Restograf Restograf
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Restaurante
  • Toate restaurantele
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Coreean
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • German
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Libanez
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Conectare
Inregistrare
  • Ai un restaurant?
    • Promoveaza-te
    • Business Blog
    • Consultant virtual
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
  • TIPS & TRICKS

Chiar trebuie evitate anumite combinații de alimente? Ce spune nutriționistul

  • Autor : Restograf
  • Data publicare : 9 iunie, 2020
  • Data modificare : 12 iunie, 2024
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

De câte ori nu ai auzit că anumite combinații de alimente sunt musai de evitat? Că roșiile nu se combină cu brânză, carnea nu se mănâncă cu pâine, fructele n-au ce căuta la masă și tot așa… Noi am stat de vorbă cu dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriție, boli metabolice la Clinica Smart Nutrition și am rugat-o să ne explice care ar fi regulile unei mese sănătoase.

masă plina cu farfurii de mancare si pahare de apa si vin, imagine sugestiva pentru combinații de alimente

Răspunsurile pe care le așteaptă de obicei pacienții mei când mă întreabă despre combinarea alimentelor sunt de genul: „De acum încolo nu aveți voie să mâncați la aceeași masă proteine și carbohidrați”. Sau „Nu untul îngrașă, ci combinarea lui cu pâine”. Ori „De azi nu aveți voie să mâncați fructe seara”. Din fericire, lucrurile nu stau așa în realitate!

Despre combinații de alimente și ce ar trebui de fapt, evitat

Singurele combinații de alimente care trebuie evitate de cei care doresc să scadă în greutate sunt aceleași care trebuie evitate de orice om care dorește un stil de viață sănătos. Acestea se încadrează în două categorii:

  • Alimente nesănătoase, care au loc în alimentația noastră doar ca excepție. Mezelurile sau prăjelile, de exemplu, pot fi combinate cu leurdă și fresh de rodie sau semințe, dar tot nesănătoase rămân!
  • Combinații care exclud grupe de alimente. Fiecare grupă de alimente ne aduce o parte din nutrienții necesari organismului, așa că un meniu format doar din carbohidrați și proteine, de exemplu, și cu foarte puține legume poate să nu conțină alimente nesănătoase, dar tot nu ne asigură un trai sănătos.

Astfel, un meniu cu cereale și lapte dimineața, orez sălbatic cu pește la prânz, și iaurt seara este, surprinzător pentru mulți dintre pacienții mei, un meniu cu deficite de vitaminele C, E, K, B9 și mineralele – calciu, fier, cupru, mangan, potasiu.

Nici excluderea carbohidraților din alimentație nu este sănătoasă, pe termen lung. Un meniu de dietă low carb, cu iaurt și somon afumat la micul dejun, piept de pui la grătar cu salată verde și ulei de măsline la prânz, și ton cu salată de legume la cină are deficite de vitaminele E, B1, B5 și minerale – calciu, fier, magneziu, potasiu, zinc, cupru, mangan.

Așadar, eu le explic pacienților mei că cel mai bine este să aibă o alimentație variată, în care alimentele nesănătoase lipsesc sau apar ca excepție. De altfel, regula de aur pentru un începător în nutriție este regula farfuriei: farfuria de la o masă trebuie să conțină în proporții egale proteine, carbohidrati și legume. Carne / pește cu orez / cartofi / pâine și legume.

Ce nu ar trebui să-ți lipsească din farfurie!

Pentru mine, ca medic nutriționist, cea mai mare provocare este de obicei introducerea legumelor în farfurie. Multe dintre consultații implică discuții cu pacienții referitoare la rețete și idei de mese și mâncăruri cu legume. În această perioadă suntem în plin sezon de legume și este mai ușor decât iarna să găsesc soluții pentru meniuri.

Nu trebuie să lipsească din alimentație legumele și fructele de sezon! Suntem în plin sezon de salate, spanac, ridichi, castraveți, ceapă verde sau usturoi verde. Deja și-au făcut apariția, prin piețe și nu numai, roșiile românești, cartofii noi sau căpșunile și cireșele autohtone.

Dacă este să ne gândim la beneficiile aduse stării de sănătate de către legume, enumăr fibrele și vitaminele. Când spunem digestie ușoară, ne gândim la alimente precum legume și fructe, iar când spunem tranzit regulat, spunem fibre. Prin urmare, legumele din acest sezon te pot ajuta să te simți bine după masă, să nu ai probleme de constipație și să ai vitamine și minerale pentru sănătatea ta.

Trei vitamine sunt găsite în cantități mari în legumele verzi ale acestui sezon: A, C și K. Vitamina A este necesară unei vederi bune, vitamina K este vitamina responsabilă cu coagularea sângelui și repararea juliturilor. Despre vitamina C știm că este implicată în lupta organismului cu microbii – pătrunjelul și mararul, plante folosite la condimentarea salatelor și mâncărurilor, sunt bogate și în această vitamină.

Îți poți ajuta tranzitul intestinal preparând o salată de primavară cu ridichi, castraveți, ceapă verde și marar, sau poate îți dorești o mâncare de spanac cu un ou ochi gătit în puțin ulei. Nu uita de căpșuni, le poți consuma ca atare (dar nu le presăra cu zahăr/miere) sau îți poți face milkshake-uri din lapte și căpșuni, iaurt natural cu căpșuni sau smoothie cu banane, căpșuni și fulgi de migdale.

farfurie plina cu legume crude de tot felul, feliate pentru salata, in combinații de alimente

Legume mai puțin… „prietenoase”

Dacă e să căutăm un aliment-minune, pe care să îl mâncăm în cantități mari și care să conțină puține calorii, atunci orice legumă este potrivită. Când spun legume, mă refer atât la cele din acest sezon – castraveți, ceapă verde, leurdă, lobodă, salată verde/iceberg, spanac, stevie, urzici, ridichi roșii, usturoi verde, cât și la ardei gras roșu/verde/capia, andive, bame, broccoli, ciuperci, conopidă, roșie, capere, dovleac, dovlecei, fasole verde/galbenă, gogoșari, gogonele, gulii, muguri de bambus, mazăre verde, napi, ridichi negre, roșii cherry, rucola sparanghel, varză de orice fel (albă/roșie/de bruxelles/chinezească /creață), vinete.

Parcurgând această listă, observăm că alimente precum cartofii, fasolea boabe, lintea, năutul nu se regăsesc în această categorie, datorită conținutului mai mare în glucide, deci și în calorii. Ele apar în farfuria ideală în partea pentru carbohidrați.

Un meniu care să includă cartofi prăjiți, fasole bătută cu ceapă prăjită, iahnie de fasole cu ciolan afumat, varză călită cu ciolan, chiftele și șnițele prăjite, o ciorbă dreasă cu smântână, o mâncare cu sos alb – va fi suportat mai greu de stomac și efortul de a-l digera va fi mai mare.

 

Să profităm de legumele și fructele proaspete de sezon și să le includem în regimul nostru alimentar pentru a fi sănătoși! Să nu uităm că un program de somn și includerea activității fizice pe lista noastră zilnică fac parte dintr-un stil de viață sănătos.

Dr. Mihaela Posea este medic specialist diabet, nutriție, boli metabolice, doctor în medicină, la Clinica Smart Nutrition. Are o experiență de peste 10 ani și este unul dintre cei 6 medici din România certificați în managementul obezității de către Federația Mondială de Obezitate – World Obesity Federation. A participat la numeroase stagii de perfecționare, a luat parte ca și co-investigator în studii clinice internaționale în domeniul diabetului și este autoarea a peste 20 de articole de specialitate. Mai multe informații despre dr. Mihaela Posea și Clinica Smart Nutrition găsești la www.clinicasmartnutrition.ro.


Citește și:

  • Trucuri de nutriție sănătoasă (nu doar) în timpul pandemiei de coronavirus

  • 7 trucuri pentru un smoothie sănătos (plus 3 rețete pe care să le-ncerci)

  • 10 alimente care taie pofta de mâncare

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • Clinica Smart Nutrition
  • combinații de alimente
  • dieta
  • Mihaela Posea
  • nutritie sanatoasa
  • nutritionist
  • regim alimentar
  • reguli de nutritie
  • vrei sa slabesti
Citește și
Bolurile biodegradabile: o alternativă modernă pentru servirea responsabilă a preparatelor
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Bolurile biodegradabile: o alternativă modernă pentru servirea responsabilă a preparatelor
Dieta Keto – Beneficii & recomandări pentru dieta ketogenică
Citește articolul
  • CE MÂNCĂM
  • TIPS & TRICKS
Dieta Keto – Beneficii & recomandări pentru dieta ketogenică
Post intermitent (Fasting) – Cum se ține în mod corect postul intermitent
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Post intermitent (Fasting) – Cum se ține în mod corect postul intermitent
Mesaje de 14 februarie: cum să-i spui c-o iubești ca sarea-n bucate
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Mesaje de 14 februarie: cum să-i spui c-o iubești ca sarea-n bucate
Gustări sănătoase pentru școală: ce să-i pui în pachețel
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Gustări sănătoase pentru școală: ce să-i pui în pachețel
Totul despre Nutella: cum a apărut, cât e de sănătoase, ceva curiozități și 3 rețete
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Totul despre Nutella: cum a apărut, cât e de sănătoase, ceva curiozități și 3 rețete
Toppinguri pentru burgeri. Ingrediente inedite, pentru un gust deosebit
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Toppinguri pentru burgeri. Ingrediente inedite, pentru un gust deosebit
Care sunt diferențele dintre lactatele fermentate?
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Care sunt diferențele dintre lactatele fermentate?
Diete populare de care poate nu ai auzit
Citește articolul
  • TIPS & TRICKS
Diete populare de care poate nu ai auzit
Caută
Alegerea editorilor
  • Târguri de Crăciun din Bucureşti, de la cele mai mari, la cele mai mici
    • NOUTĂȚI
    • UNDE IEȘIM
    Târguri de Crăciun din Bucureşti, de la cele mai mari, la cele mai mici
  • Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară
    • CE MÂNCĂM
    Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
Descarcă APP
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2023 Restograf

Input your search keywords and press Enter.