cozonacul Spic, care e 60 lei. Și au și rulade cu mac sau cu nucă!
🛒0744 486 465/ 🌐 www.cofetariaalice.ro
Cofetăria Paradis
Cofetăria Paradis are trei locații în București și o experiență de peste 16 ani în realizarea deserturilor. Folosesc cât mai mult rețete tradiționale, dar au și produse adaptate noilor tendințe, cu decoruri rafinate sau spectaculoase. În gama de produse tradiționale includ și pasca, care e disponibilă la 500 g sau 1 kg. Comanda minimă este de două produse, dar gustul și aspectul pascăi bine rumenite o fac să merite condiția. Interiorul cremos al prăjiturii are o cantitate impresionantă de brânză, asta dacă îți dorești să savurezi mai degrabă crema cu pască decât pasca cu cremă.
Și au și cozonac, în mai multe variante (printre care și mini cozonaci, cât să iei din ei câteva mușcături).
🛒 0724 508 699 / 🌐cofetariaparadis.ro
Cofetăria Ina
Cofetăria Ina s-a deschis în 1999, și a pornit ca o afacere de familie. A continuat să se extindă, iar astăzi oferă tot felul de bunătăți – de la prăjituri și torturi, la patiserie proaspătă și specialități de casă. Pasca lor promite să fie proaspătă și gustoasă, preparată din ingrediente naturale. În plus, vine într-o prezentare cu spirit ludic, ca să se asorteze cu atmosfera jucăușă de Paște. Costă 70 de lei. Noi îți recomandăm să-i dai o șansă, împreună cu câteva prăjituri tematice, decorate de Paște.
De aici poți să iei pască dar și cozonac de Paște. Preparat după o rețetă clasică, cu nucă și cacao, e realizat cu ingrediente naturale, fără coloranți, conservanți și potențatori de aromă. Costă 75 lei / buc.
🛒 / 🌐 www.cofetaria-ina.ro
Fiecare cofetărie are propriile rețele de pască și moduri de prezentare. Astfel, poți alege cu inima împăcată dintr-o multitudine de variante. Indiferent de preferințele culinare, pasca este un desert care aduce aminte de bucuria și căldura sărbătorilor de Paște. Este, totodată, și o modalitate minunată de a celebra această ocazie specială. Fie că alegi pasca clasică, pasca fără zahăr sau cea mai elegantă prăjitură din listă pentru un festin rafinat, este greu să refuzi tentația de a gusta acest desert tradițional, delicios și reprezentativ pentru cultura noastră culinară.
Iar dacă vrei și câteva sugestii pentru cozonac, găsești aici câteva. E drept că recomandările au rămas de a Crăciun, dar sunt în continuare valabile!