De Sărbători e mereu aceeași poveste – bucate multe, gustoase și poftă de a mânca din toate. Iar la finalul zilei te simți ca un elefant. Cum ar trebui să procedăm ca să nu ajungem (din nou) în situația de a face excese alimentare, ne explică nutriționistul Alexandru Popa, care vine cu unele recomandări pentru masa de Paște.
Sărbătorile reprezintă o adevărată provocare din punct de vedere culinar, în special pentru marii gurmanzi. Însă și persoanele care în mod normal mănâncă puțin și dietetic pot avea probleme în această perioadă. Chiar dacă Sărbătoarea Paștelui este mai puțin provocatoare decât cele din iarnă, e bine să avem în vedere anumite aspecte pentru a nu câștiga kilograme și pentru a nu avea vreo problemă metabolică.
Noi am stat de vorbă cu dr. Alexandru Popa, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice în cadrul clinicii Smart Nutrition, care ne-a dat câteva sfaturi de alimentație. Nu de alta, dar nimeni nu are chef să dea o fugă la camera de gardă taman de Paște, din cauza unor excese alimentare sau combinații nefericite de alimente.
Cumpătarea, regula de aur ca să eviți excesele alimentare
„Din punctul meu de vedere, cea mai importantă regulă când vine vorba de Sărbători este cumpătarea. Recomand consumarea celor 3 mese ale zilei, cu pauze între ele. Nu sunt de acord cu mâncatul treptat, „de dimineață până seara”, deoarece va atrage după sine consumul unui număr mult mai mare de calorii. De asemenea, este foarte important să luăm în calcul faptul că Paștele are loc duminică, luni și eventual marți. În restul zilelor, este bine să reveniți la meniul obișnuit de peste an”, atrage atenția dr. Alexandru Popa.
Pentru a evita excesele alimentare, cumpătarea în zilele de sărbătoare este foarte importantă, mai ales pentru persoanele care au ținut tot postul premergător acestora, precum și în cazul celor care urmează un regim hipocaloric pentru scăderea în greutate. Un consum crescut de proteine și grăsimi după o perioadă de alimentație exclusiv vegetariană, precum și dublarea sau chiar triplarea numărului de calorii consumate într-o zi pot duce la probleme de sănătate cum ar fi: colică biliară sau renală, atac acut de gută, indigestie, grețuri, vărsături, dureri abdominale, tulburări cardiace etc.
Nutriționistul recomandă ca „măcar la două din cele trei mese, pe lângă preparatele tradiționale, să asociați și o porție de legume (salată, roșii, ardei, castraveți, spanac etc), întrucât sunt bogate în fibre, vitamine, minerale și antioxidanți, ajutând astfel digestia și consumul unui număr mai mic de calorii. Nu uitați de hidratare, beți măcar 2 litri de apă pe zi și nu exagerați cu alcoolul, acesta fiind recomandat într-o cantitate de maxim 2 porții pentru bărbați, respectiv 1 porție pentru femei (o porție = 125 ml vin sau 50 ml tărie)”.
Când, ce și cum ar trebui să mănânci
Din punct de vedere al structurii meselor, acestea ar trebui să nu fie foarte mari (ținând cont de faptul că preparatele pot fi mai calorice decât de obicei), și să fie variate din punct de vedere al conținutului. „Dacă vreți să consumați dulciuri (cozonac / pască), este bine să le puneți la micul dejun, alături de un ou fiert și o porție de salată asortată”, ne sfătuiește Dr. Alexandru Popa. „La prânz, puteți consuma un platou care să conțină mai multe mâncăruri tradiționale (o felie de drob, două linguri de salată de Boeuf, una-două sarmale), pe principiul „puțin din fiecare”. Cina o puteți „rezerva” unei porții de friptură de miel, alături de o salată mare sau o porție de legume la grătar”, recomandă nutriționistul. Astfel, cu porții mici, putemi „gusta” din toate delicatesele de Paște, fără să ne supraalimentăm și să câștigăm kilograme sau să avem probleme digestive sau metabolice.
Vedetele mesei de Paște
Oul este unul din cele mai complexe și hrănitoare alimente, fiind foarte bogat în proteine, acizi grași Omega 3, vitamine (A, D, E, K, B2, B5, B6, B12, acid folic) și minerale (seleniu, calciu, fosfor și zinc). Totuși, trebuie să ținem cont că un ou conține aproximativ 200-250 mg colesterol. Chiar dacă oul singur nu crește semnificativ valoarea colesterolului, asocierea cu alte alimente bogate în grăsimi poate agrava dislipidemia sau poate genera o colică biliară. Dr. Alexandru Popa recomandă „consumul a maxim două ouă fierte pe zi în zilele de Paște, urmând ca în restul Săptămânii Luminate să nu consumați deloc”.
Carnea de miel este extrem de populară și apreciată în perioada Paștelui. Mielul este bogat în acizi grași Omega 3 și Omega 6, precum și vitamine din complexul B-urilor, însă pentru a beneficia de ele ar trebui să consumăm miel crescut în condiții cât mai naturale, care să nu fi fost hrănit cu produse îmbogățite cu agenți de creștere, antibiotice etc. De asemenea, este bine ca mielul să nu fie foarte tânăr (să aibă 10-15 kg viu). „Cu cât mieii sunt mai mici, cu atât carnea lor este mai bogată în purine, compuși din care se formează acidul uric, acesta depunându-se la nivelul articulațiilor sau rinichilor și ducând la apariția gutei sau a litiazei renale urice. Cele mai sigure moduri de a găti carnea de miel este fierberea sau prepararea la cuptor. Pentru cea de-a doua variantă de preparare, se recomandă ținerea cu 24 de ore înainte într-un baiț cu apă, oțet și condimente, pentru a face carnea mai fragedă și mai ușor de digerat. Recomand eliminarea unei cantități cât mai mari de grăsime înaintea gătirii, precum și evitarea prăjirii acesteia în ulei”, explică nutriționistul.
Cozonacul este un dulce caloric, cu o încărcătură glucidică mare. Dr. Popa atrage atenția că „nu este un desert recomandat persoanelor cu diabet zaharat, nici celor supraponderale sau obeze și, în general, nu e bine să fie consumat frecvent. Cu ocazia sărbătorilor însă, fiecare poate gusta această delicatesă, cu condiția să fie o singură dată în zi, o porție mică (80-100 g) și preferabil în prima parte a zilei (la micul dejun)”.
Salata de Boeuf este un produs complex și echilibrat, care însă are o încărcătură calorică mare datorită maionezei. Atât pențru acest fel de mâncare, cât și pentru ouă umplute, sau ca dressing pentru salate, putem înlocui maioneza clasică cu un dressing din iaurt, muștar clasic, lămâie și turmeric. Astfel, obținem un aliment cel puțin la fel de gustos, dar mult mai puțin caloric și sănătos.
Îmbelșugată, masa de Paște e prilej de bucurie, când ne strângem cu cei dragi la masă. Dar pentru ca nimic să nu-ți strice starea de bine, ai grijă ce și cum mănânci. Bucură-te de sărbătoare și nu lăsa excesele alimentare să-ți strice aceste zile!
Citește și: