În timp ce berile artizanale, homebrewingul și sesiunile de degustare a berii au explodat în popularitate peste tot în lume în ultimii ani, confuzia produsă de atâta varietate poate fi „combătută”. Noi tipuri de bere se dezvoltă și patentează în fiecare an, cu ingrediente și tehnici tot mai năstrușnice. Însă sunt câteva care au trecut testul timpului și au câștigat adepți ce le duc povestea mai departe.
Duse-s zilele în care n-aveai ce alege și trebuia să te mulțumești cu un pilsner mediocru. Tocmai de aceea, am făcut un ghid complet al principalelor tipuri de bere. Așa vei ști exact ce să ceri atunci când prietenii tăi te invită la una dintre berăriile moderne din oraș.
Cele mai comune stiluri de bere sunt cele care nu exagerează cu nimic. Reușesc doar să ofere un balans unic al aromelor, care te face să le ții minte. Așa că ia aminte…
Cele mai populare tipuri de bere
Ale
De aici trebuie începută categorisirea berilor. Asta pentru că ale este cea mai vastă categorie generală de bere și, recent, asociată aproape în totalitate cu berăriile moderne. Dar și pentru că este cel mai vechi stil de bere, fiind patentat încă din antichitate. Drept urmare, sub pălăria ale-urilor vei găsi subcategorii create în timp. Precum brown ale, sour ale sau pale ale și multe, multe altele. Ajungem și acolo…:) Ceea ce distinge o bere ale este capacitatea ei de a fermenta la temperaturi mai mari decât cele necesare fermentării unui lager sau pilsner. Adică la 18-22 grade Cesius, față de 6-12 grade, pentru o perioadă relativ scurtă de timp. Din același motiv, această categorie de bere este accesibilă pentru producătorii de bere de acasă.
În procesul de fabricare a unei ale, berarii introduc drojdii cu fermentație superioară care, după cum sugerează și numele, fermentează în partea de sus a vasului unde are loc magia. Procesul de fermentație transformă ceea ce altfel ar fi un ceai de orz și malț, într-o băutură cu alcool. De la acru, la amar sau dulce, gustul poate varia dramatic de la un ale la altul. Această etichetă indică mai degrabă tipul de fermentație folosit de berar. Cercetările de piață efectuate au indicat că dimensiunea pieței globale a berii artizanale a atins 117,1 miliarde USD în 2022. Și se așteaptă ca piața să se dubleze până în 2028. Deci chiar merită să ții un ochi pe aleuri.
Lager
Contrar popularității sale, Lager este un stil mai nou de bere, cu două diferențe cheie față de ale. Berile Lager fermentează mai mult timp la o temperatură scăzută și se bazează pe drojdiile cu fermentație inferioară. Acestea se depun la fundul rezervorului de fermentare pentru a-și face treaba. Dimensiunea pieței globale de lager a atins 328,4 miliarde de dolari în 2021, fiind unul dintre cele mai consumate tipuri de bere din lume. În țări precum Cehia, Germania sau Canada, lagerurile sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din toate vânzările de bere.
Pilsner
O subspecie de lager, berile pilsner se disting prin corpul lor lejer. Acesta este dat de malțul Pilsner, ingredientul său principal. Evident, tot de aici își trage și numele. Pilsners sunt acele beri lejere de vară pe care mai toți producătorii macro de bere o au în potrofoliu. Asta în timp ce berarii artizanali se cam feresc de acest stil, considerându-l plictisitor. Este cel mai ieftin de produs și, din păcate, este stilul de bere la care poți „trișa” cel mai rapid, atunci când îl produci. Au de cele mai multe ori o aromă dry, ușor amară. Culoarea lor aurie deschis, corpul foarte ușor și limpede și aftertaste-ul scurt, dar răcoritor, fac din Pilsners o bere extrem de populară pe timp de vară.
Weiss
Este acea bere pe care mulți o cataloghează confuz și generalist drept „bere nefiltrată”. De fapt, berile weiss, sau hefeweissen, sunt acele tipuri de bere făcute din grâu, tulburi și dulcege, popularizate de festivalurile nemțești. Un stil de bere ușor de băut, caracterizat de corpul lor catifelat, dat de malțul de grâu folosit. Are o aromă moale, netedă și note clare de banană, bubblegum sau pâine proaspăt coaptă. Weiss-urile sunt brasate adesea cu condimente sau coji de citrice și astfel sunt băute tot timpul anului.
Porter
La bază tot un ale, berile porter sunt cunoscute pentru culoarea neagră închisă și pentru aroma intensă de malț prăjit. Porterurile pot avea aromă fructată sau seacă, de cereale. Aromă care este determinată de varietatea de malț prăjit folosit în procesul de fabricare a berii. Nu sunt tipuri de bere foarte alcoolizate — au, de obicei, în jurul a 4-6 procente ABV. Orice pub britanic îți poate oferi câteva „specimene” remarcabile.
Stout
La fel ca și porterurile, stouturile sunt niște beri ale negre, cu note puternice de cereale prăjite. Stout-urile au un gust mai puțin dulce decât surorile lor, porterurile, și au adesea o aromă distinctă amară, de cafea. Acestea sunt date de orzul nemălțuit prăjit, care este adăugat în timpul fierberii mustului de bere. Se caracterizează printr-un guler de spumă gros și un corp cremos. Fără doar și poate, Guinness este cel mai cunoscut stout din lume.
Blonde Ale
După cum sugerează și numele, blonde ale are o culoare gălbuie, dar și un corp limpede. Această bere este foarte ușor de băut în timpul verii, datorită gustului de malț ușor dulce, care se combină de minune cu amarul hameiului. Rezultatul este o bere cu aromă pregnantă și echilibrată, fără prea mult corp și un aftertaste uscat, dry, la final.
Brown Ales
Brown Ales variază în termeni de culoare de la chihlimbar, la maro închis. Însă această bere este caracterizată de notele sale puternice de ciocolată, caramel, citrice sau nuci, date de combinația de malțuri prăjite care este folosită. Adesea, acest tip de bere este brasat alături de ingrediente precum coriandru, coajă de portocală, tonka sau alte mirodenii puternice. Și se pretează foarte bine zilelor de iarnă. Britanicii sunt cei mai mari consumatori de brown ales fiind, totodată, invenția lor.
Pale Ale
Tot printre diversele tipuri de bere englezești se numără și pale ale. este o bere cunoscută și apreciată pentru culoarea ei arămie și mirosul fructat, foarte populară printre iubitorii de craft beers. Are câte puțin din toate – amăreală, dulceață, corp, culoare și parfum. Acest stil de bere a dat naștere unui alt sub-stil, denumit American Pale Ale, care este oarecum un hibrid între pale ale tradiționale englezești și stilul IPA. Pale Ale-urile americane sunt mai pline de hamei și au în rețetă, de obicei, malțul american – mai dulce decât cel european. Nu lăsa numele să te păcălească. Un pale ale este suficient de puternic și ca alcool, și ca aromă încât să se potrivească de minune cu alimente picante.
India Pale Ale (IPA)
Inițial, India Pale Ale a fost o bere de tip pale ale, tipic britanică, în care s-a folosit mai mult hamei de aromă. Povestea spune că s-a ajuns aici pentru că hameiul, fiind un antioxidant puternic, reușea să facă berea suficient de stabilă încât să supraviețuiască unei călătorii lungi cu barca, din Marea Britanie până în Coloniile Indiene. Doza suplimentară de hamei conferă berilor IPA gustul lor distinct de amar. Iar asta este jucăria preferată a oricărui berar artizanal. În funcție de stilul de hamei utilizat (sunt mii de variații), IPA-urile pot avea arome de citrice, iarbă, fructe sau chiar de rășină de brad sau pin. Orice berărie artizanală din lume are un IPA în potrofoliu. Iar cei mai curioși dintre ei au intorodus o grămadă de arome neobișnuite în aceste beri. Caută-le…
Sour Ale
Nu foarte multă lume știe că, pentru sute bune de ani, berea a fost acră, nicidecum amară. Asta deși sour ales (sau ale-urile acre), își trăiesc de câțiva ani cea mai efervescentă perioadă a vieții lor datorită berăriilor artizanale. Acest stil străvechi de bere este caracterizat de tușa distinctivă imprimată berii de drojdiile sălbatice folosite de berari. La fel ca pâinea cu maia. Aceste beri sunt cunoscute pentru gustul acid și pregnant, care se asortează foarte bine cu fructe tropicale și condimente. Sour ales, în interpretarea clasică, cuprind substilurile de bere care sunt cele mai apreciate de cunoscători, precum Geuze, Lambic, Kriek și Faro. Dar și Gose, o bere acră de sorginte germană, brasată cu coriandru și sare de mare. Sau Belgian Flanders, o bere acră fermentată în rezervoare de lemn fără capac.
Dacă ți-am deschis apetitul cu toată această discuție despre tipuri de bere, hai să faci cunoștință și cu unele dintre cele mai bune beri artizanale românești. Apoi ieși în oraș și degustă-le pe toate, la una din berăriile de top din București!