Restograf Restograf
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping
Restograf Restograf
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Restaurante
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Conectare
Inregistrare
Descoperă. Rezervă. Savurează.
Restograf Restograf
  • Locuri Cool
    • Hot Events
    • Hot Plates
    • Hot Spots
  • Spotlight
    • Noutati
    • Tendințe
  • Insider
    • Meet The Chef
    • Repere
  • De bun gust
    • Food Smart
    • Rețete
    • Tips & Tricks
  • Chin-Chin
    • Vin & Bere
    • Cocktails & Spirits
    • Re-Fresh
    • Hot Drinks
  • Food Trip
    • Pe la ei
    • Pe la noi
  • @Acasă
    • De Citit
    • Dine In
    • Fun
    • În Bucătărie
    • Shopping
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Acasa > De Bun Gust > Food Smart > Tradiții culinare de Crăciun: porcul nostru cel de toate zilele și „accesoriile” lui mult-râvnite
  • Dine In
  • Food Smart

Tradiții culinare de Crăciun: porcul nostru cel de toate zilele și „accesoriile” lui mult-râvnite

  • Autor : Laura Udrea
  • Data publicare : 20 decembrie, 2022
  • Data modificare : 7 martie, 2023
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

„Ne e pasăre ca porcul“ zice o vorbă veche, pe care românașul nostru a adopta-o mai ceva ca pe copchiii din flori apăruți în bătătură. Și oricât de grele ar fi vremurile, de Ignat tot românul taie porcul. Ca parte importantă a tradițiilor noastre culinare de Crăciun, îl cinstim și noi cum se cuvine pe Ghiță. Hai să descoperi câte produse se fac din carne de porc (nici nu-ți imaginezi!) și de unde poți mânca „porcării” autentice.

gif cu un porc zburator, desenat, roz cu aripi albe, imagine reprezentativa pentru tăierea porcului, una din tradiții culinare de Crăciun
Foto: Colourella / DeviantArt

Circula zilele trecute o glumă pe Facebook, așa de sărbătoare, în contextul social al vremurilor (vezi poza de mai jos)… Și adevărul e că, noi, românii, apreciem foarte tare carnea de porc. Mulți cresc animalul în bătătură, convinși că e mult mai sănătos așa. Că doar mănâncă și Ghiță, chiar dacă resturi, tot ce mănâncă și gospodarul la masă, alături de muiere și copchii. Iar de Ignat, se face focul cu paie și se ascut cuțitele. Ghiță se transformă!

gluma taierea porcului

180 de produse se fac din diferite părți din porc

Nu, nu vorbesc de preparatele din porcul tăiat în curte. Mai stați oleacă, învățați mai întâi una alta, despre Ghiță. Simpaticul grăsun pare să se ofere cu totul după sacrificare, căci multe lucruri, de care nici habar n-am avut, iau naștere din diferite părți ale porcului, conform unei reviste britanice. A, că veni vorba, nici cu englejii nu mi-e rușine când vine vorba de părțile din porc care ajung în farfurie…

Tu știai? Eu habar nu aveam!

Așadar, pe scurt, o cercetătoare avusese o curiozitate legată de porc și cât se folosește din el după tăiere și a ajuns la concluzia că nu se aruncă nimic! Așadar, gelatina folosită la prepararea înghețatei se face din oase de porc și tot ea ajută sucurile clare din comerț să-și păstreze claritatea. Gelatina se folosește și în procesul de fabricare a hârtiei; ba mai mult, este un ingredient care se folosește în asamblarea cătușelor și a gloanțelor, dar și transportul în siguranță al prafului de pușcă. Proteinele care țin pâinea proaspătă mai multe zile se extrag din părul de porc. Hemoglobina din sângele animalului se folosește în filtrele țigărilor, fiind cea care încetinește accesul substanțelor toxice în plămâni. Glicerina din oasele grăsunului schimbă textura pastelor de dinți. Șampoanele conțin acizi grași extrași din oasele de porc. Colagenul din cremele de față dar și din batoanele proteice ale culturiștilor provine tot de la Ghiță. Vezica urinară a porcului se folosește la tamburinele din orchestre iar calciul din oasele de porc este adăugat în iaurturi.

Adunate, peste 180 de produse au treabă cu câte o părticică din Ghiță!

sorici taiat pe un platou de lemn asezat pe stergar rosu cu modele traditionale romanesti - imagine reprezentativă pentru tradiții culinare de Crăciun

Tradiții de Ignat

Românii sacrifică porcul de Ignat, adică pe 20 decembrie. Născută și crescută în Ardeal, la curte, aș putea să scriu o carte despre ziua asta și ceea ce se face cu această ocazie. Că era o adevărată ocazie, se pregătea toată familia încă de dimineață cu cele necesare. Era o forfotă imensă, din care nu lipsea nimeni, mai ales copiii care așteptau momentul când puteau ciupi din urechea animalului, de îndată ce era pârlit, spălat și curățat. Coada, deși era bună (că am riscat într-un an…) nu trebuia gustată. Că cică rămâneai codaș la școală. Și, Doamne ferește, cine să vrea așa ceva?!

Se mai spunea că e bine să vezi sânge în această zi, că cică te-ar feri de boli tot anul. În unele locuri, se însemnează copiii pe frunte cu semnul crucii făcut cu sângele porcului. Copiii de la sate erau urcați pe porcul proaspăt sacrificat – și încă se mai practică asta – ca să fie grași și voioși ca porcul. Vezica porcului, odată scoasă, era umflată și dată copiilor pe post de minge.

Conform credințelor, în ziua de Ignat, creștinul nu are voie să facă alte treburi, decât tăierea porcului. Sacrificarea trebuie să aibă loc după ivirea zorilor și toată treaba trebuie terminată până la apus. În unele zone, femeile pisează grâu de Ignat din care fac niște turte. Sunt numite „Cârpele Domnului“, conțin miere și nuci, și se împart și mănâncă în Ajunul Crăciunului. Mai auzisem de la bunicul că cine nu are porc de tăiat în ziua de Crăciun, musai trebuie să sacrifice o găină măcar, sau un cocoș.

Femeile care erau mai miloase nu aveau voie să participe la sacrificiu, deoarece se spune că animalul nu poate muri. Eu eram copilă pe vremea aceea, dar mă încadram la categoria miloasă. Nici nu aveam cum să simt altceva decât milă, căci Ghiță îmi devenea an de an prieten de spovedanii în cotețul lui din curte…

desen alb negru cu un porc si denumirea fiecarei portiuni pentru portionarea porcului

Câte preparate se fac din porc

După tranșarea și sortarea cărnii, se pregătește „pomana porcului“ pentru toți cei care au ajutat sau doar au asistat la tăierea porcului. Într-un ceaun mare se prăjește carne din porcul proaspăt sacrificat, tăiată din toate părțile porcului. Mușchi, ficat, slănină, coastă alături de care se „asezonează“, de obicei, o mămăligă mare și eventual un castron plin cu murături asortate… Alături de, bineînțeles, țuica fiartă.

Se scoate slănina (șuncile), jamboanele, cotletele, mușchiuleții și se pun deoparte. Unele iau drumul afumătorilor. Carnea de pe burtă se toacă pentru cârnați și tobă (la care se adaugă și urechile și șoricul), ficatul, rinichii, inima, gușa și grăsimea de la gușă se fierb, se toacă, se condimentează și se fac lebăr (se introduc într-un maț creț). Pentru sângerete se folosesc aceleași organe ca pentru lebăr, dar și sângele proaspăt adunat după înjunghierea porcului și în plus nițică slănină. Șoriciul se păstrează și, alături de cărnurile care nu se toacă, se congelează pentru a fi pregătite ulterior.

Capul, șoriciul, urechile, coada se păstrează pentru piftie. O parte din slănină se topește și se prepară untura. Iar slănina de pe burtă, care conține fâșii de carne se conservă prin afumare, prin sărare sau prin fierbere – celebrul kaizer – sau se taie în bucățele și se prăjesc într-un ceaun mare ca să se facă jumări.

De unde poți comanda „porcării“ autentice și gustoase

Dacă n-ai bătătură, porc sau nici chef să stai să prepari delicioasele preparate tradiționale pentru masa de Crăciun, ți-am pregătit o lista unde să comanzi. Dar grăbește-te… unele restaurante și-au închis deja comenzile!

  • Masa de Sărbători | Food Market (food-market.ro) pentru București
  • Mâncare Gătită by Chefs Evolution
  • Mâncare Gătită pentru Masa de Crăciun 🎅 (mancaregatita.ro) pentru București și Ilfov
  • Meniu Sarbatori (lifebox.ro) pentru București și Cluj
  • Meniu Craciun – Baba Yaga pentru București (oferă și preparate vegane)
  • Meniu de Crăciun – Homemade-food pentru București și Ilfov
  • Din categoria restaurante, poți comanda masa de Crăciun de la Fratellini Bistro spre exemplu. Au pregătit meniuri tradiționale care îți vor trezi amintirile din copilărie si te vor scăpa de febra pregătirilor mesei festive. Poți opta pentru meniuri fixe (de 2-3 persoane și de 4-5 persoane) plus preparate a la carte. Masa de Crăciun îți e livrată acasă și de Mântuleasa 40, sau restaurantele La Mama. Iar de la Restaurant Mahala poți comanda o mulțime de preparate tradițonale (cu ridicare din restaurant). 

 Și nu uita că poți ieși și în oraș să mănânci pomana porcului și alte specialități la restaurant. Unde, afli din articolul de aici.

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • comanda carne de porc
  • comanda masa de Craciun
  • masa de Craciu
  • pomana porcului
  • produse din porc
  • specialitati din porc
  • taierea porcului
  • traditii culinare
  • traditii culinare de Craciun
  • traditii de Craciun
  • traditii de Ignat
Citește și
15 tipuri de zahăr și la ce se folosesc
Citește articolul
  • Food Smart
  • În Bucătărie
15 tipuri de zahăr și la ce se folosesc
11 alimente pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Citește articolul
  • Food Smart
11 alimente pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Ce legătură are forma paharului de cocktail, cu gustul?
Citește articolul
  • Cocktails & Spirits
  • Dine In
Ce legătură are forma paharului de cocktail, cu gustul?
Cum e bucătăria indiană și ce restaurante indiene îți recomandăm în București
Citește articolul
  • Food Smart
  • Hot Spots
Cum e bucătăria indiană și ce restaurante indiene îți recomandăm în București
Hummusul, în combinații inedite. Un preparat cu o mie de arome
Citește articolul
  • Food Smart
  • Hot Plates
Hummusul, în combinații inedite. Un preparat cu o mie de arome
13 alimente care taie foamea
Citește articolul
  • Food Smart
13 alimente care taie foamea
Detox de primăvară: cum să-ți dai refresh după iarna lungă
Citește articolul
  • Food Smart
Detox de primăvară: cum să-ți dai refresh după iarna lungă
Ce se întâmplă cu organismul atunci când ții post?
Citește articolul
  • Food Smart
Ce se întâmplă cu organismul atunci când ții post?
Dieta nordică, considerată a fi printre cele mai sănătoase
Citește articolul
  • Food Smart
Dieta nordică, considerată a fi printre cele mai sănătoase
Caută
Postări recente
  • Ce și unde mâncăm în Delta Dunării. Descoperă bucătăria locală, unde Peștele e rege
    Ce și unde mâncăm în Delta Dunării. Descoperă bucătăria locală, unde Peștele e rege
    • Data publicare : 9 iunie, 2023
    • Data modificare : 9 iunie, 2023
  • 15 tipuri de zahăr și la ce se folosesc
    15 tipuri de zahăr și la ce se folosesc
    • Data publicare : 8 iunie, 2023
    • Data modificare : 8 iunie, 2023
  • Cele mai bune tarte și plăcinte din București să iasă în față!
    Cele mai bune tarte și plăcinte din București să iasă în față!
    • Data publicare : 7 iunie, 2023
    • Data modificare : 8 iunie, 2023
  • Cum să faci singur bere acasă
    Cum să faci singur bere acasă
    • Data publicare : 6 iunie, 2023
    • Data modificare : 6 iunie, 2023
  • Food Bloggers Conference revine cu o nouă ediție
    Food Bloggers Conference revine cu o nouă ediție
    • Data publicare : 31 mai, 2023
    • Data modificare : 31 mai, 2023
Urmărește-ne pe Instagram!
Alegerea editorilor
  • Colecția primăvară-vară: noutăți în meniurile restaurantelor
    • Hot Plates
    Colecția primăvară-vară: noutăți în meniurile restaurantelor
  • 10 trucuri ca să fii „Lord of the grill”. Cum să faci un grătar perfect
    • Tips & Tricks
    10 trucuri ca să fii „Lord of the grill”. Cum să faci un grătar perfect
  • 10+ restaurante din Oradea care să-ți încânte și privirea, și papilele gustative
    • Pe la noi
    10+ restaurante din Oradea care să-ți încânte și privirea, și papilele gustative
  • Unde mâncăm la restaurant în Poiana Brașov?
    • Hot Spots
    • Pe la noi
    Unde mâncăm la restaurant în Poiana Brașov?
  • Chef Florin Dumitrescu: „Echilibrul în farfurie nu poate fi obținut fără echilibrul din familie”
    • Meet The Chef
    Chef Florin Dumitrescu: „Echilibrul în farfurie nu poate fi obținut fără echilibrul din familie”

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
Descarcă APP
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2022 Restograf

Input your search keywords and press Enter.

Folosim cookie-uri pentru a mentine si imbunatati experienta de navigare.
DetaliiAccepta
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDuratăDescriere
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ