Vrei să-ți dai pe spate iubita cu o cină preparată la tine acasă? Ori, poate, te-ai săturat de întrebarea „ce mâncăm azi?” și te gândești că nu ți-ar strica un bucătar care să se ocupe de toate. Că e vorba de o petrecere, un grătar în curte sau chiar de un eveniment special, serviciile unui bucătar personal ți-ar ușura cu mult viața! Cât costă, unde-l găsești și cu ce te alegi din această experiență, afli imediat.
Pe măsură ce oamenii au început să își dorească mâncare de înaltă calitate, pregătită cu atenție la detalii și adaptată preferințelor lor, bucătarii profesioniști au început să ofere servicii de gătit la domiciliu. Acest lucru le-a permis clienților să beneficieze de mâncăruri personalizate, fără a fi nevoie să meargă la un restaurant. Conceptul a evoluat ca răspuns la nevoile și preferințele individuale ale oamenilor pentru mâncare de calitate, personalizată și preparată în confortul propriei case. Acest serviciu s-a dezvoltat în timp odată cu schimbările din societate, stilurile de viață și cerințele pentru o experiență gastronomică mai individualizată.
Mâncare sănătoasă, gătită acasă. Doar că nu de tine
Sorin Haiduc e bucătar personal. Ziua lui de lucru are, de cele mai multe ori, 11-12 ore. Asta se traduce în cel puțin 2 case pe zi unde merge să gătească. Și pentru care face, înainte de toate, cumpărăturile. Iar înainte de astea, stabilește meniul împreună cu clientul. Când ajunge la client acasă, gătește pentru 3-4 zile. „Când nu ai timp, poți comanda on-line mâncare, însă obiceiul acesta va lăsa urme în sănătate și la numărul de kilograme”, scrie Sorin într-o postare pe pagina lui de Facebook.
Dar să nu crezi ca oamenii care apelează la astfel de servicii sunt numai din aceia fițoși care vor să mănânce acasă ca la restaurantele de 5 stele. Sunt oameni normali, cu copii, cu servicii care le ocupă tot timpul. Dar care vor să știe din ce e făcută mâncarea lor, preparatele să fie sănătoase – există clienți care au probleme de sănătate ce impun anumite diete – și făcută la ei acasă. „Pentru clienții care urmează diete impuse de medic, urmez cu strictețe cerințele lor atunci le gătesc preparatele. Nu e de joacă cu așa ceva!”, spune Sorin într-un interviu acordat Restograf.
Cine e Sorin Haiduc
Sorin e absolvent de liceu economic și de două facultăți, Facultatea de Științe Economice și Facultatea de Drept. Are la activ și un curs de inspector de salarizare și unul de copywriter. E din 2007 în București, când s-a mutat de la Brăila. O vreme a cochetat cu „lumea cărților” din postura de coordonator distribuție la Universul Juridic, apoi librar on-line la Librăria Humanitas. De un an, însă, și-a găsit drumul: e bucătar personal! E o meserie nouă, cel puțin la noi, în România. „La noi, au fost mai întâi doamnele care veneau la curățenie prin case și mai găteau și câte o oală cu ciorbă. Apoi bucătarii de pe la restaurante care mergeau să gătească la câte o petrecere în timpul liber. Dar bucătari personali, care să facă doar asta… eu nu am știință”, mai spune Sorin.
Ce trebuie să ai pentru a-ți găti Sorin la tine acasă
Ca să-ți gătească acasă, Sorin Haiduc cere o bucătărie minim utilată, aragazul să nu fie foarte vechi, să există o hotă funcțională sau măcar un geam care să se poată deschide larg. „Nu toți clienții mei au avut tot ce îmi era necesar în bucătărie. Dar am mai completat pe parcurs cu tăvi, tigăi, oale, ustensile”, spune Sorin pentru Restograf.
Ca să-ți gătească acasă, Sorin Haiduc cere o bucătărie minim utilată, aragazul să nu fie foarte vechi, să există o hotă funcțională sau măcar un geam care să se poată deschide larg. „Nu toți clienții mei au avut tot ce îmi era necesar în bucătărie. Dar am mai completat pe parcurs cu tăvi, tigăi, oale, ustensile”, spune Sorin pentru Restograf.
Spre exemplu, când gătește pentru 1-4 persoane (o familie), de regulă suficientă mâncare pentru 3-4 zile, Sorin cere 300 de lei + banii pentru ingrediente. Sunt incluse 3 preparate din meniul propus de el (1 aperitiv și 2 feluri principale), alese de client, și o garnitură. „Pentru clienții fideli, cu care am o relație bună, mai mereu adaug câte un preparat în plus.” Pentru un party, prețurile depind de numărul de persoane pentru care trebuie să gătească și de locație. „Dacă e în oraș, acces facil, prețul pleacă de la 500 de lei plus cumpărăturile. Dacă e în zona metropolitană, acces greoi, de la 1.000 de lei”, spune Sorin.
Ce-mi place mie e că, dincolo de faptul că vine să gătească în oalele tale, după ce termină treaba lasă bucătăria curată-lună! Scrie-i pe whatsapp la numărul 0766 46 18 15!
Unde găsești un bucătar personal?
La o căutare pe Google, am dat peste firme care pun la dispoziția celor doritori bucătari personali atât pentru gătirea meselor zilnice, cât și pentru diferite ocazii.
Alege-ți bucătarul, nu doar meniul
La Bucătarul personal, pentru gătirea meselor necesare unei săptămâni întregi (2 persoane) plătești între 750 și 1.000 de lei, în funcție de preparatele alese și de numărul de vizite ale bucătarului. În acest preț sunt incluse atât ingredientele, gătirea preparatelor și curățarea spațiului de gătit la final, cât și deplasarea bucătarului și aducerea ustensilelor necesare. Personalizarea vine din conceperea meniurilor, alegerea bucătarului din cei înscriși pe platformă, dimensionarea porțiilor, folosirea ingredientelor achiziționate de client sau pe cele achiziționat de bucătar. Pe site găsești o listă cu bucătarii înscriși și câteva date despre fiecare. Pentru mai multe informații legate de aceștia, consultă secțiunea blog.
Italienesc? Românesc? Internațional? Chem-o pe Elisa!
Chef la domiciliu este o altă opțiune. Aici ai posibilitatea să-ți alegi preparatele din 3 tipuri de meniuri: italienesc, românesc și internațional. Elisa Matei își oferă aici serviciile de bucătar personal. „Am locuit pentru mult timp în Italia unde am avut șansa să învăț și să îmi dezvolt marea mea pasiune pentru bucătărie. M-am născut în București și am absolvit Facultatea de Jurnalistică dar, pasiunea mea pentru călătorii culinare m-a făcut să mă întorc mereu la prima mea dragoste: arta de a îmbina ingrediente uimitoare pentru a crea o simfonie de gust, aroma și culoare…”, se prezintă Elisa pe site.
Uimește-ți invitații cu meniurile propuse de cei de la Societe Gourmet
Am mai găsit și Societe Gourmet pe care îl recomandăm pentru că, din ceea ce spun ei pe site, nu doar gătesc la tine acasă, dar și servesc la petrecerea ta privată. Iar printre ocaziile unde își oferă serviciile, aceștia amintesc de prânz sau cină în familie, brunch cu prietenii, cină romantică sau orice ocazie la care preferi să petreci acasă. Tarifele lor pentru astfel de petreceri cu chef personal conțin un preț fix, 2.000 de lei pentru 1-4 persoane, la care se adaugă costul efectiv al meniului selectat. Trebuie doar să le spui cam ce ai vrea să servești și ei vin cu 2-3 propuneri de meniu și costurile lor. Fiecare invitat suplimentar te costa 200 lei/persoană. A, și mai e ceva: serviciul lor este disponibil doar în București și împrejurimi.
Mâncare bună și oameni faini la Kibo, în Cluj
Despre Kibo vreau să-ți vorbesc pentru că oferă servicii de pregătire a meniului pentru o petrecere privată în Cluj. Ei sunt, de fapt, un restaurant cu grădină într-un loc fain din Cluj, dar dacă intri pe site-ul lor poți discuta cum îți pot găti mâncarea pentru un party. Că zic că sunt la bază personal cook.
Mâncare simplă și gustoasă, gătită de Matthew
Tot cotrobăind prin căile Internetului, am dat și peste Matthew Esamer. Originar din Iran, Matthew este un bucătar care și-a început cariera în România. A studiat la Horeca Culinary School și și-a îmbunătățit abilitățile lucrând în diverse restaurante, unde a acumulat experiență în diverse domenii. Dacă ți se pare cunoscut numele, este posibil. Matthew a făcut parte din ultima ediție a emisiunii „Chefi la cuțite”, mai exact din echipa roșie, coordonată de chef Sorin Bontea, cea câștigătoare. Printre altele, Matthew oferă și serviciul de personal chef pentru evenimente restrânse, cine romantice sau cine în familie.
Fine dining de la Umai Gastronomic
După 15 ani petrecuți pe malurile Mării Mediteraneene, chef Adrian Truță a revenit pe meleagurile natale pentru a-și petrece mai mult timp cu familia și prietenii, dar și pentru a pune în practică toată experiența acumulată. El și-a dorit să ofere un concept gastronomic unic, la cele mai înalte standarde de calitate. Și a făcut asta la Umai Gastronomic. Printre serviciile pe care le oferă se numără și acesta de bucătar privat. Echipa se ocupă de tot: cumpărături, gătit, service la masă și curățenia de după. Tot ce trebuie să faci e să alegi unul dintre meniurile personalizate. Numărul minim de persoane este de 4 și maxim de 10, iar prețul unui meniu e de 300 de lei. Serviciile lor sunt disponibile doar în Sibiu, Alba și Cluj.
Dacă ți se pare că nu ți-am dat destule variante de bucătar personal, ia în vedere și ofertele celor de complice.ro. Intră pe site și caută personal cook. Vei fi uimit câte idei cu bucătari personali găsești aici. Iar dacă ești pasionat de experiențe gastronomice inedite, aruncă un ochi pe un alt articol de-al nostru, unde găsești o mulțime de idei.