Brace yourself, pasca is coming! Sărbătoarea Paștelui este una dintre cele mai importante și așteptate sărbători religioase de la noi. În această perioadă, tradițiile și obiceiurile sunt păstrate și respectate cu strictețe, iar una dintre cele mai îndrăgite este prepararea și savurarea pascăi, un desert românesc tare apreciat. Dacă nu o prepari acasă, hai să vezi de unde cumperărăm pască.
În acest articol, vorbim despre simbolistica ei, dar mai ales, despre cele mai inspirate locuri de unde cumpărăm pască. E mai simplu să dai comandă, pentru a dedica mai mult timp altor activităţi mai presante sau pentru a te asigura că momentul degustării va fi aşa cum ţi-ai imaginat. Nu judecăm… Prepararea fără experienţa necesară îţi poate stă în cale.
Pasca, desertul tradițional de Paște
Pasca este un desert tradițional foarte iubit în cultura românească, poate chiar o alternativă autohtonă a cheesecake-ului american, cu un gust delicios de brânză dulce, stafide și un strop de lămâie. Originea sa nu are vreo legătură cu desertul global, ci rețeta variază în funcție de regiunea românească din care provine. Are însă câteva elemente de bază comune: brânză dulce, ouă, făină și un strop de zahăr, care adesea rezultă într-un aluat de cozonac. Ingrediente care anunţă ieşirea din Postul Paștelui.
Pasca este pregătită în ajun de Înviere și este adusă la biserică de fiecare familie în coșuri sau în prosoape înflorate, ca ofrandă la Liturghia din noaptea sfântă. De multe ori, credincioșii împart pasca celor prezenți la slujba Învierii, aceasta fiind prima bucată gustată după anaforă, înainte de a se înfrupta din celelalte bunătăți pregătite.
Pentru creștini, mielul, pâinea și vinul sunt simboluri cu semnificațîi mântuitoare. Pâinea, ca prelungire a Trupului lui Iisus Hristos, a primit un chip sacru. În timp ce prescura respectă cu strictețe regulile liturgice, prăjitura de Paște a fost îmbunătățită de strămoșii noștri cu un alt element la îndemână – brânza oilor. Timp de peste 1.000 de ani, păstorii au migrat cu turmele lor din munții Tatra până în Pindul Greciei și apoi în stepele dintre Carpați și Caucaz. Din cașul oilor, românii au creat un alt element important al pascăi. Aşadar, reţeta, aşa cum o ştim astăzi, este rezultatul îmbinării elementelor religioase şi culturale din spaţiul românesc.
Unde poţi comanda pască de Paşte, în 2023
Cofetăria Armand
Alertă de stoc limitat! Pasca de la Cofetăria Armand este este disponibilă doar în preajma acestei perioade. O delicatesă absolut irezistibilă, cu un gust unic și o textură moale și pufoasă, este făcută din ingrediente atent alese, cu brânză dulce și stafide din plin, toate combinate în proporții perfecte pentru a crea un gust divin.
Ana Pan
Uite o altă opțiune de la o cofetărie cu renume. Pasca de la Ana Pan este un deliciu perfect pentru a o împărți cu familia și prietenii în timpul sărbătorilor sau pentru a fi oferită drept cadou special de Paște. Pasca cu brânză dulce și stafide de la ei are aluat de cozonac și umplutură de brânză de vaci și lămâie.
Dulce à la Radu
Dulce à la Radu combină ingredientele într-un mod maiestuos și îi conferă desertului o textură moale, cremoasă și o aromă dulce, chiar dacă nu are pic de zahăr adăugat. Pasca lor specială înlocuiește zahărul cu îndulcitori din eritriol și stevia, o soluție potrivită pentru diabetici sau pentru cei care țin o dietă restrictivă. Nu este, însă, un compromis pentru gust, care abundă de savoare.
Pain Plaisir
Un pionier al patiseriei moderne, Pain Plaisir excelează și la prepararea deserturilor clasice. Asta fără să se abată prea mult de la rețeta tradițională. Pasca lor frumos ornată prezintă un echilibru perfect între gusturi, arome și texturi, cu aluatul lor minunat de cozonac umplut cu cremă dulce, stafide și vanilie.
Sweet Moments
Cu adevărat dulce! Pasca de la Sweet Moments este o delicatesă de Paște, făcută după o rețetă tradițională românească, folosind ingrediente 100% naturale. Această cofetărie nu folosește potențiatori de gust sau produse congelate, pentru a asigura un gust natural. Fiecare ingredient este ales cu grijă pentru a garanta calitatea și gustul autentic al desertului.
Cofetăria Vanilla
Cine a spus că o pască nu poate fi cochetă? Această cofetărie se mândrește cu pasca lor făcută din ingrediente de cea mai bună calitate și prezentată într-un mod elegant, deosebit. Iar partea bună este că această pască arată la fel de bine cum se simte și gustul ei.
Cofetăria Alice
Ce ne-a plăcut la această pască de la cofetăria Alice este faptul că e mai degrabă o păscuță. Are dimensiuni reduse, potrivite pentru o persoană. Ceea ce o face perfectă dacă vrei să o consumi pe moment, fără să se usuce. În plus, e savuroasă și arătoasă, demnă de o fotografie de Instagram înainte.
Cofetăria Paradis
Comanda minimă la Cofetăria Paradis este de două produse, dar gustul și aspectul pascăi bine rumenite o fac să merite condiția. Interiorul cremos al prăjiturii are o cantitate impresionantă de brânză, asta dacă îți dorești să savurezi mai degrabă crema cu pască decât pasca cu cremă.
Cofetăria Ina
Pasca de la Cofetăria Ina promite să fie proaspătă și gustoasă, preparată din ingrediente naturale. În plus, vine într-o prezentare cu spirit ludic, ca să se asorteze cu atmosfera jucăușă de Paște. Noi îți recomandăm să-i dai o șansă, împreună cu câteva prăjituri tematice, decorate de Paște.
Pauza de dulce
Tot o pască specială propune și ultima noastră opțiune listată (dar nu cea din urmă). Rețeta lor tradițională de pască este potrivită celor ce preferă un gust clasic. Adică un contrast intens între brânză și stafide, într-o prăjitură de mărime potrivită.
Fiecare cofetărie are propriile rețele de pască și moduri de prezentare. Astfel, poți alege cu inima împăcată dintr-o multitudine de variante. Indiferent de preferințele culinare, pasca este un desert care aduce aminte de bucuria și căldura sărbătorilor de Paște. Este, totodată, și o modalitate minunată de a celebra această ocazie specială. Fie că alegi pasca clasică, pasca fără zahăr sau cea mai elegantă prăjitură din listă pentru un festin rafinat, este greu să refuzi tentația de a gusta acest desert tradițional, delicios și reprezentativ pentru cultura noastră culinară.
Iar dacă vrei și câteva sugestii pentru cozonac, găsești aici câteva. E drept că recomandările au rămas de a Crăciun, dar sunt în continuare valabile!