Hop, aici am intrat practic pe tarlaua autoarei, cel mai mare fan prăjituri pe o rază de Calea Lactee! Şi nu m-oi fi născut eu în Franța, țara deserturilor și patiseriei, dar nici cu Bucureştiul nu mi-e deloc rușine! Printre numeroasele sale atracții culinare, cele mai bune deserturi din București satisfac dorințele celor mai pretențioși gurmanzi.
Poți începe aventura de savurare a celor mai bune deserturi din București într-o multitudine de locații. De la cofetării elegante, până la brutării artizanale și restaurante fine, există ceva pentru toți iubitorii de dulce. Când intri în aceste oaze ale devoratorilor de bunătăți, vei fi întâmpinat de un val de arome îmbietoare.
Fie că ești pasionat de ciocolată, fructe, patiserie fină sau deserturi tradiționale românești, aici vei găsi ceva care să îți încânte sufletul și papilele gustative. Și sunt atât de multe variante, încât poți să încerci câte un desert nou în fiecare zi. Silueta să te țină! Noi am adunat câteva din cele mai bune locuri din București unde poți să te bucuri de un desert delicios, fie că ieși cu prietenii, cu familia sau pur și simplu vrei să îți oferi un moment de răsfăț dulce. De data aceasta dăm o tură prin cofetării și patiserii (cu câteva excepții). Dar promitem să revenim și cu sugestii de prin restaurante.
Ce înseamnă un desert bun?
Deserturile bune sunt acelea care îți aduc o plăcere imediată, o explozie de gust care să te facă să simți c-ai ajuns în Raiul gustului. Când vorbim de deserturi de calitate, discutăm despre ingrediente proaspete, de top (sunt lucruri esențiale pentru un desert fin). Vorbim de echilibrul perfect între dulce și textură, dar și de prezentarea impecabilă care să-ți trezească pofta încă dinainte să-l guști. Fie că preferi prăjituri cremoase sau deserturi mai light, ca mousse-urile, ceea ce contează este cum te fac să te simți în momentul în care le savurezi.
10 locuri unde găsești printre cele mai bune deserturi din București
Café Athénée
Prima recomandare merge către un loc proaspăt (re)deschis. Așa că e un must try! Café Athénée (din cadrul InterContinental Athénée Palace) e un loc elegant, fermecător, unde poți savura o selecție de preparate excelente. De la deserturi sofisticate până la cafea de specialitate, este o destinație deschisă pentru orice moment al zilei. Are un ambient extrem de plăcut și rafinat și o atmosferă relaxată, ce te face să te simți… răsfățat/ă!
Pastry Chef-ul lor, Mihaela (Mimi) Dima, are o carieră de peste 20 de ani în cofetărie. Și este dedicată creației unor deserturi unice, care îmbină influențele tradiționale cu inovația modernă. Cu o pasiune pentru detalii și un simț dezvoltat al esteticii, fiecare desert creat de ea este gândit pentru a oferi o experiență memorabilă și rafinată.
Noi am încercat două prăjituri care ni s-au părut fenomenale! Lemon Quincy Meringues Tart este o tartă cu lămâie, gutui și bezea. Un desert sofisticat și plin de prospețime, cu o bază crocantă din aluat de biscuit, care se completează perfect cu un strat de bezea dulce. Iar crema de lămâie aduce o notă răcoritoare și intensă. Pentru o semnătură personală, Mimi a adăugat piure de rubarbă și cubulețe de gutui confiate, elemente care evocă tradiția într-un mod unic și delicat.
Ne-a plăcut foarte mult și Symphony Crunch Brûlée Cake – (tort Symphony cu cremă brûlée și crunch de praline). O adevărată simfonie a gusturilor, acest desert este o celebrare a ciocolatei negre. Spuma fină de ciocolată neagră, intensă și catifelată, se îmbină armonios cu fulgii crocanți de praline și porumb. În mijloc, o surpriză delicioasă: cremă brûlée, un desert în desert, care adaugă o notă cremoasă și delicată. Symphony crunch brûlée cake este o creație care reflectă dragostea lui Mimi pentru ciocolată și pentru combinațiile surprinzătoare de dulce, sărat, amărui și crocant.
📱021 303 3777
Zexe Braserie
Ana Consulea, cofetar școlit în Franța, e pasionată de cofetăria românească. A absolvit Școala de Cofetari din Montbeliard din Franța, sub îndrumarea maestrului Eric Vergne. Și s-a întos în țară hotărâtă să arate publicului că avem și noi o cofetărie robustă și plină de personalitate. Nu doar că a reușit, dar la putem spune că la Zexe Braserie găsești printre cele mai bune deserturi din București.
Ana a conturat două direcții principale ale cofetăriei pe care o propune. Gama de prăjituri din „epoca de aur” (prăjituri nostalgice revizitate) include și faimoasa Savarină. Prăjitură care probabil ţi-a îmbogăţit și ție copilăria cu momente grozave. Cu aluat aerat, însiropat cu sirop și rom, compot de căpșuni, frișcă cu puțin zahăr și multă vanilie. O prăjitură exact așa cum trebuie să fie: generoasă.
Din gama de prăjituri românești istorice (despre care Ana ne-a povestit mai multe într-un interviu) am ales George Enescu. Un desert special creat de către cofetarii Casei Capșa în onoarea marelui compozitor român. Cu aceeași bază ca și Joffre, dar puțin mai îndrăzneață prin blatul dens de cacao bine însiropat cu Grand Marnier și aciditatea bucăților de portocală confiată, este un desert-răsfăț pentru iubitorii de ciocolată neagră! Iar din gama de prăjituri cosmopolite, am ales Cocozette. Cu blat însiropat cu vanilie, mousse lejer de cocos și inserție de fructe de pădure, plus ciocolată cu căpșuni. Un deliciu!
Au însă muulte alte bunătăți: tarte, checuri, înghețată, biscuiți… Trebuie să le încerci!
🗓 Rezervă o masă la Zexe Braserie
📱0786 778 777
Angeline Boutique
Departe de a fi doar un trend trecător, New York Rolls este senzația momentului, cu șanse mari de a intra în repertoriul clasic al cofetăriilor și patiseriilor. Cel mai bun New York Rolls, acest aluat de croissant circular, umplut generos cu cremă fină, se savurează la Angeline Cake Boutique. Acolo unde poți suplimenta minunea și cu alte arome. Decorate cu atenție, aceste creații gastronomice te vor cuceri nu doar prin aspectul lor estetic, ci și prin combinațiile ingenioase de ingrediente care se împletesc armonios.
În plus, au o muuuulțime de alte deserturi care mai de care mai apetisante, dar și torturi fabuloase. De la Croissantul cu înghețată (senzația verii), la profiterolul delicios, cu frișcă și înghețată deasupra, tarte, macarons… Și mai au ceva: Pastéis de Nata ca la mama lor, în Portugalia? Cu o crustă aurie, ușor caramelizată, cremă de ou fină, cu note subtile de vanilie și scorțișoară, o combinație perfectă de crocant și cremos!
Singura problemă va fi cum să reziști vitrinei pline de tentații… 🤔 Uite cum a fost vizita noastră la ei!
📱0753 652 144
French Revolution
Când spui ecler, primul gând îți zboară la French Revolution. Și-au create un renume greu de egalat și sunt întotdeauna prezenți pe harta celor mai bune deserturi din Bucureşti. Eclerele de la French Revolution fac senzaţie oriunde ar fi consumate, iar reţetele continuă să se perfecţioneze, pe măsură ce apar noi arome la modă.
E o este o companie românească apărută în 2013, care are acum mai multe magazine în inima orașului – la Piața Victoriei, Ateneu, Rosetti, în Floreasca și Grozăvești. Ei au pornit de la ideea de a revoluționa eclerul și de a-l transforma într-un răsfăț contemporan, urban, versatil și creativ. Promisiunea lor e de a oferi mereu produse proaspete, făcute zilnic. Așa că încep munca de pe la 05:30 (când pregătesc ingredientele pentru prepararea choux-urilor), la 09:00 eclerurile sunt gata de livrare, iar la 10:00, când se deschid magazinele, le găsești proaspete la raft.
Un alt secret al lor este că folosesc numai ingrediente de super calitate – fructe proaspete de sezon sau piureuri naturale 100%, caramelul fin îl produc chiar ei. Ouăle provin din surse alese cu grijă, de la fermele din jurul Bucureștiului. Untul, smântâna și laptele le aduc din Normandia, iar ciocolata vine și ea de la producători importanți din domeniu.
Dar destul cu povestea! Îți mai spunem doar că au o colecție permanentă (care include 20 de sortimente – printre care, de exemplu, ecler cu portocale și ghimbir, sau ecler cu caramel și unt sărat). Mai au și mini ecleruri – încap 12 într-o cutie și sunt ideale când vrei să testezi mai multe sortimente. Și mai au și o colecție specială – câte un sortiment de ecler în „ediție limitată”, în funcție de sezon și inventivitate. Ce să mai… sunt „maitres d’éclairs” ca să zicem așa!
Iar dacă ești fan eclere, uite ce alte locuri îți recomandăm.
📱0755 222 800
Amoom
Hai să-ți spun de un loc unde vei găsi raiul deserturilor orientale din București. Efectiv! Amoom este o poveste care s-a născut în inima Levantului, pe străzile cosmopolite din Beirut, în vibrantele souk-uri din Marrakech, în fiecare casă bogată în suflet și căldură din Amman. Este un nume reprezentativ pe scena restaurantelor din București, iar când spui bucătărie orientală de excepție, automat te gândești și la ei. Au mai multe locații în București și toate arată excelent, oferă preparate gustoase și au și o servire atentă. Sunt locații rafinate, intime și primitoare, indiferent dacă mergi pentru un prânz casual, o gustare de seară cu prietenii sau o cină planificată cu familia.
Dincolo de toate acestea, este și unul din locurile cu cele mai bune deserturi din București, de inspirație levantină. Prin fiecare specialitate propusă, Amoom te transpune în istoria culinară a celor mai renumite şi rafinate delicatese orientale. Gustul desăvârşit are la baza rețetele autentice, transmise din generație în generație, iar savoarea exotică este dată de ingrediente naturale din România, Iran, India şi Vietnam. Toate bunătățile sunt pregătite artizanal, în laboratorul propriu, tocmai din dorința de a păstra textura, calitatea și modul de preparare autentic. Foitajul crocant, crema de lapte (caimac) și siropul de zahăr sunt atent pregătite pentru a crea cea mai autentică experiență orientală. Fiecare bucată de baklava pregătită poartă rezultatul muncii manuale zilnice.
Vei descoperi la ei baklavaua tradițională, în fel și chip – cu fistic, cu căpșuni, cu migdale și pară, cu nucă și multe altele. Sau specialitățile de baklava, precum cele care au la bază un blat de kataif (Osh El Belbol), ori un blat de griș caramelizat (Maamoul Mad). Alături de ele stau deserturile aparte, specialitățile casei. Ca de exemplu Amooma, o „bilă” din marțipan de fistic, umplută cu Kashta (o cremă dulce, de lapte caimac, aromatizat cu apă de trandafiri). Găsești, evident, și deserturile tradiționale precum Knefe sau Osmalia. Sau Halawet el Jiban: rulouri din mozzarella cu griș și cremă de lapte cu caimac, aromat cu mastic și flori de portocal și trandafir, servit cu dulceață din petale de trandafir. Plus muulte, multe altele!
📱0752 031 437
La Mița Biciclista
De la arome orientale, trecem la plăceri franțuzite! La Mița Biciclista s-a deschis în 2022 și a devenit rapid una dintre cele mai faimoase locații din București. Stabiliment creativ, cocktail bar, terasă, rooftop, spațiu de evenimente… ba chiar, în curând, și braserie. Sunt doar câteva din cuvintele necesare pentru o descriere succintă.
Clădirea istorică ce i-a aparţinut renumitului personaj monden din istorie, este astăzi mai înfloritoare ca niciodată. Uneori, la propriu. Reușesc mereu să vină cu cele mai fastuoase decorațiuni, care dau fațadei un aspect senzațional! Interiorul elegant, terasa cochetă, toate fac din acest loc unul dintre cele mai rafinate din Capitală.
La Mița Biciclista e un loc renumit pentru cocktailurile unicat. Iar de la începutul anului, și pentru viennoiserie. Au deschis propriul laborator de patiserie și au lansat mereu noi produse, așa încât meniul a tot crescut de la o săptămână la alta. Ba chiar au adăugat și prăjituri.
Cele mai pariziene rețete de viennoiserie pot fi servite alături de cafea de specialitate, de ceaiuri din Paris și de spumant românesc, în salonul Miței, sâmbăta și duminica de la ora 10:00. Produsele se fac în cele mai mici detalii, cu materii prime din Franța, cu rețete de mare finețe, motiv pentru care sunt în număr limitat. Croissant, Pain Suisse, Papillon, pâte feuilletée… sunt grozave!
Grain Trip
Rămânem în zona de patiserie și mergem către Grain Trip, una din cele mai renumite brutării artizanale (dacă nu chiar cea mai cea) din oraș. Sunt prezenți pe piață de mult timp și nici măcar o dată nu au lăsat ștacheta jos – ceea ce e lucru mare dacă ne uităm la câți au succes pentru ca apoi să scadă calitatea produselor. Toate produsele sunt dospite lent, 100% cu maia. Nu folosesc drojdie de cultură, aditivi sau amelioratori. Adică totul e natural, făcut „în casă”. O brutărie 100% artizanală.
Ce zici să pornești într-un trip în jurul lumii? La ei găsești tot felul de pâinici și produse de brutărie și patiserie specifice anumitor țări. Din Franța până în Brazilia, din Italia până în Statele Unite. Din Germania sau Turcia, Maroc sau Uzbekistan, pâini de pretutindeni, prin care să descoperi gusturi si obiceiuri din lumea largă.
Croissant, pain a au chocolat, bourekas, biscuiți, alivenci, tarte… trebuie să le testezi pe toate! Iar dacă ți-e dor de prăjiturile copilăriei, să știi că ei fac în perioada asta fac gomboți cu prune. Gro-zav de buni! Must try sunt și Cruffin cu cremă de brânză și afine (crocant, aerat și suuuper fin), dar și tarta cu fistic și zmeură. Și ca să știi: livrează și pe Tazz.
Mara Mura
Mara Mura este una dintre cofetăriile preferate ale bucureștenilor de mai bine de 8 ani. Mai mult decât atât, e un loc al bucuriei. Oricare din cele 4 locații din București îți poate oferi câteva momente de răsfăț care să te lase cu un mare zâmbet pe față și în suflet.
Oamenii ăștia iubesc prăjiturile și le oferă atenție: aleg ingrediente de cea mai bună calitate, apoi le amestecă și, ca prin magie, apar prăjiturile. De fapt, nu e ca prin magie, ci prin dedicare și pasiune. Astfel, prin multă muncă și încercări, am ajuns la rețetele actuale care au devenit printre cele mai populare din oraș.
Folosesc rețete proprii care sunt gândite în așa fel încât produsul vedetă să fie pus în valoare cât mai bine, iar rezultatul care ajunge pe papilele tale gustative să fie exploziv. Se și joacă cu rețetele, astfel vei găsi de multe ori propuneri de sezon ca choux-ul cu smochine sau plăcinta de dovleac, produse cu ingrediente proaspete.
E greu să alegi ceva din meniu, căci toate arată de-ți lasă gura apă și e greu de zis dacă torturile le ies cel mai bine, tartele, choux-urile, prăjiturile… Dacă vrei să-ți faci o plăcere, mergi și mănâncă acolo ce vrei, apoi ia-ți și pentru acasă o doză zdravănă de dulce!
Love You Choux
Cu Andreea Moldovan am făcut prima oară cunoștință în sezonul întâi de MasterChef, în 2012 („Casnica” cum i se spunea). Însă pasiunea ei pentru bucătărie a început de mică, când mama ei îi dădea câte ceva de lucru prin bucătărie. După concurs a lucrat în diverse restaurante, a experimentat tot ce se putea și a adunat experiența necesară pentru a începe propria afacere. În 2016 și-a deschis laboratorul de patiserie „Livrez Fericire”. Și pentru că lucrurile au mers bine, în 2020 a apărut și primul magazin Love You Choux. De atunci, a deschis mai multe locații în oraș, printre care și spațiul cochet de lângă Ateneu, unde servesc prăjituri, cafea de specialitate și cocktails din ingrediente naturale.
Choux-urile care i-au făcut celebrii reprezintă o reinterpretare creativă a clasicelor gogoși, realizate din aluat cu unt și apă, care sunt apoi coapte până devin pufoase și crocante. Ce face Choux-ul de la Love You Choux special este umplutura fină și cremoasă, care adaugă o notă dulce și parfumată. Sunt adevărate capodopere din aluat delicat și pufos și te vor purta direct pe străzile Parisului cu fiecare mușcătură! Indiferent dacă ai poftă de un gust clasic de vanilie sau ciocolată, sau vrei să încerci arome speciale, au tot ce ți-ai putea dori!
Pain Plaisir
Pain Plaisir este o brutărie de inspirație pariziană, pusă la cale de o româncă (Irina Stăncescu) și un englez (Tom Rees), născută din plăcerea gustului bun și delicios. Părinții Irinei au avut și ei o brutărie și, cumva, pasiunea s-a transmis mai departe. Așa că după ce a studiat să devină diplomat, a schimbat macazul și a studiat la Cordon Bleu, la Paris, unde a urmat cursuri de bucătărie și patiserie. A avut șansa să intre la un restaurant de 3 stele Michelin şi să învețe de la Pierre Gagnaire, considerat unul dintre cei mai creativi chefi din lume. Acolo l-a cunoscut pe Tom, ajuns și el în aceeași bucătărie tot din pasiunea pentru patiserie și brutărie. De-a lungul timpului, Tom a lucrat ca Chef Patiser pentru restaurantul cu 1* Michelin din Courchevel și alte 3 restaurante ale lui Pierre Gagnaire la Paris, Londra și Hong Kong. Apoi au venit amândoi la București, unde fac pâine și patiserie artizanală, coapte în inima orașului (cum spun ei).
La Pain Plaisir pun mare accent pe ingrediente, respectarea rețetelor și prospețime zilnică. Așa că ziua le începe devreme – la 04:00 dimineața pornesc cuptoarele, la 05:30 brutarii se apucă de treabă, iar la 09:00 magazinele sunt deschise și gata să primească clienți.
La ei ai să găsești tot felul de bunătăți… De la New York Rolls, la tarte delicioase cu fructe, eclere, cinnamon rolls plus multe alte produse de patiserie franțuzească. Și toate sunt delicioase!
Ce alte locuri cu deserturi delicioase îți mai recomandăm în București
Hai să vedem…
- Pentru gogoși, mergi la Berliner Donuts. Delicioase și pufoase, sunt o adevărată încântare! Indiferent dacă alegi să le savurezi într-o dimineață leneșă alături de o ceașcă de cafea, în timpul unei plimbări prin parcuri sau ca desert după o cină delicioasă… sigur îți vor satisface pofta ta de dulce!
- Pentru clătite, mergi la Maison des Crêpes, la mama lor acasă cel mai bine! O să simţi diferenţa la ingredientele de calitate, vei aprecia reţeta decadentă şi s-ar putea să revii cât de curând. Textura lor pufoasă și consistența moale fac ca fiecare mușcătură să fie o adevărată plăcere!
- Pentru înghețată, avem aici o listă întreagă.
- Prăjituri excelente găsești și la Chocolat. Nouă ne place mult de la ei tortul La Forêt-Noire, cunoscut și sub numele de Black Forest Cake. Este un desert clasic și decadent care îmbină într-un mod rafinat aromele ciocolatei, cireșelor și a smântânii.
- Bune sunt și Eclarts-urile de la… Eclarts. O fuziune între tartele și eclerele tradiționale. Sunt fără zahar, iar dulcele provine exclusiv din ciocolată și din fructele folosite. Ca să nu mai vorbim că au peste 50 de variante, împărțite în 7 categorii. La „ciocolată”, de exemplu, au 5 sortimente și toate sunt delcioase!
- Negresele sunt, probabil, cea mai populară prăjitură cu ciocolată. Iar noi am găsit locul perfect de unde le poţi comanda pentru un moment dulce care n-ar trebui să se termine niciodată. Mergi la Brownerie pentru… brownies!
Trece pe listă și:
Prepară un desert delicios și acasă!
Dacă te-au inspirat deserturile minunate din București și vrei să încerci să recreezi acasă ceva la fel de delicios, avem o recomandare specială pentru tine. Cartea „100 de rețete de la restaurantele din România” include și o selecție fantastică de torturi și prăjituri, rețete de la cei mai talentați chefi patiseri. Este ocazia perfectă să aduci un strop din rafinamentul cofetăriilor renumite în propria bucătărie. Fie că îți dorești să impresionezi prietenii sau familia cu un desert savuros, această carte îți oferă toate secretele de care ai nevoie. Nu rata șansa de a transforma orice zi obișnuită într-o experiență dulce, direct la tine acasă!
Alegeri, alegeri, alegeri… Tu cu care vei începe? 😀