N-o mai fi noi pașalâc, dar sigur suntem mari amatori de mâncarea turcească! Kebap, pide și mezze delicioase, cărnuri fragede și aromate sau deserturi tradiționale, nu refuzăm mai nimic, niciodată. Și nu doar că avem o mulțime de influențe turcești în bucătăria românească, dar tare ne plac și variantele „originale”! Drept pentru care venim cu o listă de restaurante turcești din București unde ai să mănânci excelent. De la restaurante de fine dining, la mici „gherete” de street food, sau locuri unde găsești dulciuri autentice.
Că vorbim de chiftele, ciorbe, sarmale ori mici (ca să dăm doar câteva exemple), avem o mulțime de mâncăruri comune cu turcii, ori de-a dreptul aduse de ei pe tărâmurile noastre. Sigur, fiecare cu trăsăturile distinctive de gust. Mai mult, restaurantele turcești au fost printre primele etnice apărute după ’90. Și nu vorbim aici doar de shaorma, sau de faimoasa „pâine turcească” care se găsea la tot pasul la un moment dat… Preparatele lor s-au împământenit tare bine printre gusturile locale, așa că au apărut tot mai multe localuri levantine în peisajul autohton. Ce să zicem, nu ne pare rău deloc, că tare bine fac de-ale gurii! Și sunt multe locuri unde te poți bucura de o masă autentică.
Cum e bucătăria turcească?
Dacă ar fi să rezumăm în două vorbe, am spune că surprinde prin complexitate și diversitate. Locația unică a țării, combinată cu migrația turcilor de-a lungul secolelor din Asia Centrală către Europa, a modelat identitatea gastronomiei sale. Diversitatea faunei și florei a contribuit, de asemenea, la marea varietate a bucătăriei din diversele zone ale țării. Aproape fiecare regiune oferă propria experiență gastronomică, și pe toate merită să le descoperi! Spre exemplu, pe coasta vestică se folosește foarte mult uleiul de măsline, Anatolia Centrală este faimoasă pentru produsele de patiserie, iar orașele de la Marea Neagră, pentru abundența de preparate cu pește proaspăt.
Bogate și aromate, nu neapărat foarte picante, delicatesele turcești și-au făcut loc în multe dintre meniurile restaurantelor din întreaga lume. Fie că vorbim de fel principal, deserturi, aperitive sau sucuri, mâncarea turcească te va surprinde, iar la final îți vei dori mai mult.
Cele mai populare preparate din bucătăria turcească:
- Kebabul este, fără îndoială, preparatul emblematic al bucătăriei turcești și există multe variante. Doner kebab e cel mai cunoscut (carnea pe care o știm toți, făcută la rotisorul vertical). Adana kebab e un kebab picant din carne de miel sau vită, specific regiunii Adana, servit de obicei cu orez sau lipie. Shish kebab sunt frigăruile, adesea servite cu legume și pilaf.
- Mezze înseamnă, de fapt, orice fel de aperitiv sau gustare servite înaintea mesei principale. Aici intră hummusul (pasta din năut și tahini), Cacık – o variantă turcească de tzatziki, Dolma (sărmăluțele din viță umplute cu orez), Baba ganoush (past de vinete coapte cu tahini) și multe altele.
- Pide. Cunoscute drept „pizza turcească”, se fac cu diferite umpluturi. Pot fi cu carne tocată, cu brânză și ou, cu ciuperci, vinete… și tot așa.
- Lahmacun e tot un fel de pizza, dar cu un aluat muult mai subțire. Este acoperit cu un strat de carne tocată (de obicei vită sau miel), condimente și roșii, apoi servit împăturit cu legume proaspete și zeamă de lămâie.
- İskender Kebab e o variantă specială de kebab din regiunea Bursa, unde carnea este tăiată subțire și servită peste pâine prăjită, cu sos de roșii și iaurt. Este un preparat mai greu, dar extrem de savuros.
- Manti sunt micii colțunași turcești, umpluți cu carne și serviți cu un sos din iaurt și unt topit. O delicatesă rar întâlnită în restaurante, dar foarte apreciată în bucătăria tradițională turcească.
- Dulciurile turcești sunt faimoase în toată lumea, iar baklavaua este, probabil, cel mai cunoscut desert. Kunefe e un desert cald din brânză proaspătă și fidea crocantă, acoperit cu sirop și fistic. Sütlaç e desertul copilăriei preparat la cuptor, din orez, lapte și fistic. Iar Gülaç e foietaj din orez cu lapte, fistic, rodii proaspete și apă de trandafiri.
- Îți mai spunem de băuturi și gata! Ayranul e pe bază de iaurt și sare, răcoritor, perfect pentru a însoți un kebab picant. Iar ceaiul turcesc e servit în pahare mici în formă de lalea și e o tradiție la orice masă.
Am vorbit pe larg, despre mai multe preparate din bucătăria turcească, aici.
Restaurante turcești din București, cu mâncare de nota 10!
Yusuf Kebap
Tot auzisem de Yusuf în stânga și-n dreapta, așa că într-o seară de stat acasă am zis să comandăm ceva de la ei. Și a fost un moment din acela de genul… OAU! Ne-am luat ceva mezze, Lahmacun, Döner Dürüm cu vită și Donerli pide. Noi suntem fani Baba ganoush, dar pe lângă asta am descoperit Bezirgani, o salată cu ardei copți la grătar, iute, cu sos de rodie, nuci, usturoi și ulei de măsline. Și am testat Izgara istridye mantar, ciuperci stridii la grătar cu brânză maturată. Excelente, toate! Lahmacun-ul la fel, nimic de reproșat!
La Döner carnea a fost fragedă și gustoasă, compoziția bogată și foarte bine echilibrată. Iar eu am devenit fan Donerli Pide! E o pidă turcească umplută cu carne (mi-am luat mix vită și pui), alături de cașcaval și servită cu cartofi prăjiți și castraveți murați. Mi-a plăcut că e „sigilată”, totul e la interior și aroma se păstrează foarte bine în acest înveliș de aluat! Din ce am înțeles apoi, carnea provine din fermele proprii, ceea ce se simte în calitatea livrată.
Ne-a plăcut totul așa de mult, că i-am vizitat și la restaurant. E un loc dăguț, au și mese afară, iar servirea e super ok! Clar își merită locul în topul celor mai bune restaurante turcești din București!
📱0734 600 000
Turkish Kitchen
Pe Barbu Văcărescu, la parterul Globalworth Tower de lângă Promenada, se află unul din cele mai bune restaurante turcești din București. Oprirea perfectă dacă lucrezi la unul dintre multele birouri din jur, mai ales că au disponibil și un meniu de business lunch. După 18:00, mergi la ei să iei o masă relaxată și să descoperi meniul de cină. Au și terasă, așa că poți sta afară, la aer, cât vremea mai permite.
Turkish Kitchen e un restaurant contemporan, care și-a propus să aducă un suflu modern bucătăriei tradiționale turcești, combinând atmosfera rafinată cu preparate autentice. Bucătarii sunt turci, iar meniul include o mulțime de preparate – de la supe la mezze pline de savoare, preparate la grătar pe cărbune, delicii coapte la cuptor și bine cunoscuta pide, până la deserturi tradiționale.
Mergi la ei să vezi cum arată (și ce gust are) un mic dejun tipic turcesc, cu ouă preparate în diverse moduri și patiserie tradițională. Au și varianta to „share”, pentru 2-3 persoane (cu simit, brânzeturi, miere, caimac, unt și gemuri, legume, cold cuts de vită etc.). Meniul de prânz e disponibil de luni până vineri, între 11:30 și 15:00. Combină un fel principal de mâncare cu degustare de mezze turcești, adaugi o supă sau un desert la alegere și o băutură răcoritoare și te costă 76 de lei.
Pentru seară, au un meniu special de 4 persoane, care explorează gastronomia turcească cu tot ce are mai bun. Începeți festinul cu un platou de degustare meze, apoi savurați delicioasele kebapuri preparate la grătarul tradițional cu cărbuni și încheiați masa cu deserturi delicioase. Va trebui să achitați la final 720 de lei. Au, însă, și un meniu disponibil pe întreaga zi, de unde poți alege ce vrei tu!
📱0771 030 442
iMZA Fine Cuisine
Asocierea dintre restaurant turcesc și fine dining nu este una atât de întâlnită pe la noi. Așa că iMZA a venit să umple acest loc vacant printre cele mai bune restaurante turcești din București. Deschis pe 24 mai, este un local fine cuisine. Singurul nu doar din România, ci din Europa (zic ei). Adevărul e că arată foarte bine. Un restaurant elegant, cu decor luxos, pentru o masă rafinată. Fiecare detaliu contează și fiecare a fost ales atent – de la ceramica realizată manual, la elementele de mobilier anatolian, la cromatică, texturi, forme…
Este cadrul în care rețetele tradiționale turcești sunt reinterpretate modern, oferind un nou tip de experiență față de cea cu care suntem obișnuiți când vorbim de acest tip de bucătărie. E „o incursiune în istoria tradițiilor și bucătăriei anatoliene și mediteraneene, împletite armonios și savuros cu tehnici tradiționale de gătit. Fiecare fel de mâncare are caracter și o poveste inspirată din istoria și tradițiile noastre transformând fiecare farfurie într-un obiect de artă”. Cu siguranță, la ei ai ocazia să încerci preparate cum n-ai mai gustat. Au o mulțime de specialități și chiar promite a fi o experiență în care să descoperi gusturi noi!
Și pentru ca „tabloul” să fie complet, meniul este completat de o selecție interesantă de ginuri cu arome orientale, cocktailuri, o mulțime de vinuri, șampanie și prosecco. Iar vinerea au și muzică live.
📱 0722 901 901
Duman Oriental Cuisine
Dacă tot am vorbit de iMZA, atunci trebuie să vorbim și despre Duman Oriental Cuisine, pentru că fac parte din aceeași „familie” de restaurante turcești din București, deținute de Ensar Duman. Primul local Duman a apărut undeva în 2017, pe Bd. Decebal. După ce și-au făcut „încălzirea” și au deprins bine mersul lucrurilor, au mai deschis o locație în Herăstrău, în 2023. Așadar am putea spune că sunt „rudele” mai mari ale restaurantului de fine cuisine. Ca sa nu mai vorbim că în grup au și o cofetărie –Turkish Sweets Duman – unde vând deserturi tradiționale turcești, foarte gustoase!
Conceptul este un hibrid între turcesc și libanez. Restaurante unde vei călători prin bucătăria imperială și vei descoperi ospitalitatea turcească. Bine amenajate, cu accente orientale moderne, amplasate în zone populare, atrag o mulțime de clienți.
Indiferent în care din cele două locații vei merge, ai să descoperi un meniu foarte diversificat. Și când spun „foarte”, ia-o ad litteram, pentru că au o mul-ți-me de preparate. De asta ar fi și greu să îți recomandăm ceva anume… Poți servi la ei mic dejun, gustări reci și calde, ciorbe, carne excelentă preparată la grătar sau la cuptor, pide, specialități aparte și deserturi. Mâncarea este gustoasă, ți-o aduc repede la masă, porțiile sunt mari… clar un loc pe care să-l testezi și care se încadrează perfect în topul de restaurante turcești din București. Prețurile sunt nițel mai mari (mai ales în Herăstrău), dar merită pentru tot ce am povestit mai sus.
Turkish Golden Kebap
Nu e un restaurant din centrul orașului, dar merită să faci o plimbare până pe Șos. Pantelimon (în apropiere de intersecția cu Bd. Ferdinand) să iei masa la ei. Chiar dacă nu se află într-unul din „polii” orașului când vine vorba de restaurante, atrage ceva clienți. Tocmai pentru că i-a mers faima drept unul din cele mai bune restaurante turcești din București. Unii iau la pachet, alții rămân la masă să mănânce… Pentru noi, care nu stăm departe, a fost o descoperire bine venită.
Golden Kebap e un restaurant casual, fără pretenții, dar care arată bine și este foarte curat. Proprietarul este turc, la fel și bucătarul. Iar mâncarea este fix ca cea pe care ai mâncat-o în Turcia (dacă ai ajuns să vizitezi țara). Proaspătă, consistentă, gustoasă, la prețuri decente. Au o supă de linte foooarte bună, lahmacun la fel (unul din cele mai bune din câte am mâncat). Adana kebap are o aromă intensă de miel, deserturile sunt exact ca la turci… Bun, bun! Încearcă kebapul cu vinete și Ali Nazik (bucăți din carne de miel servite pe un pat din piure de vinete coapte, amestecat cu iaurt și usturoi).
📱0314 260 229
Efes Restaurant
Povestea Efes a început în 2011 și de atunci a rămas constant o prezență printre cele mai bune restaurante turcești din București. Se află la doar 5 minute de stația de metrou de la Timpuri Noi și e un loc cochet, cu un design ce îți va aminti de Istanbul. Restaurantul aparține unei familii de turci veniți din capitala Turciei la București. Iar numele, inspirat de zeița Artemis din Efes, l-au ales pentru a exprima importanța tradiției și vechimii rețetelor preparatelor turcești.
La ei găsești zilnic preparate tradiționale proaspete, gătite de bucătari turci, cu experiență în tehnicile de gătit specifice Imperiului Otoman. De altfel, acesta este și „parfumul” pe care au încercat să-l imprime preparatelor – au rețete otomane vechi de sute de ani. Folosesc ingrediente proaspete, majoritatea provenite direct de la furnizori turci. Și se remarcă mai ales prin mâncarea gătită (deși au și specialități la grătar și la cuptor). În meniu vei regăsi o gamă foarte largă de astfel de mâncăruri pe care, de altfel, le și schimbă constant. Zilnic scot câte 14-15 astfel de preparate. Întreabă ospătarul și îți va da explicațiile de care ai nevoie!
Deserturile sunt gustoase și ele, iar dacă ești fan narghilea, au și așa ceva.
📱 0737 018 590
AYT Steakhouse
AYT a început cu o măcelărie mică, deschisă în 2011 (deși marca are peste 20 de ani de experiență în Turcia). La ei găsești zilnic carne proaspătă de vițel, miel sau pui, pe care o tranșează și o fasonează chiar în fața ta. Au chiar și preparate ca mici, cârnați, pastramă. Ceea ce îi face însă cu adevărat speciali este carnea halal. Asta înseamnă că animalele sunt sacrificate conform legii islamice (halal). Se folosește o singură tăietură de cuțit, sângele este eliminat complet din corp, iar carnea devine astfel mai calitativă și mai… curată.
Au crescut fantastic, iar astăzi sunt printre cele mai cunoscute carmangerii/măcelării din țară, care distribuie carne inclusiv pentru segmentul Horeca. Vezi aici unde găsești măcelăriile lor.
Următorul pas era logic, oarecum. Au deschis propriul steakhouse, în Popești Leordeni. Și se încadrează perfect la categoria de restaurante turcești pentru care merită să faci un drum, chiar dacă nu stai neapărat în zonă. Locul e drăguț, au și terasă, iar mâncarea e delicioasă! Evident, vedete sunt preparatele din carne. Cotlete de berbecuț, steak-uri suculente, adana kebap, sarma beyti, frigăruile, pastrama, burgerii… toate sunt foarte, foarte bune. Au și preparate pentru vegetarieni, pide, lahmacun și deserturi turcești. Merită să-i descoperi!
📱 0770 313 778
📍Şos. Olteniţei 204a, Popești-Leordeni
Ce alte restaurante turcești din București poți să mai treci pe listă
Cele mai bune locante turcești de tip street food
Nu trebuie musai să mergi într-un restaurant cochet ca să mănânci bine. Nu zice nimeni să alegi locațiile următoare pentru un date night sau un prânz de afaceri… Dar dacă ți-e poftă de o mâncare turcească cinstită și ești gata să lași prejudecățile la o parte, atunci uite câteva din cele mai bune restaurante turcești de street food din București. Locuri modeste, unde mâncarea e pe primul loc. Deci, lasă fițele și descoperă cu adevărat mâncarea autentică, majoritatea făcută chiar de turci la fel de autentici😊
Ai să găsești multe astfel de locuri pe Șoseaua Colentina (multe în apropiere de faimosul Grătarul din Alep, sirian). Nu degeaba zona e cunoscută drept „Mica Turcie din București”. De exemplu:
- Murat Usta (în apropiere de Dedeman, pe str. Dropiei 2G) este cel mai faimos din zonă. Are câteva mese înăuntru și e un „birt” de familie, cu mâncare cum fac mamele și bunicile turcoaice la casele lor. Doar că trebuie să mergi până-n prânz ca să prinzi din toate. Gătesc în fiecare zi altceva și totul e proaspăt!
- Vizavi de ei, pe str. Sălciilor, la Ada fac adana kebap, lahmacun și supă de linte foarte bune.
- La Rotiseria Halal găsești cel mai bun pui rotisat din București, dar fac și rață, curcan, chiar și iepure…
- Ieșim din Colentina și, la Șiș Kebap din Pipera, găsim un kebap foarte bun. Folosesc condimente originale turcești, grătar pe cărbune, pită turcească… bun!
- Turkish Classis de pe Viilor e un loc mai măricel, mai restaurant. Și ei fac mâncare foarte bună!
Unde mergem după deserturi turcești în București
- Deși nu e restaurant turcesc și nici nu are mereu preparatul de care-ți vom povesti, primul pe lista va fi Ou. Jumătatea feminină din spatele acestui business, Ayfer Cadîr, are sânge de turcoaică. Și, din când în când, ne mai răsfață în weekend cu șuberek (plăcintă prăjită). Cu carne de vită sau cu brânză, uneori însoțit de ayran făcut de ei. Urmărește-i să vezi când îl mai baga-n meniu. De obicei, porțiile sunt limitate.
- Revenim pe Colentina, la Sarıyer Börekçisi, tot pentru plăcinte turcești. Au un meniu foarte bogat, cu tot felul de produse de patiserie proaspete și delicioase. Simit, kol borek (o plăcintă rulată, cu diverse umpluturi), acma (plăcintă pufoasă) etc. Poți să iei și micul dejun la ei.
- Am pomenit mai sus de Turkish Sweets Duman. Pe Decebal au și un loc dedicat deserturilor fine și aromate! Prepară în laborator propriu tot felul de prăjituri tradiționale. De la baklava în fel și chip, la katmer (tot un foietaj) și kunefe (cataif cum îl mai știm noi). Plus alte specialități, ca de exemplu cele cu orez cu lapte.
- La Knafeiada mergi, evident, pentru knafeh, un mix de cataif cu brânză, însiropat. Nu știm clar dacă brandul e turcesc sau face parte din familia mai mare, orientală, dar nu-l puteam sări. Rețeta a trecut de generație în familia lor și au decis să o aducă și-n București, în 2022.
- Ultimul, dar nu cel din urmă: Emre Baklava. Rahat, baklava, halva, cafea, ceai și băuturi turcești, chiar în centrul orașului, la Unirii sau la Romană (mai au o locație și în AFI).
Acestea fiind zise, se pare că ți-am dat de treabă :). Ceea ce ai putea face și tu dacă ne spui care sunt cele mai bune restaurante turcești din București în opinia ta!