Lisabona este unul dintre punctele culinare hot ale Europei, cu oferte unice la fiecare pas. Așa că, dacă îți vine dorul de ducă, urcă-te în avion și savurează o excursie la Lisabona cu toate simțurile. Nu vei regreta! Iar când ajungi acolo, asigură-te că profiți de lista noastră în care am inclus 5 preparate locale și 5 destinaţii culinare de neratat în Lisabona. Cu siguranță vei dori să te oprești în fiecare dintre ele, la un moment dat.
Fie că eşti în căutarea gusturilor Portugaliei, fie că vrei să guști puțin din bucătăria asiatică sau mediteraneeană, toate într-un singur loc, Lisabona adună tot ce are mai bun fiecare cultură și le combină într-o experiență de călătorie uimitoare. Bucură-te de o destinație excelentă pentru a lua masa și descoperă un amestec bogat de gusturi și arome – de la taverne în stil vechi, până la restaurante cu stele Michelin. În acest articol, am listat 5 dintre cele mai importante destinații culinare din Lisabona, de la care poți începe pelerinajul gastronomic.
5 preparate pe care e musai să le încerci la Lisabona
Pastel de nata
Să începem cu cel mai popular preparat portughez – pastel de nata! Este posibil să fi văzut aceste bunătăți tentante şi în România sau pe rețelele de socializare, acum că sunt la modă. Dar, spre deosebire de majoritatea tendințelor culinare virale, această rețetă este una cu o istorie lungă. Crema modestă din tartele portugheze datează din anii 1800, când mănăstirea Belem le prepara ca o modalitate de a folosi gălbenușurile de ou în plus, rămase după ce utilizau albușurile pentru apretarea straielor călugărești.
Bacalhau
În traducere “cod”. Dar nu un cod fad, care se pierde în maldărul de amintiri dintr-o vacanţă. Ci reţete aromate, cu ingrediente îmbinate echilibrat. Încearcă Bacalhau à Brás – cod mărunțit amestecat cu cartofi, ouă, ceapă, pătrunjel tocat, usturoi și măsline pentru garnitură. Îţi recomandăm și Pastéis de Bacalhau, prăjituri de pește prăjit (da, ai cititi bine!) cu un amestec de cartofi și ierburi care amintesc de crochete. Deși vei găsi deliciile crocante la majoritatea snack-barurilor din Lisabona, acestea sunt de fapt o specialitate originară în nordul Portugaliei.
Sardine
Dacă plănuiești o excursie la Lisabona, ar fi bine să te pregătești să mănânci o mulțime de sardine la grătar. Acești peștișori mici pot fi comandați pe tot parcursul anului, fie că este vorba de jumătatea lunii iunie, când sunt cei mai proaspeți, la Festivalul Sardinelor de Sfântul Anton, fie că este vorba de lunile de iarnă.
Pui Piri Piri
Puiul Piri Piri este un fel de mâncare tradițională portugheză preparată cu pui marinat la grătar și ardei iute Piri Piri. Rețeta combină condimentele introduse în Portugalia din vechile lor colonii din Africa cu produse locale, cum ar fi uleiul de măsline și sucul de lămâie.
Brânza Azeitao
Dacă vrei doar o gustare rapidă, cu aroma intensă, nu trebuie să comanzi o farfurie plină de mâncare! Brânza Azeitao îţi poate umple o pauză de plimbare, lăsând loc şi pentru un prânz sățios. Produsă cu lapte crud de oaie în orașul din apropiere, Azeitão, la doar 35 de kilometri de Lisabona, brânza cremoasă se asortează bine cu vinul roșu.
5 destinaţii culinare de neratat în Lisabona
Ramiro
Începem cu preferatul nostru, o locație fără mari pretenții, la care va trebui însă să stai la coadă pentru un festin ce-ţi va încânta papilele gustative. Cervejaria Ramiro e unul dintre cele mai bune locuri de savurat fructe de mare din Europa. Merită așteptarea, merită efortul de a termina tot ce ţi se pune pe masă. De la homari şi crabi vii, până la specialități din creveţi, găseşti tot ce-ţi pofteşte inima.
Adresă: Av. Alm. Reis 1 H
Time Out Market
Ca un festival de mâncare permananent, Time Out Market este o piaţă cu tonete de mâncare, unde se aduna sub acelaşi acoperiş cei mai pricepuţi bucătari, cele mai faine evenimente gastronomice şi cele mai bine organizate workshop-uri de profil. Şi nu, locaţia nu este o capcană turistică, ci o oportunitate de a gusta din mai multe specialităţi, fără a pierde timpul cu deplasarea.
26 de restaurante, 8 baruri, o duzină de magazine și un loc de muzică de lux, toate cu cele mai bune preparate din Lisabona (cea mai bună friptură, cel mai bun hamburger, cel mai bun sushi și cele mai bune spectacole live, printre altele). Pe de altă parte, piața găzduiește și unii dintre cei mai cunoscuți (și cei mai longevivi) vânzători de pe piață de carne, pește, fructe și flori din oraș.
Adresă: Av. 24 de Julho 49
Mini Bar
Cu un concept extraordinar, Mini Bar este un local gourmet unde José Avillez, unul dintre cei mai mari bucătari portughezi, te invită la un spectaculos show culinar. Aici nimic nu este ceea ce pare! În fiecare zi, de la ora 19:00, într-un cadru confortabil și intim, José Avillez își delectează oaspeții cu un meniu de băuturi cu cocktail-uri speciale, vinuri, bere artizanală și experiențe gastronomice de dimensiuni mici, variate, pline de savoare și minune. O perlă uriașă de foie gras și un ou din hummus auriu. Cel mai bun pui prăjit, pe o bază crocantă din pastă de brânză de vaci afumată. Tempura de avocado cu kimchi deshidratat, muguri de coriandru, lime și lămâie. Un curry exotic de legume la grătar și un delicios Wellington Mille-feuille cu trufe și cartofi prăjiți. O budincă irezistibilă cu ulei de măsline și sorbet de zmeură. Cel mai tare sorbet de lămâie cu spumă de busuioc, plin de amintiri de vară și multe altele… Și lista poate continua.
Comandă meniul surpriză şi încearcă să-ţi dai seama din ce ingrediente sunt preparate mini porţiile servite într-un calup cu o prezentare impresionantă! Nimic nu este ce pare a fi. Dar tot ce ţi se serveşte este absolut delicios!
Adresă: R. Nova de Trinidade 18
Patiseria Belem
Ca să testezi gustul autentic al prăjiturilor tipice din Portugalia, e nevoie să dai o fugă până în cartierul Belem şi să cumperi Pasteis de Nata direct de la patiseria mănăstirii, acolo unde cozile sunt destul de intimidante, dar şi gustul desertului este irezistibil.
Povestea e cam așa… La începutul secolului al XIX-lea, în Belém, lângă Mosteiro dos Jerónimos se afla o rafinărie de trestie de zahăr lângă unui mic magazin generalist. După revoluția liberală din 1820, toate mănăstirile din Portugalia au fost închise, iar clerul și muncitorii expulzați. Într-o încercare de supraviețuire, cineva de la mănăstire a oferit produse de patiserie dulci spre vânzare în magazin, care au devenit rapid cunoscute sub numele de „Pastéis de Belém”. În 1837, în clădirile anexate rafinăriei a început să facă „Pastéis de Belém”, urmând străvechea „rețetă secretă” de la mănăstire. Transmisă și cunoscută exclusiv maeștrilor cofetari care lucrau manual produsele de patiserie în „camera secretă”, această rețetă a rămas neschimbată până în prezent.
Adresă: R. de Belem 84
Belcanto
Încheiem cu o propunere cu ştaif, unde meniul este semnat tot de José Avillez: Belcanto este primul restaurant din Lisabona care a primit 2 stele Michelin, care a fost inclus și în lista „Cele mai bune 50 de restaurante din lume”. Decorul somptuos şi meniul rafinat sunt demne de cele mai speciale ocazii. Majoritatea oaspeţilor optează pentru experiența completă Belcanto și comandă unul dintre cele trei meniuri de degustare disponibile. Cel clasic – cu șase feluri la prețul de 175 euro; cel de-al doilea – cu nouă feluri, la prețul de 195 euro; și un meniu special recomandat de chef, la prețul de 250 euro. Fiecare disponibil cu o combinație opțională de vinuri.
Adresă: R. Serpa Pinto 10A
Și ceva extra:
Seară de fado
Dacă ajungi la Lisabona, trebuie neapărat să experimentezi o seară de fado!
Fado este un tip de muzică tipic portugheză, apărută la Lisabona în secolul al XIX-lea. Este o esență pură, un simbol al tradițiilor și al culturii acestui oraș. Sunt nenumărate restaurante care oferă astfel de concerte de fado. Totuși, sunt și mute care ar putea fi încadrate la categoria „tourist trap” – unde muzică nu e chiar bună, și nici mâncarea. Așa că am selectat trei dintre cele mai bune restaurante fado din Lisabona, unde vei trăi o experiență muzicală și culinară de excepție. Reține că unele dintre restaurantele menționate nu oferă fado în fiecare seară, ci doar în anumite seri ale săptămânii.
Iată alegerile noastre:
1. Povo
Este un restaurant localizat pe una dintre cele mai vii străzi ale Lisabonei, pe Rua Nova do Carvalho (cunoscută și ca Strada Roz). Proprietarii vor să reînvie spiritul vechilor taverne portugheze și să promoveze noile talente ale muzicii fado. Și mâncarea e bună – la ei poți descoperi clasicele petiscos (un fel de tapas portugheze) și o mulțime de alte preparate tradiționale.
Adresă: R. Nova do Carvalho 32
2. Tasca do Chico
Localizat în Bairro Alto, restaurantul are o filozofie aparte – oricine vrea să cânte aici, o poate face. Așa că nu ar fi ceva ieșit din comun să vezi diverși „începători” care își testează abilitățile. Publicul e și el foarte divers – de la iubitori de fado, la familii sau studenți. E un loc cu prețuri convenabile și o atmosferă familială, cu adevărat deosebită.
Adresă: R. do Diário de Notícias 39
3. Duetos Da Se
În apropiere de Catedrala Sé de Lisboa, acest restaurant tipic pentru Alfama și-a deschis ușile în 2012. Și este un spațiu hibrid care aduce laolaltă gastronomia, muzica și cultura locală. Programul lor include concerte, expoziții, prezentări și o mulțime de alte evenimente culturale. Are o atmosferă romantică, elegantă, cu un pian care guvernează sala de mese cu bolți din piatră, arcuite. Aici cu siguranță vei asculta fado de calitate și te vei delecta cu preparate deosebite.
Adresă: Tv. Almargem 1B
Această selecţie culinară e doar începutul unei călătorii divine printre cele mai gustoase preparate din Lisabona. Capitala portugheză este un oraș fermecător, care înseamnă mult mai mult decât pește și azulejos. Cu atât de multe de oferit în ceea ce privește mâncarea, cultura și frumusețea naturală, merită o privire atentă şi o cercetare detaliată. Fie că eşti în căutarea unui city break sau planifici o vacanță mai lungă, Lisabona este o destinație ideală: un loc în care te poți pierde printre dealuri și alei în timpul zilei, bucurându-te în același timp de beneficiile unei vieți de noapte vibrante.
Citește și: