Acum vreo doua zile cei de la abia-deschisul restaurant Chicca din Herastrau au scris pe unde au putut, inclusiv aici, pe Restograf, ca vor sa fie primul restaurant din Bucuresti si, probabil, ca si din Romania, care sa primeasca o steluta Michelin, si asta chiar inainte de sfarsitul primului an de activitate. E posibil sa fie ei primul restaurant din Romania care va primi o steluta de la Michelin, insa ii anunt ca nu o vor primi in 2015 si nici in 2016, chiar daca corecteaza ce mai e de corectat si depun aplicatia inca de anul acesta. Michelin e zgarcit, da cate o steluta mai repede de doi ani de la inceperea procesului de evaluare numai unui restaurant in care cheful e si proprietar si acel chef mai are sau a mai avut un restaurant cu steluta sau stelute Michelin o perioada indelungata. Nu crediteaza pe cineva care a lucrat intr-un restaurant instelat de ei in alta pozitie decat chef si, cu atat mai putin, daca nu a fost si patronul localului. Dar sa expic mai pe indelete…
Chicca e un restaurant nou in Bucuresti, deschis la inceputul verii lui 2014 in Herastrau, pe malul lacului, in complexul celor de la Bonton Palace, acolo unde inainte a fost Salt, un restaurant cu viata scurta, in ciuda investitiei masive. Cand a fost deschis Bonton Palace, in urma cu cativa ani, au vrut sa aiba acolo un restaurant imens, pe langa magazine, piscina si celelalte acareturi. Intre timp s-au mai calmat si au revenit cu picioarele pe pamant si au subinchiriat bucati din palace. Ei si-au pastrat partea cea mai putin aratoasa din complex, fara vedere directa la lac, in care au un restaurant cu meniu international si vegetarian, aripa din dreapta fiind data celor de la Argentine, cu steak si sushi, iar cea dinspre lac celor de la Chicca.
Numele restaurantului, Chicca, vine de la fetita patronului italian, asa o cheama pe ea, si se citeste fonetic, adica asa cum se scrie, ca magazinul de mobila (kika). Chicca e unul dintre cele mai frumoase locuri din Bucuresti. In primul rand datorita ambiantei cu parcul si cu lacul, evident, pe care le vezi de oriunde te-ai aseza. Au doi pereti integrali de sticla, de sus pana jos, unul spre lac si celalalt spre gradina si piscina de la Bonton Palace. In fata au si ei cateva mese, spre piscina, si au si o terasa foarte mare sus, pe acoperis, cu vedere panoramica. Salonul e foarte mare, insa au cateva mese acolo, foarte rasfirate. Foarte rar vezi asa ceva in Bucuresti. Aproape toti patronii pun cat mai multe mese in sala, chiar daca stiu ca niciodata nu au fost ocupata si nici nu se vor ocupa. Cand ii intreb de ce fac asta, imi spun ca asa e regula, ca in restaurant trebuie sa fie vazute cat mai multe mese, chiar daca sunt goale. Mie mi se pare ca e taman pe dos, insa or sti ei, patronii de restaurante, si lucruri pe care eu nu le-am aflat inca. Totul e minimalist si modern la Chicca: decorurile, mobilierul, vesela. Plastic si sticla, nichel; scumpe si de cea mai buna calitate, intr-adevar, cu priza la publicul contemporan, in special la tineret. Muzica ciudata, neasteptata, deranjanta.
Au doi bucatari la Chicca, italieni, nu a fost clar daca unul e mai chef decat celalalt. Mi-au explicat ca au o bucatarie napolitana traditionala reinventata, un fel de “nouvelle cuisine”, probabil. Pe Restograf i-am pus la categoria bucatarie italiana traditionala ca sa le pot pune nota maxima la mancare, pe care nu cred ca le-as fi dat-o daca ii incadram la bucatarie italiana fina. Mancarea e buna la Chicca, multe dintre feluri foarte bune si deosebite, frumos prezentate. Caracatita a fost foarte buna, sosul de cartofi bun si el, dar ar fi putut fi si mai bun de atat; vinetele cu mozzarella si cu rosii foarte bune, pacat ca nu a fost atent si le-a ars pe fund, cum se vede si in poza. Sper sa nu gaseasca si inspectorul de la Michelin asa ceva in farfurie, ca isi pierd banii de aplicatie cei de la Chicca. Tonul a fost foarte bun; mielul in crusta de migdale siciliene cu cicoare la tigaie a fost bun si el, cu carne foarte buna, de calitate, crusta de migdale ceva mai putin, insa buna si ea.
Serviciul a fost foarte bun la Chicca, rapid si eficient, cu oameni normali la cap, fara maimutareli si ceremonialuri deplasate cum vezi adesea in restaurantele de lux. Preturile sunt mari, o masa completa in doi, cu un vin bun, porneste de la 5-600 de lei. Clienti putini, deocamdata.
Chicca e, asadar, unul dintre cele mai bune restaurante din Herastrau si din Bucuresti, un restaurant care a primit notele maxime de la noi la toate cele trei categorii, chiar daca ne-a dat si ceva ars. Au bucatari de mare clasa, care stiu ce sunt acelea si bucatarie traditionala, si bucatarie fina. Ce am scris aici ca fiind nu tocmai cu ar trebui, sunt usor de remediat. In mod normal, dupa cateva luni de rodaj, de intelegere a pietei si a furnizorilor, mancarea ar putea fi si mai buna la Chicca. Si nici nu ne indoim ca asa va fi…
(poza cu cele trei stelute Michelin ale lui Joel Robuchon din Las Vegas e de pe http://vegasmavens.com/2010/the-michelin-stars-of-las-vegas/)