Restograf Restograf
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Restaurante
  • Toate restaurantele
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Coreean
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • German
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Libanez
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
Conectare
Inregistrare
  • Ai un restaurant?
    • Promoveaza-te
    • Business Blog
    • Consultant virtual
  • PRIN ORAȘ
    • UNDE IEȘIM
    • CE MÂNCĂM
    • NOUTĂȚI
    • RECENZII
  • INTERVIURI
    • MEET THE CHEF
    • REPERE
  • FOOD & DRINKS
    • BĂUTURI
    • DINE IN
    • REȚETE
    • SHOPPING
    • TIPS & TRICKS
  • DESTINAȚII
    • ÎN ȚARĂ
    • ÎN LUME
  • E-SHOP
Restograf Restograf
  • Conectare
  • Inregistrare
|
București
  • Bihor
  • Brașov
  • București
  • București/Ilfov
  • Călărași
  • Cluj
  • Constanța
  • Mehedinți
  • Prahova
  • Sibiu
Rezervă o masă
  • Toate restaurantele
  • American
  • Argentinian
  • Arăbesc
  • Asiatic
  • Bakery
  • Balcanic
  • Bar
  • Barbecue
  • Beach Bar
  • Belgian
  • Berărie
  • Bio
  • Bistro
  • Boardgames
  • Brasserie
  • Brazilian
  • Burger
  • Cafenea
  • Ceainărie
  • Cheese bar
  • Chinezesc
  • Cigar Club
  • Club
  • Cocktail Bar
  • Cofetărie
  • Columbian
  • Concept Dining
  • Coreean
  • Craft Beer
  • Dessert
  • Englezesc
  • European
  • Evenimente
  • Fine dining
  • Franțuzesc
  • Fusion
  • Gastrobar
  • Gelaterie
  • Gentleman's Club
  • German
  • Gluten Free
  • Gourmet
  • Grecesc
  • Grill
  • Grădină
  • Indian
  • Interbelic
  • Internațional
  • Iranian
  • Irlandez
  • Italian
  • Japonez
  • Karaoke-bar
  • Kosher
  • Libanez
  • Loc de joaca
  • Mediteranean
  • Mexican
  • Modern cuisine
  • Muzica live
  • Oriental
  • Oyster Bar
  • Pasta Bar
  • Peruan
  • Pescăresc
  • Pizzerie
  • Portughez
  • Pub
  • Raw Vegan
  • Românesc
  • Rusesc
  • Sky Bar
  • Social Club
  • Spaniol
  • Specialty Coffee
  • Sports Bar
  • Steakhouse
  • Sushi
  • Sârbesc
  • Teatru
  • Terasă
  • Texan
  • Thailandez
  • Tradițional
  • Turcesc
  • Unguresc
  • Urban
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Vietnamez
  • Wine Bar
  • Ţigănesc
  • BĂUTURI
  • DINE IN

Ce legătură are forma paharului de cocktail, cu gustul?

  • Autor : Vlad Ignat
  • Data publicare : 22 mai, 2023
  • Data modificare : 13 iunie, 2024
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0

Când vine vorba de a savura băutura preferată, trebuie să știi că nu e vorba doar despre aspect. Dimensiunea, grosimea, curba și forma paharului de cocktail, toate influențează într-o bună măsură aroma. Unele pahare au gura îngustă, pentru a reține aroma. Altele au picior lung, așa încât căldura mâinii să nu se transfere băuturii. Dacă vrei să te bucuri din plin de experiența cocktailurilor făcute de tine acasă, trebuie să știi ce tip de pahare să folosești pentru fiecare. E suficient să-ți îmbogățești arsenalul cu doar trei tipuri de pahare. 

mai multe pahare cu cocktailuri colorate sunt puse pe tejgheaua unui bar.

Gândește-te la asta – ai bea un martini rece și limpede dintr-o cană ceramică de cafea? Puțin probabil. Vei crede că este o încropeală, chiar dacă a fost executat ireproșabil de către barmanul tău favorit. Asta pentru că mintea noastră clădește fiecare experiență cu ajutorul tuturor simțurilor. Iar gustul, mirosul, textura și aspectul fac parte din orice experiență gustativă de care avem parte.

Dimensiunea contează. La fel și forma paharului de cocktail

Este bine cunoscut că, cel puțin în lumea vinului, paharele sunt clasificate după formele specifice. Avem pahare pentru vinurile roșii și avem alte pahare pentru cele albe. Asta ca să ne putem bucura din plin de experiență, chiar și cu ajutorul paharului – prin miros, gust și aromă. Cocktailurile (și băuturile spirtoase pe cont propriu) nu sunt diferite. Ingredientele dintr-un cocktail pot fi la fel de complexe și nuanțate ca orice vin – uneori chiar mai mult. Gustul, aroma și, bineînțeles, aspectul sunt toate foarte importante atunci când vrei să obții maximul din ce are de oferit un cocktail savuros.

mai multi tineri tin pahare de cocktail in mana si dau noroc. Imagine sugestiva pentru importanta pe care o are forma paharului de cocktail

Forma

Forma paharului de cocktail (și dimensiunea, dar ajungem și acolo!) nu influențează doar modul în care simți alcoolul, ci și „direcționează” diferit lichidul în părțile gurii. În funcție de asta vei percepe și modul în care guști cocktailul sau complexitatea lui. Totodată, afectează mirosul – și inclusiv aroma – unei băuturi. De exemplu, dacă bei o băutură spirtoasă tare (precum whiskey sau vodka) dintr-un pahar cu gura îngustă, primul lucru pe care îl vei mirosi sunt vaporii de etanol. Aceștia, prin forma paharului, vor fi mai concentrați și direcționați direct spre nas. Astfel, aroma va fi percepută greșit, gustul compromis, iar experiența… una nu foarte fericită. Prin urmare, paharele cu o gură mai largă decât baza vor ajuta la disiparea vaporilor de alcool. Sunt astfel lăsate celelalte arome, ascunse în spatele etanolului, să-ți ofere o experiență completă.

Mărimea

În cazul cocktailurilor, mărimea (paharului) contează. Asta pentru că întotdeauna se pune accent pe funcționalitate, iar volumul paharului este esențial. De obicei, cocktailurile tari sunt servite în pahare mici, cu gura foarte largă. Astfel încât lichidul să fie cât mai în proximitatea nasului. Nu ai folosi un pahar de Piña Colada înalt pentru un Manhattan modest. Ar umple doar o treime din acel pocal și toate aromele s-ar irosi. Vrei să folosești paharul potrivit pentru a te asigura că rețeta unei băuturi îl umple proporțional. Trebuie însă ținut cont de raportul corect dintre gheață și lichid, adică de volumul de lichid dislocat de cuburile adăugate.

diferite pahare de cocktailuri cu forme și volume diferite, umplute cu diferite mixuri. Forma paharului de cocktail

Sticla groasă vs. subțire

Și grosimea paharului de cocktail este ceva la care trebuie să acorzi atenție. În general, paharele cu buză subțire, fără acea margine rotunjită, sunt de preferat celor mai groase. De asemenea, un pahar cu greutate redusă este mai plăcut și mai comod de ținut în mână.

Curba

Curba sticlei este foarte importantă deoarece direcționează cocktail-ul către anumite părți ale gurii. Dar îți dă și câteva indicii despre cum ar trebui băut acel cocktail. Long story short, cu cât este mai curbat acel pahar, cu atât cantitatea sorbită deodată ar trebui să fie mai mică. În caz contrar, băutura cea mai tare din acel amestec lovește vârful foarte sensibil al limbii și vei percepe băutura ca fiind prea tare și dezechilibrată. Totodată, un pahar curbat te va face în mod natural să duci capul mai pe spate, gest care potențează capacitatea ta olfactivă. Iar aroma va juca automat un rol mai important în această experiență.

„Sfânta treime” a paharelor de cocktail 

Pentru barul tău de acasă, experții într-ale cocktailurilor recomandă să nu investești în cine-știe-ce „fisticoșenii”. Ar trebui să începi cu un set de pahare rocks. Adică acele pahare de whiskey, fără picior și cu gura lată. Îți mai trebuie și un set de pahare highball, adică cele folosite pentru Cuba Libre sau Screwdrivers. Nu-s cele mai posh, dar pot servi ca veselă de zi cu zi, precum și ca arsenal de împătimit al cocktailurilor. De la Negroni la Mojito, ești deja „acoperit” și le poți prepara și servi corect. Apoi, evident, este timpul să-ți iei câteva mai profi. Barmanii spun că un simplu set de pahare de martini ar trebui să fie suficient pentru orice idee ar putea să-ți treacă prin minte într-o sâmbătă seara.

doua pahare rocks in care este putin whiskey sunt asezate pe un fundal gri, alaturi de cateva semite de anason stelat. Imagine pentru forma paharului de cocktail Rocks

Rocks

Rocks, Lowball, sau Old Fashioned. Sunt toate denumiri pentru acel pahar scurt, cu o bază solidă și o capacitate de aproximativ 150-200 ml. Sunt cele mai potrivite pentru băuturile agitate sau amestecate, care se servesc alături de câteva cuburi de gheață. De asemenea, baza solidă și pereții scurți și drepți ai acestui pahar îl fac potrivit și pentru o turnare îngrijită a unor ingrediente.

Cele mai populare cocktailuri servite în aceste pahare sunt Old Fashioned, Negroni, White Russian.

un barman toarna o masura de alcool peste doua cuburi de gheata intr-un pahar highball. Imagine pentru forma paharului de cocktail highball

Highball

Pentru cocktailurile voluminoase, pline cu gheață și fructe sau care au în componența lor un lichid carbogazos, paharele highball acoperă întregul teritoriu. Au o capacitate cuprinsă între 250 și 330 ml. De la Cuba Libre și Mojito, până la Bloody Mary sau Gin & Tonic, pe toate le poți servi prietenilor tăi corect dacă ai în arsenal un set de astfel de pahare.

trei tinere frumoase dau noroc cu cate un pahar de cocktail, una dintre ele avand o rochie aurie cu paiete. Imagine pentru forma paharului de cocktail clasic

Clasic Cocktail

Paharul de cocktail clasic, acel ​​con inversat, sau paharul de Martini, poate avea o varietate de dimensiuni și forme. Însă are, de obicei, o capacitate de 120-150 ml. Este folosit pentru a servi cocktail-uri fără gheață, cu gust și arome puternice, care pot fi asimilate ușor, datorită gurii largi care apropie lichidul foarte mult de nas la momentul sorbirii. Cu alte cuvinte, băuturile servite în aceste pahare sunt băuturi fără sucuri.

Cele mai populare cocktailuri servite în aceste pahare sunt Martinis, Cosmopolitan, Brandy Alexander, Kamikaze.

Și acum că știi toată teoria despre forma paharului de cocktail, ce zici să descoperi și câteva astfel de băuturi faimoase și rețetele lor? Ca să poți să și pui în practică tot ce ai „studiat”…

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • cocktail
  • cocktail party
  • pahar martini
  • pahare de cocktail
Citește și
Sucuri detox – Beneficii, idei & rețete de sucuri detox
Citește articolul
  • BĂUTURI
Sucuri detox – Beneficii, idei & rețete de sucuri detox
10+ berării din București unde să ieși la o bere cu prietenii
Citește articolul
  • BĂUTURI
  • UNDE IEȘIM
10+ berării din București unde să ieși la o bere cu prietenii
Top 10 wine bars din București unde savurezi cele mai bune vinuri
Citește articolul
  • BĂUTURI
  • UNDE IEȘIM
Top 10 wine bars din București unde savurezi cele mai bune vinuri
Cele mai cool cocktail baruri din București
Citește articolul
  • BĂUTURI
  • UNDE IEȘIM
Cele mai cool cocktail baruri din București
Restaurante de la care poți comanda tot ce trebuie pentru masa de Paște
Citește articolul
  • CE MÂNCĂM
  • DINE IN
Restaurante de la care poți comanda tot ce trebuie pentru masa de Paște
10 dintre cele mai bune prăjitorii de cafea din București
Citește articolul
  • BĂUTURI
  • UNDE IEȘIM
10 dintre cele mai bune prăjitorii de cafea din București
Prin oraș la un ceai, un vin fiert sau o ciocolată caldă. Savoarea iernii, într-o cană!
Citește articolul
  • BĂUTURI
  • UNDE IEȘIM
Prin oraș la un ceai, un vin fiert sau o ciocolată caldă. Savoarea iernii, într-o cană!
Cele mai tari băuturi alcoolice din lume. Vodka de 96° și whiskey de 92°, anyone?
Citește articolul
  • BĂUTURI
Cele mai tari băuturi alcoolice din lume. Vodka de 96° și whiskey de 92°, anyone?
Opt cocktailuri de toamnă grozave, super simplu de făcut acasă
Citește articolul
  • BĂUTURI
  • REȚETE
Opt cocktailuri de toamnă grozave, super simplu de făcut acasă
Caută
Alegerea editorilor
  • Târguri de Crăciun din Bucureşti, de la cele mai mari, la cele mai mici
    • NOUTĂȚI
    • UNDE IEȘIM
    Târguri de Crăciun din Bucureşti, de la cele mai mari, la cele mai mici
  • Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară
    • CE MÂNCĂM
    Best comfort food în București. Unde mergem noi când avem nevoie de terapie… culinară

Intră în cont

Ai uitat parola?
Conectare cu Google

Recuperează parola

Introdu adresa de email

Bine ai venit pe Restograf!

SUNT DE ACORD NU SUNT DE ACORD

Acceptarea termenilor și condițiilor este obligatorie pentru crearea contului.

Doar promoții și locuri cool, fără spam!

Abonează-te la newsletterul nostru și profită de ofertele și reducerile exclusive pentru abonați!
Îți vom trimite prin e-mail și/sau sms ultimele noutăți legate de localuri, lansări, evenimente și mai ales promoții.

Ești de acord să îți facem o grămadă de surprize plăcute?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

Cum ar fi să primești
oferte făcute special pentru tine?

Lasă-ne să îți personalizăm ofertele special pe gustul tău, în funcție de profilul și preferințele tale.
Să fim atenți la ce tipuri de localuri frecventezi, care sunt localurile tale preferate și unde îți place să revii, de fiecare dată, cu plăcere.

Ești de acord să îți oferim mai multă atenție?

SUNT DE ACORD
Vezi mai multe detalii NU SUNT DE ACORD

OK
Despre Noi
  • Despre Restograf
  • Articole
  • Cariere
  • Contact
  • Rezervare restaurant
  • Arhivă articole
Help
  • FAQ
  • Politică Cookies
  • Politica de Anulare
  • Confidențialitate
  • Termeni și Condiții
Business
  • Ai un restaurant?
  • Business Blog
Descarcă APP
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER
  • A apărut o eroare, te rugăm să încerci mai târziu

    Te-ai înscris la newsletter-ul Restograf!

Copyright © 2023 Restograf

Input your search keywords and press Enter.