Drumul Vinului reunește într-un traseu turistic spectaculos cele mai importante crame și podgorii din cele două Buzău și Prahova. Zona este cunoscută de mai bine de 400 de ani pentru vinurile excepționale produse aici. Secretul e poziționarea geografică ideală, ce-i permite să se bucure de razele directe ale soarelui cu 14 zile mai mult decât oricare altă zonă viticolă din România. Iar investițiile constante în viticultură și turism de aici reușesc să atragă anual mai bine de 300.000 de turiști, români și străini deopotrivă, în fiecare an.
Acest traseu este un proiect iniţiat de autoritățile din județele Buzău și Prahova în anul 2004. Și străbate peste 15.000 hectare plantate cu viță de vie, de-a lungul a 65 kilometri. Trecea inițial prin localităţile Filipeştii de Pădure, Băicoi, Boldeşti, Bucov, Pleaşa, Valea Călugărească, Iordăcheanu, Urlaţi, Ceptura, Fântânele, Tohani şi Gura Vadului. Ulterior, au fost adăugate în acest circuit turistic și cultural şi cramele de la Urlaţi, Valea Călugărească și Tohani. Deși bazinul viticol Dealul Mare este renumit pentru soiul autohton de Fetească Neagră și alte soiuri roșii, abordările moderne ale vinarilor de pe acest traseu oferă o varietate incredibilă de gusturi și arome în fiecare sticlă de-a lor.
Nicolae Iorga scria în consemnările sale că „viile mai importante din Muntenia pe vremea lui Constantin Brâncoveanu (1688-1714) erau cele de lângă Dealu Mare, de lângă Ploiești”.
Hai în vizită la crame pe Drumul Vinului!
Crama Tohani
Crama Tohani este una dintre cele mai vechi și reputate crame din România. A fost înființată în anii `30 pe terenurile fratelui Regelui Carol al II-lea – Principele Nicolae al României. Cu toate acestea, Tohani S.A. s-a înființat la 1 Ianuarie 1959, plantând inițial o suprafață de 856 hectare. În prezent, societatea administrează aproximativ 1300 hectare de viță de vie. Și cultivă nu mai puțin de 15 soiuri de struguri. De la Fetească Neagră și Sangiovesse, până la Tămâioasa Românească și Fetească Regală, această cramă are ceva de oferit pentru fiecare pasionat de vinuri. Aici este conservată singura vinotecă din zonă, ce adăpostește peste 100.000 de sticle de vinuri de colecție.
Cele mai vechi vinuri de găsit aici sunt din anii ’50, însă acestea nu pot fi cumpărate sau degustate. Te poți „consola”, totuși, cu vinuri făcute aici începând cu anii ’80, dar și cu toate vinurile lor contemporane excepționale. Spre exemplu, Principele Radu, Siel, Wine Chocolate sau Maestro. Pe lângă viile interminabile ale domeniului, vei mai putea vizita și pivnița cramei. Se întinde pe o suprafață de aproximativ 3500mp și are 10 hrube, fiecare cu propria personalitate și propriile vinuri.
Cramele Budureasca
Viile Budureasca sunt un alt nume faimos al regiunii viticole Dealu Mare. Domeniile Budureasca se întind pe o suprafață de aproximativ 275 de hectare. Din acestea, 250 de hectare au fost replantate, iar pe 25 de hectare au fost păstrate vițele vechi. În anul 2013, proprietarii au inaugurat noua cramă, cu o suprafaţă de peste 2.500 de metri pătraţi. Și au reușit de minune să o integreze arhitectural în dealul plantat cu vie. Având trei laturi îngropate, clădirea poate asigura vinurilor o temperatură constantă, întregul an.
Cele două săli de degustare de la interior pot găzdui circa 50 de persoane și oferă o vedere panoramică a sălii baricurilor. În incinta cramei, funcționează și un magazin, de unde poți cumpăra sticle din toate gamele de vinuri produse de Budureasca. Pe lângă degustări, turiştii care ajung aici pot face un tur al domeniului viticol, dar şi un tur al cramei, cu acces în camera tancurilor şi în cea a butoaielor. În plus, cu puțin noroc, poți da nas în nas cu Stephen Donnelly, legenda locului. Este oenologul lor din Napa Valley, care a adus cramelor Budureasca, în timp, nu mai puțin de 300 de medalii internaționale. Merită so treci în itinerariul tău de crame de pe Drumul Vinului.
Domeniile Urlaţi
În drumul nostru pe la crame de pe Drumul Vinului ajungem mai departe la Domeniile Urlaţi. O cramă situată pe aceeaşi latitudine cu zonele viticole din Toscana şi Bordeaux, lucru pentru care sunt tare mândrii. La fel de mândri sunt și de calitatea vinurilor lor din soiurile Fetească Albă, Sauvignon Blanc, Fetească Neagră şi Cabernet Sauvignon. Cele 110 de hectare din patrimoniul companiei, împărțite între Urlați și Ceptura au avantajul expunerii totale spre sud. Iar asta asigură o insolație maximă de-a lungul perioadei de vegetație.
În anul 2007, compania S.C. Domeniile Dealu Mare Urlați redă strălucirea de odinioară zonei și-și propune să readucă în atenția pasionaților de vin legendarul Pelin de Urlați. Îl poți degusta liniștit în timpul unei vizite în crama lor, în toate cele trei variante produse aici: fie alb, roze sau roşu. Programul în care se pot organiza sesiuni de degustare a vinurilor lor este între orele 9.00 şi 17.00, în fiecare zi.
Crama Basilescu
Tot în Urlați mai găsim și Crama Bazilescu. Cu o tradiție de peste un secol într-ale vinăritului, această cramă și-a construit reputația impecabilă încă de la început, fiind furnizorul Casei Capșa, în vremurile ei de glorie. Totodată, vinurile obținute din această vie din Urlați erau folosite la producerea faimosului spumant românesc Nicolae Basilescu & St. Marceaux & Co. Povestea modernă a acestei crame de pe Drmul Vinului începe în 2003, când moștenitoarea lui Nicolae Basilescu a reușit să recupereze podgoriile familiei, dar și impresionantul conac.
De la redeschiderea cramei și a conacului din 2008, locul s-a impus pe harta de crame de pe Drumul Vinului (și pe harta oenologică în general) prin vinurile remarcabile obținute aici. Dar și pentru grija lor pentru moștenirea interbelică. Crama Basilescu deține în prezent 60 de hectare de vie. Și au plantații mixte de Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Merlot, Burgund Mare, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Chardonnay și Fetească. Cele mai vechi vinuri care pot fi găsite în cramă sunt din anul 2013. Însă se pot organiza degustări cu vinuri din gamele lor de top precum Golem, Îngeri din Micul Paris, Eclipse şi Autentique.
Conacul Urlăţeanu (Cramele Halewood)
Conacul Urlăţeanu este primul centru viticol din România care a oferit turiştilor posibilitatea să viziteze o cramă funcţională. A fost ridicat pe vârful unui deal în 1922, în oraşul Urlaţi, de familia boierului cu acelaşi nume. Și a fost preluat la finalul anilor ’90 de către Cramele Halewood. La finalul anului 1999, conacul și pivnița sa au fost complet restaurate. Tocmai cu gândul de a găzdui evenimente care să povestească despre bogăția și istoria locului. În interiorul acestei pivnițe se găsește și camera de maturare a vinurilor în butoaie de stejar. Aici au loc degustări zilnice. Iar experții companiei sunt întotdeauna dispuși să povestească despre cum strugurii lor ajung să fie unul dintre cele mai apreciate vinuri românești.
Pentru a vizita Conacul Urlățeanu este de ajuns să faci o rezervare telefonică sau online. Ține minte totuși că vei avea nevoie de un grup de cel puțin șase persoane. Costul vizitei începe de la 25 de lei. În funcție de pachetul ales, oferă vizitarea Conacului Urlățeanu, vizita pivniței și prezentarea metodei de învechire a vinurilor în baricuri din stejar românesc și francez. Există și opțiunea de o sesiune de inițiere în degustarea de vinuri, cu 5 sortimente. Cei de aici organizează și evenimente corporate sau mese de afaceri. Toate astea în locația autentică și retrasă a acestei crame de pe Durmul Vinului. Un loc plin de tradiție, în care se regăsește fascinația pentru vin și cultura vinului.
Cramele Rotenberg
Vinarii de la Cramele Rotenberg sunt recunoscuți nu doar pentru vinurile lor excepționale, ci și pentru angajamentul lor față de mediu. Toate vinurile produse de ei sunt obținute după metoda tradiţională, în care totul este făcut manual, fără utilaje mecanizate. Crama, restaurată complet în 2007, are două beciuri suprapuse. Acest lucru permite un flux tehnologic gravitațional, în care vinul nu trece prin pompe. Astfel, din cele 18 hectare de viță cultivate de aceștia între comunele Ceptura şi Fântânele, preponderant cu Merlot, ies anual vinuri artizanale de excepție, 100% lucrate manual.
O vizită aici îți va permite să vizitezi beciurile unde vinul se maturează în butoaiele de stejar. Asta în timp ce deguști 4 sau 6 vinuri – în funcție de pachetul ales – însoțite de platouri cu brânzeturi, nuci și fructe. De asemenea, aici se pot organiza degustări de inițiere sau degustări specializate și sesiuni de food pairing. În plus, crama poate găzdui cursuri și training-uri corporate. Sau se pot organiza one day trips cu vizitarea obiectivelor turistice din zona acestei crame de pe Drumul Vinului și plimbare în vie cu căruța trasă de cai.
Prețurile unui tur pornesc de la 75 de lei de persoană. Dar pot ajunge până la 350 de lei, în cazul în care vrei să te joci de-a vinificatorul și să-ți cupezi propirul vin. Sub îndrumarea celor de aici, vei învăța să cupezi merlot, cabernet sauvignon și cabernet franc în diferite proporții. Iar la final îți poți printa și propria etichetă, pentru vinul tău. Asta da idee bună pentru un team building!
Crama SERVE
Crama SERVE se găsește tot în comuna Ceptura și a fost înfiinţată în 1990 de contele Guy de Poix. Locul este recunoscut de pasionații de vinuri din România pentru faptul că aici s-a vinificat primul roze sec românesc și primul Cuvée românesc. Turșitii care ajung la Crama SERVE au ocazia să viziteze via și crama și pot participa la sesiuni de degustare a vinurilor nobile produse aici. Un specialist al acestei crame de pe Drumul Vinului te va purta prin majoritatea gamelor lor de top, precum Vinul Cavalerului, Terra Romana şi Cuvée. Cel mai vechi vin care poate fi găsit în cramă este produs în 1999.
Din 2012, cei de la Crama SERVE găzduiesc evenimente private restrânse pentru pasionații de vinuri și organizează degustări în pavilionul lor. Spațiul este foarte generos și poate găzdui evenimente cu până la 35 de participanți. Astfel, vizitatorii află de la experții locului unde și cum fac vinurile, cum îngrijesc viile și explică despre terroir-ul locului. Sau poți opta pentru un picknick în natură. Cei de la Crama Serve îți pun la dispoziție grădina și grătarul. Iar tu poți să îți alegi oricare dintre pachetele lor de degustare. Pentru organizarea unei sesiuni sunt necesare 10 persoane doritoare. Iar un bilet costă între 55 și 140 de lei, în funcție de vinurile pe care vreți să le beți.
Ce mai poți vizita pe Drumul Vinului, în afară de crame
Drumul vinului este apreciat nu doar pentru vinurile și cramele de aici. Zona este una de o frumusețe aparte și oferă șansa vizitării unor conace, mănăstiri sau muzee remarcabile. Spre exemplu, Conacul Bellu din Urlați, care a aparţinut celebrului colecţionar de artă, baronul Alexandru Bellu. Funcționează de mai bine de un secol ca muzeu etnografic de artă plastică și decorativă. În imediata apropiere a acestui conac impresionant, la capătul unui drum de poveste cu cireși pe margini, găsești Conacul dintre vii. Un loc ascuns la adăpostul viilor nesfârșite, unde poți lua o masă autentic românească pe care să o ții minte.
Conacul Pană Filipescu, recent renovat, din comuna Filipeștii de Pădure este un alt loc pe care nu ar trebui să-l ratezi pe Drumul Vinului. La fel ca și ruinele palatului Micul Trianon de la Florești. Sau, mai poți merge până la Ferma Dacilor. Un alt loc care și-a construit în timp faima unui stabiliment cu o bucătărie românească excepțională.
Pe Valea Teleajenului poate fi vizitată Mănăstirea Zamfira, construită în anul 1719. Pictura acestei mănăstiri este realizată în întregime de Nicolae Grigorescu, la vârsta de 18 ani. O altă mănăstire care merită vizitată în această zonă, la doar 15 kilometri de Ploieti, este Mănăstirea Vărbila. Ridicată în anul 1510, fiind cea mai veche mănăstire din județ. Aceasta încă păstrează urmele trecerii lui Mihai Viteazul.
Tot în Valea Călugărească găsești și Muzeul „Crama 1777“. Un loc fascinant, ce reproduce cea mai veche construcție țărănească din lemn de pe teritoriul județului Prahova – Crama de la 1777. Aici au loc constant evenimente culturale și târguri tradiționale.
Aici se încheie vizita noastră pe la crame de pe Drumul Vinului. Dar dacă ești pasionat de vinuri și îți place să vizitezi locuri noi, găsești aici un articol unde îți prezentăm și alte crame și podgorii frumoase din România.